قیمت اتریوم (ETH)، بین ۷ تا ۱۴ می (۱۷ تا ۲۴ اردیبهشت)، حدود ۴۳٪ رشد کرد. اما قیمت فعلی آن که حدود ۲,۵۷۰ دلار است، هنوز با سقف تاریخی ۴,۸۶۸ دلاری آن در سال ۲۰۲۱ فاصله زیادی دارد. بعضی تحلیلگران معتقدند این رشد، شروع یک روند صعودی بزرگ و تهاجمیتر است و احتمال میدهند قیمت اتریوم در آینده نزدیک به ۵,۰۰۰ دلار برسد.
به گزارش میهن بلاکچین، با این حال، حالا که رقابت در بازار کریپتو بیشتر شده است، هنوز مشخص نیست که چه عواملی میتوانند باعث ثبت سقف تاریخی جدید در سال ۲۰۲۵ شوند.
صندوق ETF اتریوم؛ تنها ETF آلت کوین بازار کریپتو
به گفته کاربری در شبکه اجتماعی X با نام AdrianoFeria، اتریوم بهترین گزینه برای متنوعسازی سبد سرمایهگذاریهای نهادی است. او میگوید مدیران حرفهای صندوقها، به دسترسی آسان و وضعیت حقوقی روشن اتریوم علاقه دارند و این ویژگیها در قالب ETFهای اتریوم هم دیده میشود؛ با این حال، دادههای اخیر از استقبال پایین سرمایهگذاران حکایت دارد.
بین ۱۲ تا ۱۳ می (۲۲ تا ۲۳ اردیبهشت)، ETFهای اتریوم که در بورس آمریکا لیست شدهاند، با خروج ۴ میلیون دلار سرمایه مواجه شدند. ارزش کل بازار ETFهای اتریوم، ۹۲٪ کمتر از بیت کوین و حدود ۱۲۱.۵ میلیارد دلار است.
این اختلاف نشان میدهد که سرمایهگذاران نهادی، هنوز تمایل زیادی به محصولات مالی مرتبط با اتریوم ندارند؛ به همین دلیل، بعضی معاملهگران شک دارند که ETH بتواند در این بازار سهم بزرگی پیدا کند.
در سال ۲۰۲۵، تعدادی از داراییهای رقیب، عملکرد بهتری نسبت به اتریوم داشتهاند، اما شانس آنها برای ورود به ذخایر استراتژیک کریپتویی ایالتهای آمریکا کاهش پیدا کرده است؛ دلیل اصلی این موضوع، تصمیم دونالد ترامپ در تاریخ ۲ مارس (۱۲ اسفند ۱۴۰۳) بود.
او از لابیگرهایی که از توکنهایی مانند ریپل (XRP)، سولانا (SOL) و کاردانو (ADA) حمایت میکردند، فاصله گرفت. دستور اجرایی جدید دولت آمریکا، با عنوان «ذخیرهسازی داراییهای دیجیتال» هم که در تاریخ ۶ مارس (۱۶ اسفند ۱۴۰۳) صادر شد، رویکرد محتاطانهتری داشت و بیت کوین را بهطور مشخص از سایر آلت کوینها جدا کرد.
شاید بهترین سناریوی ممکن برای اتر، نبودن رقیب در بازار ETFها باشد. این اتفاق زمانی اتفاق میافتد که کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC)، چندین درخواست در حال بررسی را رد کند. از طرف دیگر، تحلیلگران میگویند اگر مجوز ایجاد ETFها، بر اساس دارایی پایه و همچنین استیکینگ صادر شود، ممکن است ETFهای اتر رشد بیشتری داشته باشند؛ طبق گفته یکی از تحلیلگران بلومبرگ، احتمال صدور این مجوزها تا پایان سال زیاد است.
نتایج ارتقای پکترا (Pectra) در مقیاسپذیری شبکه اتریوم
مکانیزم سوزاندن کارمزدها که در سال ۲۰۲۱ معرفی شد، قرار بود رشد عرضه ETH را کاهش دهد؛ این مکانیزم با توجه به میزان استفاده از شبکه، بخشی از توکنها را از بین میبرد.
اما در سالهای اخیر تمرکز اتریوم بیشتر به مقیاسپذیری از طریق راهکارهای رولآپ معطوف شده و همین موضوع تأثیر کاهشی مکانیزم سوزاندن را خنثی کرده است. حالا برای اینکه عرضه توکنهای اتریوم دوباره کاهشی شود، باید فعالیت درون شبکه بهشکل چشمگیری افزایش پیدا کند.
ارتقای اخیر پکترا (Pectra)، کارایی انتقال دادهها را بیشتر کرده و شرایط را برای مقیاسپذیری بهتر این شبکه فراهم کرده است. طبق دادههای L2beat، فعالیت شبکههای لایه ۲ اتریوم، نسبت به ماه گذشته ۲۳٪ رشد داشته است. در این میان، شبکه بیس (Base)، با ۲۴۴.۲ میلیون تراکنش در ۳۰ روز، در صدر قرار دارد. اگر این روند ادامه داشته باشد، میتواند تقاضای پایداری برای شبکه اتریوم ایجاد کند و جایگاه آن را از رقبایش متمایز کند.
مسیر رسیدن اتریوم به قیمت ۵,۰۰۰ دلار، هنوز مشخص نیست؛ اما هوش مصنوعی میتواند یکی از محرکهای مهم آن باشد. به گفته اریک کانر (Eric Conner)، یکی از طرفداران اتریوم، چت جیپیتی (ChatGPT)، ترجیح میدهد از زیرساختهای لایه ۲ اتریوم برای مدیریت داراییها از طریق قراردادهای چندامضایی استفاده کند. این قابلیت به عوامل خودکار اجازه میدهد به فروشندهها پرداخت کنند، تراز حسابها را ببندند و داراییهای اضافی را در برنامههای دیفای سرمایهگذاری کنند.
اگرچه هنوز نمیتوان بهطور دقیق پیشبینی کرد که روند پذیرش هوش مصنوعی تا چه اندازه پیش خواهد رفت، اما افزایش ۱۰ برابری فعالیت قراردادهای هوشمند دور از ذهن نیست. اگر این رشد اتفاق بیفتد و سرمایهگذاران نهادی بعد از اصلاحات نظارتی به بازار اتریوم وارد شوند، رسیدن به اوج قیمتی جدید برای ETH در سال ۲۰۲۵ کاملاً ممکن است.