تحلیل آنچین

تحلیل آنچین گلسنود:‌ مروری بر وضعیت شبکه بیت کوین | هفته ۳۷ام سال ۲۰۲۴

رقابت در صنعت استخراج بیت کوین و اعتقاد ماینرها به این بلاکچین همچنان ادامه دارد و هش ریت این شبکه برای رکوردشکنی‌های دوباره خیز گرفته است. در سمت دیگر ماجرا اما سرمایه‌گذاران هنوز در کوتاه‌مدت به بازار اعتماد ندارند به طوری که بررسی داده‌های آنچین از کاهش فعالیت‌های مرتبط با صرافی‌های کریپتویی خبر می‌دهد.

در حال حاضر هش ریت با اوج خود فاصله زیادی ندارد، اتفاقی که نشان می‌دهد ماینرها، با وجود درآمدهای کم در برهه فعلی همچنان اعتقاد زیادی به شبکه بیت کوین دارند.

با این حال، تعامل سرمایه‌گذاران با صرافی‌های ارز دیجیتال در حال کاهش است و داده‌های آنچین از کاهش اشتهای معامله‌گران برای معامله رمزارزها خبر می‌دهند. در حال حاضر صندوق‌های ETF اسپات بیت کوین و اتریوم با خروج سرمایه همراه هستند اما تمایل سرمایه‌گذاران به ETFهای بیت کوین از نظر مقیاس و بزرگی به طور قابل توجهی بیشتر است.

در این مطلب از میهن بلاکچین که برگرفته از تحلیل آنچین هفته ۳۷ام سال ۲۰۲۴ شرکت گلسنود است، وضعیت کنونی شبکه بیت کوین، ماینرها و ETFها را از دریچه دیتای آنچین زیر ذره‌بین می‌بریم.

ماینرها

ماینرها همچنان مشارکت‌کنندگان اصلی در شبکه بیت کوین هستند و وظیفه تولید کوین‌های جدید در اختیار آنهاست. این سرمایه‌گذاران قدرت پردازشی لازم برای استخراج بلاک بعدی را در شبکه فراهم می‌کنند و در صورت موفقیت، شبکه به آنها مقداری بیت کوین جدید و کارمزد تراکنش‌های آن بلاک را پاداش می‌دهد.

این مسئله صنعت استخراج بیت کوین را به میدان رقابتی چالش برانگیز تبدیل می‌کند چراکه ماینرها عملا هیچ کنترلی بر هزینه برق مصرفی و قیمت بیت کوین ندارند.

علیرغم شرایط نامشخص و بلاتکلیفی بازار، داده‌های آنچین نشان می‌دهد که ماینرها همچنین به استفاده از دستگاه‌های ای‌سیک جدید ادامه داده‌اند؛ اتفاقی که در چند وقت اخیر هش ریت را افزایش داده و میانگین متحرک ۱۴ روزه آن را به ۶۶۶.۴ اگزاهش در ثانیه رسانده که تنها ۱٪ پایین‌تر از اوج این پارامتر است.

میانگین هش ریت بیت کوین - منبع: Glassnode
میانگین هش ریت بیت کوین – منبع: Glassnode

به دنبال افزایش هش ریت در شبکه بیت کوین، سختی استخراج نیز بالا می‌رود. تنظیم سختی استخراج در بلاکچین بیت کوین به طور خودکار و با توجه به هش ریت و میزان رقابت ماینرها انجام می‌شود تا از اینکه بیت کوین‌ها در فاصله زمانی مشخصی استخراج می‌شوند اطمینان حاصل گردد.

در حال حاضر میانگین هش مورد نیاز برای استخراج یک بلاک، ۳۳۸ هزار اگزاهش است. این دومین سختی استخراج بالا در طول عمر بلاکچین بیت کوین است که رقابت گسترده ماینرها را نشان می‌دهد.

سختی استخراج بیت کوین - منبع: Glassnode
سختی استخراج بیت کوین – منبع: Glassnode

با افزایش رقابت ماینرها و رشد سختی شبکه، درآمد این سرمایه‌گذاران از زمان رکوردشکنی ماه مارس به طور قابل توجهی کاهش یافته است. بخش قابل توجهی از این کاهش درآمد را می‌توان به کاهش کارمزدها نسبت داد. دلیل کاهش درآمد ناشی از کارمزدها نیز کاهش تقاضا برای تراکنش‌های پولی بیت کوین و کاهش کارمزدهای مربوط به تراکنش‌های پروتکل‌های رونز (Runes) و اینسکریپشن (Inscription)‌ است.

درآمد ماینرها ناشی از بیت کوین‌های استخراج شده در هر بلاک اما با توجه به اینکه در حال حاضر قیمت بیت کوین بالاتر از ۵۵٬۰۰۰ دلار باقی مانده، در سطوح نسبتا بالایی قرار دارد، با این حال، نسبت به اوج ماه مارس بیت کوین حدود ۲۲٪‌ کمتر است.

  • درآمد ماینرها از بیت کوین‌های استخراج‌شده در هر بلاک: ۸۲۴ میلیون دلار
  • درآمد ماینرها از کارمزد تراکنش‌ها: ۲۰ میلیون دلار
جزییات درآمد ماینرهای بیت کوین - منبع: سختی استخراج بیت کوین - منبع: Glassnode
جزییات درآمد ماینرهای بیت کوین – منبع: Glassnode

با کاهش درآمد ماینرها این سرمایه‌گذاران ممکن است به فروش کوین‌های استخراج‌شده روی بیاورند. برای بررسی این رفتار می‌توانیم عرضه خرج‌شده توسط ماینرها را در یک بازه ۳۰ روزه ارزیابی کنیم.

به دلیل ماهیت رقابتی صنعت استخراج، ماینرها در طول تاریخ اکثر کوین‌های استخراج‌شده را برای پوشش هزینه‌های خود به فروش رسانده‌اند. اما در چند وقت اخیر اتفاق جالبی رخ داده و رفتار ماینرها از فروش عرضه در اختیارشان به هولد آن تغییر کرده است.

این نشان می‌دهد که ماینرها سرمایه‌گذارانی هستند که طبق چرخه رفتار می‌کنند، در زمان کاهش قیمت می‌فروشند و در طول روند صعودی به هولد روی می‌آورند. افزایش هش ریت و سختی استخراج اما در حال حاضر نشان می‌دهد که هزینه ماین هر بیت کوین برای ماینرها بالاتر رفته است، اتفاقی که می‌تواند در آینده نزدیک بر سودآوری این سرمایه‌گذاران تاثیر منفی بگذارد.

عرضه خرج شده توسط ماینرهای بیت کوین - منبع: جزییات درآمد ماینرهای بیت کوین - منبع: سختی استخراج بیت کوین - منبع: Glassnode
عرضه خرج شده توسط ماینرهای بیت کوین – منبع: Glassnode

فعالیت‌ها در شبکه

بزرگی حجم تبادلات آنچین ابزار خوبی برای سنجش درجه پذیرش و سلامت شبکه است. می‌توان این پارامتر را فیلتر کرد و تبادلات معنادار (entity-adjusted) را بررسی کرد. بررسی این داده‌ها نشان می‌دهد که حجم تبادلات آنچین در شبکه بیت کوین در حال حاضر به ۶.۲ میلیارد دلار در روز رسیده است.

با این حال، این پارامتر در چند وقت اخیر همزمان با کاهش قیمت بیت کوین، کاهش یافته و به میانگین سالانه خود رسیده است. به طور کلی این اتفاق خوبی محسوب نمی‌شود.

حجم تبادلات آنچین بیت کوین - منبع: Glassnode
حجم تبادلات آنچین بیت کوین – منبع: Glassnode

کاهش اشتهای معامله‌گران

در بازار همیشه در حال تحول کریپتو، صرافی‌های متمرکز مرکز اصلی فعالیت‌های سوداگرانه و کشف قیمت محسوب می‌شوند. بنابراین، حجم فعالیت‌های آنچین معاملاتی در این پلتفر‌م‌ها را می‌توان معادل تمایل سرمایه‌گذاران برای فعالیت‌های سوداگرانه دانست.

اگر میانگین متحرک ۳۰ و ۳۶۵ روزه جریان‌های ورودی و خروجی صرافی‌های ارز دیجیتال را بررسی کنیم می‌بینیم که در ماه‌های اخیر، میانگین حجم انتقال ماهانه بسیار پایین‌تر از همتای سالانه آن بوده است. این اتفاق نشان‌دهنده کاهش تقاضای سرمایه‌گذاران و معاملات کمتر سفته‌بازار در محدوده قیمت فعلی است.

مومنتوم جریان سرمایه صرافی‌ها - منبع: Glassnode
مومنتوم جریان سرمایه صرافی‌ها – منبع: Glassnode

حجمی که در نمودار بالا بررسی کردیم مربوط به حجم انتقالات آنچین مرتبط با صرافی‌ها بود. در این قسمت به طور خاص بازار اسپات صرافی‌های کریپتویی را زیر ذره‌بین می‌بریم و حجم معاملات در این بازار را بررسی می‌کنیم. برای این کار ما میانگین متحرک ۷ روزه حجم معاملات در ۹۰ روز اخیر را بررسی می‌کنیم. با این حال، برای درک بیشتر آن را با توجه به بالاترین و پایین‌ترین سطح در ۹۰ روز اخیر، نرمالایز کرده‌ایم و تغییرات را در بازه ۱ تا ۱- نشان داده‌ایم.

همانطور که نمودار زیر نشان می‌دهد، حجم معاملات اسپات صرافی‌های متمرکز در طول سه‌ماه گذشته کاهش بسیار زیادی را تجربه کرده که از بی‌رونق بودن بازار در وضعیت کنونی خبر می‌دهد.

مومنتوم حجم معاملات اسپات صرافی‌ها - منبع: Glassnode
مومنتوم حجم معاملات اسپات صرافی‌ها – منبع: Glassnode

برای بررسی بیشتر به سراغ شاخص دلتای حجم تجمعی اسپات (The Spot Cumulative Volume Delta) یا به اختصار CVD می‌رویم که تفاوت خالص دلاری حجم خرید و فروش در بازارهای اسپات را به ما نشان می‌دهد. اگر این شاخص را هم مثل شاخص بالایی نرمالایز کنیم به روند مشابهی در ۹۰ روز گذشته می‌رسیم. این نشان می‌دهد که در این بازه، فشار فروش سرمایه‌گذاران از فشار خرید آنها بالاتر بوده است.

شاخص CVD بیت کوین - منبع: Glassnode
شاخص CVD بیت کوین – منبع: Glassnode

در نهایت برای بررسی مومنتوم پرایس اکشن بیت کوین به سراغ شاخص قدرت نسبی (RSI) این ارز دیجیتال می‌رویم. در این نمودار شاخص RSI چهارده روزه در یک بازه ۹۰ روزه نرمالایز شده که نتیجه آن از بلاتکلیفی سرمایه‌گذاران خبر می‌دهد به طوری که در ماه آگوست شاهد نقاط مثبت و منفی هستیم و در حال حاضر RSI تکانه منفی پیدا کرده است. این به وضوح بر نتایج حاصل از دو نمودار قبلی مهر تایید می‌زند.

شاخص RSI بیت کوین - منبع: Glassnode
شاخص RSI بیت کوین – منبع: Glassnode

حالا اگر سه شاخصی که بالاتر بررسی کردیم، یعنی حجم معاملات صرافی‌ها، CVD و پرایس اکشن را در یک نمودار کنار یکدیگر بگذاریم، به هیت مپ احساسات بازار می‌رسیم که بین دو سطح ۱ و -۱ نوسان می‌کند. در این نمودار:

  • عدد ۱ نشان‌دهنده ریسک بالای بازار است
  • عدد صفر نشان‌دهنده ریسک متفاوت بازار است
  • عدد ۱- نشان‌دهنده ریسک پایین بازار است

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، هر سه شاخص بررسی شده نشان می‌دهند که بازار در ۹۰ روز گذشته به وضعیت «کم ریسک» وارد شده است. این شاخص‌ها و ساختار کنونی بازار به طور قابل توجهی تحت تاثیر عوامل خارج از دنیای کریپتو مثل سیاست‌های اقتصاد کلان قرار دارند و می‌توانند در ادامه تغییر کنند.

هیت مپ احساسات بازار - منبع: Glassnode
هیت مپ احساسات بازار – منبع: Glassnode

ETFها

به دنبال راه‌اندازی ETFهای اسپات بیت کوین در ماه ژانویه ۲۰۲۴، ETFهای اتریوم نیز در ماه آگوست راه‌اندازی شدند. تایید این صندوق‌ها اتفاق مهمی برای صنعت کریپتوکارنسی است و پای سرمایه‌گذاران سنتی را به بازار بیت کوین و اتریوم باز می‌کند.

در نمودار زیر جریان ورودی و خروجی سرمایه ETFهای اسپات بیت کوین بررسی شده است. همانطور که مشخص است، میزان ورودی سرمایه در این صندوق‌ها از زمان راه‌اندازی کاهش یافته است. جریان خروجی سرمایه نیز در حال حاضر نسبت به ماه آگوست کاهش یافته و به ۱۰۷ میلیون دلار در هفته رسیده است.

جریان ورودی و خروجی سرمایه ETFهای اسپات بیت کوین - منبع: Glassnode
جریان ورودی و خروجی سرمایه ETFهای اسپات بیت کوین – منبع: Glassnode

تقاضا برای ETFهای اسپات اتریوم اما از زمان راه‌اندازی نسبتا اندک بوده و به جز ورودی‌های سرمایه چند روز اول، عملا در اکثر فعالیت این صندوق‌ها، سرمایه از آنها خارج شده است. البته این خروجی گسترده سرمایه را می‌توان به صندوق ETHE گری اسکیل نسبت داد که تقاضای خرید ناکافی نتوانسته آن را خنثی کند.

در مجموع در حال حاضر ETFهای اتریوم ۱۳.۱ میلیون دلار خروج سرمایه را تجربه می‌کنند. این آمار اختلاف تقاضا برای بیت کوین و اتریوم را حداقل در شرایط کنونی بازار برجسته می‌کند.

جریان ورودی و خروجی سرمایه ETFهای اسپات اتریوم - منبع: Glassnode
جریان ورودی و خروجی سرمایه ETFهای اسپات اتریوم – منبع: Glassnode

برای مقایسه عادلانه تاثیر ETFها بر بازارهای بیت کوین و اتریوم، جریان ورودی و خروجی ETFها را بر حجم معاملات اسپات آنها تقسیم می‌کنیم که به نمودار زیر می‌رسیم.

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، حجم معاملات ETFهای اسپات اتریوم معادل ۱±٪ از حجم معاملات بازار اسپات است در حالی که این رقم برای بیت کوین ۸±٪ است. این مقایسه نشان می‌دهد حتی در وضعیت کنونی تمایل سرمایه‌گذاران سنتی برای ETFهای بیت کوین بسیار بالاتر از همتایان اتریومی آنهاست.

مقایسه تاثیر ETFهای  بیت کوین و اتریوم بر بازار - منبع: Glassnode
مقایسه تاثیر ETFهای بیت کوین و اتریوم بر بازار – منبع: Glassnode

سخن پایانی

در چند وقت اخیر، با وجود کاهش درآمد ماینرها، هش ریت شبکه افزایش یافته که از اعتماد بالای این سرمایه‌گذاران به بلاکچین بیت کوین خبر می‌دهد. با این حال، از آنجایی که رفتار ماینرها طبق چرخه تغییر می‌کند، در صورت کاهش بیشتر قیمت می‌توان انتظار داشت فشار فروش آنها افزایش یابد.

در سمت مقابل اما تعامل سرمایه‌گذاران با صرافی‌ها همچنان کاهش می‌یابد و حجم معاملات کلی که نشان‌دهنده اشتهای سرمایه‌گذاران است کم شده است. این روند در سمت سازمان‌ها نیز برقرار است و ETFهای اسپات بیت کوین و اتریوم در حال حاضر با خروجی گسترده سرمایه همراه شده‌اند.

منبع
Glassnode

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا