دادگاهی در چین: داراییهای مجازی تحت چارچوب فعلی قانونی هستند
یکی از دادگاههای مردمی چین به تازگی گزارشی در رابطه با قانونی بودن داراییهای مجازی منتشر کرده و در آن، ویژگیهای حقوقی این دسته از داراییها را بررسی کرده است. بر اساس این گزارش، علیرغم ممنوعیت ارزهای دیجیتال در چین، داراییهای مجازی تحت چارچوب فعلی هنوز قانونی محسوب میشوند. هر چند این دادگاه در مورد بیت کوین نظری نداد اما پیش از این دادگاهی در شانگهای حکم داده بود که بیت کوین یک دارایی مجازی است.
به نقل از کوین تلگراف، دادگاههای مردمی چین به طور مستقل فعالیت میکنند و هیچ سازمان اداری یا عمومی در کار آنها دخالت ندارد. این دسته از دادگاهها به پروندههای کیفری، مدنی، اداری و همچنین اختلافات اقتصادی رسیدگی میکنند.
بر اساس این گزارش که با عنوان «شناسایی ویژگیهای داراییهای مجازی و رسیدگی به این داراییها» منتشر شده است، برای داراییهای مجازی، پارامترهای اقتصادی مطرح میشود و به همین خاطر میتوان آنها را تحت عنوان یک دارایی طبقهبندی کرد. اگرچه دولت چین تمام داراییهای دیجیتال خارجی را غیرقانونی تلفی کرده است، این گزارش استدلال میکند داراییهای مجازی در اختیار افراد بایستی قانونی در نظر گرفته شوند و با توجه به چارچوب سیاست فعلی، تحت حمایت قانون قرار گیرند.
در این گزارش، پیشنهاداتی برای رسیدگی به جرایم مربوط به داراییهای مجازی گنجانده شده است. بر این اساس، از آنجایی که پول مربوط به این دسته از داراییها قابل مصادره نیستند، باید رویکرد واحدی در قوانین جزایی و مدنی برای جرایم مربوطه اتخاذ شود. چنین رویکردی تعادل عادلانه بین حفاظت از حقوق مالکیت شخصی و منافع اجتماعی را تضمین میکند.
دولت چین تمام فعالیتهای مرتبط با ارزهای دیجیتال را ممنوع کرده و در سالهای اخیر از ارائه خدمات صرافیهای ارز دیجیتال به شهروندان این کشور جلوگیری کرده است. علیرغم این سیاست خصمانه، در طول این سالها دادگاههای مختلفی در چین مواضع مخالفی نسبت به دولت در مورد بیت کوین و سایر داراییهای دیجیتال اتخاذ کردهاند.
در ماه سپتامبر سال گذشته (شهریور ۱۴۰۱)، یکی از وکلای چینی مدعی شد علیرغم ممنوعیت رمزارزها، در اختیار داشتن این داراییها همچنان قانونی است و قانون باید از هولدرهای چینی در برابر بروز هرگونه مشکلی از جمله سرقت داراییشان محافظت کند. در ادامه، دادگاه شانگهای در حکمی اعلام کرد بیت کوین واجد شرایط یک دارایی مجازی و مشمول حقوق مالکیت است.
مواضع خصمانه دولت چین در برابر بیت کوین و صنعت کریپتو مدتهاست مورد توجه رسانهها قرار گرفته است. با این حال، به نظر میرسد رویکرد دولت این کشور در قبال رمزارزها در چند سال گذشته نرمتر شده باشد. یکی از دلایل این ادعا، افزایش سهم چین از صنعت استخراج بیت کوین است. پس از ممنوعیت استخراج، سهم چین از این صنعت به صفر رسید اما در عرض یک سال دوباره افزایش یافت و به رتبه دوم صعود کرد. این امر نشان میدهد علیرغم ممنوعیتها، فعالیتهای مرتبط با کریپتو در چین همچنان ادامه دارد.