
شبکه Optimism چیست؟ کاهش کارمزد در شبکه اتریوم با استفاده از آپتیمیزم چگونه است؟ چه پلتفرمهایی از شبکه Optimism استفاده میکنند؟ در این مقاله، به صورت عملی و در قالب ویدیو، نحوه کار با این شبکه و انتقال دارایی از شبکه اتریوم به لایه دو را آموزش خواهیم داد. با میهن بلاکچین همراه باشید.
آموزش کار با شبکه Optimism (آپتیمیزم)
شبکه بلاکچین اتریوم، مقصد اولیه بسیاری از پروژههای دیفای، NFT و پلتفرمهای متاورس است. با این حال یکی از انتقادهای قدیمی به این شبکه، کارمزد بسیار بالا در هنگام ارسال تراکنش است. با توجه به تراکم بالای تراکنشها در شبکه اتریوم، فناوریهای لایه دوم به کمک این شبکه آمدهاند تا زمان انجام تراکنش و همینطور کارمزد ارسال تراکنش در این شبکه محبوب را کاهش دهند. Optimistic یکی از راهکارهای لایه دو اتریوم بوده که با استفاده از فناوری Rollup، امنیت خود را از شبکه اتریوم تامین میکند اما هزینه انجام تراکنش در شبکه اتریوم را تا ۱۰۰ برابر کاهش خواهد داد. از آنجا که توسعهدهندگان ارشد شبکه اتریوم و ویتالیک بوترین، بارها اعلام کردهاند که راهکارهای لایه دو برای اتریوم یک نیاز دائمی است و حتی با راهاندازی اتریوم ۲ نیز این شبکه همچنان به این راهکارهای لایه دو نیاز دارد، در نتیجه ما باید نگاه جدیتری به این حوزه داشته باشیم و همچنین کار با این شبکهها را به خوبی بیاموزیم. میهن بلاکچین پیش از این کار با شبکه آربیتروم را به صورت ویدیویی آموزش داده است که از لینک زیر میتوانید آن را مشاهده کنید:
در این مقاله به سراغ شبکه Optimism و نحوه کار با آن خواهیم رفت. در ویدیو زیر، نحوه کار با این شبکه، انتقال دارایی از شبکه اتریوم به لایه دو و برنامههای غیرمتمرکزی که از این راهکار استفاده کردهاند را معرفی و آموزش خواهیم داد.
در ادامه جزئیات بیشتری در مورد فناوری Optimistic Rullup و شبکه آپتیمیزم صحبت خواهیم کرد.
Optimism چیست و چگونه کار میکند؟
Optimistic یکی از مشهورترین راهکارهای لایه دوم اتریوم است که با هدف مقیاسپذیرتر شدن اتریوم ارائه شده است. این راهکار لایه دو، سرعت انجام تراکنش در شبکه اتریوم را افزایش و هزینه انجام تراکنش یا فی تراکنشها را به مقدار قابل توجهی کاهش میدهد. در این راهکار، پردازش تراکنشهای شبکه اتریوم، در لایه دوم انجام میشود و صرفا اطلاعات آن تراکنش روی شبکه اصلی اتریوم ذخیره خواهد شد. در نتیجه، امنیت این راهکار، از شبکه اصلی اتریوم تامین میشود که قابلیت اعتماد به این روش را افزایش میدهد. ایدههای متنوعی برای ارائه راهکار لایه دو اتریوم معرفی شدهاند که از این بین، راهکارهایی که از فناوری rollup استفاده میکنند، چه ایده ZK rollup و چه ایده optimistic rollup، امنیت و کارایی بالاتری در مقایسه با رقبا دارند.
این راهکار از قرارداد هوشمند استفاده میکند. افراد برای استفاده از این این راهکار لایه دو، در گام اول باید دارایی دیجیتال خود را از لایه یک، شبکه اتریوم، به لایه دو، شبکه Optimism انتقال دهند. این انتقال توسط قرارداد هوشمند انجام میشود. سپس معادل توکن ارسال شده به قرارداد هوشمند لایه دو، کاربر توکن جدید دریافت خواهد کرد. پس از این، تمامی تراکنشهایی که کاربر با این توکن انجام دهد، خارج از شبکه اصلی اتریوم پردازش شده و در انتها نتیجه این تراکنش از لایه دو به لایه یک ارسال و در بلاکهای شبکه اصلی اتریوم ذخیره خواهد شد. در نتیجه، در لایه دو نیز به افرادی، مشابه نود در شبکه اتریوم، نیاز داریم که به آنها Aggregator میگوییم. در Optimistic برخلاف ZK، این نودها صرفا اطلاعات تراکنش را بدون اثبات درستی آن در شبکه منتشر میکنند. در این شبکه، فرض اولیه این است که این نود هیچ اقدامی خلاف پروتکل شبکه را انجام نخواهد داد (دلیل نامگذاری آن همین است) و تنها در صورت انتشار ادعای تقلب در شبکه، این نود باید تراکنش ارسال خود را تایید و اثبات کند. دلیل استفاده از کلمه Rollup در این روش نیز این است که تمامی تراکنشها در قالب بستههای دیتا به شبکه اصلی اتریوم ارسال میشود. مسیر یک تراکنش در این راهکار را میتوان به صورت زیر خلاصه کرد:
- گام یک: کاربر تراکنش خود را به شبکه ارسال میکند. در دل این تراکنش، کاربر به Aggregator درخواست ایجاد یک قرارد هوشمند Off-chain را ارسال میکند. در این تراکنش، اقداماتی که کاربر قصد انجام آن را دارد نیز معرفی شده است (همانند آنچه در شبکه اصلی اتریوم اتفاق میافتد؛ مثلا تراکنشی که در آن کاربر یک توکن را به کیف پول دیگری انتقال میدهد)
- گام دو: نود تراکنش درخواستی توسط کاربر را بر روی یک قرارداد هوشمند دیگر اجرا میکند.
- گام سه: نود در این مرحله، با ایجاد درخت مرکل از تراکنشها، نهایتا ریشه درخت مرکل یا Merkle root را به عنوان آخرین وضعیت از شبکه را ایجاد میکند.
- گام چهارم: نود تراکنشی را به شبکه اصلی اتریوم ارسال میکند که دیتای بدست آمده از گام سوم را (فقط همین دیتا) به شبکه اصلی اتریوم میفرستد تا در آن ذخیره شود.
- گام پنجم: از آنجا که فرض این شبکه براین است که تمامی نودها اقدام خلاف قوانین شبکه انجام نمیدهند، لذا سایر نودها میتوانند تراکنش ارسال شده توسط این نود را به چالش کشیده و در صورت وقوع هرگونه اشتباه، آن را به عنوان خطا گزارش دهند. آنها این کار را با ارسال Merkle root صحیح انجام میدهند.
- گام ششم: در گام ۵ دو حالت رخ خواهد داد. یا اطلاعات ارسال شده درست بوده و در نتیجه نودی که این چالش را مطرح کرده جریمه خواهد شد و بخشی از دارایی استیک شده توسط او به عنوان جریمه از او کسر خواهد شد. یا ادعای این نود صحیح بوده و تراکنش ارسال شده به شبکه اتریوم سالم نیست. در این حالت، نودی که این تراکنش را به شبکه اتریوم ارسال کرده جریمه شده و تمامی Merkle rootهای ارسال شده به شبکه اتریوم بازگردانده شده و تراکنشها از آخرین حالت (State) صحیح شبکه از سر گرفته خواهد شد.
چه اپلیکیشنهایی از Optimism استفاده میکنند؟
مزیت اصلی استفاده از راهکارهای لایه دوم اتریوم در این است که همزمان با استفاده از Dappها و پلتفرمهای راهاندازی شده بر روی شبکه اتریوم، میتوان کارمزدهای بسیار پایینتری پرداخت کرد. اما برای استفاده از آن باید پروژهها، قرارداد هوشمند خود را علاوه بر شبکه اتریوم، بر روی شبکه لایه دو نیز راهاندازی کنند. در نتیجه باید دید کدام یک از پلتفرمهای دیفای اجرا شده بر روی شبکه اتریوم، از لایه دو Optimism نیز استفاده میکنند. در حال حاضر از میان برنامههای غیرمتمرکز مشهور در شبکه اتریوم، پلتفرمهای یونی سواپ، Zapper و وان اینچ از راهکار لایه دو Optimism استفاده میکنند. برای مشاهده کامل اکوسیستم این لایه دو اتریوم، اینجا کلیک کنید.
اتصال کیف پول متامسک به شبکه Optimism
برای استفاده از شبکه آپتیمیزم و کار با پلتفرمهای دیفای که از این شبکه به منظور کاهش کارمزدهای شبکه اتریوم استفاده میکنندُ باید از کیف پول متامسک استفاده کنیم. اگر این کیف پول را نصب نکردهاید، ابتدا مقاله زیر را مطالعه کنید:
همچنین برای اتصال شبکه Optimism به کیف پول متامسک از اطلاعات زیر استفاده کنید:
Network Name: Optimistic Ethereum
New RPC URL: https://mainnet.optimism.io
Chain ID: 10
Currency Symbol: ETH
Block Explorer URL: https://optimistic.etherscan.io
نکات مهم در زمان کار با آپتیمیزم
در زمان استفاده از Optimism همچنان باید کارمزد تراکنشها با رمز ارز اتر پرداخت کرد. در نتیجه برای اولین تراکنش، که دارایی شما از شبکه اتریوم وارد لایه دو خواهد شد، همچنان باید کارمزد بالای شبکه اتریوم را بپردازید. اما پس از آنکه دارایی شما وارد لایه دو شد، کارمزدها به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت. برای مثال، هر ترید و تراکنش انجام شده بر روی یونی سواپ با استفاده از شبکه آپتیمیزم، تقریبا ۱۰۰ برابر کاهش مییابد. انتقال ساده رمز ارزها بین کیف پولها نیز تقریبا ۸۵ درصد کاهش مییابد.
Optimism پروژهای است که با استفاده از فناوری Optimistic Rollup زیرساختی برای سایر پروژهها و Dappهاست. اما سایر پروژهها نیز از فناوری Optimistic استفاده میکنند که از جمله میتوان به شبکه Boba، شبکه آربیتروم و شبکه Metis اشاره کرد که از این فناوری استفاده میکنند.
زمان انتظار برای برداشت دارایی از لایه دو Optimism هفت روز تعیین شده است. به عبارتی، اگر دارایی شما از لایه یک به لایه دو انتقال یابد، شما میتوانید ۷ روز بعد آن را به شبکه اصلی بازگردانید.
سخن پایانی
شبکه Optimism چیست؟ در این مقاله به معرفی شبکه آپتیمیزم و نحوه کار این شبکه پرداختیم. این شبکه یک راهکار لایه دوم اتریوم بوده که به هدف کاهش کارمزد تراکنشها در شبکه اتریوم و افزایش سرعت انجام تراکنش در شبکه اتریوم راهاندازی شده است. از آنجا که راهکار لایه دو Optimism از فناوری Rollup استفاده میکند در نتیجه امنیت آن وابسته به شبکه اصلی اتریوم بوده و از این نظر شبکهای امن به حساب میآید. در کنار معرفی این شبکه، در قالب ویدیو و به صورت عملی کار با این شبکه و نحوه انتقال رمز ارزها از لایه یک (شبکه اتریوم) به لایه دو را آموزش دادیم. اگر در حین کار با این شبکه با مشکلی مواجه شدید، در بخش نظرها مطرح کنید.