مبتدی مقالات عمومی

پلتفرم مبتنی بر بلاک چین Audius؛ کابوسی برای کپی رایت!

استارتاپ جدید Audius اظهار داشته که سرویس پخش موسیقی مبتنی بر بلاک چین (blockchain) آنها، راه‌حلی است که در نهایت به نیاز‌های هنرمندان مستقل توجه می‌کند. این پلتفرم مملو از موزیک‌های دزدیده شده است و کپی رایت (CopyRight) اصلا در آن رعایت نشده است.

وب سایت Audius ابراز داشته که یک پلتفرم خوب موسیقی، به پلتفرمی گفته می‌شود که به خواسته‌های هواداران و هنرمندان گوش دهد، نه به خواسته‌های سازمان‌ها و شرکت‌ها. همچنین به نظر این وب سایت، موزیک‌های آپلود شده هرگز نباید سانسور و یا برداشته شوند.

افراد و سازمان‌هایی از این پلتفرم حمایت کرده‌اند؛ اما به نظر می‌رسد که این پلتفرم مشکلاتی جدی در زمینه کپی رایت داشته باشد. از آنجا که این پلتفرم بلاک چینی است، موسیقی‌های آپلود شده که ناقض کپی رایت هستند را نمی‌توان از آن حذف کرد.

Audius در حال رقابت برای جذب مخاطبین SoundCloud است و این امر ممکن است مشکلات Audius را توضیح دهد. SoundCloud زمانی پناهگاهی برای هنرمندان آینده‌دار بود و بسیاری از موزیک‌های ناشناخته آن روز‌ها را میزبانی می‌کرد.

SoundCloud نیز سرشار از موارد نقض کپی رایت بود. بعد از این که SoundCloud شروع به بستن قرارداد با شرکت‌ها و سازمان‌های برجسته موسیقی کرد، مجبور شد قوانین کپی رایت را اعمال کند و همین امر باعث فراری شدن تعدادی از مخاطبین آن شد؛ اینک Audius قصد دارد این مخاطبین را جذب کرده و جای SoundCloud را بگیرد.

پلتفرم Audius اعلام کرده که ساختار آنها به گونه‌ای است که نمی‌توانند مانع از آپلود موسیقی توسط افراد شوند و همچنین نمی‌توانند چیزی را سانسور و دستکاری کنند. این پلتفرم ابراز داشته که در اینجا هیچ واسطه‌ای وجود ندارد و هر کس می‌تواند هر چیزی را که خواست آپلود نماید. آنها هیچ کدام از محتوا‌های آپلود شده را نگاه نمی‌کنند و آن را بازدید نمی‌کنند.؛ این یعنی وجود یک پلتفرم مبتنی بر بلاک چین که کاملا غیر متمرکز و تغییر ناپذیر است.

Audius به دنبال جذب هنرمندانی است که زمانی از SoundCloud استفاده می‌کردند. اخیرا SoundCloud یک قرارداد خود درآمد‌زایی را انتشار داد و به موجب آن، بدون اعلان قبلی، شرایط پرداخت تغییر کرد و هنرمندان بلاک شده حتی نمی‌توانستند از شرکت شکایت کنند. این موضوع خشم بسیاری از هنرمندان مستقل را برانگیخت.

سوء استفاده از فناوری بلاک چین

 

 

بلاک چین کپی رایت audius کلاهبرداری موسیقی موزیک

مشکل در اینجاست که همه چیز‌هایی که Audius می‌خواهد انجام دهد، بدون بلاک چین هم انجام می‌شود؛ در واقع این کار توسط پلتفرم‌هایی مانند Bandcamp و Patreon بدون استفاده از بلاک چین در حال انجام است.

امروزه مشکلات زیادی در صنعت موسیقی وجود دارد. از جمله این مشکلات می‌توان به متاداده‌های بد و غیر استاندارد، از دست رفتن اعتبار مشارکت‌کنندگان، نقض گسترده کپی رایت و غیره اشاره کرد.

کلاهبرداری های زیادی در اینجا صورت می‌گیرد و کلاه‌برداران از این مشکلات سوء استفاده می‌کنند و از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرند. بلاک چین بسیاری از این مشکلات را نه تنها حل نمی‌کند، بلکه آنها را بد‌تر هم می‌کند. این بر خلاف تصور افرادی است که فکر می‌کنند بلاک چین همه مشکلات صنعت موسیقی را حل می‌کند.

به نظر می‌رسد که Audius در اینجا می‌خواهد از بلاک چین سوءاستفاده کند و از مسئولیت‌ها شانه خالی کند. به این ترتیب، مسئولیت مواد ناقض کپی رایت بین همه افرادی که به عنوان متصدی نود (node) کار می‌کنند، پخش خواهد شد و این باعث حفاظت از Audius در برابر شرکت‌های بزرگ خواهد شد.

هشدار‌های دیگری نیز در این میان مطرح است. ساختار این پلتفرم به گونه‌ای است که سیستم ID محتوا ندارد و نمی‌توان مانع از تخلف احتمالی شد. هیچ روشی برای پیگیری تخلف در این پلتفرم برنامه‌ریزی نشده است و مسئولیت تخلف تماما به فردی برمی‌گردد که محتوا را آپلود می‌کند.

هنوز مشخص نیست که آیا این مدل کسب و کار در دادگاه حاضر خواهد شد یا نه؛ اما طبیعتا حجم بالای شکایت و دعوی حقوقی از جانب شرکت‌های بزرگ، در نهایت منجر به تهی شدن سرمایه این پلتفرم خواهد شد. Audius قطعا در مدت کوتاهی پر از موارد ناقض کپی رایت خواهد شد؛ هم‌اکنون نیز موزیک‌هایی برای پخش شدن بر روی این پلتفرم آماده شده است که از هنرمندان آنها اجازه گرفته نشده است و پولی بابت آنها به خالقان این آثار پرداخت نشده است.

حتی اگر Audius در دادگاه مستقیما به نقض کپی رایت متهم نشود، به عنوان واسطه‌ای که این جرم را تسهیل کرده، مقصر خواهد شد. کارشناسان معتقدند که بلاک چین این پلتفرم را از اتهامات وارده نجات نخواهد داد. وقتی به تاریخ نگاه می‌کنیم و ماجرای سرویس‌هایی مانند Grokster را مورد بررسی قرار می‌دهیم، این قضیه بسیار مشهود می‌شود.

Audius در این میان خود را فراهم کننده نرم افزار متن باز یا Open Source می‌داند و مدعی است که آنها اساسا ابزار مورد نیاز برای تعامل مستقیم هنرمندان و مشتریان را فراهم می‌آورند. مدیر عامل این پلتفرم بر این باور است که سیستم کپی رایت نباید خیلی سخت‌گیرانه باشد. به نظر او چنین بحث‌هایی تاریخ گذشته هستند و مردم نباید این بحث‌های حقوقی را مطرح کنند.

محافظت از کپی رایت در صنعت موسیقی بسیار دشوار است و موسیقی یکی از آشفته‌ترین حوزه‌ها در زمینه کپی رایت است. هر آهنگی در این صنعت دارای دو کپی رایت است، یکی از این کپی رایت‌ها برای تصنیف و دیگری برای ضبط آهنگ است و همه افراد دست‌اندرکار نیز باید مشمول کپی رایت شوند و به آنها پول پرداخت شود.

آیا Audius می‌تواند مخاطب جذب کند؟

بلاک چین کپی رایت audius کلاهبرداری موسیقی موزیک

 احتمالا به همین خاطر است که Audius در حال دنبال کردن مسیر SoundCloud است. آسان‌ترین روش برای استفاده از بلاک چین در سرویس‌های پخش موسیقی، متمرکز شدن بر موسیقی‌های کنترل شده است.

این پلتفرم با این کار خود می‌خواهد با غول‌های صنعت موسیقی رقابت کند؛ غول‌هایی که افراد با ثبت نام در آنها و پرداخت ماهانه ۱۰ دلار می‌توانند به موسیقی گوش دهند. بنابراین متقاعد کردن افراد برای ثبت نام در پلتفرمی که هیچ یک از هنرمندان مورد علاقه آنها را ندارد، دشوار است.

مشکلات زیادی در ارتباط با سرویس‌های پخش موسیقی مبتنی بر بلاک چین وجود دارد؛ مثلا چگونه یک دارنده کپی رایت می‌تواند بدون صدور احضاریه، میزبان ناقض کپی رایت را شناسایی کند؟

البته بلاک چین می‌تواند در برخی از جنبه‌ها به صنعت موسیقی کمک کند؛ فرضا استفاده از این فناوری برای ایجاد کمیابی و یا اشتراک پاداش با هواداران می‌تواند ایده خوبی باشد. اما این ادعا که بلاک چین می‌تواند تمامی مشکلات صنعت موسیقی را حل کند، درست نیست و افرادی که چنین ادعایی می‌کنند، کپی رایت را نمی‌شناسند.

نظر شما چیست؟ آیا بلاک چین و موسیقی تناسبی با هم دارند و می‌توانند با هم مورد استفاده قرار بگیرند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
the vergewikipedia

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا