بزرگترین شرکتهای تکنولوژی دنیا، طی چند سال گذشته تلاشهای مشترکی در راستای بررسی و ادغام زمینه فعالیتشان با تکنولوژی بلاک چین، انجام دادهاند. تا حدودی به دلیل رشد زیاد میزان علاقه عموم، که ناشی از تکنولوژی پرداخت بین المللی متن باز (Stellar) بیت کوین در سال ۲۰۱۷ بود، تکنولوژی بلاک چین به سرعت تبدیل به تکیه کلام و به عبارتی کلید واژه جدید رایج در تکنولوژی شد؛ به طوری که در زمانی که کارآفرینان به دنبال کسب درآمد از تبلیغات بیش از اندازه بودند، تعدادی از مشاغل نوپا وارد بازار بلاک چین شدند.
شرکتهای بزرگتر که در پی فواید تکنولوژی نبودند، با خطر عقب افتادن از این جریان رو به رو شدند و شروع به بررسی دقیق راه حلهایی برای مکانیزمهای تجاری خود کردند. برخی شرکتها نیز بسیار قبلتر از آنها، تحقیق و کاوش در زمینه مزایای بالقوه و پتانسیلهایی که بلاک چین میتوانست برای سیستمهای مختلف به همراه داشته باشد را آغاز کرده بودند. این شامل تعدادی از بزرگترینها در فضای تکنولوژی مثل سونی (Sony)، گوگل (Google)، سامسونگ (Samsung)، آی بی ام (IBM) و اپل (Apple) میشد.
شرکت IBM
غول فناوری آمریکا به نام IBM با دسته بندی کردن تعداد زیادی از اختراعاتی که از تکنولوژی بلاک چین استفاده میکردند، موجهایی را در فضای فناوری ایجاد کرد.
این شرکت از سال ۲۰۱۴ به عنوان پیشرو در زمینه پذیرش اختراعات و تصویب آنها بوده و هنگامی که بحث از زمینههای توسعه و استفاده از راه حلهای مبتنی بر بلاک چین به میان میآید، از تمامی شرکتها جلوتر است.
یکی از اولین فعالیتهایی که IBM در تکنولوژی از آن استفاده کرد، کشف قابلیتهای فناوری بلاک چین برای تامین نیروی اینترنت اشیاء بود. پروژه آدرسدهی انرژی در تکنولوژیهای موازی، یا همان ADEPT، با همکاری سامسونگ به وجود آمد و به لوازم خانگی این امکان را میداد تا به صورت مستقل با محیط خود در تعامل باشند.
مورد استفاده این پروژه و کارایی آن، به این صورت تایید شد که یک دستگاه شوینده سامسونگ به صورت اتوماتیک مواد شوینده و قطعات جایگزین خود را سفارش میداد.
طرح اولیه ADEPT از Telehash برای برقراری ارتباط استفاده میکند، BitTorrent نیروی اشتراکگذاری فایل آن را تامین میکند و بلاک چین اتریوم در این طرح، برای توابعی که به قابلیتهای عمیقتر قرارداد نیاز دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
متمایزترین کار این شرکت در سال ۲۰۱۵ اتفاق افتاد که با راه اندازی بلاک چین IBM آغاز شد. این پلتفرم، بر روی Hyperledger Fabric از بنیاد لینوکس ساخته شد که IBM به توسعه و پیشرفت آن در کنار میزبانی شرکتهای دیگر، بسیار کمک کرده بود.
IBM Blockchain یک راه حل سازمانی مبتنی بر بلاک چین بوده که هدف ساخت آن بر اساس مشاغل و مؤسسات با مقیاس کاری بزرگ بوده است. این پلتفرم به کاربران این امکان را میدهد تا به بلاک چینهای موجود بپیوندند و یا پلتفرمهای متناسب با نیازشان را ایجاد کنند.
وب سایت IBM تخمین زده که که دارای بیش از ۵۰۰ پروژه زنده و مشغول به کار بلاک چین است. این پروژهها طیف گستردهای از صنایع، از جمله مبادلات مالی، زنجیرههای مربوط به ذخایر و تامین و همچنین خدمات هویتی را پوشش میدهند.
یکی از پروژههای چشمگیر این کمپانی در حوزه بلاک چین ، پلتفرم مدیریت زنجیره تامین TradeLens است که با همکاری غول حمل و نقل دریایی به نام Maersk توسعه داده شده است. این سیستم دادههای زمان مبادلات حمل و نقلهای دریایی را ردیابی کرده و در یک شبکه مجاز پیشروی میکند.
IBM’s Food Trust Blockchain یکی دیگر از پلتفرمهای قبل توجه است که بسیاری از مجموعهها و گروههای تولیدی را در دو سال گذشته پوشش داده است؛ از نمونههای آن میتوان به پلتفرم ردیابی مواد غذایی مبتنی بر بلاک چین توسط Nestle و Unilever، و همچنین خرده فروش برجسته آمریکا یعنی Walmart اشاره کرد.
کمپانی مایکروسافت (Microsoft)
مایکروسافت از زمان شروع فعالیت کاری خود در سال ۱۹۷۵، در حوزه IT یا همان فناوری اطلاعات و تکنولوژی پیشگام بوده است.
مایکروسافت به دلیل سیستم عاملهایی که تولید کرده مشهور شده است؛ اما این شرکت در راستای ارائه طیف گستردهای از کالاها و خدمات تکنولوژی، شعبهها و بخشهای مختلف خود را نیز تاسیس کرده است.
تکنولوژی بلاک چین نیز از مرکز توجه این شرکت پنهان نمانده است. با این وجود، این شرکت نیز همانند IBM تمرکز خود را بر روی توسعه و پیشرفت راه حلهایی برای شرکتهای خصوصی گذاشته و این بر خلاف بلاک چینهای متن باز یا Open Source و غیرمتمرکز است.
سرویس محاسبات ابری مایکروسافت به نام Azure، ستون اصلی حرکت این شرکت و پیشرفتش در این فضای رقابتی بوده و به مشاغل بلاک چینی اجازه میدهد تا برنامههایی را در راستای بهبود بخش عظیمی از خدمات داخلی و خارجی بسازند و مدیریت کنند. شاخهای از این پلتفرم، خدمات بلاک چین Azure است که به کاربران اجازه میدهد تا شبکهها و برنامههای کنسرسیوم خود را با استفاده از شبکهها و نرم افزار از پیش ساخته، ایجاد کنند.
Azure Blockchain Workbench یا همان میزکار بلاک چین Azure، به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا بتوانند یک شبکه را گسترش دهند و این کار با بهره گیری از زیرساختهای موجود، برای کاهش مدت زمان توسعه برای ایجاد یک راه حل داخلی مورد استفاده قرار میگیرد؛ این امکانات شامل گسترش خودکار دفترکل، ساخت شبکه و دستورات پیش ساخته بلاک چین میشود.
این پلتفرم توسط تعدادی از شرکتها در سراسر جهان مورد استفاده قرار گرفته است؛ شرکت قهوه استارباکس (Starbucks)، پلتفرم بلاک چین Azure را برای ردیابی و دنبال کردن روند انتقال دانههای قهوه از کشاورزان منبع خود به فروشگاههای بسیار زیاد خود در سراسر دنیا، مورد استفاده قرار میدهد.
شرکت هواپیمایی GE Aviation نیز از خدمات بلاک چین Azure در راستای ثبت و ردیابی جزئیات قطعات هواپیمایی استفاده میکند؛ این روند در گذشته بر روی کاغذ انجام میشد که هم زمانبر و هم هزینهبر بود.
شرکتهایی مثل Singapore Airlines، Nasdaq، 3M و Xbox نیز از پلتفرم بلاک چین Azure برای ارائه خدمات مختلف استفاده کردهاند.
شرکت Samsung
غول تکنولوژی کره جنوبی یعنی سامسونگ، در فضای ارزهای دیجیتال و بلاک چین نقش جالب توجهی بازی کرده است.
سامسونگ یک مهره مهم در صنعت تولید وسایل الکترونیک به حساب میآید، که این قضیه به بخش ارز دیجیتال نیز سرایت کرده است. نام این شرکت در میان برترین تولیدکنندگان تلفنهای هوشمند و نیمه هادیها قرار دارد و این دو، ابزارهایی هستند که توسط علاقهمندان به کریپتو، مدام در حال استفاده شدن هستند؛ پردازندههای سامسونگ در زمان شروع روند صعودی بیت کوین در سال ۲۰۱۷، بسیار مورد توجه قرار گرفتند. دلیل این موضوع این بود که کاربران زیادی به خرید ماینرهای ارزهای دیجیتال، یعنی اسیکها (ASIC) رو آوردند.
از آغاز سال ۲۰۱۸، سامسونگ طراحی و ساخت تراشههای ASIC، که به صورت خاص برای ماینینگ طراحی شده بودند را آغاز کرد. این شرکت، همچنین با راه اندازی برنامه بازار Blockchain Keystore در سال ۲۰۱۹، توانست سیستم پشتیبانی از ارزهای دیجیتال را با تلفنهای همراه هوشمند خود تلفیق کند.
برنامه راه اندازی شده اصلی، کیف پول پسورد محور برای کلیدهای خصوصی کاربران بود. این قابلیت در گوشیهای هوشمند سامسونگ Galaxy S10 به کار گرفته شد و هم اکنون بر روی شش سری از دستگاههای این شرکت از جمله Note10 ،S10 5G ،S10+ ،S10 ،S10e و +Note10 پشتیبانی میشود. از آن زمان، تعدادی از برنامههای مبتنی بر بلاک چین در Blockchain Keystore در دسترس قرار گرفتهاند و اکنون گوشی هوشمند Galaxy S10 تعداد بیشتری از ارزهای دیجیتال را پشتیبانی میکند.
آخرین نکته حائز اهمیت این است که بازوی تکنولوژی این شرکت یعنی Samsung SDS نیز به این عرصه پا گذاشته و به فضای کاری بلاک چین پیوسته است. این پلتفرم در سال ۲۰۱۷ راه اندازی شد و از آن زمان، با مواردی مثل راه حلهای مبتنی بر عرصه بلاک چین IBM و مایکروسافت رقابت میکند.
پلتفرم بلاک چین این امکان را به مشاغل میدهد تا خدمات پرداختی، زنجیرههای تامین، اعتبار هویتی و قرارداد هوشمند خود را ایجاد کنند.
شرکت Sony
شرکت IT و یا فناوری اطلاعات ژاپنی سونی، به خاطر وسایل الکترونیک خود شناخته شده است. از سوی دیگر، این شرکت با بهره گیری از تکنولوژی بلاک چین، فعالیتهای جالب توجهی انجام داده است.
این شرکت در ارزیابی امکانات تکنولوژی بلاک چین، رویکرد متفاوتی را اتخاذ کرده و فعالیت خود را در زمینههایی به انجام رسانده، که بیشترین سود را برایش داشته باشند؛ مانند زمینههای تحصیلی و آموزش، حقوق قانونی موسیقی و ارائه نمونه یا همان سمپلینگ.
در سال ۲۰۱۷، سونی اعلام کرد که در حال کاوش در یک پروژه مقدماتی به همراه شرکت فوجیتسو است و با استفاده از Hyperledger Fabric بنیاد لینوکس، میخواهد موضوعات زمینه آموزشی و نمرات را ثبت و مدیریت کند.
این پلتفرم این امکان را فراهم میکند تا مؤسسات آموزشی بتوانند سوابق فراگیری آکادمیک را برای هر شخص به صورت مجازی در یک شبکه بلاک چین توزیع شده (که از نظر رمزنگاری ایمن است) به اشتراک بگذارند.
این امر به مؤسسات آموزشی این امکان را میدهد تا به سوابق آموزشی تایید شده مربوط به هر متقاضی و یا دانش آموز، که از هر نظر در برابر تغییر و نفوذ ایمن است، دسترسی داشته باشند. در مقابل، به دانش آموزان و دانشجویان این امکان را میدهد تا در زمان واقعی به سوابق ثبت شده آکادمیک خود دسترسی داشته باشند.
همچنین، سونی کاربرد جالبی برای فناوری هوش مصنوعی و تکنولوژی بلاک چین در صنعت موسیقی کشف کرده است؛ مطابق صفحه توضیحات Soundmain سونی، این شرکت در سال ۲۰۱۳ شروع به انجام کارهای ویژه چالش برانگیزی در زمینه هوش مصنوعی کرده است.
در تولید موسیقی، برای دستگاهها، تفکیک سازها و صداها در موزیکهای مختلف بسیار دشوار است و این امر به صورت منحصر به فردی، یک توانایی انسانی است.
با این حال، پیشرفتهای سونی در زمینه هوش مصنوعی، منجر به پیشرفتهای زیادی در تکنولوژی تفکیک و جداسازی صدا در موسیقی شده است؛ پلتفرم Soundmain این شرکت، این امکان را برای کاربران فراهم میکند تا بتوانند صداها را به چندین کانال تقسیم کنند. به طوری که صدای اصلی، ترکیبی است و در ابتدای کار انشعاب مییابد و به یک کانال منفرد و یا دوگانه تبدیل میشود.
هدف این کار این است که از این نرم افزار به عنوان یک ابزار ریمیکس (Remix) و در راستای رعایت حقوق صوتی استفاده شود.
با استفاده از این ابزار، هنرمندان میتوانند مجموعهای کامل را به صورت زنده ضبط کرده و از این نرم افزار در راستای شناسایی و ترکیب سازهای مختلف در کانالهای صوتی متمایز استفاده کنند.
فناوری بلاک چین در راستای حل مشکلات حیطه حقوق قانونی چند نمونه موسیقی قدم برداشته است؛ به این ترتیب که در صورت استفاده غیر قانونی سایر استودیوها از کارهای آهنگسازان و نوازندگان، امکان دریافت غرامت را برای آنها فراهم کرده است.
Google و Apple فاصله را حفظ میکنند
گوگل و اپل غولهای انکار ناپذیری در فضای فناوری اطلاعات هستند. اما با این وجود، هر دو شرکت فاصله معینی را با تکنولوژی بلاک چین مربوط به ارز دیجیتال، نگه داشتهاند.
هر دو شرکت به دلیل موضع گیری سرسختانه خود نسبت به برنامههای غیرمتمرکزی که در لیست فروشگاههای Google Play و App Store قرار دارد، از طرف جامعه ارزهای دیجیتال، مورد انتقادات شدید واقع شدهاند. در پاسخ به این انتقادات، گوگل و اپل اعلام کردهاند که در راستای حفاظت از کاربران در مقابل بد افزار عمل میکنند.
این ایستادگی، در مقابل، شاهد عکسالعملهایی نیز بوده است؛ به طور مثال صرافی غیرمتمرکز کوین بیس (Coinbase)، برنامه غیرمتمرکز (DApp) کیف پول ارز دیجیتال خود را از فروشگاه اپل حذف کرد. به تازگی، از شروع ماه مارس ۲۰۲۰، Google Play نیز برنامههای مربوط به پلتفرمهای اخبار ارز دیجیتال مثل برنامه کوین تلگراف را حذف کرد. گوگل در گذشته، تعداد زیادی از برنامههای ماینینگ ارز دیجیتال را از فروشگاه خود حذف کرده است.
با این وجود، گوگل کمکهای زیرساختی به شرکت نرم افزاری Blockchain.com کرده است. این شرکت از خدمات ابری گوگل برای مدیریت پایگاههای داده خود، که مربوط به کیف پولهای بلاک چین و خدمات مرورگرش هستند، استفاده میکند. این پلتفرم که میزان عظیمی از دادهها را از طریق پایگاههای مختلف اداره میکند، به Cloud Spanner گوگل منتقل شده تا روند کاری خود را سادهتر کند.
در همین حین اپل از توسعه فریمورک Cryptokit در سال ۲۰۱۹ خبر داد که در ابتدا با استقبال بینظیری از جامعه ارز دیجیتال رو به رو شد.
با توجه به گزارش کوین تلگراف در آن زمان، تبلیغات و معاملات حول این پروژه، تا حدودی غیرقانونی بودند تا این که شرکت، شفافسازی جدیدی در مورد این پروژه ارائه کرد.
ابزار Cryptokit به توسعه دهندگان اجازه میدهد تا انواع عملیات رمزنگاری، مثل استفاده از رمزنگاری کلید عمومی برای مدیریت و ایجاد امضاهای دیجیتال را انجام دهند.
این نرم افزار به توسعه دهندگان این امکان را میدهد تا بتوانند خدمات تایید اعتبار و رمزنگاری را در راستای افزایش امنیت، بهبود ببخشند.