سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
چند روز اخیر شاهد سقوط ۲۵ درصدی قیمت بیت کوین بودیم. این ارز دیجیتال در مقاطعی حتی با قیمت ۴۲۰۰۰ دلار معامله شد و ترس سقوط این ارز به زیر ۴۰ هزار دلار، تن سرمایهگذاران را لرزاند. در این مقاله با تمرکز بر رفتار سرمایهگذاران بیت کوین و اتریوم، به دنبال کشف علت چرایی تغییر قیمتها هستیم. سوال مهم این روزها، وضعیت روند بازار است؛ آیا اتریوم بیت کوین را کنار خواهد زد؟ آیا وارد آلت سیزن شدهایم؟ آیا زمستان کریپتو فرارسیده است؟ آیا قیمت بیت کوین بیشتر افت خواهد کرد؟ برای پاسخ به این سوالها با ادامه مطلب همراه باشید.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۱۱ آذر تا ۱۷ آذر ماه اشاره دارد.
- این نسخه، هفدهمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا نمودار قیمت بیت کوین در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. هفته گذشته بیت کوین و بازار ارزهای دیجیتال روزهای خونینی به خود دیدند. این کوین کاهشی ۲۵ درصدی را به ناگهان تجربه کرد و بازار ارزهای دیجیتال را به شوکی عظیمی فرو برد. در طی روزهای بعد، کمی از التهاب قیمتی بیت کوین کاسته شد و این ارز هماکنون در سطوحی نزدیک به ۵۰ هزار دلار معامله میشود.
کاهش قیمت بیت کوین بازار را قرمزپوش کرد اما با توجه به بازگشت قیمتی بهتر برخی از آلتکوین من جمله اتریوم و لونا، پروژههای این شبکهها نیز واکنش بهتری نسبت به این سقوط داشتند.
ارزش بازار رمزارزها سقوطی قابل توجه داشت و از ۲.۷ تریلیون دلار به حدود ۲.۴ تریلیون دلار رسید.
سلطه بازار بیت کوین کمی نسبت به هفته گذشته کاهش یافت و اتریوم بزگترین برنده سهم از دست رفته بیت کوین بود. دامیننس بیت کوین از ۴۱ به ۴۰ و سلطه اتریوم از ۲۰ به ۲۱ درصد رسید.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، ابتدا به سراغ نهنگهای آن میرویم. به نمودار زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است را با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: در ابتدای بازه هفت روزه پیشین، نهنگها با سرعت زیادی شروع به فروش موجودی خود کردند. چیزی در حدود ۵۰ هزار عدد بیت کوین در این بازه به فروش رسیدند. با کاهش قیمت، بخش اعظمی از این کاهش موجودی جبران شد (در حدود ۴۰ هزار عدد). به نظر میرسد که نهنگها توانستند نوسان خوبی از بازار بگیرند و مقدار زیادی بیت کوین را با تخفیف خریداری کنند. با این وجود روند انباشت آنها روشن و واضح به نظر نمیرسد و باید با احتیاط این متریک را رصد کرد.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار درصد سود محقق شده سی روزه (با رنگ آبی) و یک ساله (با رنگ صورتی) به نمایش در آمده است. شاخص MVRV میانگین سود و زیان کوینها بر اساس قیمت آخرین تاریخ جابجایی است.
- تحلیل نمودار: همانطور که نمودار به روشنی نشان میدهد، تریدرها (هولدرهای کوتاه مدت) که گروه مهمی در تحلیل روند قیمتی هستند، در ضرر هستند. پیشتر در مورد بازه سنتی ذخیره سود در هنگام سود تریدرها گفته بودیم، این روند تاریخی برای بازگشت قیمت در محدوده ضرر بین ۱۵ تا ۲۵ درصد است. تریدرها اکنون در حدود ۱۰ درصد در ضرر هستند. در اوج سقوط قیمت در چند روز اخیر،این عدد به میزان منفی ۱۹ درصد رسید که از زمان سقوط بازار در ماه می سابقه نداشت. هولدرهای بلند مدت نیز روزهای سختی متحمل شدنن به نحوی که طی هفته گذشته بازگشت سرمایه برای این گروه به صفر میل کرد و عملا در نقطه سر به سر بودند.
- معرفی نمودار: در نمودار تصویر بالا، نمودار قیمت بیت کوین با رنگ تیره در کنار اهرم تخمینی معاملات بیت کوین در صرافیهای ارز دیجیتال با رنگ آبی در کنار هم رسم شدهاند.
- تحلیل نمودار: هفته پیش در خصوص میزان خطرناک اهرم معاملات بیت کوین هشدار دادیم که میتواند منجر به کاهش دومینویی قیمت یا short squeeze شود. لیکویید شدن بیش از ۲ میلیارد دلار از معاملات طی کاهش قیمت هفته گذشته موید این مساله است. اکنون میزان اهرم در بازار به محدوده سالمتری رسیده است.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
تعداد ۱.۸۵ میلیون بیت کوین در کیف پول ماینرهای این شبکه ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها را با نمودار آبی در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان تمایل ماینرها به نگهداری از بیت کوین تغییر محسوسی نسبت به هفته قبل نکرده است. به نظر میرسد طی هفته گذشته، تنها چیزی که در بازار ثابت مانده است، تمایل ماینرها به حفظ موجودی بیت کوینهای خود بوده است.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال به عنوان تنها مرجع تعیین قیمت بیت کوین یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت آن است. در حال حاضر ۲.۲ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای ارز دیجیتال را در کنار قیمت آن مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: در طی هفته گذشته دو مورد خالص ورودی مثبت به صرافیها داشتیم که به نظر میرسد برای فروش به آن وارد شدهاند. به نوعی طی هفته گذشته بخشی از «دستهای ضعیف -Weak Hands» از بازار بیرون رفتند.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا، قیمت بیت کوین در کنار میزان موجودی تتر صرافیها با رنگ قرمز در کنار سن دلاری متوسط (Mean Dollar Invested Age) با رنگ آبی مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: موجودی استیل کوین صرافیها طی هفته گذشته روند جالبی را نشان میدهد. با کاهش شدید قیمت نقد شدن کاربران و افزایش موجودی تتر را شاهد بودیم و با رسیدن به سطح حمایت، بسیاری از مبالع نقد شده دوباره اقدام به خریداری بیت کوین کردند. در نمودار سن متوسط دلاری، تغییر عمدهای را شاهد نیستیم. فروش هولدرهای قدیمی در محدوده ۵۰ هزار دلار، سبب تغییر شیب کوتاه مدت این متریک شد اما دوباره به روند طبیعی افزایشی آن بازگشتهایم.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نمودی از میزان اقبال کاربران به شبکه است و در روندهای صعودی تعداد آن به شکل معنادار افزایش مییابد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص در کنار قیمت بیت کوین رسم شده است.
- تحلیل نمودار: با نوسان شدید قیمت، تعداد آدرسهای فعال شبکه بیت کوین افزایش یافت و به سطح اعداد ماه می سال جاری میلادی رسید. پس از وحشت ناشی از کاهش شدید قیمت، از تعداد آدرسهای فعال روزانه نیز کاسته شده است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «خرید و کف» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: همانطور که از نمودار به خوبی بر میآید، میزان اشاره به این عبارت نسبت به دیگر سقوطهای بازار کمتر بوده است که میتواند نگرانکننده و خود حاکی از نگرانی عموم مردم از سر رسیدن زمستان کریپتو باشد.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم نیز طی هفته گذشته به تاسی از بیت کوین سقوط شدیدی تجربه کرد و بیش از ۱۰۰۰ دلار کاهش قیمت را به خود دید اما ریکاوری بهتری نسبت به بیت کوین داشت و به سرعت به بالای ۴۰۰۰ دلار بازگشت. رشد قیمت اتریوم نسبت به پیر بیت کوینی، دوباره زمزمههایی مبنی بر زمان و احتمال وقوع فیلیپینگ اتریوم را در جامعه کاربری ارزهای دیجیتال طنینانداز کرد. همچنین ویتالیک بوترین در مقالهای با نام «آخر بازی» از تصویر خود برای آینده اتریوم و دیگر بلاکچینها نوشت.
استیکینگ اتریوم ۲.۰
اقبال به استیکینگ در اتریوم ۲.۰ همچنان بالاست. به ویژه اینکه پیشبینی میشود با تغییر کامل الگوریتم اجماع این شبکه به گواه اثبات سهام، میزان سود استیکینگ افزایش یابد. میزان این سود در حال حاضر ۶.۲۵ درصد است. میزان اترهای استیک شده نیز با افزایش نسبت به هفته گذشته از مرز ۸.۵ میلیون اتر گذشت. تعداد آدرسهای استیک کننده نیز از ۵۷ هزار فزونی گرفت.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را مشاهده میکنید. در سمت راست اسامی صرافیها را به تفکیک میبینید. بیشترین حجم متعلق به صرافی یونی سواپ است که با رنگ صورتی مشخص شده است. طی هفته گذشته مجموع حجم معاملات دکسهای لیست شده رشد چشمگیری داشت و از مرز ۳۵ میلیارد دلار گذشت. این عدد نسبت به هفته پیشین ۱۸ درصد رشد داشت.
معرفی شاخص: در نمودار فوق، میانگین گس مصرفی شبکه اتریوم با رنگ نارنجی و قیمت اتر با رنگ سبز به نمایش در آمده است.
تحلیل شاخص: میانگین گس شبکه اتریوم (بر حسب جیوی – gwei) در طی شش ماهه اخیر سیری صعودی داشته است اما در هفته گذشته این میزان کاهش یافت و حتی در مقاطعی میتوانستید با ۴۹ جیوی تراکنش انجام دهید. کاهش میزان گس در مقاطع افت ناگهانی قیمت مسبوق به سابقه است و همانطور که در شکل میبینید، طی نه ماه اخیر چندین بار رخ داده است.
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران اتریوم، به سراغ نهنگهای این شبکه میرویم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: تصویر فوق میزان دارایی نهنگهای اتریوم (موجودی بین ۱۰۰۰ تا یک میلیون اتر) را در قیاس با کل کوینهای موجود (با رنگ بنفش) و قیمت (رنگ سبز) نشان میدهد. همچنین ارزش دلاری تراکنشهای اتر به رنگ قرمز در تصویر مشخص است.
- تحلیل نمودار: میزان دارایی نهنگهای اتریوم حرکتی مشابه نهنگهای بیت کوین طی هفته گذشته به خود دید. آنها بخشی از دارایی خود را فروختند و در قیمتی پایینتر با تخفیف بازخرید کردند. حجم معاملات دلاری این کوین نیز طی هفته گذشته افزایش معناداری داشت.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ قرمز) و موجودی صرافیها (به شکل درصدی از کل اترهای موجود به رنگ بنفش) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: برای ماههای متمادی خروج اتر از صرافیها را شاهد هستیم ام طی ده روز اخیر این میزان تقریبا ثابت مانده است که نشاندهنده افزایش میزان فروش در صرافیهاست. این نکته در نمودار نرخ ورود و خروح اتر به صرافیها نیز واضح است.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا به ترتیب از بالا به پایین قیمت اتریوم، مقدار فاندینگ ریت و میزان Open Interest را مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: میزان علاقه سرمایهگذاران به اتر علیرغم شوک قیمتی به طرز عجیبی همچنان بالاست که نمود آن را میتوان در حجم همچنان بالای اپن اینترست میتوان دید. در سوی دیگر اما با سقوط شارپ قیمت در هفته گذشته، فاندینگ ریت برای مدتی کوتاه منفی شد و با بازگشت قیمت دوباره به بالای صفر بازگشت.
بخش سوم – استیبل کوینها
معرفی شاخص: در این نمودار تصویر آدرسهای روزانه فعال هر یک از استیبل کوینهای مطرح بازار را در طول هفته گذشته مشاهده میکنید. این نمودار بیانگر خوبی از وضعیت فعالیت و رغبت کاربران از استفاده از هر یک از این کوینهاست.
- معرفی شاخص: در نمودار فوق، حجم تراکنش هفتگی هر یک از استیبل کوینها را مشاهده میکنید. در رقابت هفتگی تتر و یو اس دی کوین، این بار USDC رتبه نخست را کسب کرد. با توجه به استفاده بیشتر از این کوین در حوزه دیفای و پروتکلهای غیرمتمرکز، میتوان به نوعی از این موضوع افزایش استفاده از دیفای را نتیجه گرفت. حجم معاملات گسترده در دکسها نیز خود تاییدکننده این موضوع است. اگر حجم معاملات دای را از هفته پیش به خاطر داشته باشید، رشد این استیبل کوین الگوریتمی نیز خود گواهی دیگر بر این موضوغ است.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید