شبکه سل فریم چیست؟ معرفی Cellframe و توکن CELL
یکی از مسائلی که توجه خیلی از افراد فعال در حوزه بلاک چین را به خود جلب کرد، خبرهایی مبنیبر ساخت ابر کامپیوتر یا کامپیوتر کوانتومی بود. بعضی از افراد فکر میکردنند که با پیدایش چنین سیستمهایی داستان رمزارزها و استخراج آنها عمر کوتاهی خواهد داشت؛ اما در طرف دیگر برخی بر این باور بودنند تا عملی شدن این موضوع فاصله زیادی داریم. بههمین خاطر برخی از پروتکلها و پلتفرمها دست بهکار شدند و برای مقابله با آن ابداعاتی انجام دادند. پروژهای که در مقاله معرفی میکنیم، سل فریم (Cellframe) نام دارد. برای اینکه ببینیم سل فریم چیست و چگونه میخواهد با مساله مطرحشده مقابله کند، اهداف و ایدهها، نحوه کارکرد، نقشه راه، توکن CELL نقشه راه و پروژههای مشترک آن را مورد بررسی قرار میدهیم. با مهین بلاکچین همراه باشید.
سل فریم چیست؟
سل فریم یک شبکه لایه یک مقاوم در برابر محاسبات کوانتومی است. این شبکه بهدنبال تسهیل مبادلات میانزنجیرهای مقیاسپذیر و ایمن است. Cellframe از رمزگذاری پسا کوانتومی (Post Quantum) استفاده میکند. البته دانستن این نکته خالی از لطف نیست که در حال حاضر کامپیوترهای کوانتومی آزمایشی فاقد قدرت پردازش لازم برای شکستن الگوریتمهای رمزنگاری هستند. حرکت به سمت طراحی چنین زیرساختها و شبکههایی شاید یک آیندهنگری و دوراندیشی باشد.
ما در این مقاله سعی کردیم که از وایت پیپر این شبکه که در سایت آن بارگزاری شده است استفاده کنیم؛ اما نکتهای که وجود دارد عبارت Unpublished بهمعنای منتشر نشده و پیشنویس بودن آن است.
اهداف و ایدههای Cellframe
شاید بتوان هدف اصلی Cellframe را در دو عنوان بیان کرد. این پروتکل از زبان برنامه نویسی C استفاده میکند و معتقد است برای دستیابی به ارتباط هرچه بهتر با سیستمهای عامل و سختافزارها (از پیچیدهترین تا سادهترین ماشینها) بهترین زبان، C است. گردانندگان سل فریم اینگونه بیان میکنند که باتوجه به زنجیره تامین و مشکل ساخت قطعات که با سازوکارهای جدید، همخوانی بیشتری داشته باشند یکی از مسائلی بود که ایده استفاده از این زبان برنامهنویسی را به ذهن آنها متبادر کرد. زبان C استفاده از CPU و کارت حافظه را کارامد میکند.
موضوع بعدی پیشرفت علم و روی کارآمدن کامپیوترهای نسل جدید یا کوانتومی است. با گمانهزنیهایی که درباره قدرت این نوع از کامپیوترها و توان آنها برای نفوذ به شبکههای بلاکچینی شده، Cellframe بهدنبال این است که شبکهای مقاوم دربرابر محاسبات کوانتومی ایجاد کند.
سل فریم چگونه کار میکند؟
ارتباطات شبکه Cellframe بر دو پایه اساسی بنا شدهاند: شاردینگ دو سطحی و ارتباطات درونشاردی همتا به همتا. کلمه شارد بهمعنای تقسیم کردن یک مجموعه بزرگ به بخشها و اجزای کوچکتر است.
در سطح اول شبکه Cellframe، شاردهای خصوصی وجود دارد که همان هسته شبکه است. شبکه مرکزی زنجیره، اجماع و توکن مخصوص بهخود را که همان CELL است، دارد. یک دفتر کل برای تمام زنجیرههای دیگر مانند اتریوم، پولکادات و BSC وجود دارد. این شیوه از طریق یک توکن منطقی و در یک لایه انتزاعی کار میکند. برای این کار در زنجیرههای زیرین، گروهی از توکنها از طریق اتمیک سواپ بهیکدیگر متصل هستند. شاید با یک مثال درک این موضوع راحتتر باشد. کیف پول Cellfram که در برنامه داشبورد قرار دارد، میتوانند آدرسهای متنوعی در بلاکچینهای مختلف داشته باشد. در این حالت میتوان بهطور مستقیم در هر شبکهای تراکنش انجام داد. نود سرویسها در شبکه مرکزی با یکدیگر در ارتباط هستند و در پسزمینه کار مبادله شما را انجام میدهند.
در سطح دوم، شاردهای زیرمجموعه یا سل چینها (Cellchains) مانند پاراچینهای پولکادات را داریم. سلچینها قابلیت انجام جابهجایی میانزنجیرهای را بهخودی خود ندارند. آنها باید از طریق زنجیره صفر (زنجیره فرعیای که شارد نشده و هسته اصلی متصل است) یا از طریق Cellchainهای دیگر به اتمیک سواپ هدایت شوند. بهعبارت دیگر نقلوانتقال میانزنجیرهای از طریق سل چینها باید در ابتدا از طریق زنجیره صفر پذیرفته شود و دوباره به Cellchain بازگردد.
معرفی محصولات سل فریم
حال که تا حدودی به سوال سل فریم چیست پاسخ دادهایم، بهتر است محصولاتی که این شبکه به کاربران ارائه میکند را مرور کنیم.
محصول مشترک با KELVPN: یکی از محصولاتی که در حال حاضر سل فریم با همکاری KELVPN ارائه کرده، یک v.p.n غیرمتمرکز به همین نام است. این سرویس برای ویندوز، لینوکس، مک و اندروید در دسترس است. البته برای استفاده از آن باید اکانتهای یک ماهه، شش ماهه یا ۱۲ ماهه که بهترتیب ۴.۹۸ دلار، ۴.۴۸ دلار و ۲.۹۹ دلار هستند را خریداری کنید.
سل فریم داشبورد: برنامه Dashboard سل فریم امکانات مختلفی مانند کیف پول، صرافی، مرورگر تراکنشها و غیره را برای کاربران فراهم میکند. البته بخش زیادی از این سرویسها هنوز راهاندازی نشدهاند و با انتخاب آنها پیغام بهزودی (Coming Soon) به شما نمایش داده خواهد شد.
بریج اتریوم به بایننس اسمارت چین: بریج Cellframe برای تبدیل توکنها از بستر اتریوم به زنجیره هوشمند بایننس است.
حراجی (Auction): برای اینکه یک Cellchain به پروتکل سل فرم اضافه شود، باید فضای خود را بهدست بیاورد. به این فضاها Slot گفته میشود. در واقع این اسلاتها همان پروژههایی هستند که میخواهند در این پروتکل مشارکت کنند. هر کسی میتواند پروژه خود را برای شرکت در حراج ثبت کند. برای این کار نیاز است که ۱۰۰۰ توکن CELL واریز شود. این مقدار پس از برد یا باخت برگرداننده میشود. هر پروژه میتواند بهصورت خصوصی یا Crowdloan انجام پذیرد. حداقل زمانی که میتوان این اسلاتها اجاره کرد سه ماه و حداکثر دو سال است. برای این مدت نیز به ترتیب ۳۱.۲۵۰ و ۲۵۰ توکن CELL در آن مدت بلوکه خواهد شد. پروژهای که برنده میشود یک CellSlot NFT با یک شماره منحصربهفرد دریافت میکند که از آن برای اتصال Cellchain به هسته Cellframe استفاده میشود.
بنیانگذار Cellframe کیست؟
پروژه Cellframe در سال ۲۰۱۸ توسط دیمیتری گراسیموف (Dmitriy Gerasimov) راهاندازی شد. طبق اطلاعات سایت Cellframe، او مدیر ارشد فناوری این پروژه نیز هست. برای اینکه بتوانیم اطلاعاتی درباره او بهدست بیارویم، به صفحه لینکدین او مراجعه کردیم.
او در دانشگاه دولتی Novosibirsk University تحصیل کرده است. سوابق کاری او بیشتر بهصورت خویشفرما (Self-employed) و بیشتر در کشور روسیه بوده است. او شرکت دیگری بهنام Demlabs راهاندازی کرده است که مربوط به حوزه فروش مجوز برنامههای و لایسنسینگ میشود.
با توجه به صفحه او در Linkedin اطلاعاتی درباره فعالیت او در زمینه بلاک چین و حوزه رمزارزها وجود ندارد و حتی مانند دیگران که خود را علاقهمند به این حوزه معرفی میکنند، این کار را انجام نداده است.
نقشه راه سل فریم چیست؟
با توجه به نقشه راهی که در سایت Cellframe.net ارائه شده است، این پروتکل قصد دارد در بهار سال ۲۰۲۲، شبکه اصلی خود را به نام Scorpion راهاندازی کند. در ادامه به برخی از برنامههای آن در سالی که گذشت (۲۰۲۱) و سال آینده اشاره میکنیم.
برنامههای سال ۲۰۲۱
- نسخه بتا برنامه سل فریم داشبورد (Dashboard)
- راهاندازی سایت حراجی
- راهاندازی تستنت۲ – نوامبر
- انتشار برنامه داشبورد
برنامههای سال ۲۰۲۲
- حسابرسی امنیتی و تستهای نفود
- بریج با تست نت اتریوم
- راهاندازی شبکه اصلی و بریج با شبکه اصلی اتریوم (مارس – اسفند ۱۴۰۰)
- انتقال سرویسهای غیرمتمرکز به شبکه اصلی
- بریج با بلاکچینهای دیگر روی شبکه اصلی
- ارائه قراردادهای هوشمند مبتنیبر زبان برنامهنویسی WASM
- بریج تست نت به لایههای دیگر و بیت کوین
- سرویس ذخیرهسازی اختصاصی
سل فریم در چه پروژههایی همکاری داشته است؟
برای اینکه بهتر بدانیم سل فریم چیست، بهتر است نگاهی به پروژههای مشترک آن بیندازیم و ببینیم در چه فضایی فعالیت داشته است. در ادامه به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
متر (Meter.io): شبکه Meter یک زیرساخت بلاکچینی است که به قراردادهای هوشمند اجازه میدهد با مقیاس پذیری و بهطور یکپارچه بین شبکههای ناهمگن جابهجا شوند. در همکاری سل فریم و متر مواردی مانند بریج بین دو پلتفرم و استفاده از توکنهای رپدشده، دسترسی به شبکه Cellframe از طریق DAppهای متر، حفاظت کوانتومی از کیف پول Meter در زنجیرههای جانبی Cellframe، مزایدههای آنچین برای متر و غیره در نظر گرفته شده است.
زد کی کیاوس (ZKChaos): پروتکل لایه دوم ZKChaos برای افزایش حریم خصوصی و ناشناس بودن تراکنشها ساخته شده است. در همکاری میان این پروتکل و Meter، از طریق بریج غیرمتمرکز بههمراه سواپ توکن و تبادل اوردر بوک صرافی غیرمتمرکز با یکدیگر یکپارچه خواهند شد. علاوهبر این، Meter از قابلیت ناشناس بودن پروتکل ZKChaos برای بازیهای مبتنیبر NFT استفاده خواهد کرد.
پلوتوس (Plutos): پلوتوس یک پلتفرم مبادلاتی داراییهای مشتقه و شبکه میانزنجیرهای صدور داراییهای ترکیبی است. این پلتفرم مشوقهای ماینینگ و استیکینگ به کاربران ارائه میکند. سل فریم برای یکپارچهسازی فناوری لایه یک Cellframe بهمنظور تسهیل انتقال میانزنجیرهای ایمن و مقیاسپذیر در شبکه پلوتوس و محافظت از آن در برابر حملات کوانتومی فعالیت خواهد کرد.
ای پی آی ۳ (API3): پروژه API3 به پلتفرمهای قراردادهای هوشمند این اجازه را میدهد که بهصورت کاملا غیرمتمرکز از APIها برای ساخت برنامههای کاربردی و کمترین نیاز به اعتماد استفاده کنند. از طریق این همکاری، سل فریم تعداد سرویسهای اختصاصی خود را افزایش میدهد و نقدینگی و کاربر بیشتری برای خدمات بومی شبکه Cellframe فراهم میکند. این مشارکت به API3 اجازه میدهد APIهای غیرمتمرکز توسعهدهندگانی که روی سل فریم فعالیت میکنند، دسترسی داشته باشند.
ریزر نتورک (Razer Network): ریزر نتورک یک پروتکل حریم خصوصی میانزنجیرهای زیرلایه در اکوسیستم پولکادات است. سل فریم بهدنبال پیادهسازی راهکارهای حریم خصوصی در اکوسیستم خود است؛ بههمین خاطر با Razer همکاری میکند.
گلیچ (Glitch): یک پروتکل مبتنیبر بلاک چین برای بازارهای مالی است. این پلتفرم بهدنبال حل ساختار گران کارمزد شبکههای دیگر و بریج توکنهای رپدشده است که برنامههای غیرمتمرکز با کارایی بیشتر فعالیت کنند. در این همکاری قرار است با راهاندازی بریج میان گلیچ و Cellframe، توکن CELL به استاندار GRC20 تبدیل شود. علاوهبر این، اتصال دفتر سفارش دکس Cellframe و گلیچ، گسترش عملکرد نوع تراکنشها برای کیف پولها و کشف امضاهای مقاوم در برابر محاسبات کوانتومی از دیگر برنامههای مشترک این دو پروتکل است.
روتر (Router): پروتکل روتر در حال ایجاد زیرساختهای نقدینگی میانزنجیرهای است که بهوسیله آن میان راهکارهای لایه یک و دو بریج ایجاد کند. سل فرم در این همکاری بهدنبال افزایش کارایی قراردادهای هوشمند برای تعامل با نقدینگی قفلشده در پروتکلهای Defi است.
معرفی ارز دیجیتال CELL
توکن CELL با دو استاندارد ERC20 و BEP20 عرضه شده است. بهگزارش میهن بلاکچین در تاریخ ۱۲ دی ۱۴۰۰ ارزش بازار رمز ارز سل برابر با ۲۵ میلیون ۲۷۶ هزار دلار است که از این حیث، ارز دیجیتال Cellframe در رتبه ۸۸۴ بازار ارزهای دیجتال قرار دارد. قیمت CELL در زمان نگارش مقاله، برابر با ۱.۰۴ دلار است. بیشترین قیمت آن ۷.۲۱ دلار در تاریخ ۵ فروردین ۱۴۰۰ و کمترین قیمت آن ۰.۳ دلار در ۲۹ تیر ثبت شده است. عرضه کل توکن سل ۲۹٬۷۳۵٬۰۰۰ عدد که از این میزان ۲۴٬۲۲۲٬۱۰۲ عدد در گردش است.
در چه صرافیهایی میتوان توکن CELL را خرید و فروش کرد؟
هنوز صرافیهای زیادی توکن سل را لیست نکردهاند. در سایت پروتکل Cellframe چهار صرافی یونی سواپ، گیت (Gate.io)، پنکیک سواپ و BKEX برای خرید و فروش توکن سل معرفی شدهاند.
کدام کیف پول ها برای نگهداری توکن CELL مناسب هستند؟
از آنجایی که توکن CELL روی دو شبکه اتریوم و بایننس اسمارت چین با استانداردهای ERC20 و BEP20 عرضه شده است؛ بنابراین کیف پولهایی که از این شبکه پشتیبانی میکنند، میتوانند میزبان ارز دیجیتال Cellframe باشند. تراست ولت، متامسک و بایننس چین ولت از جمله گزینههای موجود هستند.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم به پرسش سل فریم چیست، پاسخ دهیم. نقشه راه، معرفی بنیانگذار، پروژههای مشترک، نحوه کارکرد و توکن CELL را بررسی کردیم. شاید در حال حاضر نظر دادن درباره آینده این پروتکل اندکی زود باشد و باید منتظر راهاندازی شبکه اصلی آن بمانیم.
بهنظر شما داستان میان کامپیوترهای کوانتومی و شبکههای بلاک چینی به چه نقطهای ختم میشود؟