سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
چند روز اخیر شاهد تثبیت رفت و آمد متوالی بیت کوین بین محدوده ۵۳ تا ۵۷ هزار دلار بودیم. این ارز دیجیتال موفق به شکستن محدوده ۶۰ هزار دلار در بازگشت از اصلاح نشد. در این مقاله با تمرکز بر رفتار سرمایهگذاران بیت کوین و اتریوم، به دنبال کشف علت چرایی تغییر قیمتها هستیم. سوال مهم این روزها، وضعیت روند بازار است؛ آیا اتریوم رکورد قیمتی خود را میکشند؟ آیا وارد آلت سیزن شدهایم؟ آیا با کاهش تقاضا روبرو هستیم؟ آیا تزریق منابع به بازار داشتهایم؟ برای پاسخ به این سوالها با ادامه مطلب همراه باشید.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۴ آذر تا ۱۰ آذر ماه اشاره دارد.
- این نسخه، شانزدهمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا نمودار قیمت بیت کوین در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. هفته گذشته هفته یویوی قیمت بیت کوین بین دو حمایت ۵۳ و ۵۹ هزار دلار بود. اتفاقاتی همچون اذعان رییس فدرال رزرو به پایان نیافتن تورم در این تغییرات موثر بودند. همچنین میتوانید تحلیل مایکل فن ده پوپه را از لینک زیر در این خصوص مطالعه بفرمایید.
حرکت عرضی نمودار بیت کوین به سود آلت کوینها تمام شد و برخی از جاماندگان بازار، طی این مدت افزایش قیمت خوبی را تجربه کردند. با بهبود و رونق گرفتن راهکارهای لایه دو اتریوم، قیمت اتر نیز رشد قابل توجهی را تجربه کرد.
ارزش بازار رمزارزها تغییر محسوسی طی هفته گذشته نداشت و در محدوده ۲.۶۹ تریلیون دلار قرار دارد. نمودار آن را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید.
سلطه بازار بیت کوین و اتریوم تقریبا بدون تغییر نسبت به هفته گذشته در سطح ۴۱ و ۲۰ درصد باقی ماندند. در طی سه هفته اخیر از سلطه بیت کوین حدود ۲ درصد کاسته شده است.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، ابتدا به سراغ نهنگهای آن میرویم. به نمودار زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است را با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان دارایی نهنگهای بیت کوین طی هفته گذشته تغییر چندانی نداشته است. اما در بازه بزرگتر چند هفتهای، با کاهش قیمت بیت کوین به محدوده ۵۶ هزار دلار برای بار نخست، انباشت و خرید مجدد توسط این گروه افزایش یافته است و پس از فروش در اوج، کمی از موجودی پیشین خود را با قیمتی پایینتر بازخرید کردهاند.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار درصد سود محقق شده سی روزه (با رنگ آبی) و یک ساله (با رنگ صورتی) به نمایش در آمده است. شاخص MVRV میانگین سود و زیان کوینها بر اساس قیمت آخرین تاریخ جابجایی است.
- تحلیل نمودار: همانطور که نمودار به روشنی نشان میدهد، تریدرها (هولدرهای کوتاه مدت) که گروه مهمی در تحلیل روند قیمتی هستند، چند هفته سختی را متحمل شدهاند. بخشی از ضررهای اخیر این گروه طی رشد قیمتی هفته گذشته جبران شده است و میزان سود و زیان این گروه هماکنون نزدیک به نقطه سر به سر (منفی ۱.۲۳ درصد) است. هولدرهای بلند مدت (یک ساله) نزدیک به ۲۵ درصد در سود هستند که در ناحیه سالمی قرار دارد.
- معرفی نمودار: در نمودار تصویر بالا، نمودار قیمت بیت کوین با رنگ تیره در کنار اهرم تخمینی معاملات بیت کوین در صرافیهای ارز دیجیتال با رنگ آبی در کنار هم رسم شدهاند.
- تحلیل نمودار: این شاخص را میتوان به نوعی نشاندهنده حرص و طمع بازار نیز دانست. میزان اهرم در معاملات به شدت بالا رفته است به نحوی که این میزان در طی یک سال گذشته بیسابقه بوده است. خطر چنین رفتاری، امکان به وجود آمدن Short Squeeze است؛ برای مثال به قله نمودار در تاریخ ۲۶ نوامبر توجه کنید. در این تاریخ که اوج میزان معمالات اهرمدار بوده است، با کاسته شدن از قیمت، موجی از لیکویید شدن رخ داده است که سبب کاهش قیمت و میزان اهرم شده است.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
تعداد ۱.۸۵ میلیون بیت کوین در کیف پول ماینرهای این شبکه ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها را با نمودار آبی در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان تمایل ماینرها به نگهداری از بیت کوین تغییر محسوسی نسبت به هفته قبل نکرده است و آنها همچنان در طی چند ماه اخیر، به شکلی آهسته بیش از آن که فروشنده باشند، خریدار بیت کوین بودهاند. احساسات ماینرها نسبت به بازار تغییر نکرده است و آنها همچنان تمایلی به فروش ندارند. آنها نیز رفتاری مشابه نهنگها (یا بهتر بگوییم پول باهوش – smart money) از خود نشان میدهند.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال به عنوان تنها مرجع تعیین قیمت بیت کوین یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت آن است. در حال حاضر ۲.۲ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، درصد موجودی بیت کوین کیف پول صرافیهای ارز دیجیتال (در قیاس با کل بیت کوینهای شبکه) را با رنگ بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین با نمودار شمعی مشاهده میکنید. در محور عمودی سمت راست، تعداد بیت کوینهای معامله شده در طی هفته گذشته و هزینه تمام شده آنها را مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: در طی هفته گذشته عموم معاملات و جابجاییها با کوینهایی که بالاتر از ۵۷ هزار دلار خریداری شده بودند، صورت گرفته است. روند کاهشی موجودی صرافیها همچنان ادامه دارد. نزدیک به ۱۲ درصد از کل بیت کوینهای موجود، در کیف پول صرافیها قرار دارد.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا، قیمت بیت کوین در کنار میزان موجودی تتر صرافیها با رنگ قرمز در کنار سن دلاری متوسط (Mean Dollar Invested Age) با رنگ آبی مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: موجودی استیل کوین صرافیها طی هفته گذشته کاهش یافت. به نظر میرسد که بسیاری از افراد کاهش قیمت را به چشم تخفیف دیدهاند و تترهای خود را به بیت کوین و یا دیگر ارزهای دیجیتال تبدیل کردهاند. از سوی دیگر شاخص MDIA این تصویر را کاملتر میکند. شیب این نمودار که پس از مدتها طی هفتههای اخیر منفی شده بود، دوباره مثبت شد و این شاخص در حال افزایش است. شیب منفی به معنی دست به دست شدن کوینهای قدیمیتر است و شیب مثبت به رشد عمر کوینها (عدم جابجایی) اشاره دارد.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نمودی از میزان اقبال کاربران به شبکه است و در روندهای صعودی تعداد آن به شکل معنادار افزایش مییابد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص در کنار قیمت بیت کوین رسم شده است.
- تحلیل نمودار: بر اساس این نمودار، میزان استفاده از شبکه بیت کوین پس از گذر از ATH، رفته رفته کاهش یافته است. میزان استفاده از شبکه مشابه ماه می (زمان سقوط قیمت بیت کوین به ۳۵ هزار دلار) است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «بازار گاوی – bull market» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: در این قسمت، میتوانیم مشاهده کنیم که خوش بینی بازار نسبت به بازار صعودی در حال کاهش بوده است. به نظر میرسد عموم مردم اعتقاد دارند که مدت زیادی از چرخه صعودی باقی نمانده است.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم طی هفته گذشته شش کندل سبز متوالی از خود به جای گذاشت و از کف مخلی ۳۹۰۰ به آستانه بیشینه قیمت تاریخی خود دوباره بازگشته است.
استیکینگ اتریوم ۲.۰
اقبال به استیکینگ در اتریوم ۲.۰ همچنان بالاست. به ویژه اینکه پیشبینی میشود با تغییر کامل الگوریتم اجماع این شبکه به گواه اثبات سهام، میزان سود استیکینگ افزایش یابد. میزان این سود در حال حاضر ۶.۲۵ درصد است. میزان اترهای استیک شده نیز با افزایش نسبت به هفته گذشته به ۸.۴ میلیون اتر رسید. تعداد آدرسهای استیک کننده نیز از ۵۶ هزار فزونی گرفت.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را مشاهده میکنید. در سمت راست اسامی صرافیها را به تفکیک میبینید. بیشترین حجم متعلق به صرافی یونی سواپ است که با رنگ صورتی مشخص شده است. طی هفته گذشته مجموع حجم معاملات دکسهای لیست شده از ۲۸ میلیارد دلار فراتر رفت که ۶ درصد بیش از مدت مشابه قبلی است.
معرفی شاخص: در نمودار فوق، میانگین گس مصرفی شبکه اتریوم با رنگ نارنجی و قیمت اتر با رنگ سبز به نمایش در آمده است.
تحلیل شاخص: میانگین گس شبکه اتریوم (بر حسب جیوی – gwei) در طی شش ماهه اخیر سیری صعودی داشته است. به نظر میرسد با رشد اقبال به راهکارهای لایه دوم و سایدچینها (که تجلی آن را میتوان در رشد قیمت ماتیک یافت) و رقابت شدید برا اشغال حجم بلاک لایه اول، مصرفکنندگان و کاربران عادی به زودی عموم کارهای رایج خود را از طریق راهکارهای لایه دو به انجام برسانند. در لایو اینستاگرامی میهن بلاکچین در روز جاری (چهارشنبه ۱۰ آذر) به شکل مفصل به این راهکارها پرداختیم. در صورتی که این پخش زنده را از دست دادید، میهن بلاکچین را طی هفته آتی دنبال کنید. پست این لایو به زودی بر روی سایت قرار خواهد گرفت.
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران اتریوم، به سراغ نهنگهای این شبکه میرویم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: تصویر فوق میزان دارایی نهنگهای اتریوم (موجودی بین ۱۰۰۰ تا یک میلیون اتر) را در قیاس با کل کوینهای موجود (با رنگ بنفش) و قیمت (رنگ سبز) نشان میدهد. همچنین ارزش دلاری تراکنشهای اتر به رنگ قرمز در تصویر مشخص است.
- تحلیل نمودار: میزان دارایی نهنگهای اتریوم طی هفت روز اخیر تغییر قابل توجهی از خود نشان نداده است و این گروه مالک بیش از ۶۰ میلیون عدد اتر هستند. از سوی دیگر ارزش تراکنشهای اتر طی ماه نوامبر، از ۱۷ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد کاهش یافته است.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ قرمز) و موجودی صرافیها (به شکل درصدی از کل اترهای موجود به رنگ بنفش) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: برای ماههای متمادی خروج اتر از صرافیها را شاهد هستیم. تنها در دو هفته آخر ماه نوامبر، بیش از دو میلیون اتر از موجودی صرافیها کاسته شده است.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا به ترتیب از بالا به پایین قیمت اتریوم، مقدار فاندینگ ریت و میزان Open Interest را مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: میزان علاقه سرمایهگذاران به اتر، با وجود بولران کوچک اتریوم طبیعی است. این را به روشنی و با تطابق کامل میزان OI با شروع روند صعودی میتوان مشاهده کرد. اما سابقه تاریخی نشان داده است که این میزان هر گاه به چنین محدودهای رسیده است، اصلاح قیمتی در پیش بوده است. نکته دیگر این است که با وجود نزدیکی به بیشترین قیمت تاریخی، میزان فاندینگ ریت چندان بالا نیست.
بخش سوم – استیبل کوینها
معرفی شاخص: در این نمودار تصویر آدرسهای روزانه فعال هر یک از استیبل کوینهای مطرح بازار را در طول هفته گذشته مشاهده میکنید. این نمودار بیانگر خوبی از وضعیت فعالیت و رغبت کاربران از استفاده از هر یک از این کوینهاست.
- معرفی شاخص: در نمودار فوق، حجم تراکنش هفتگی هر یک از استیبل کوینها را مشاهده میکنید. در رقابت هفتگی تتر و یو اس دی کوین، این بار USDC رتبه نخست را کسب کرد. با توجه به استفاده بیشتر از این کوین در حوزه دیفای و پروتکلهای غیرمتمرکز، میتوان به نوعی از این موضوع افزایش استفاده از دیفای را نتیجه گرفت.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید