مقالات عمومی

معرفی ۷ مورد از بزرگترین کلاهبرداری های عرصه ارز دیجیتال!

ارز های دیجیتال شیوه نگرش جهان را به نسبت تراکنش ها متحول کرده اند اما ارز های دیجیتال همچنین کلاهبرداری های وحشتناکی را نیز در نه سال گذشته تسهیل کرده اند. موفقیت بیت کوین و تعدادی از آلت کوین ها صنعتی را جرقه زد که فناوری بلاک چین را به شیوه هایی نوآورانه در خود گنجاند.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

در حالی که باهوش ترین افراد تعدادی شرکت تحول آفرین را با پشتیبانی قدرت بلاک چین و ارز های دیجیتال ایجاد کردند اما از طرف دیگر، افراد نابکاری نیز وارد فضا شدند و سرمایه گذاران بی خبر را با کلاهبرداری هایی ماهرانه فریب دادند.

تب ICO ها سبب ایجاد کلاهبرداری های عظیمی شد

از زمان پیدایش بیت کوین در سال ۲۰۰۹، مردم به طور فزاینده ای شیفته ایده فناوری بلاک چین شده اند. به مرور زمان، توسعه دهندگان و تجار شروع به ایجاد راه حل های خود با استفاده از این فناوری دفتر کل غیر متمرکز کردند. این منجر به توسعه اتریوم و دیگر ارز های دیجیتال شد که اتریوم تا حدودی مسئول انفجار ICO ها در سال ۲۰۱۷ بود.

از آنجا که یک ICO اساسا یک مجموعه فعالیت تامین وجه از عموم می باشد و معمولا توسط یک استارتاپ فنی راه اندازی می شود که توکن های ارز دیجیتال داخلی را به سرمایه گذاران آینده نگر می فروشد، این سرمایه گذاران توکن ها را به امید آنکه شرکت محصول خود را راه اندازی کند و ارزش توکن ها افزایش پیدا کند، خریداری می کنند.

ICO مانند عرضه اولیه سهام نیست که در آن یک شرکت سنتی سهام خود را برای خرید توسط عموم موجود می سازد. در واقع، نام ICO هم از همین جا نشات می گیرد. با توجه به اینکه ICO ها تعهدی به انجام موفقیت آمیز برنامه های آینده خود ندارند، سرمایه گذاران وقتی که از پولشان جدا می شوند مطمئن نیستند که آیا این کار انها جواب خواهد داد یا نه. البته این منجر به کلاهبرداری های زیادی با نام ICO می شود که هزاران سرمایه گذار در خلال آنها پول خود را از دست می دهند. در اینجا هفت مورد از بزرگترین کلاهبرداری های ICO در طول تاریخ ارز دیجیتال مورد بررسی قرار می گیرد.

PlusToken

بزرگترین کلاهبرداری ICO حال حاضر اخیرا در ماه ژوئن رخ داد. اوج عملیات این تیم از ماه مارس تا ژوئن ۲۰۱۹ بوده است. اما در تاریخ ۲۷ ژوئن ۲۰۱۹، جمعی از رهبران طرح پانزی محبوبی که در سراسر آسیا پخش شده و از مشتریان ۳ میلیارد دلار سرقت کرده بودند توسط مقامات چینی دستگیر شدند.

طرح پانزی پلاس توکن (PlusToken) به سرمایه گذاران خود وعده سود ماهانه ۱۰ الی ۳۰ درصدی را به صورت توکن PLUS داده بود. نکته جالب این است که توکن PLUS در صرافی های محبوبی نظیر هیوبی و بیت هامب نیز معامله میشد. این طرح توانست بیش از ۲۰۰ هزار بیت کوین یا به عبارت دیگر تقریبا یک درصد موجودی کل بیت کوین، ۷۸۹ هزار اتر و ۲۶ میلیون EOS جذب کند. طبق گزارشات، رهبر این گروه هم چنان متواری و در حال سرقت سرمایه افراد است.

اکثر اعضای جامعه پلاس توکن شامل سرمایه گذاران معمولی ارزهای دیجیتال نمی‌باشند. بسیاری از آنها به آسانی فریب خورده اند زیرا شهروندان معمولی هستند که حتی درباره بیت کوین نیز اطلاعات کمی دارند، آلتکوین ها که دیگر جای خود دارد. تیم پلاس توکن حتی به این سرمایه گذاران در خصوص نحوه خرید بیت کوین، اتر و EOS آموزش می‌داد تا آنها بتواند از آنها کلاهبرداری کند.

Pincoin و iFan

Pincoin و iFan کلاهبرداری ICO هستند که در مقیاس وسیع در ماه آوریل رخ داد و خبر ساز شد. این دو ICO که توسط یک شرکت در ویتنام مدیریت می شدند، تصور می شود که از حدود ۳۲۰۰۰ سرمایه گذار در کل مبلغ ۶۶۰ میلیون دلار کلاهبرداری کرده باشند. شرکت مورد نظر با نام Modern Tech دفاتر خود را ماه گذشته در شهر Ho chi Minh جمع کرد تا با پول سرمایه گذاران فرار کند. این کلاهبرداری تصور می شود که بزرگترین کلاهبرداری در تاریخ ICO باشد.

تعدادی از سرمایه گذاران در بیرون از دفاتر خالی این شرکت در شهر مذکور در ۸ آوریل تجمع اعتراض آمیزی داشتند و این بعد از این بود که شرکت از پردازش برداشت های نقدی امتناع کرد. مدیریت شهر به پلیس دستور داده است که به تحقیق و بازرسی در مورد این کلاهبرداری بپردازد.

هر دوی این ICO ها به عنوان کلاهبرداری های بازاریابی چندین سطحی طبقه بندی شده اند. iFan یک پلتفرم رسانه اجتماعی برای افراد مشهور را تبلیغ می کرد و هدف خود را ترویج محتوای این افراد و قرار دادن آن در اختیار هواداران معرفی کرده بود. Pincoin از طرف دیگر وعده سود ماهانه ۴۰ درصد از سرمایه گذاری انجام شده را می داد. این پروژه ادعا می کرد که در حال ساختن یک پلتفرم آنلاین است که یک شبکه تبلیغات، مزایده، پورتال سرمایه گذاری و بازار همتا به همتا را با استفاده از فناوری بلاک چین ایجاد کند.

OneCoin

Onecoin موضوع تعدادی از تحقیقات در ۱۸ ماه گذشته بوده است. این پروژه در جولای ۲۰۱۷ در هندوستان به عنوان یک طرح پونزی آشکار برچسب خورد و دو ماه بعد ۲.۵ میلیون یورو توسط مقامات ایتالیایی جریمه شد.

سایت Cointelegraph قبلا در این زمینه به خوانندگان هشدار داده بود زیرا OneCoin حتی به عنوان یک ارز دیجیتال غیر متمرکز قانونی هم عمل نمی کرد. علاوه بر آن، دارای دفتر کل عمومی هم نبود و دفاتر بلغارستان آن در ماه ژانویه مورد هجوم خدمه ای قرار گرفتند که توسط مقامات توقیف شدند. بازرسی های بین المللی و پرونده های دادگاه برضد این شرکت در حال جریان می باشد.

رسوایی هایی که OneCoin در کشور های مختلف جهان به بار آورد، کلاهبرداری بودن این پروژه را مسلم ساخت. در سال ۲۰۱۶، مقامات چینی در حال بازرسی عملکرد OneCoin در ان کشور، بیش از ۳۰ میلیون دلار را توقیف کردند.

این شرکت ادعا می کند که سال گذشته رسما در ویتنام پروانه گرفته است اما این ادعا بعدا توسط حکومت ویتنام تکذیب شد. بیش از پنج کشور به سرمایه گذاران در مورد ریسک انتخاب آن شرکت هشدار داده بودند که این پنج کشور شامل تایلند، کرواسی، بلغارستان، فنلاند و نروژ بودند.

Bitconnect

بیت کانکت

برای مدت های طولانی متهم به طرح پونزی بود و سرانجام در ماه ژانویه به دنبال دستور توقف از جانب دو قانون گذاری مالی آمریکا به کار خود خاتمه داد. در پلتفرم Bitconnect کاربران بیت کوین را با Bitconnect Coin مبادله می کردند. این پلتفرم در ژانویه ۲۰۱۷ راه اندازی شد و وعده بازگشت نجومی سرمایه را به سرمایه گذاران داد.

علاوه بر این، شرکت مذکور یک برنامه وام دهی را راه اندازی کرد که کاربران Bitconnect Coin را به کاربران دیگر قرض می دادند تا با توجه به مقدار آن سود دریافت کنند. همچنین یک سیستم زیرمجموعه گیری طرح پونزی معمول هم موجود بود. زمانی که این شرکت طرح وام دهی و پلتفرم مبادلاتی خود را بست، همدردی چندانی از جانب جامعه ارز دیجیتال صورت نگرفت. تعدادی از کاربران از آن زمان یک دادخواهی سنخی را علیه Bitconnect به راه انداختند تا وجوه گم شده را که به ادعای آنها به ۷۰۰۰۰۰ دلار می رسد، اعاده کنند.

Plexcoin

این ICO خاص در میانه راه در دسامبر ۲۰۱۷ متوقف شد و این بعد از آن بود که به عنوان یک طرح پونزی معمول سرمایه گذاری برچسب خورد. این شرکت قبل از اینکه کمسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده دستور توقف فعالیت آن را صادر کند به سرمایه گذاران وعده بازگشت بیش از ۱۳۰۰ درصد از سرمایه را در ماه داده بود.

در خلال ICO این شرکت بیش از ۱۵ میلیون دلار جمع آوری شد که خوشبختانه همه وجوه توسط کمسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا مصادره شد و بنیان گذار این شرکت یعنی Dominic Lacroix زندانی شد. جالب است بدانید که این اولین باری بود که این کمسیون مداخله کرده بود و از طریق واحد جرایم سایبری خود یک ICO را متهم کرده بود. آنچه Plexcoin ارائه می داد را می شد به عنوان اوراق بهادار طبقه بندی کرد و بنابراین این کمسیون رسما اتهام را صادر کرد.

Centratech

Centratech توسط بوکسر های سوپر ستاره یعنی Floyd Mayweather و DJ Khaled حمایت شده بود و به خاطر سرویس Visa، مسترکارت و کارت بانکی مورد توجه قرار گرفت و این به کاربران اجازه می داد که ارز های دیجیتال را به فیات تبدیل کنند. در ادامه دو تا از بنیان گذاران به اتهام کلاهبرداری در ارتباط با ICO دستگیر شدند که در این ICO بنا به گزارش Ars Technica حدود ۳۲ میلیون دلار جمع آوری شد.

کمسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا بر این نکته تاکید کرد که بنیان گذاران این پروژه یعنی Sohrab Sam، Sharma و Robert Farkas نهایت سعی خود را برای فریب سرمایه گذاران کرده اند. این کمسیون همچنین ادعا می کند که Sharma و farkas برای ترویج این ICO، مدیرانی جعلی با بیوگرافی های تاثیرگذار ایجاد کرده اند و مواد بازاریابی گمراه کننده و دروغین را در وبسایت Centra پست کرده اند و به افراد معروف پول داده اند تا برای این ICO در رسانه های اجتماعی مشتری جلب کنند.

این قانون گذار آمریکایی در جستجوی احکام همیشگی است و قصد دارد Sharma و Farkas را مجبور به بازگرداندن وجوه دزدیده شده با سود آن کنند. این دو نفر همچنین از قرار گرفتن در پست مدیریت هر شرکتی منع شده اند و از مشارکت در هر گونه ارائه اوراق بهاداری نیز منع شده اند.

لازم است که سرمایه گذاران عبرت بگیرند

همچنان که این کلاهبرداری های بالا نشان می دهند، کلاه برداران حداکثر تلاش خود را برای فریب دادن سرمایه گذاران بی احتیاط می کنند. بررسی این موارد نشان می دهد که سرمایه گذاران در هنگام تصمیمات سرمایه گذاری خود باید نهایت تحقیق و بررسی را به عمل آورند.

Cointelegraph در این رابطه با سرمایه گذار آمریکایی و بنیان گذار Skill Incubator یعنی Chris Dunn گفتگویی را ترتیب داد تا در مورد افتضاح هایی مانند Pincoin و iFan نظرات و توصیه های او را جویا شود. در کل، Dunn بر این باور است که جامعه ارز دیجیتال لازم است در مورد ICO های جدید بیشتر مواظب باشد. او بر این باور است که حکومت های جهان هم احتمالا موضع سختگیرانه تری به نسبت ارز های دیجیتال در کل خواهند گرفت.

جامعه کریپتو لازم است که آموزش مالی و سرمایه گذاری اخلاقی را ترویج کند؛ در غیر این صورت حکومت ها با قانون گذاری بیش از حد اقدام به خاموش کردن نوآوری واقعی می کنند. موثرترین روش برای محافظت از سرمایه گذاران از طریق آموزش می باشد. سرمایه گذاران لازم است یاد بگیرند که چگونه موقعیت های سرمایه گذاری را ارزیابی کنند، چگونه کلاه برداری ها را سریعا تشخیص دهند و بدانند که چگونه به مدیریت ریسک می پردازند.

منبع
cointelegraph

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا