تحلیل اختصاصی بازار با استفاده از دیتای آنچین (۲۲ تا ۲۸ اردیبهشت)
سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین، اتریوم و استیبل کوینها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به دو بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم، در خصوص شبکه اتریوم و در نهایت در خصوص استیبل کوینها صحبت خواهیم کرد.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۲۲ تا ۲۸ اردیبهشت ماه اشاره دارد.
- این نسخه، سی و هشتمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول – بیت کوین
تصویر بالا قیمت بیت کوین را در تایمفریم روزانه نشان میدهد. هفته گذشته و همزمان با اتفاقات پیرامون شبکه ترا و تاثیر عمده آن بر بازار رمزارزها قیمت بیت کوین تا محدوده ۲۶,۰۰۰ دلار سقوط کرد. دلیل عمده ریزش بازار به دلیل ترس حاکم بر جامعه کریپتو پس از ریزش سنگین و در هم شکستن شبکه ترا، استیبل کوین UST و کوین لونا اتفاق افتاده است. در حال حاضر همچنان بازار در شوک اتفاقات پیش آمده قرار دارد و نمیتوان جهت بازار را به درستی پیشبینی کرد؛ اما همانطور که هفته گذشته بیان شد، سطح ۳۰,۰۰۰ دلار یکی از مهمترین سطوح حمایتی بیت کوین است. تاکنون بیت کوین توانسته واکنش خوبی را نسبت به این سطح نشان دهد و با ریزش قیمت به زیر سطح ۳۰,۰۰۰ دلار، قیمت خود را به بالای آن برساند. در حال حاضر قیمت بیت کوین در محدوده ۲۹,۳۰۰ دلار است و در صورت تثبیت قیمت در این سطح، میتوان ریزش بیشتری را تا محدوده ۲۳,۰۰۰ دلار متصور شد.
شاخص ترس و طمع (Fear and Greed) یکی از اندیکاتورهاییست که میزان احساسات بازار را به خوبی نشان میدهد. همچنان این عدد ۱۲ را نشان میدهد که از ایجاد حالت ترس شدید (Extreme Fear) در بین سرمایهگذاران بیت کوین حکایت دارد.

در ادامه به بررسی برخی از دادههای آنچین در یک هفته اخیر میپردازیم:
این هفته ارزش کل بازار رمزارزها حدودا ۱۵۰ میلیارد دلار دیگر کاهش یافت. در ابتدای هفته ارزش کل بازار رمزارزها به حدود ۱.۱۵ تریلیون دلار رسید؛ اما با بازگشت نسبی قیمتها این افت مقداری کاهش یافت و در حال حاضر ارزشکل بازار در حدود ۱.۲۵ تریلیون دلار است.
ریزش سنگین این هفته بازار رمزارزها باعث شد تا قیمت آلت کوینها با شتاب بیشتری نسبت به بیت کوین کاهش یابند. به همین دلیل سلطه بیت کوین این هفته نیز به افزایش خود ادامه داد و اکنون ۴۴.۴ درصد از سلطه بازار در اختیار بیت کوین است؛ اما سلطه اتریوم این هفته حدودا ۱ درصد کاهش یافت و در حال حاضر حدودا ۱۹.۱ سلطه بازار در اختیار اتریوم است.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
نهنگها یکی از اصلیترین بازیگران در بازار رمزارزها محسوب میشوند و تحرکات آنها در بازار میتواند تصویر دقیقی از اتفاقات آینده را پیش روی سرمایهگذاران قرار دهد. از این رو ابتدا به سراغ نهنگهای بیت کوین میرویم و رفتار آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین با رنگ سبز نشان داده شده است. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است، این هفته نیز نهنگها در حال فروش بیت کوینهای خود بودهاند. شیب فروش بیت کوین توسط نهنگها در این هفته افزایش یافته و تقریبا ۵۰,۰۰۰ واحد بیت کوین توسط آنها به فروش رسیده است.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار سبز رنگ، در کنار تفاوت سود محقق شده هولدرهای بلند مدت (یک ساله) و کوتاه مدت (۶۰ روزه) نمایش داده شده است. شاخص MVRV Long/Short توانایی نسبتا قابل قبولی در تشخیص سقف و کف سیکلهای نزولی و صعودی از خود نشان داده است.
- تحلیل نمودار: شاخص MVRV در حال حاضر در محدوده کمتر از صفر قرار دارد، که نشاندهنده وضعیت مناسبتر تریدرها نسبت به هولدرها در سیکل نزولی فعلی است. همچنین این شاخص نشان میدهد که این سطح قیمتی جذابیتی برای ورود مجدد سرمایهگذاران ندارد.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
بیش از ۱.۸۶ میلیون واحد بیت کوین در کیف پول ماینرهای شبکه بیت کوین ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص ورودی/خروجی خالص بیت کوین کیف پول ماینرها را در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد. مقادیر مثبت در این نمودار نشاندهنده افزایش ذخایر بیت کوین ماینرها است.
- تحلیل نمودار: در حال حاضر فرایند مایننینگ برای بسیاری از ماینرها زیانده است. از این رو همانطور که انتظار میرود ماینرها بیت کوینهای خود را به فروش نمیرسانند و منتظر موقعیتی بهتر برای کسب سود و فروش در قیمتهای بالاتر هستند. این هفته موجودی کیف پول ماینرها نسبت به هفته گذشته افزایش داشته که این موضوع بیانگر صحت تحلیل بیانشده است.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
با توجه به حجم مبادلات در صرافیهای متمرکز، آنها به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین و یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن به شمار میروند. در حال حاضر حدودا ۱.۹۴ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نمودار بنفش رنگ نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای متمرکز رمزارزها را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل شاخص: همانطور که نمودار مشخص است، پس از ورود حجم نسبتا زیادی از بیت کوین به صرافیها در هفته گذشته، این هفته روند ورود بیت کوین به صرافیهای متمرکز متوقف شده است. با رسیدن قیمت بیت کوین به سطح حدودا ۲۶,۰۰۰ دلار، شیب خروج بیت کوین از صرافیها مجددا آغاز شده است که میتواند نشانگر جذابیت قیمت آن برای سرمایهگذاران در این محدوده باشد.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نشاندهنده میزان استفاده کاربران از شبکه است. در سیکلهای صعودی تعداد آدرسهای فعال به شدت افزایش مییابد که میتواند نمودی از پویایی و میزان استفاده افراد از شبکه بیت کوین باشد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص با رنگ صورتی در کنار قیمت بیت کوین با رنگ سبز و آدرسهای فعال روزانه به صورت ستونی با رنگ زرد نمایش داده شده است.
- تحلیل نمودار: در حال حاضر حدودا ۹۷۶ هزار آدرس فعال در شبکه بیت کوین وجود دارد. با وجود اصلاح قیمت بیت کوین، تعداد آدرسهای فعال نسبت به هفته گذشته ۵۰,۰۰۰ عدد افزایش یافته است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی کلمه «استیبل کوین- Stablecoin» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل شاخص: کارشناسان یکی از عوامل اصلی آغاز ریزش بازار رمزارزها را به اتفاقاتی که پیرامون استیبل کوین UST ایجاد شد، نسبت میدهند. پس از ایجاد موج ترس در بین دارندگان استیبل کوینها، قیمت تتر نیز تا محدوده ۰.۹۵ سنت سقوط کرد. همانطور که در نمودار مشاهده میکنید، جستجو برای کلمه استیبل کوین در یک هفته اخیر به شدت افزایش یافته است و همزمان با افزایش جستجو برای این کلمه، قیمت بیت کوین به پایینترین سطوح خود رسیده است.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم هفتمین هفته متوالی است که با کندل قرمز به کار خود ادامه میدهد. خبر خوب در این هفته این بود که علیرغم اتفاقات ناگواری که در ماه می برای بازار رخ داد، سطح ۱۸۰۰ دلار توانست مقاومت خوبی در برابر ریزش ایجاد کند.
در تصویر زیر، نمودار قیمت بیت کوین، اتریوم و شاخص S&P500 را مشاهده میکنید؛ در حالی که شاهد اوضاع ماکروی اقتصادی بدی در جهان هستیم، همبستگی قابل توجه دو ارز بزرگ بازار با این شاخص جلب توجه ویژهای میکند. با توجه به ذات ریسکی این کلاس از دارایی (کریپتو)، به نظر میرسد که با بازگشت شاخصهای کلان، میتوان امکان بازگشت سرمایه بهتری از آن داشت اما تا آن زمان باید کمی صبور بود.
وضعیت استیکینگ اتریوم ۲
َتوکن UST تنها توکنی در دو هفته اخیر نبود که de-peg شدن را تجربه کرد؛ همزمان با بالا رفتن تنش در بازار ارزهای دیجیتال، از اعتماد کاربران به بسیاری از توکنها کاسته شد. اتریوم استیک شده در لیدو (stETH)، یکی از این توکنها بود. در کاهشی بیسابقه، برابری قیمت این توکن در برابر اتریوم در صرافی کرو به ۰.۹۶ رسید. همچنین برای نخستین بار پس از یک سال، سهم این پلتفرم در استیکینگ اتریوم ۲ کاهش یافت.
در جدول بالا، میزان هزینه تراکنش پرداختی کاربران در شبکههای لایه یک بزرگ طی هفته گذشته را مشاهده میکنید. حضور شبکه آپتیمیزم در رتبه ششم جالب توجه است.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را مشاهده میکنید. در سمت راست اسامی صرافیها را به تفکیک میبینید. حجم معاملات صرافیهای مطرح لایه یک طی این دو هفته افزایش داشت. حجم معاملات دکسها در هفته گذشته مبلغ ۳۰ میلیارد دلار بود. افزایش قابل ملاحظه حجم صرافی کرو (Curve) – که شروع ماجرای سقوط UST در آن جا رقم خورد – در نمودار به وضوح عیان است.
معرفی شاخص: در نمودار فوق، میانگین هزینه تراکنش شبکه اتریوم با رنگ آبی و قیمت اتر با نمودار شمعی به نمایش در آمده است.
تحلیل شاخص: میزان هزینه گس در شبکه اتریوم همواره یکی از نشانههای تشخیص سقف قیمتی اتر بوده است. میانگین هزینه گس طی هفته گذشته کاهشی بود.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:

- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (نمودار شمعی) را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها (با رنگ آبی) و موجودی صرافیها (به رنگ صورتی) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: با شروع ماه می میلادی، روند بلند مدت کاهش ذخایر صرافیها شکست و مدام به ذخایر آنها افزوده شده است. این روند طی هفته گذشته نیز تقریبا برقرار بود. طی ۱۸ روز، به اندازه یک درصد از کل ساپلای اتر به موجودی صرافیها افزوده شده است.
- معرفی شاخص: در نمودار فوق خط مشکی نماینده قیمت اتر و میلههای قرمز و سبز نشاندهنده فاندینگ ریت تجمعی صرافیهای متمرکزند.
- تحلیل نمودار: یکی از نشانههای قابل قبول تشخیص کف، منفی بودن فاندینگ ریت در دورهای کاهشی از قیمت و بازگشت متعاقب آن (Dead Cat Bounce) است؛ چرا که کف هنگامی رخ میدهد که همگی به راستی از افزایش قیمت قطع امید کردهاند و حتی بازگشت موقت قیمت نیز خللی در فزونی پوزیشنهای شورت وارد نمیسازد. همانطور که مشاهده میکنید، لااقل با این شاخص، هنوز خبری از کف نیست!
بخش سوم – استیبل کوینها
وضعیت استیبل کوینها در هفته گذشته به شرح زیر است:
- معرفی شاخص: پس از فرونشستن گرد و خاک ناشی از سقوط سومین استیبل کوین بزرگ بازار، نگاهی به سرنوشت دیگر بزرگان بازار بیاندازیم: به طرز اعجاب آوری تتر یکی از بازندگان این سقوط بود. با توجه به نگرانیهای قدیمی در خصوص میزان پشتوانه دلاری این شرکت، تتر با خروج گسترده سرمایه روبرو شد و ارزش بازار آن از ۸۳ میلیارد دلار به ۷۴ میلیارد رسید. همچنین قیمت این توکن (به خصوص در صرافیهای متمرکز) مدتی کمتر از یک دلار معامله شد. برندگان اصلی USDC و BUSD بودند که هر دو افزایشی ۴-۵ میلیارد دلاری در ارزش بازار خود دیدند. جالب آن که علی رغم افزایش قیمت MKR، ارزش بازار دای نیز طی این تلاطم کاسته شد.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید.