مقالات عمومی

دلنوشته های یک مغز درگیر؛ قانون گذاری ماینینگ در ایران یا کشتار جمعی ماینر ها؟!

انا لله و انا الیه راجعون، نثار روح تازه گذشته، مرحوم مغفور، صنعت ماینینگ در ایران، اجماعا …

ساعاتی پیش تعرفه برق مصرفی استخراج ارزهای دیجیتال توسط وزارت نیرو اعلام شد و بسیاری از فعالین این حوزه رو داغدار و ماینرهای کشور را درمانده کرد. تعرفه برق مورد نظر ۹۶۵۰ ریال است. این تعرفه دقیقا مثل این قضیه هستش که طرف به پسرش میگه اگه این مسئله ریاضی رو حل کنی میزارم بری بیرون بازی کنی پسره میگه مسئله چی هست؟ بابائه میگه:

انتگرال رادیکال قدر مطلقه x به توان ۲ در e منهای مجذوره مکعبه y تقسیم بر …. بعد پسره میگه بابا خب بگو نمیذارم بری بیرون دیگه

این دستور العمل و تعرفه هم تقریبا همچین چیزیه و اگه میگفتن نمیذاریم ماین کنید ساده تر و صریح تر بود. حالا این بخشنامه یه سری ویژگی هایی داره، مثلا یکیش این که توی ماه های پر مصرف این تعرفه دو برابر حساب میشه و ماه های کم مصرف نصف میشه. تازه یه سری تخفیف ها و شرایط ویژه هم گذاشتن که واقعا انگیزشیه مثلا گفتن اگه به استخرهای داخلی و ذیصلاح وصل شین از تخفیف های ویژه (۱۵ درصد) بهره مند خواهید شد. (البته اینکه استخری داخل کشور وجود نداره زیاد مهم نیست)

یه بندی از این بخشنامه بود که با خوندنش عنان از کف دادمو جیمزباندوار به دنبال افرادی میگردم که دارن ماین میکنن. آخه می دونید چرا؟ چون طبق این دستورالعمل شما اگه متخلفین رو لو بدید پاداش میگیرید و پاداششم تا سقف ۲۰ درصد خسارت دریافتی از متخلف شناسایی شدس. ینی الان آب دستتونه بزارید زمینو بگردید دنبال همسایه و دوست و آشنا که دارن ماین میکنن لوشون بدیدو از این پاداش استثنایی بهره مند شید.

همزمان با منتشر شدن این دستورالعمل و تعرفه، معنی واقعی فرط استیصال رو نسبت به بهبود شرایط چشیدم. این آخرین خبر درباره ماینینگ بود اما بیایم با هم از ابتدای قانونگذاری ماینینگ در ایران تا الان رو یه مرور خلاصه ای داشته باشیم:

ارتش چرا نداره!

چرا؟ واقعا چرا؟ آخه چطور ممکنه؟ این سوالات و سوالات شبیه به این ممکنه توی ذهن خیلی از افرادی که در زمینه ماینینگ فعالیت میکردن و دارن فعالیت میکنن ممکنه پیش بیاد. بیاین با هم یه نگاهی به قانون گذاری ماینینگ توی کشور بندازیمو اتفاقاتی که افتاده رو یه مرور کوتاهی کنیم.

بعد از کلی کش و قوس و سرانجام بعد از 10 سال از روی کار اومدن بیت کوین و ارزهای دیجیتال، برخی از مسئولین به این نتیجه رسیدن که این فناوری و ویژگی هاش میتونه خیلی به کشور و وضعیت فعلی اقتصاد کمک کنه. بماند که همواره چند سالی از تمامی کشور ها عقب هستیم اما همین رویکرد مثبت، فعالین این حوزه رو امیدوار کرد. شهریور ۹۷ بود که ماینینگ به عنوان یک صنعت به رسمیت پذیرفته شد و این نور علی نور بود.

تا اینجا همه چی خوب داشت پیش می رفت، به خیال خودمون دیگه راه باز شده و مسیر هموار و حالا میتونیم با خیال راحت و حمایت دولت، توی این زمینه فعالیت کنیم. اما به قول نامبرده:

 

چرا هر چی که خوبه زود تموم میشه؟!

اینکه ماینینگ و ارزهای دیجیتال میتونن به کشور و وضعیت اقتصادی اون و فرار از تحریم ها کمک کنن تنها به چند دقیقه تفکر نیاز داره. البته اول باید بدونیم اینا چی هستن و ساز و کارشون چجوریه؛ که این شاید وقتی بیشتر از چند دقیقه نیاز داشته باشه. بگذریم که خیلی از مسئولین و دولتمردها گویا این دقایق رو صرف نکردن و مقاومت خاصی از خودشون نشون دادن. وقتی بعضی ها میگن همه این بیت کوین و ارزهای دیجیتال دست آمریکا و اسراییله، دلم میخواد سرمو بکوبم به دیوار. یعنی این جمله نشون میده که اصلا نمیدونن بیت کوین و ارزهای دیجیتال چی هستن و چجوری کار میکنن.

خلاصه همینجور گذشت و گذشت نه قانون براش اتخاذ شد نه اونو کاری خلاف قانون میدونستن، خب طبیعی هم هست، وقتی قانونی وجود نداره، انجام فلان کار خلاف کدوم قانون خواهد بود؟! خلاف قانونی که وجود نداره؟!!! واقعا درکش سخت نیست.

بعد از خبر به رسمیت پذیرفته شدن ماینینگ، خیلی از مسئولین در رابطه با ارزهای دیجیتال سخنرانی های مثبتی کردن از جمله:

ابوالحسن فیروز آبادی -دبیر شورای عالی فضای مجازی:

ارزهای رمزنگار یکی از پدیده‌های مهم و جدید حوزه فناوری مالی به شمار می‌رود که با توجه به کارکردهای تسهیل کننده در زمینه پرداخت مورد توجه کشورها و بازارهای مالی قرار گرفته است.

در حوزه استخراج چشم انداز مثبت بوده و مرکز ملی فضای مجازی در تلاش است تا بستری برای قانونی سازی ماینینگ (استخراج) ارزهای رمزنگار ایجاد کند.

محمد رضا پور ابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس:

اعتقاد دارم با استفاده از ارزهای رمزنگار می‌توان از سیطره دلار جدا شد و تاثیر غلبه دلار را در اقتصاد و تجارت ایران کاهش داد بر همین اساس باید ارزهای رمزنگار تعیین تکلیف شوند و پروژه ایجاد رمز ارز ملی و همچنین ایجاد زیرساخت راه‌اندازی انواع ارز رمزنگاری شده با پشتوانه دولتی و خصوصی با اولویت بالا توسط بانک مرکزی پیگیری شود.

و بسیاری از صحبت های اینچنینی که نمیخوام بیشتر دست رو دل خونتون بزارم و امااا… چند ماه گذشت!

حالا عناوین زیر رو بخونید:

کشف ۲۷۷ دستگاه استخراج بیت کوین در آذربایجان شرقی

رئیس پلیس آگاهی آذربایجان‌شرقی گفت: طی چند روز اخیر ۲۷۷ دستگاه استخراج بیت کوین در استان کشف و تحویل دستگاه قضائی شده است و ما همچنان به طور جدی با این قضیه مبارزه می‌کنیم.

کشف 2 مزرعه “بیت کوین” در کرمانشاه

فرمانده انتظامی استان کرمانشاه از کشف دو مزرعه استخراج ارز دیجیتال (بیت کوین) و ۱۲۶ دستگاه استخراج به ارزش یازده میلیارد ریال خبر داد.

۹۲ دستگاه تولید ارز دیجیتال در آبادان پلمب شدند

۱۵ مکان استخراج ارز دیجیتالی در زنجان کشف شد

طبق گزارش ایرنا استاندار زنجان گفت

تا زمانی که قانونی برای استخراج ارز دیجیتالی تصویب نشده، مسئولان استانی برای تعادل بخشی مصرف برق به ویژه در ساعت پیک مصرف با مکان‌های استخراج بیت کوین (ارز دیجیتالی) برخورد کنند.

استفاده از برق یارانه‌ای برای تولید بیت‌کوین حکم قاچاق دارد

۷۰ مزرعه استخراج بیت کوین در استان مرکزی مهر و موم شد

رئیس ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت

فعالیت های مرتبط با تولید بیت کوین (ارز دیجیتالی) در ایران از نظر ما غیرقانونی است و در صورت مشاهده به صورت جدی با آن برخورد می‌شود.

کشف 4 مزرعه بیت کوین و 270 دستگاه ماینر در شهر قدس

خلاصه زدن همه ی ماینرها و اعضای فعال این حوزه رو قلع و قمع کردنو همه ی دستگاه هاشونو گرفتنو حتی خیلیاشونو انداختن زندانو برای بیرون اومدنشون قرار وثیقه میلیاردی گذاشتن.

و اینجاس که آدم مات و مبهوت، تمام وجودش علامت سوال میشه و میگه آخه چراااااا؟ چرا واقعا؟

 

قاچاقچی، برق واسه همس!

به بهونه ی اینکه استخراج ارزهای دیجیتال برق زیادی مصرف میکنه، برق خیلی از مزارع استخراج رو قطع کردن، بعد دستگاه های ماینر ها رو هم ضبط کردن، حالا چرا؟ چون ردیف تعرفه گمرکی نداشت و تحت عنوان کالاهای سخت افزاری کامپیوتر وارد می شده. حالا سوال من اینه:

فرض کنید من میخوام ماین کنم، توی گوگل میزنم خرید دستگاه ماینینگ ارز دیجیتال. بعد کلی سایت میاد که دستگاه ماینینگ میفروشن و تازه اینماد هم دارن. اینماد حالا ینی چی؟ ینی خرید و فروش از سایتی که این نماد را دارد کاملا قانونی است. اینماد یک تاییدیه برای فروشگاه های اینترنتی است که مرکز توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت و معدن مسئول اعطای آن می باشد.

حالا من دستگاهمو از سایتی که اینماد داره میرم میخرم، بعد شما میاید دستگاه منه ماینر رو میگیرید میگید قاچاقه؟! من از کجا بدونم قاچاقه؟ اصلا مگه وظیفه مصرف کنندس که قاچاق بودن یا نبودن یه کالایی رو بررسی کنه؟ شما قبل از اینکه اینماد بدید نباید بررسی کنید که کالا قاچاقه یا نه؟ پس از این به بعد خواستم لباس هم بخرم از فروشنده برگ سبز ترخیص گمرکی رو میخوام که یه وقت لباسمو مصادره و کشف و ضبط نکنن. والا بخدا

 

یکی دیگه از چیزایی که باعث شد به ماینرها بگن قاچاقچی، مصرف برق دستگاه هاشون بود. میگفتن برق واسه همس شما دارین از این برق شهروندی استفاده میکنید و خودتون پولدار میشید و مردم سهمی نمیبرن. اینکه مردم از خیلی چیزا سهمی نمیبرنو چون نمیشه ببرن اَخه میگذریم، اما خب اولا ماینر داره پول برقشو میده، دوما خب تعرفه مشخص کنید مالیات بزارید که پولشو بده، حالا داشتیم طرف خودشم نیروگاه میخواسته بزنه از برق خودش استفاده کنه نذاشتن…

مقصود پوله، برق و ماینینگ بهانه است

 

با کلی ناراحتی، به همین راحتی!

حالا نظر شما رو به بخشی از سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که شامل ۲۲ بند هستش جلب میکنم:

با هدف تأمین رشد پویا و بهبود شاخص‌های مقاومت اقتصادی و دستیابی به اهداف سند چشم‌انداز بیست‌ساله، سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی با رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون‌زا، پیشرو و برون‌گرا ابلاغ می‌گردد:

تا همین جاش تعریف خود بیت کوینه: رویکردی جهادی، انعطاف پذیر، فرصت ساز، مولد، درون زا، پیشرو و برون گرا، کدومشو به عنوان مثال بیت کوین نداره؟!

حالا دو مورد از این بند ها رو با هم بخونیم:

  1. شفاف‌سازی اقتصاد و سالم‌سازی آن و جلوگیری از اقدامات، فعالیت‌ها و زمینه‌های فسادزا در حوزه‌های پولی، تجاری، ارزی و … .
  2. تقویت فرهنگ جهادی در ایجاد ارزش افزوده، تولید ثروت، بهره‌وری، کارآفرینی، سرمایه گذاری و اشتغال مولد و اعطای نشان اقتصاد مقاومتی به اشخاص دارای خدمات برجسته در این زمینه.

اگه کسی تا حدودی هم با بیت کوین و بلاکچین آشنا باشه، متوجه میشه که حداقل این دو مورد رو به طور کامل داراست.

شفافه (به دلیل استفاده از تکنولوژی بلاک چین)، و اگه یه ذره دقیقتر به ارزهای دیجیتال و ماینینگ و ماحصل اون که استخراج مثلا بیت کوین هستش (که باعث کسب درآمد دلاری و دور زدن تحریم های بانکی و کاهش سلطه دلار آمریکا میشه) دقت کنیم متوجه میشیم که این فعالیت ها باعث ارزش افزوده و تولید ثروت، بهره وری، کارآفرینی، سرمایه گذاری، اشتغال مولد میشه. حالا چرا از این فرصت استفاده نمیکنیم؟ خدا میدونه؟! چرا همش توهم توطئه داریم؟ اونم خدا میدونه! چرا نسبت به هر تکنولوژی جدید و نوآورانه ای مقاومت نشون میدیمو نمیخوایم از فرصت هاش استفاده کنیم؟ چرا سنگ میندازیم نمیزاریم کسی برای پیشرفت خودشو کشورشو اقتصادش کمک کنه؟ شاید باورتون نشه اما همه اینارو هم خدا میدونه (حالا اخیرا رییس جمهور توی یه نشستی به لزوم استفاده از ارزهای دیجیتال جهت دور زدن تحریم ها اشاره کرد و گفت: یکی از راه های تضعیف دلار آمریکا بهره گیری از رمزارز هاست. که نمیدونم امیدوار بشم یا اینم تکرار گذشتس)

بنابراین از خدای بزرگ میخوایم که خودش به اقتصاد کشور کمک کنه. و در نهایت با کنار هم گذاشتن این اتفاقات، از تعریف و تمجید های مسئولین نسبت به ارزهای دیجیتالو کمکی که میتونه به کشور کنه، تا پذیرفته شدن ماینینگ به عنوان صنعتو تا ضبط و مصادره و دستگیر کردن ماینرها؛ ممکنه یه لبخندی روی لباتون بیاد که همونیه که شاعر میگه:

خنده ی تلخ من از گریه غم انگیز تر است                           کارم از گریه گذشته است به آن میخندم

یا مثلا رهی معیری میگه:

 

داغ جانسوز من از خنده خونین پیداست                           ای بسا خنده که از گریه غم انگیزتر است

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
6 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا