تکنولوژی بلاک چین هر روز در حال گسترش و قدرتمندتر شدن است. درحالیکه شبکههای قدیمی بلاک چینی همچنان توان پردازش تراکنشها را در مقیاسهای بزرگ ندارند، نیاز به شبکهای که امنیت بالا، غیرمتمرکز بودن و مقیاسپذیری را همزمان دارا باشد، حس میشود. شبکه ولاس (Velas) با هدف حل مشکلات مقیاسپذیری شبکههای بلاک چینی تشکیل شده است. این شبکه ادعا میکند توان پردازش ۷۵,۰۰۰ تراکنش در ثانیه را داراست. در این مقاله به این میپردازیم که شبکه Velas چیست، چطور کار میکند، چه سرویسهایی را به کاربران خود ارائه میدهد و در ادامه رمزارز VLX، نقشه راه پروژه، تیم توسعهدهندگان، همکاریها و نحوه خرید، فروش و نگهداری توکن VLX را بررسی میکنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
شبکه Velas چیست؟
نام Velas مخفف عبارت Virtual Expanding Learning Autonomous System به معنای “سیستم یادگیری مجازی در حال گسترش خودگردان” است. شبکه Velas در سال ۲۰۱۹ ساخته شد و به دلیل اینکه در کدهای خود از کدهای شبکه سولانا استفاده کرده است، بهنوعی به عنوان یک فورک از شبکه سولانا شناخته میشود.
ولاس یک شبکه بلاک چینی غیرمتمرکز، ایمن و مقیاسپذیر است. شبکه Velas خود را سریعترین شبکه بلاک چینی منطبق با ماشین مجازی اتریوم (EVM) معرفی میکند. این شبکه یک پلتفرم متن باز برای اجرای قراردادهای هوشمند است. توسعهدهندگان پروژهها و برنامههای غیرمتمرکز مختلف میتوانند از بستر این شبکه استفاده کرده و اپلیکیشنهای مختلف خود را در این شبکه ایجاد کنند. زبان برنامهنویسی شبکه ولاس سالیدیتی (Solidity) است و میتواند تا ۷۵,۰۰۰ تراکنش در ثانیه را با کمترین میزان کارمزد پشتیبانی کند.
شبکه Velas برای حل مشکل مقیاسپذیری از راهحل اجماع شبکه سولانا استفاده کرده و با بهینهسازی آن توانسته سرعت تراکنشها در شبکه خود را تا حد بسیار زیادی بهبود بخشد. علاوهبر این قابلیت سازگاری این شبکه با EVM اتریوم مزیتهای بیشتری نسبت به شبکه سولانا، به آن میبخشد. از مزیتهای شبکه ولاس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توان پردازش بالای تراکنشها (تا ۷۵,۰۰۰ تراکنش در ثانیه).
- شبکه ای مقاوم در برابر انواع حملات.
- استفاده از الگوریتم اجماع AIDPOS.
- پشتیبانی از برنامههای نوشته شده بر روی قرارداد هوشمند اتریوم. شامل زبان سالیدیتی، کیف پولهای مختلف مانند متامسک و ماشین مجازی اتریوم.
- تعاملات بین زنجیرهای (Cross Chain) با سایر شبکهها.
- قرارداد هوشمند متن باز، ایمن و غیرمتمرکز.
هدف و ایده شبکه Velas چیست؟
شبکه ولاس با الهام از ارزشهای نسل سوم وب و فناوری بلاک چین و به منظور در اختیار گذاشتن اینترنت ارزان و غیرمتمرکز برای تمامی افراد در سطح جهان ساخته شد. شبکه ولاس در تلاش است با ادغام فناوریهای بهروز تغییراتی اساسی در استفاده از فضای اینترنت برای تمام افراد در جهان ایجاد کند. این شبکه به دنبال یافتن راهی برای تعامل هرچه بیشتر نرمافزارهای هوش مصنوعی با هوش انسان است. همچنین شبکه ولاس سعی میکند با پرداختن به سهگانه اصلی بلاک چین یعنی مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی شبکه خود را به اولین شبکه بلاک چینی تبدیل کند که این مسائل به طور کامل در آن رعایت میشود.
شبکه ولاس تا به اینجای کار خود توانسته است به اهداف خود برای ارتقای وب ۳ از طریق ایجاد اکوسیستمی برای توسعه هوش مصنوعی در فضای بلاک چین دست یابد. همچنین با استفاده از مکانیسم اجماع منحصر به فرد خود به نام AIDPOS تا حد زیادی به امنیت کامل، غیرمتمرکز بودن و مقیاسپذیری در بلاک چین برسد.
شبکه ولاس چگونه کار میکند؟
برای بررسی طرز کار شبکههای بلاک چینی ابتدا باید مکانیسم اجماع آنها را مورد بررسی قرار داد. شبکه ولاس از مکانیسم اجماع منحصربهفردی به نام AIDPOS استفاده میکند. این مکانیسم اجماع مخفف عبارت Artificial Intuition Delegated Proof Of Stake است، که متشکل از دو قسمت درک مصنوعی (Artificial Intuition) و گواه اثبات سهام نیابتی (Delegated Proof Of Stake) است.
اما این دو مفهوم چگونه در کنار هم مکانیسم اجماع شبکه Velas را تشکیل میدهند؟ پروتکل درک مصنوعی در این شبکه به منظور یافتن راهی برای ترکیب هوش مصنوعی با هوش انسان است. این مکانیسم با هدف به صفر رساندن خطای انسانی در این شبکه پیادهسازی شده است. به عبارت سادهتر، فناوری شهود مصنوعی در شبکه ولاس با جمعآوری، شناسایی و ارزیابی تمام دادهها در این شبکه، میتواند در زمان بروز مشکل یا خطا در شبکه، این خطاها را شناسایی و رفع کند. تمامی این فرایندها توسط هوش مصنوعی و بدون نیاز به تنظیمات مجدد صورت میپذیرد. استفاده از این فناوری باعث میشود خطاهای مختلف در شبکه ولاس به سرعت شناسایی و رفع شوند؛ به همین دلیل، سرعت تراکنشها در این شبکه به شدت افزایش مییابد و شبکه به طور قابل توجهی در مقابل انواع حملات ایمن میشود.
پارامتر دومی که شبکه ولاس در مکانیسم اجماع خود به کار میبرد، گواه اثبات سهام نیابتی (DPoS) است. این روش را میتوان نسخه بهبود یافته مکانیسم گواه اثبات سهام (PoS) نامید. در این مکانیسم نیز افراد با خریداری کوین اصلی شبکه و سپردهگذاری (Staking) آن در شبکه، به نودهای شبکه تبدیل می شوند. تفاوت مکانیسم DPOS با POS در این است که تمامی افراد در آن نمیتوانند به ایجاد بلاک جدید و انجام تراکنشها در شبکه بپردازند.
در مکانیسم اثبات سهام نیابتی، افراد با استیک کردن کوینهای شبکه حق رای پیدا میکنند و نمایندگانی را بهمنظور ایجاد بلاکهای جدید و انجام تراکنشها در شبکه انتخاب میکنند. در این روش، تعداد نودهای شبکه کاهش مییابد و در نتیجه سرعت تراکنشها افزایش پیدا میکند. در واقع تفاوت اصلی مکانیسم POS با DPOS در تعداد نودهای شبکه است. در مکانیسم اثبات سهام تمامی نودها میتوانند بلاک جدید در شبکه ایجاد کنند، اما در شبکههای اثبات سهام وکالتی، تعداد نودها کاهش یافته و نودهای محدودی به نمایندگی از سایرین تراکنشها را تایید وبلاکهای جدید را در شبکه ایجاد میکنند.
شبکه Velas با ترکیب این دو قسمت مکانیسم AIDPOS را ایجاد کرده و توانسته است با حفظ کامل غیرمتمرکز بودن، امنیت و مقیاسپذیری فوقالعادهای را برای این شبکه به ارمغان بیاورد. شبکه ولاس در حال حاضر بیش از ۱۰۰ نود و ۴۲ اعتبارسنج دارد. همچنین بیش از ۷۴۱ میلیون واحد کوین VLX در شبکه ولاس استیک شده و بیش از ۲۵,۰۰۰ کیف پول در این شبکه وجود دارد.
قابلیتهای شبکه Velas چیست؟
از قابلیتهای سیستم ولاس، میتوان به امضاهای اشنور (Schnorr)، قابلیتهای امنیتی پیشرفته که باعث جلوگیری از حملاتی مانند دوبار خرج کردن و حملات ۵۱ درصد میشود و استفاده از تکنولوژی مولتی ولت اشاره کرد. در ادامه، به توضیح هر کدام از آنها میپردازیم.
امضای Schnorr
در اکثر شبکههای بلاک چینی، در هنگام پردازش تراکنشها فقط شخصی که دارای کلید خصوصی است میتواند تراکنش را امضا کرده و آن را انجام دهد؛ اما در شبکه ولاس افرادی که دارای حساب مشترک هستند، میتوانند از این قابلیت استفاده کنند. در این مدل از امضاهای دیجیتال، تمامی افراد باید قبل از انجام تراکنش آن را امضا کنند تا تراکنش انجام پذیرد.
قابلیتهای امنیتی پیشرفته
به دلیل استفاده شبکه ولاس از مکانیسم POS در مدل اجماع خود، این شبکه در مقابل حمله ۵۱ درصد به خوبی محافظت میشود. در روش بهکار برده شده توسط Velas برای ایجاد یک بلاک جدید حداقل به یک اجماع ۸۰ درصدی بین نودهای شبکه نیاز است. با توجه به این موضوع احتمال وقوع حملات خرابکارانه در این شبکه بسیار پایین است؛ زیرا ۸۰ درصد از نودها باید در اقدامات مخرب شرکت داشته باشند. همچنین این قابلیتهای امنیتی باعث میشوند احتمال حمله دوبار خرج کردن (Double Spend) نیز در این شبکه امکانپذیر نباشد.
استفاده از تکنولوژی مولتی ولت
کیف پول Velas wallet به کاربران اجازه میدهد که علاوه بر ذخیره کوین VLX و توکنهای شبکه ولاس، بتوانند کوینهایی همچون بیت کوین، اتریوم، XRP، مونرو و ایاس را در این کیف پول ذخیره کنند.
خدمات شبکه Velas چیست؟
شبکه ولاس خدمات متنوعی را به کاربران و توسعهدهندگان برنامههای مختلف ارائه میدهد. در ادامه خدمات این شبکه را معرفی میکنیم:
کیف پول Velas Wallet
این کیف پول در نسخههای مختلف از جمله دسکتاپ، تحت وب و اپلیکیشن موبایلی موجود است. به دلیل پشتیبانی کیف پول ولاس از شبکههای مختلف، کاربران میتوانند علاوه بر کوین VLX داراییهای دیگر مثل بیت کوین، لایت کوین، اتریوم، ایاس و غیره را در این کیف پول ذخیره کنند.
مرورگر بلاک چینی
کاربران میتوانند از مرورگر شبکه Velas بهمنظور یافتن اطلاعات موجود در بلاک چین ولاس استفاده کنند. از جمله اطلاعاتی که این مرورگر در اختیار کاربران قرار میدهد، میتوان به تعداد تراکنشها، حجم تراکنشها، قیمت کوین VLX و سایر توکنهای شبکه ولاس و تخمین هش ریت شبکه اشاره کرد.
برنامههای غیرمتمرکز
توسعهدهندگان میتوانند برنامههای غیرمتمرکز خود را در شبکه ولاس بسازند و در اختیار کاربران قرار دهند. با توجه به ساختار شبکه Velas و پشتیبانی آن از ماشین مجازی اتریوم، توسعهدهندگان میتوانند از بستر این شبکه برای ساخت اپلیکیشنهای مختلف بهرهمند شوند. یکی از پلتفرمهای ساخته شده بر بستر شبکه Velas، ولاسپد (VelasPad) نام دارد. این پلتفرم بستری برای ساخت برنامههای غیرمتمرکز مختلف بر بستر شبکه ولاس است و توسعهدهندگان میتوانند با استفاده از آن برنامههای خود را بر بستر شبکه Velas تولید کنند.
استیکینگ
کاربران میتوانند کوینهای VLX خود را در این شبکه استیک کنند و با انتخاب یکی از اعتبارسنجهای شبکه ولاس و اعطای حق رای خود به آن، کسب درآمد کنند. همانطور که گفته شد، شبکه Velas از مکانیسم اجماع AIDPOS بهره میبرد. بنابراین کاربران با استیک کردن کوینهای خود و رای دادن به یک ولیدیتور در سیکلهای زمانی خاص، اعتبارسنجهای شبکه را انتخاب کرده و با ایجاد هر بلاک جدید در شبکه ولاس، پاداش خود را از شبکه دریافت میکنند.
کوین VLX چیست؟
VLX رمزارز بومی شبکه ولاس است و بر بستر قرارداد هوشمند دو شبکه اتریوم با استاندارد ERC20 و شبکه بایننس اسمارت چین با استاندارد BEP20 نیز موجود است. از کوین VLX برای اهداف زیر استفاده میشود:
- انجام تراکنشها در شبکه ولاس.
- پرداخت کارمزد شبکه.
- رایدهی در جامعه حاکمیتی.
- انتخاب نودهای شبکه.
- پاداشدهی به نودها و کاربرانی که کوینهای خود را درشبکه Velas سپردهگذاری میکنند.
به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزارز ۲,۲۵۱,۹۷۸,۳۵۴.۱۸۰ واحد است، که تمام آنها در گردش هستند. در زمان نگارش این مقاله، قیمت VLX برابر با ۰.۲۹۳ دلار است. کوین VLX از نظر ارزش بازار، رتبه ۱۳۶ را در میان ارزهای دیجیتال دارد. ارزش کل بازار ارز دیجیتال VLX بیش از ۶۶۲ میلیون دلار است و حجم معاملات آن در ۲۴ ساعت گذشته، حدود ۶ میلیون دلار بوده است. این رمزارز در تاریخ ۲۴ مهر ۱۳۹۸ کمترین قیمت خود یعنی ۰.۰۱۲۲ دلار و در تاریخ ۱۴ دی ۱۴۰۰ بیشترین قیمت خود یعنی ۰.۵۶ دلار را ثبت کرده است.
نقشه راه شبکه Velas چیست؟
این شبکه تاکنون نقشه راه مدونی نداشته است؛ اما شبکه ولاس قصد دارد در سال ۲۰۲۲ با مشارکت دو شرکت Web3 Space و Z-Union که در زمینههای توسعه فضای وب ۳ و هوش مصنوعی کار میکنند، به توسعه برنامههای خود در زمینه هوش مصنوعی بپردازد. به گفته ولاس حاصل این همکاری تقویت پروژه ولاس و تسریع روند توسعه این شبکه خواهد بود.
بنیانگذار شبکه Velas کیست؟
ولاس کار خود را به صورت یک استارتآپ در کشور سوئیس آغاز کرد. این شرکت در سال ۲۰۱۹ توسط الکس الکساندروف (Alex Alexandrov) کارآفرین و سرمایهگذار برجسته در حوزه بلاک چین، تاسیس شد. الکس همچنین بنیانگذار شرکت CoinPayments، یکی از بزرگترین پلتفرمهای پرداخت جهانی که به کاربران اجازه میدهد پرداختهای خود را توسط رمزارزها انجام دهند نیز، هست. او همچنین به عنوان مشاور و سرمایهگذار در شرکت Mind AI که در زمینه هوش مصنوعی فعالیت میکند، نیز مشغول به کار است. از فعالیتهای دیگر الکس میتوان به همکاری با FBI و چندین کشور دیگر در زمینه فناوری، امنیت سایبری، بلاک چین و هوش مصنوعی اشاره کرد.
شبکه Velas با چه شرکتهایی همکاری داشته است؟
شبکه ولاس با شرکتها و سرمایهگذاران متعددی همکاری داشته است، که از بین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- CoinPayments بزرگترین پلتفرم پرداخت از طریق رمزارزها در سطح جهان است. این پلتفرم با ولاس در بهبود و توسعه شبکه Velas همکاری داشته است.
- Alpina Capital یک صندوق سرمایهگذاری در کشور سوئیس است. این شرکت در طیف گستردهای از داراییها سرمایهگذاری میکند و به عنوان سرمایهگذار درشبکه ولاس نیز حضور داشته است.
- Bc Vault یک شرکت ساخت کیف پولهای سختافزاری است. این شرکت بهمنظور ساخت کیف پول شبکه ولاس با آن همکاری داشته است.
- Cv Labs یک شرکت آزمایشگاهی در زمینه استارتآپهای بلاک چینی است. استارتآپهای مختلف با همکاری این شرکت میتوانند به برجستهترین افراد متخصص، سرمایهگذاران و ارائهدهندگان زیرساختهای شبکهای دسترسی پیدا کرده و برنامههای خود را برای پذیرش جهانی آماده کنند.
در کدام صرافیها میتوان VLX را خرید و فروش کرد؟
ارز دیجیتال VLX را میتوانید از صرافیهای متمرکز کوکوین، کوینکس، بیترکس، Gate.io و HitBtc بخرید. همچنین کوین VLX در صرافیهای غیرمتمرکز پنکیک سواپ، بنکور و نسخه ۲ یونیسواپ نیز لیست شده است.
کیف پول مناسب برای ذخیره کوین VLX چیست؟
از آنجایی که هر رمز ارز VLX بر بستر اتریوم و شبکه هوشمند بایننس عرضه شده است، میتوان این ارز دیجیتال را علاوه بر کیف پول رسمی شبکه Velas، در کیف پولهایی که از این شبکهها پشتیبانی میکنند، نیز نگهداری کرد. از جمله این کیف پولها میتوان به متامسک، تراست ولت و بایننس چین ولت اشاره کرد.
جمع بندی
تاکنون شبکههای بلاک چینی زیادی برای رفع مشکلات مقیاسپذیری ایجاد شدهاند. شبکه Velas یکی از شبکههای بلاک چینی است که با ترکیب هوش مصنوعی و هوش انسان در فناوری بلاک چین، سعی دارد تا یک بار برای همیشه مساله ۳ گانه مقیاسپذیری، امنیت و تمرکززدایی در بلاک چین را حل کند. همچنین این شبکه با ساخت بستری برای توسعهدهندگان به آنها اجازه میدهد برنامههای خود را در این شبکه بسازند و در اختیار کاربران قرار دهند. در این مقاله به این پرداختیم که شبکه Velas چیست، چطور کار میکند، چه سرویسهایی را به کاربران خود ارائه میدهد و در ادامه رمزارز VLX، نقشه راه پروژه، تیم توسعهدهندگان، همکاریها و نحوه خرید، فروش و نگهداری توکن VLX را مورد بررسی قرار دادیم. نظر شما درباره این شبکه چیست؟ آیا ولاس میتواند در آینده رقیبی جدی برای شبکههای بلاک چینی حال حاضر باشد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.