متوسط تحلیل تکنیکال

شاخص نوسان قیمت بیت کوین و بازه‌های مختلف آن برای مقیاس‌بندی بازار

بیت کوین محبوب‌ترین و در عین حال، پرنوسان‌ترین رمزارز دنیاست. علی‌رغم بالا بودن «شاخص نوسان قیمت بیت کوین» در بسیاری از مواقع، این پیشگام در عرصه توکن‌های دیجیتال از محبوبیت خود در راستای چیرگی بر بازار استفاده کرده و به نظر می‌رسد که به صورت ۲۴ ساعته در طول هفت روز هفته تقاضا برای عرضه BTC وجود دارد. در این مقاله به دلیل این نوسانات و عوامل موثر بر آن می‌پردازیم.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

بر اساس آمار به دست آمده از سایت‌هایی که بر روی پیش‌بینی قیمت بیت کوین و رفتار پادشاه رمزارزها تمرکز دارند، نه تنها این دارایی دیجیتال به این زودی‌ها تضعیف نخواهد شد، بلکه شاهد روندی کاملا برعکس و تقویت روزافزون آن خواهیم بود. هنگامی که شاخص نوسان قیمت بیت کوین در بالاترین حد خود قرار دارد، قیمت آن تغییرات قابل ملاحظه از خود نشان می‌دهد. این به معنای فراهم شدن شانسی برای تریدرهاست تا بتوانند سود عظیمی را کسب کنند.

بالاترین حد شاخص نوسان قیمت بیت کوین

شاخص نوسان قیمت بیت کوین

تیم دارایی دیجیتال فوربز (The Forbes Digital Asset) مطالعه گسترده‌ای برای تعیین زمان بالاترین حد بی‌ثباتی قیمت بیت کوین به انجام رساند. این تیم با استفاده از داده‌ها و تجزیه و تحلیل دارایی‌های متعلق به کاربران چهار صرافی بزرگ رمزارز ‌Binance، Gemini، Coinbase و Kraken حرکت قیمت این دارایی دیجیتال را مورد بررسی قرار داد. فوربز بیش از ۱.۶ میلیون مورد داده را در مدت زمان بیش از ۲۴ ماه مورد آزمایش قرار داد. برای بررسی جفت ارزهای مورد معامله با BTC در این آزمایش نیز از USD، اتریوم و تتر به عنوان جفت پایه اصلی استفاده شد.

طبق نتایج به دست آمده از این تحقیقات، بازه زمانی بیشترین میزان شاخص نوسان قیمت بیت کوین در ساعت ۱۶:۰۰ UTC (زمان قراردادی تعیین شده جهانی) در روز چهارشنبه بود. بر اساس یافته‌های فوربز، این بازه زمانی به صورت تقریبی ۳۶ درصد پرنوسان‌تر از میانگین سایر بازه‌های زمانی بود. این درست همان زمانی است که تریدرها یا معامله‌کنندگان باید بیشترین دقت را نسبت به بازار داشته باشند.

به گفته فوربز، کمترین میزان نوسانات قیمتی در روز دوشنبه و در بازه زمانی بین ۸:۰۰ تا ۱۰:۰۰ UTC بوده است.

به این نکته دقت داشته باشید که این زمان‌بندی‌ها نشان‌دهنده بیشترین و کمترین میزان ثبات قیمتی بازار BTC بر اساس زمان‌بندی صورت گرفته هستند. به هیچ وجه نباید این زمان‌بندی‌ها را با پرنوسان‌ترین و کم‌نوسان‌ترین روزها اشتباه بگیرید. بر اساس مطالعات صورت گرفته، پرنوسان‌ترین روز، جمعه و کم‌نوسان‌ترین روز، شنبه است.

تاثیر جریان‌های خروجی BitMEX

چه چیزی می‌تواند موجب افزایش فوق‌العاده بالای شاخص نوسان قیمت بیت کوین شده باشد؟ عوامل زیادی بر روی حرکت قیمتی Bitcoin تاثیر دارند. منقضی شدن قراردادهایی که در BitMEX و CME صورت می‌گیرند ممکن است موجب بیشتر شدن نوسانات قیمت این رمزارز بشوند. به عنوان مثال به برداشت‌هایی که در بیت مِکس و در ساعت ۱۳:۰۰ UTC به انجام می‌رسند می‌توان اشاره کرد.

علاوه بر این، قراردادهای BitMEX و CME در آخرین جمعه قراردادی ماه منقضی می‌شوند. قراردادهای بیت مکس در ظهر به وقت UTC و CME در ساعت ۱۶:۰۰ به وقت لندن (۱۶:۰۰ و یا ۱۵:۰۰ UTC بسته به ساعت تابستانی) منقضی می‌شوند. هر دوی این زمینه‌ها می‌توانند شاخص نوسان قیمت بیت کوین را افزایش دهند که تاییدی بر مشاهدات فوربز مبتنی بر اسناد ثبت شده در رابطه با بالاترین میزان نوسان در روز جمعه هستند.

بازه زمانی با کمترین میزان نوسان قیمت

مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهند که کمترین میزان شاخص نوسان قیمت بیت کوین در بازه زمانی ۸:۰۰ تا ۱۰:۰۰ UTC بوده است. جای تعجبی در رابطه با این موضوع وجود ندارد زیرا اکثر مردم در ابتدای هفته به محل کار خود بازگشته و هفته کاری جدید را آغاز می‌کنند. در حقیقت، تحقیقات فوربز نشان می‌دهند که نوسان قیمت BTC در این بازه زمانی تا ۳۵ درصد کمتر از میانگین نوسان به دست آمده است. جالب است بدانید که تغییرات قیمت محاسبه شده در این زمان کمتر از نوسان قیمت این رمزارز در طول آخر هفته است.

ورود نهنگ‌ها به عرصه

سوال بزرگ اینجاست که چه عواملی موجب به وجود آمدن چنین تغییراتی در بازار می‌شوند؟ استفاده سرمایه‌گذاران بزرگ مثل صندوق‌های مالی از الگوریتم‌های معاملاتی ممکن است موجب ایجاد نوسانات گسترده به خصوص در پایان هفته باشد. البته سرمایه‌گذاران خرد نیز از الگوریتم‌ها بهره می‌برند اما بدون شک تاثیر این امر شباهتی به تاثیر سرمایه‌گذاران بزرگ بازار ندارد و افزایش کمتری بر روی میزان شاخص نوسان قیمت بیت کوین اعمال می‌کند.

به عنوان مثال، پلتفرم صرافی رمزارز کوین بیس ادعا می‌کند که با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته به مایکرواستراتژی (MicroStrategy)، یکی از شرکت‌های نرم‌افزاری آمریکایی، در خرید بیت کوین به ارزش ۴۲۵ میلیون دلار کمک کرده است. این تکنیک می‌تواند تاثیر بزرگ بالقوه‌ای در طول آخر هفته، که نقدینگی کمی در بازار در گردش است، بر روی نوسانات قیمتی Bitcoin بگذارد. این نوسان قیمتی می‌تواند توسط تریدرهای فعال در این زمان نیز تقویت شده و افزایش پیدا کند.

بیت کوین آخر هفته‌ها استراحت نمی‌کند

پایین بودن شاخص نوسان قیمت بیت کوین در روز شنبه به معنای نادیده گرفتن آخر هفته نیست. به عنوان مثال می‌توان به اولین شنبه سال جاری یعنی دوم ژانویه (۱۳ دی ماه ۱۳۹۹) اشاره کرد. در طول این روز مردم در حال جشن گرفتن سال نو بودند و از طرف دیگر، بیت کوین در حال سپری کردن دوران تاریخی عمر خود بود. قیمت این رمزارز ۱۰ درصد افزایش یافت و ۳۰٫۰۰۰ دلار را شکست و به سطح جدیدی از بالاترین قیمت تاریخی خود رسید.

این یکی از چندین نمونه مثالی بود که قیمت بیت کوین در طول تعطیلات عمومی و یا آخر هفته افزایش پیدا کرده بود تا عرصه ارز دیجیتال بتواند به نقطه جدید اوج خود دست پیدا کند. در طول تعطیلات کریسمس، اختلاف اسپرد بین قیمت خرید و فروش بسیار گسترده بود که نشان‌دهنده کم بودن نقدینگی در گردش است. در طول این زمان نوسانات قیمتی نیز افزایش پیدا کردند.

طبق گزارش رویترز، در بازه زمانی ماه دسامبر و اوایل ژانویه، بیت کوین توانست در شش صرافی رمزارز میزان حجم معاملات ۱۰ درصدی بیشتر در طول آخر هفته، نسبت به روزهای دیگر هفته را به خود اختصاص دهد.

این تغییرات موجب به وجود آمدن چالش‌هایی برای فعالان بازار شد. به عنوان مثال، سرمایه‌گذاران مجبور به تطبیق زمان کاری دفتر خود و مدیریت ریسک‌ خود شدند تا فرصت‌های سود آور را از دست ندهند.

از آنجا که بازار بیت کوین به صورت ۲۴ ساعته در طول ۷ روز هفته فعال است، چنین عاملی موجب به وقوع پیوستن تغییرات عجیب به سوی قیمت‌های غیرقابل پیش‌بینی می‌شود. در ابتدا قیمت این رمزارز توسط تریدرهای خرده‌پا هدایت می‌شد اما ورود سرمایه‌گذاران بزرگ و صندوق منابع مالی آنها ممکن است موجب بالا رفتن شاخص نوسان قیمت بیت کوین در طول آخر هفته شده باشد. در طول سال گذشته، قیمت این رمزارز تقریبا ده برابر شد.

استفاده از تکنولوژی پیشرفته برای معامله کردن Bitcoin نیز یکی دیگر از عواملی است که می تواند موجب افزایش شاخص نوسان قیمت بیت کوین در طول آخر هفته‌ها شود. میانگین وزنی زمانی نیز می‌تواند شیوه محتمل دیگری برای حرکت غیرعادی قیمت باشد. به صورت ایده‌آل، این استراتژی به تریدرها این امکان را می‌دهد تا بتوانند BTC را با قیمت مشخص به صورت مبتنی بر حجم بازار خریداری کنند.

گاهی اوقات معاملات این رمزارز در طول آخر هفته به میزان معینی در طول آخر هفته می‌رسد. بنابراین، تریدرهای لحظه‌ای مجبور هستند تا در طول این بازه زمانی منتظر بمانند و برای جا نماندن از حرکت قیمتی، بازار را مورد بررسی قرار دهند. این امر به دلیل انتظار کشیدن افراد دارای منابع مالی برای رسیدن بازه زمانی نوسانات قیمتی و فرصت‌های معاملاتی در زمان پایین بودن نقدینگی در گردش صورت می‌گیرد.

نوسان قیمت بیت کوین

ساعات معامله

ساعات معامله بازار بورس و ارز خارجی (فارکس) نیز می‌تواند به صورت بالقوه بازه زمانی مناسبی را برای ترید کردن رمزارزها در اختیار ما قرار دهد. این رویداد به دلیل ارتباط بسیار زیاد شاخص نوسان قیمتی بازار با بازگشایی بازار آمریکا است.

به یاد داشته باشید که BTC مبتنی بر دلار آمریکا است. علاوه بر این، اکثر صرافی‌های فارکس، بیت کوین و سایر ابزارهای مرتبط با آن مانند ابزار معاملاتی را عرضه می‌کنند. بنابراین، تقاضای دلار بر روی نوسان قیمت این رمزارز تاثیر دارد. با این وجود، بازه زمانی معاملات سهام لندن و آسیا ممکن است تاثیر کمتری نسبت به بازه زمانی معاملات نیویورک بر روی این رمزارز داشته باشد.

بیت کوین در حدود بازه زمانی ۱۶:۰۰ UTC بازه معاملاتی جالب توجهی را به ثبت می‌رساند. به عنوان مثال، بر اساس دست‌یافت‌های کوین تلگراف، سرمایه‌گذاران در طول بازه زمانی ۳۰ روزه به میزان ارزش ۶.۵ میلیون دلار از میانگین حجمی BTC را در بازه زمانی ۱۵:۰۰ و ۱۶:۰۰ UTC معامله می‌کنند. در طرف مقابل این مقیاس، در طول همین بازه زمانی ۳۰ روزه شاهد به ثبت رسیدن کمترین میزان معاملات این رمزارز در حدود ۲ میلیون دلار در حوالی ساعت ۹:۰۰ UTC بوده‌ایم. این ساعت در حقیقت دو ساعت پس از باز شدن بازارهای معاملاتی آمریکا را نشان می‌دهد.

با وجود تمام این تفاسیر، لازم به ذکر است که رویدادهای اقتصادی و اخبار نیز می‌توانند شاخص نوسان قیمت بیت کوین را تحت تاثیر قرار دهند. با وجود اینکه نمی‌توانیم قیمت و نوسان قیمتی آتی BTC را با قطعیت پیش‌بینی کنیم، اما برخی حرکت‌های قیمتی قابل پیش‌بینی هستند.

به عنوان مثال می‌توان به نوسانات ماه آپریل (اواخر فروردین و اوایل اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰) اشاره کرد که احتمالا به دلیل تصمیم تسلا (Tesla) در راستای توقف پذیرش Bitcoin به عنوان یک روش پرداختی بود. به صورت مشابه، اقدامات دولت چین در راستای سرکوب بانک‌هایی که معاملات بیت کوین را مدیریت می‌کردند نیز ممکن است شرایط را تشدید کرده باشد. با این حال، بازار در طول این زمان در آستانه اصلاحات و نیازمند آن نیز بود و بسیاری از تحلیل‌کنندگان در رابطه با پیش‌بینی حرکات این رمزارز خوش‌بین هستند.

دلیل تغییرات شدید شاخص نوسان قیمت بیت کوین

بیت کوین ماهیتی پرنوسان دارد و ما همه از این موضوع مطلع هستیم. اگر به نرخ معاوضه این رمزارز در روز ۵ آگوست دقت کنید می‌توانید ببینید که قیمت BTC چیزی حدود ۳۸٫۰۰۰ دلار بود. در طول فاصله زمانی تنها چند روز بعد در روز ۱۰ آگوست، در حال نزدیک شدن به ۴۶٫۰۰۰ دلار بود. همین ماجرا در مورد یکی از محبوب‌ترین استیبل کوین‌ها یعنی USDT‌ و نرخ معاوضه BTC/USDT نیز صادق بوده و با قیمت BTCUSD همبستگی دارد.

بازارهای صعودی/گاوی شدید و از طرف دیگر، افت شدید قیمتی در بازار رمزارزها امری شایع و عادی به حساب می‌آیند. با وجود اینکه اصلاحات قیمتی تا حدی ترسناک هستند اما می‌توانند فرصت‌های بزرگ معاملاتی را برای سرمایه‌گذاران کارکشته فراهم کنند.

عوامل بیشماری می توانند موجب نوسانات قیمت بیت کوین شوند. در ابتدا، بازار BTC در یک شبکه کامپیوتری غیرمتمرکز شکل می‌گیرد و این به معنای عملکرد ۲۴ ساعته بازار در ۷ روز هفته است. برخلاف سایر دارایی‌ها، بازار بیت ‌کوین زمان خاموشی ندارد. بنابراین، سرمایه‌گذاران می‌توانند بر روی تغییرات قیمت در طول پایان هفته و یا روزهای تعطیل حساب کنند.

لازم به ذکر است که عرضه محدود، یکی دیگر از دلایل تغییرات شاخص نوسان قیمت بیت کوین است. در حال حاضر، ۱۸.۷ میلیون BTC از کل ذخایر عرضه ۲۱ میلیونی این دارایی در حال گردش در بازار است. از طرف دیگر می‌دانیم که حوزه رمزارز توسط بانک مرکزی تنظیم و قانون‌گذاری نمی‌شود و ارزش خود را از یک شبکه غیرمتمرکز دریافت می‌کند. در نتیجه این امر، هم‌اکنون هیچ موسسه و یا مرجع مالی نمی‌تواند در بازار Bitcoin مداخله کند.

جالب است بدانیم که نوسانات این ارز می‌تواند تاثیر بزرگی بر روی شرکت‌هایی داشته باشد که با ارزهای دیجیتال سر و کار دارند. به عنوان مثال می‌توان به بازار تسلا اشاره کرد که ارزش سهام آن پس از سقوط قیمت BTC تا ۲.۵ درصد کاهش پیدا کرد. تسلا به میزان ۱.۵ میلیارد دلار بر روی بیت کوین سرمایه‌گذاری کرده است. ازجمله کمپانی‌هایی که بر اثر این نوسان قیمتی تحت تاثیر قرار گرفتند می‌توان کوین بیس و مایکرواستراتژی را نام برد.

جمع‌بندی

BTC ماهیتی پرنوسان دارد و بالا بودن شاخص نوسان قیمت بیت کوین (BTC) درست همانند یک شمشیر دو لبه است. اگر بخواهیم دقیق‌تر بیان کنیم باید بگوییم که تریدرها و یا افرادی که مشغول معامله کردن در بازار رمزارزها هستند می‌توانند طی این نوسانات قیمتی از سود کلان و خوبی در مدت زمان کوتاهی بهره‌مند شوند، اما از طرف دیگر ممکن است همین نوسان‌ها سرمایه شما را به هیچ تبدیل کند. به صورت کلی می‌توان گفت که دانش کافی داشتن در مورد این تغییرات و حرکت قیمتی و تخمین زمان درست روی دادن این موضوع می‌تواند کارآمد باشد.

منبع
dailyhodl

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا