بازار کریپتو با بحران «تَرک بی سر و صدا» مواجه است!
صنعت کریپتو با بحرانی به نام ترک بی سر و صدا (Quiet Quitting Crisis) مواجه شده است که در آن بسیاری از افراد جامعه کریپتو دیگر انگیزه سابق را برای مشارکت ندارند. تراویس کلینگ (Travis Kling)، مدیرعامل Ikigai Asset Management و کهنهکار صندوقهای پوشش ریسک بر این باور است که این کاهش انگیزه به دلیل کاهش اعتماد به توانایی پروژههای کریپتو برای حل مشکلات واقعی و پذیرش گسترده است.
به گزارش میهن بلاکچین، کلینگ معتقد است بسیاری از پروژههای کریپتو بیهدف بوده و بیش از حد ارزشگذاری شدهاند. او همچنین به شرایطی اشاره کرده که میتواند جرقهای برای احیای آلتکوینها باشد.
بحران تَرک بی سر و صدا در بازار کریپتو چیست؟
به گفته این کارشناس با تجربه، صنعت کریپتو در حال تجربه بحران ترک بی سرو صداست. این اصطلاح در سال ۲۰۲۲ رایج شد و به عملکرد کارمندانی اشاره دارد که تنها حداقل وظایف شغلی خود را انجام داده و انجام هر کار اضافی را ترک میکنند. در واقع، تنها در حد رفع تکلیف کار میکنند تا فقط از اخراج شدن مصون بمانند اما هیچ ایده جدیدی نداده و هیچ کار اضافی انجام نمیدهند.
تراویس کلینگ، معتقد است این اصطلاح بهدرستی شرایط فعلی صنعت کریپتو را توصیف میکند.
او میگوید:
براساس چیزی که من میبینم و میشنوم، بخش قابل توجهی از جامعه کریپتو در مقایسه با سالهای پیشین کمتر در بازار مشارکت دارند. دلیل کاهش مشارکت این افراد آن است که باورشان به پتانسیل کریپتو در حل مشکلات واقعی و پذیرش آن توسط جامعه کاهش یافته است. این رؤیایی بود که از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۲ بهطور مداوم فروخته میشد؛ اینکه کریپتو میتواند مشکلات واقعی جهان را حل کند و بخش بزرگی از جامعه آن را خواهد پذیرفت. براساس همین رویا میلیاردها دلار در داراییهای پرریسک سرمایهگذاری شد.
کلینگ بر این باور است که اکنون مشخص شده بسیاری از این پروژههای کریپتو کاملا بیهدف هستند و به شدت بیش از حد ارزشگذاری شدهاند:
طرفداران کریپتو نمیتوانند پیشبینی کنند که چه چیزی باعث شروع روند صعودی بعدی خواهد شد. دیگر تابستان DeFi در کار نیست و نه تابستان NFT. بازیها مردهاند. متاورس هم که یک شوخی تمام عیار بود. رسانههای اجتماعی غیرمتمرکز هم متوقف شدند. مردم سعی دارند در مورد ترکیب کریپتو و هوش مصنوعی هیجانزده شوند، اما من و بسیاری افراد دیگر فکر میکنیم که این سطح از هیجان (حداقل تاکنون) نابهجاست.
کلینگ همچنین به DePIN به عنوان نقطه روشن کنونی در چشمانداز کریپتو اشاره کرد. این شبکهها به کاربران امکان کنترل زیرساختهای فیزیکی مانند اتصال بیسیم، ذخیرهسازی داده و قدرت محاسباتی را در یک محیط غیرمتمرکز میدهند.
برای آشنایی بیشتر با DePIN، مطلب آشنایی با DePIN را مطالعه کنید.
کلینگ همچنین اظهار داشت که کریپتو دیگر چندان هم صنعت نوپایی نیست:
ارزش بازار بیت کوین یک تریلیون دلار است و در حال حاضر نیمی از شرکتهای وال استریت آن را در اختیار دارند. باقی ارزهای دیجیتال با هم یک تریلیون دلار ارزش دارند. تتر بیشتر از دولت آلمان اوراق قرضه دارد.
در ۴ سال گذشته بیش از ۲۰ میلیارد دلار از سمت شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر (Venture Capital) به این فضا وارد شده است. ما دیگر جزو اولین افرادی نیستیم که به این بازار وارد میشوند. دیگر از مقایسه اینترنت در اواخر دهه ۹۰ و اتفاقی که در آن زمان افتاد دست بردارید. دنیای کریپتو در شرایط اینترنت دهه ۹۰ نیست. بیت کوین و استیبل کوینها جایگاه خود را در بازار پیدا کردهاند و بقیه آنها در دریا گم شدهاند.
ارزهای دیجیتال در بهترین حالت به دنبال حل مشکلی هستند و در بدترین حالت یک کلاهبرداری بیرحمانه و بیپایان.
با این حال، کلینگ معتقد است اگر دونالد ترامپ (Donald Trump)، رئیسجمهور پیشین آمریکا، در انتخابات ریاستجمهوری در ماه نوامبر پیروز شود، ممکن است در دولت آینده خود یک سیستم نظارتی ایجاد کند که به تقویت آلتکوینها کمک کند:
ما سالهاست که در مورد این موضوعات صحبت میکنیم، ایجاد ارزش و جذب ارزش؛ ساختار توکن پلی است میان این دو. در دولت ترامپ، این احتمال وجود دارد که توکنهای حاکمیتی بیارزش کنار گذاشته شوند و جای خود را به شبهاوراق بهاداری بدهند که بازده دارند، توکن سوزی میکنند و همه اینها به لطف چارچوب نظارتی آمریکا خواهد بود که چنین اجازهای را به آنها میدهد. این میتواند دنیایی باشد که در آن آینده کریپتو در دو سال بعد بسیار کمتر فریبنده به نظر میرسد.