مقالات عمومی

آیا بیت کوین پناهگاه امنی در هنگام بحران اقتصادی است؟

چند ماهی است که بحران کرونا وضعیت جهان را مختل کرده است و اگرچه اوضاع در برخی کشور‌ها در حال بهبود است، اما از میان رفتن کامل این گونه رویداد‌ها به زمان نیاز دارد. در حالی که کم‌کم از شدت بحران کرونا کاسته شده است، وضعیت اقتصادی جهان هر روز در حال بد‌تر شدن است و شاهد بحران اقتصادی در گوشه و کنار جهان هستیم. بحران کرونا ما را با وضعیتی روبرو کرده است که در چند دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. بیت کوین (bitcoin) در سال ۲۰۰۹ به عنوان راه‌حلی برای این قبیل وضعیت‌های نابسامان و با استفاده از فناوری تحول‌آفرین بلاک چین (blockchain) ایجاد شد و اینک همگان می‌خواهند بدانند که آیا در وضعیت بحران می‌توان بر این ارز تکیه کرد؟

باید انتظار رکودی برجسته را داشت

در حال حاضر، در جهان بحران اقتصادی ایجاد شده است و آمار بیکاری در ایالات متحده روز به روز بالا می‌رود. بسیاری از کسب و کار‌ها در این کشور با شکست مواجه شده‌اند و از حکومت درخواست کمک کرده‌اند. این در حالی است که با وجود این وضعیت پریشان، بازار‌های مالی وال استریت (Wall Street) به خوبی به کار خود ادامه می‌دهند. دلیل این امر برنامه تسهیل کمی و چاپ پول از جانب بانک‌های مرکزی است.

این تریلیون‌ها دلاری که وارد سیستم‌های مالی شده و به بازار تزریق شده است، وضعیتی تصنعی را ایجاد کرده که نباید فریب آن را خورد. ما اینک در وضعیتی بسیار نگران‌کننده هستیم. ما در مراحل ابتدایی یک بحران اقتصادی برجسته هستیم که ممکن است پیش‌بینی آن برای ما سخت باشد.

بیت کوین به عنوان پناهگاهی امن

بسیاری بیت کوین را به عنوان پناهگاهی امن در بحران اقتصادی معرفی کرده‌اند و حال در این بحران پیش آمده، این ارز دیجیتال بزرگ باید خود را ثابت کند. همه منتظرند ببینند که پادشاه ارز‌های دیجیتال در این وضعیت چگونه رفتار خواهد کرد. مشکل اصلی در مورد اندیشه پناهگاه امن این است که سلیقه‌ای است و افراد تعاریف مختلفی از آن دارند. پس در اینجا و قبل از ادامه بحث باید بر مفهوم پناهگاه امن توافق کنیم.

پناهگاه امن به نقل از Investopedia به نوعی سرمایه گذاری اطلاق می‌شود که در مواقع بحران و آشفتگی بازار به رشد خود ادامه دهد و سرمایه گذاران را در برابر ریسک‌های آن بازار نابسامان محافظت کند.

در وضعیت بحران اقتصادی مانند وضعیت حال حاضر جهان، یک پناهگاه امن باید به ارزشش اضافه شود و سرمایه گذاران را از تاثیرات بازار نزولی در امان نگه دارد.

بیت کوین تایید می‌کند که پناهگاه امنی است

بیت کوین

در اوایل سال ۲۰۲۰ بود که صحبت از یک بحران اقتصادی می‌شد، اما دیر یا زود این بحران را کسی نمی‌دانست. در آن زمان، نرخ متوسط بیت کوین حدود ۷۲۰۰ دلار بود. تنش بین ایران و آمریکا در ادامه سال باعث بالا رفتن قیمت بیت کوین شد و سرانجام قیمت این ارز به بالای ۱۰۰۰۰ دلار رسید. در اوایل مارس، قیمت بیت کوین بین ۸۵۰۰ تا ۹۰۰۰ دلار در نوسان بود.

سپس پنج‌شنبه سیاه در ۱۲ مارس فرا رسید و بیت کوین نیز مانند دیگر دارایی‌ها گرفتار بحران نقد شدن و فروش بیش از حد شد. در این زمان، بسیاری وضعیت پناهگاه امن بیت کوین را زیر سوال بردند اما به این حقیقت توجه نداشتند که در چنین شرایطی همه دارایی‌ها مورد هجوم قرار می‌گیرند.

دست‌های محکم پس از این واقعه دست به کار شدند و اعتماد خود را به سلطان ارز‌های دیجیتال اثبات کردند. این افراد اقدام به بستن پوزیشن (position) و خرید بیت کوین کردند و در عرض یک هفته بعد از پنج‌شنبه سیاه قیمت را به حدود ۶۵۰۰ دلار بازگرداندند. در لحظه این نوشتار، قیمت حرکت مثبتی را از خود نشان داده و به نسبت اول سال در وضعیت سودآوری قرار گرفته است.

اخیرا قیمت سهام و شاخص‌ها بسیار کاهش یافته است و حتی قیمت نفت خام نیز با افول بی‌سابقه‌ای مواجه بوده است. در این شرایط که همه دارایی‌ها در وضعیتی نزولی به سر می‌برند، بیت کوین کم‌کم تایید می‌کند که پناهگاهی امن و قابل اعتماد است. این بحران اقتصادی مدتی دامن طلا را نیز گرفت اما اینک طلا نیز با بازگشت خوبی مواجه شده است.

البته بیت کوین دارای ویژگی‌های مثبت‌تری به نسبت طلا است. این ارز دیجیتال از طلا کمیاب‌تر است، قابلیت تقسیم‌پذیری آن بیشتر است و قابل حمل نیز هست. سطح امنیت شبکه بیت کوین در خلال این بحران اقتصادی هم باز بالا بود. اگرچه نرخ هش (hash rate) در این بحران کمی پایین رفت اما اعاده شد و هنوز هم در روندی صعودی است.

بیت کوین در میانه این بحران روز به روز کاربر‌های بیشتری جذب می‌کند، کاربرانی که از وضعیت سیستم‌های مالی حال حاضر جهان سرخورده شده‌اند. افراد زیادی در ایالات متحده کمکی را که برای کرونا دریافت کرده‌اند، خرج کرده و بیت کوین خریده‌اند و این موید افزایش محبوبیت این ارز است.

چه انتظاری می‌توان از بیت کوین در ماه‌های آینده داشت؟

بیت کوین

در ماه‌های آینده بحران اقتصادی تشدید خواهد شد. مسئولان ایالات متحده نیز همچنان به جای چاره‌اندیشی به پشتیبانی از سیستمی می‌پردازند که امتحان خود را داده و با شکست مواجه شده است. افتضاحی که ارز فیات در این مدت به بار آورده است، توجه‌ها را به سمت بیت کوین و سیاست پولی آن جلب کرده است.

هیچ کس نمی‌تواند سیاست پولی این ارز دیجیتال بزرگ را تغییر دهد زیرا کدگذاری و برنامه‌ریزی شده است. واقعه برجسته دیگری برای بیت کوین در راه است و در کمتر از ۲ روز دیگر پاداش استخراج آن نصف خواهد شد. این امر باعث می‌شود که نرخ تورم این ارز از ۲۰۲۱ به بعد حدود ۲ درصد باشد.

این هاوینگ (halving) پیش روی بیت کوین می‌تواند بر قیمت آن تاثیر بگذارد و در کنار این بحران اقتصادی منجر به افزایش بهای این ارز شود. عرضه این ارز در ماه‌های آینده کاهش می‌یابد و این می‌تواند عاملی مهم برای افزایش قیمت آن باشد. معلوم نیست که ماه‌های آینده بیت کوین چه قیمتی را تجربه می‌کند اما ظاهرا رسیدن به قیمت ۱۰۰ هزار دلار دور از ذهن نیست.

منبع
medium

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا