متوسط مقالات عمومی

۸ روش تشخیص توکن های کلاهبرداری

دنیای بلاک چین پر است از وعده‌های پول بی‌زحمت و سودهای آسان. به‌عنوان یک سرمایه‌گذار باید بتوانید ارزهای دیجیتال کلاهبرداری را از توکن‌های با ارزش تشخیص دهید که البته کار آسانی نیست و نیازمند دانش و تحقیق است. در این مقاله از میهن بلاکچین، ۸ روش تشخیص توکن های کلاهبرداری و اسکم (Scam) بودن یک پروژه را به شما معرفی می‌کنیم. هنگام سرمایه‌گذاری در توکن‌های جدید، با بررسی چک‌لیست این مقاله تا حد زیادی می‌توانید کلاهبرداری بودن یک کوین را متوجه شوید. برای بررسی این چک‌لیست که دانستن آن برای تمام کاربران ارز دیجیتال ضروری است، با ما همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

چگونه کلاه‌برداری بودن یک توکن را تشخیص دهیم؟

۸ روش تشخیص توکن های کلاهبرداری
منبع: outlookindia.com

در بحث تشخیص کلاهبرداری بودن ارزهای دیجیتال، بسیاری از سایت‌ها و افراد تنها جمله‌ای که به شما می‌گویند این است؛ خودتان تحقیق کنید! (Do Your Own Research)؛ اما اکثرا نمی‌گویند که چگونه باید تحقیق کنید و به‌دنبال چه معیارهایی باشید. تشخیص کلاهبرداری‌ها و پروژه‌های راگ پول (Rug pull) کار آسانی نیست و به دانش و تجربه نیاز دارد. در این مقاله چک‌لیستی از نشانه‌های توکن‌های کلاهبرداری تهیه کرده‌ایم که در مواقع لازم می‌توانید از آن استفاده کنید. این چک‌لیست بیشتر درمورد توکن‌های شبکه اتریوم است، اما با ابزارهای متفاوت، همین روش‌ها را می‌توانید برای بلاکچین‌های دیگر نیز استفاده کنید.

پیش‌نیاز بررسی اسکم بودن یک توکن، یافتن قرارداد آن است. آدرس قرارداد یک توکن را می‌توانید از وبسایت پروژه یا با جستجو در سایت اتر اسکن (Etherscan) پیدا کنید.

۱. از روش‌های ساده شروع کنید

برای تشخیص قانونی بودن یک توکن، می‌توانید از روش‌های ساده مثل جستجو در گوگل و توییتر شروع کنید. یعنی به‌دنبال توکن و تیم مرتبط با پروژه بگردید، وجود هرگونه هشدار و اعلام خطر درباره توکن را بررسی کنید و در منابع مورد اعتماد مثل وب‌سایت‌های رسمی، رسانه‌های خبری و حساب‌های تایید‌شده شبکه اجتماعی، راجع به توکن تحقیق کنید.

از شبکه‌های اجتماعی کمک بگیرید

اکانت‌های تاییدشده در توییتر می‌توانند در تشخیص قانونی بودن پروژه‌ها به شما کمک کنند. ضمنا می‌توانید در گفتگوهای مختلف شرکت کنید و نظر جامعه کاربری را درباره یک توکن خاص جویا شوید. از پروژه‌هایی که دنبال‌کننده‌های زیاد ولی فعالیت کمی دارند، دوری کنید.

آدرس توکن را در گوگل جستجو کنید

آدرس یک توکن را در اینترنت سرچ کنید. اگر به یک سایت مشخص، وایت پیپر یا مطلب خاصی نرسیدید، احتمالا این توکن کلاهبرداری است.

سرچ آدرس توکن در گوگل
منبع: dappradar.com

۲. بررسی کنید که کد در اتر اسکن تایید شده باشد

به سایت اتر اسکن بروید و کد توکن را سرچ کنید

سرچ توکن در اتراسکن
منبع: Etherscan

اگر کد توکن در اتر اسکن تایید نشده باشد، به احتمال زیاد با یک پروژه کلاهبرداری طرف هستید. چون اگر کد حاوی باگ یا دستکاری شده باشد، کلاهبردار آن را علنی نمی‌کند.

۳. بخش کامنت‌های اتر اسکن را نگاه کنید

اگر کسی می‌گوید که یک ارز دیجیتال کلاهبرداری است، به احتمال ۹۹ درصد حقیقت دارد. اگر شما هم قربانی کلاهبرداری شدید، حتما افراد دیگر را در جریان بگذارید. در سایت اتر اسکن، به قسمت کامنت‌ها بروید و نظر افراد را درباره توکن موردنظر خود بخوانید.

بخش کامنت‌های سایت اتراسکن
منبع: Etherscan

۴. لیست سیاه سایت دپ رادار را بررسی کنید

از این لینک گیت هاب می‌توانید توکن‌هایی که سایت دپ رادار (DappRadar) آن‌ها را درلیست سیاه قرار داده است، مشاهده کنید. اگر آدرس توکن در این لیست وجود دارد، حتما کلاهبرداری است.

۵. اطلاعات توکن را در سایت‌های اکسپلورر جستجو کنید

اگر نمی‌توانید توکن موردنظر خود را در پلتفرم‌های ردیابی قیمت مثل کوین‌گکو (CoinGecko) پیدا کنید، به احتمال زیاد اسکم است. اگر اطلاعات توکن را در این سایت‌ها پیدا کردید اما با هشدار زیر مواجه شدید، احتیاط کنید.

هشدار سایت‌های اکسپلورر
منبع: dappradar.com

پروژه‌های قانونی برای تاییدشدن اطلاعات کامل خود را در اختیار سایت‌های اکسپلورر توکن قرار می‌دهند.

۶. بررسی کنید توکن در کدام صرافی‌ها لیست شده است

اگر توکن موردنظر تنها در یک یا چند صرافی غیرمتمرکز (DEX) لیست شده است، احتمال کلاهبرداری بودن آن زیاد است.

بررسی صرافی‌هایی که توکن در آن لیست شده است
منبع: dappradar.com

۷. میزان نقدینگی استخر موجودی توکن را بررسی کنید

بررسی میزان نقدینگی یک توکن در صرافی‌های غیرمتمرکز مثل یونی سواپ بسیار راحت است. نقدینگی، تعداد ارز دیجیتال یا توکن‌های قفل‌شده در قراردادهای هوشمند است تا افراد بتوانند با آن‌ها در صرافی‌های غیرمتمرکز خرید و فروش کنند.

بررسی نقدینگی توکن
منبع: dappradar.com

اگر نقدینگی یک توکن کمتر از ۱۰۰,۰۰۰ دلار است یا ریزش قابل‌توجهی دارد، احتمالا با کلاهبرداری طرف هستید. هنگام استفاده از صرافی‌های غیرمتمرکز، به داده‌های آن‌چین زیر توجه داشته باشید:

  • حجم تراکنش‌ها: مقدار توکن‌های مبادله‌شده یا سواپ‌شده که اغلب به‌صورت دلار نمایش داده می‌شود.
  • اعداد تراکنش‌ها: تعداد توکن‌های معامله‌شده
  • تعداد کیف پول‌های فعال منحصربه‌فرد یک قرارداد هوشمند: تعداد کاربرانی که با کیف پول‌های نسل سوم وب خود به صرافی متصل هستند.

اگر هر کدام از این موارد غیرعادی و مشکوک بود، باید جوانب احتیاط را رعایت کنید.

۸. از ابزارهای ارزیابی مستقل استفاده کنید

می‌توانید از ابزارهای زیر برای ارزیابی توکن استفاده کنید:

  • Smell Test: ابزاری که بازبینی توکن را به‌صورت خودکار انجام می‌دهد. هرچه نمره این بازبینی کمتر باشد (از ۱۰۰)، احتمال کلاهبرداری بودن توکن بیشتر است.
  • ابزار تشخیص Honeypot: هانی‌پات‌ها قراردادهای هوشمندی هستند که از عمد یک نقص در آن‌ها ایجاد شده است. زمانی که هکر می‌خواهد از این نقص استفاده کند، یک کد دیگر فعال می‌شود و به خود هکر حمله می‌کند. توجه داشته همیشه از هانی‌پات اجتناب کنید. برای تشخیص قرارداد هوشمند هانی پات، می‌توانید از این سایت استفاده کنید.
  • ابزارهای سایت DEXtools: این سایت قیمت توکن‌ها را به‌صورت زنده نشان می‌دهد و کمک می‌کند که ارزش واقعی توکن را در لحظه تشخیص دهید.

جمع‌بندی

چه در دنیای واقعی و چه در دنیای ارزهای دیجیتال، کلاهبرداری همیشه وجود داشته و خواهد داشت. این شما هستید که باید همیشه هوشیار باشید و در هر نوع سرمایه‌گذاری، نکات امنیتی را رعایت کنید. در این مقاله، ۸ روش تشخیص توکن های کلاهبرداری را به شما آموزش دادیم. این چک لیست را ذخیره کنید و برای بررسی توکن‌ها و پروژه‌های جدید از آن‌ استفاده کنید تا قربانی کلاهبردارها نشده و سرمایه خود را از دست ندهید. شما چه روش‌ها و ابزارهای موثر دیگری برای تشخیص کلاهبرداری بودن توکن‌ها می‌شناسید؟ لطفا نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

منبع
dappradar

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
4 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا