پروژه‌های کلاهبرداری

حساب اجاره‌ای در ارز دیجیتال چیست و چه عواقب و خطراتی دارد؟ 

حتما شما هم تبلیغات «کسب درآمد با گوشی در منزل» و «درآمد دلاری فقط با صرف روزانه ۳ تا ۴ ساعت» یا «درآمد بدون سرمایه اولیه» را دیده‌اید. وقتی به این اشخاص پیام می‌دهید به شما می‌گویند که مشغول سرمایه‌گذاری در بازار ارز دیجیتال هستند یا برای کسب‌وکار خود به تعدادی نیروی غیرحضوری نیاز دارند و تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که در یک صرافی ارز دیجیتال حساب باز کنید و مبالغ مشخصی را در طول روز جابه‌جا کنید؛ نه خطری برای شما دارد و نه دردسری! حقیقتا وسوسه‌کننده است! اما کاری که می‌کنند در واقع اجاره کردن حساب بانکی و حساب کاربری صرافی شماست و حساب اجاره‌ای برخلاف گفته‌های آن‌ها تبعات قانونی بسیاری برای صاحب اصلی حساب دارد. اما این افراد با حساب اجاره‌ای چه می‌کنند و چه پیامدهایی برای اجاره‌دهنده دارد؟ برای گرفتن پاسخ این سوالات با میهن بلاکچین همراه باشید. 

نکات مهم مطلب:

👈 اجاره حساب بانکی یا صرافی ارز دیجیتال به معنای این است که شما اختیار معاملات و مبادلات حساب خود را به دیگران واگذار می‌کنید.
👈 آگهی‌های حساب اجاره‌ای با عناوینی همچون کار غیرحضوری در منزل، اعطای وام ریالی در قبال وثیقه رمزارزی و کسب درآمد دلاری منتشر می‌شوند.
👈 این افراد از حساب‌های اجاره‌ای برای کارهای غیرقانونی مثل کلاهبرداری، سرقت، قاچاق و پولشویی استفاده می‌کنند.
👈 اجاره دادن حساب یک عمل غیرقانونی است.
👈در صورت شکایت یا فعالیت مشکوک، حساب شما مسدود می‌شود و به عنوان مجرم پولشویی شناخته می‌شوید.

حساب اجاره‌ای چیست؟

حساب اجاره ای چیست
منبع: fbf.eui.eu

اجاره دادن حساب بانکی یا اکانت صرافی ارز دیجیتال یک راه ظاهرا مشروع برای کسب درآمد است. در مورد اجاره حساب بانکی باید بگوییم که شما حساب بانکی خود را در اختیار دیگران قرار می‌دهید تا از طریق آن پول جابه‌جا کنند. اجاره حساب صرافی ارز دیجیتال هم به این صورت است که در ساعت‌های مشخصی از روز، مبالغی که به کیف پول صرافی شما واریز می‌شود را جابه‌جا می‌کنید یا آن را تبدیل به یک رمزارز دیگر کرده و به آدرس یا حساب دیگری می‌فرستید. 

کلاهبرداران و شیادان با توجیهاتی مثل ما در زمینه تجارت و سرمایه‌گذاری فعالیت می‌کنیم یا به دلیل حجم بالای معاملات نیاز هست که مبالغ را خرد کنیم، سعی می‌کنند شما را راضی کنند. کاری که آن‌ها در واقعیت انجام می‌دهند پاکسازی رد منبع پول یا پولشویی است. حالا این پول می‌تواند ماحصل دزدی، اختلاس، کلاهبرداری و فرار مالیاتی باشد یا حتی قاچاق. چون فرد اجاره‌کننده حساب به خوبی از منشا پول خود آگاهی دارد و مستندات قانونی برای انتقال این پول‌ها را ندارد، از حساب‌ افراد دیگر برای شستن پول استفاده می‌کند.

تصور کنید یک عده اقدام به فیشینگ می‌کنند؛ مثلا درگاه‌های پرداختی جعلی درست می‌کنند و از طریق آن حساب‌های مردم را خالی می‌کنند. این افراد نمی‌توانند این پول‌ها را مستقیما به حساب‌ بانکی خود منتقل کنند، بلکه از طریق حساب‌های بانکی دیگران و صرافی‌های ارز دیجیتال می‌توانند رد این پول‌ها را گم کنند.   

کلاهبرداران با چه روش‌هایی شما را فریب می‌دهند؟

این آگهی‌ها معمولا در بخش‌های کاریابی سایت‌هایی مثل دیوار و شیپور یا در اینستاگرام، توییتر و تلگرام منتشر می‌شوند. اگر تبلیغاتی با عناوین زیر دیدید باید تردید کنید که ممکن است پای اجاره حساب در میان باشد:

  • کار پاره وقت در منزل با گوشی
  • کار در منزل با موبایل و حقوق ثابت
  • کار غیرحضوری در منزل
  • کار اینترنتی بدون نیاز به تخصص
  • کسب درآمد با گوشی در منزل
  • کسب درآمد بدون سرمایه اولیه
  • کسب درآمد دلاری با ۳ تا ۴ ساعت در روز
  • درآمد دلاری آسان
  • افزایش معدل حساب جهت دریافت وام
  • آموزش درآمد دلاری در منزل با گوشی
  • کسب درآمد دلاری با سرمایه اندک
  • اعطای وام ریالی در قبال وثیقه رمزارزی
  • سپرده‌گذاری ارز دیجیتال و دریافت سود ریالی

در روش «اعطای وام ریالی در قبال وثیقه رمزارزی» یا «سپرده‌گذاری ارز دیجیتال و دریافت سود ریالی» کلاهبردار از شما می‌خواهد که رمزارزهای خود را برای او واریز کنید و در ازای آن وام یا سود ریالی برای شما واریز می‌کند. در واقع این وام یا سود ریالی هم ماحصل فعالیت مجرمانه است و فرد شیاد به این طریق پول شسته‌شده را به چرخه مالی باز می‌گرداند.

البته از آن‌جایی که اجاره حساب چند وقتی است که سروصدا کرده و سایت‌ها، نشریات و مراجع متعددی درباره آن هشدار دادند، احتمالا کلاهبرداران عناوین تبلیغات خود را تغییر خواهند داد، اما کسب‌وکار و روش آن‌ها همان است که گفتیم. 

عواقب قانونی اجاره دادن حساب

در فرآیند پولشویی از طریق حساب‌های اجاره‌ای، اطلاعاتی به جز نام و نشان صاحب حساب در دسترس نیست. کلاهبردار هم که کاملا رد خود را پاک کرده است؛ بنابراین مراجع قانونی سراغ صاحب حساب می‌آیند که خواسته یا ناخواسته به عنوان شریک جرم در پولشویی و فعالیت مجرمانه شناخته می‌شود. توجه شما را به توضیحات یکی از قربانیان حساب اجاره‌ای جلب می‌کنم:

«من خودم ۵۶,۳۰۰ میلیون همین طور با حساب خالی ضرر کردم. تازه شانس آوردم که یکی از کسانی که حسابش هک شده بود، تقریبا سریع شکایت کرد و حسابم مسدود شد و با کلی گرفتاری و نداشتن سابقه و کلی ارائه سند تونستم با دادن پول شاکی زندان نیافتم و هنوز نتونستم حسابم رو باز کنم. همین حالا هم توی سایت دیوار شخصی با اسم ### داره حساب اجاره می‌کنه و می‌گه روزی ۵۰۰ تا ۱ میلیون میده و ازین حرفا. خلاصه گول نخورید!»

مهم است بدانید که حتی اگر بدون اطلاع شما (در صورت مفقود شدن کارت‌های بانکی و اطلاعات شخصی مهم) با حساب شما پول کثیف جابه‌جا شود، مراجع قانونی شما را به عنوان شریک جرم در نظر می‌گیرند. اگر هم خواسته و با رضایت خود اطلاعات را در اختیار دیگران قرار دهید یا در چنین فعالیت‌هایی مشارکت کنید، در صورت نگهداری و نقل و انتقال این پول‌ها، علاوه‌بر معاونت در جرم اصلی و تحمل مجازات مقرر برای آن جرم، به جرم پولشویی نیز محکوم می‌شوید. 

اجازه بدهید مصادیق پولشویی را مطابق با نص صریح قانون مجازات اسلامی مرور کنیم:

۱. تحصیل عواید ناشی از فعل مجرمانه: یعنی به‌‌دست‌ آوردن عوایدی که بابت رفتار مجرمانه است؛ چه از قبل فرد با نفر اصلی تبانی کرده باشد و چه نکرده باشد.

۲. تحت‌ تملک قرار‌گرفتن عواید ناشی از عمل مجرمانه: هرگونه خرید‌ و‌ فروش، معاوضه، قرض، هدیه یا هر اقدام مشابه دیگر در‌ قبال عواید مجرمانه از مصادیق پولشویی به‌حساب می‌آید.

۳. نگهداری عواید ناشی از عمل مجرمانه: اگر کسی عواید و درآمد حاصل از عملی مجرمانه را نگه‌داری کند؛ حتی اگر از آن سودی نبرد یا تحت‌ تملک خود هم در‌نیاورده باشد و فقط به قصد کمک به مباشر باشد، ذیل قانون مرتکب جرم شده است.

۴. استفاده از عواید ناشی از یک عمل مجرمانه: استفاده از هرگونه عواید و درآمد حاصل از عمل مجرمانه، حتی اگر از‌ طریق فردی غیر از مجرم اصلی باشد، پولشویی به‌حساب خواهد آمد.

۵. تبدیل‌کردن عواید ناشی از عمل مجرمانه به صورت‌های دیگر: اگر درآمدهای حاصل از عملی غیرقانونی به مصارف و صورت‌های دیگر تبدیل و لایه‌گذاری انجام شود، باز‌هم جزو مصادیق پول‌شویی محسوب می‌شود. برای مثال، تزریق عواید تحصیل‌شده از اعمال غیرقانونی به بورس اوراق بهادار تغییری در ماهیت آن ایجاد نمی‌کند.

۶. مبادله عواید ناشی از عمل مجرمانه: دست‌به‌دست شدن و گردش درآمد عمل مجرمانه به قصد گم‌شدن هرگونه رد و نشان مبدا اولیه پولشویی نامیده می‌شود.

۷. انتقال پول‌های نامشروع: جابه‌جاکردن منابع مالی نامشروع به قصد فراری‌ دادن مجرم اصلی از چنگ قانون جزء مصادیق پول‌شویی در قانون مجازات اسلامی است.

۸. هرگونه پنهان و کتمان کردن درآمدهای نامشروع: هرگونه مخفی‌کردن اطلاعات و کتمان آگاهی درباره مراحل پولشویی از مصادیق این کار است؛ حتی اگر به‌طور فیزیکی رفتاری اتفاق نیفتاده باشد.

مجازات اجاره دادن حساب از منظر قانون به شرح زیر است:

مطابق ماده ۹ قانون مبارزه با پول‌شویی: «مرتکبان جرم پول‌شویی علاوه‌بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل (اگر موجود نباشد، مثل یا قیمت آن) به جزای نقدی به‌میزان یک‌چهارم عواید حاصل از جرم محکوم می‌شوند که باید به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز شود.»

تبصره ۱: چنانچه عواید حاصل به اموال دیگری تبدیل یا تغییر یافته باشد، همان اموال ضبط خواهد شد.

تبصره ۲: صدور اجرای حکم ضبط دارایی و منافع حاصل از آن در صورتی است که متهم به‌لحاظ جرم منشأ مشمول این حکم قرار نگرفته باشد.

تبصره ۳: مرتکبان جرم منشا در‌صورت ارتکاب جرم پول‌شویی، علاوه‌بر مجازات‌های مقرر مربوط به جرم ارتکابی، به مجازات‌های پیش‌بینی‌شده در این قانون نیز محکوم خواهند شد.

به زبان ساده یعنی:

  • استرداد تمام وجوه مبادله‌شده به‌همراه سود بانکی آن‌ها
  • پرداخت ۲۵ درصد کل مبلغ تراکنش‌شده به‌عنوان عواید حاصل از جرم
  • پرداخت مالیات وجه معامله‌شده

همچنین برحسب نوع جرم و درجه اهمیت آن ممکن است تا زمان تکمیل پرونده و شناسایی متهم اصلی، فرد مشارکت‌کننده زندانی شود. این فرد می‌تواند با پرداخت وثیقه معادل مبلغ مورد تراکنش و تا دریافت حکم دادگاه به صورت مشروط از زندان آزاد شود.

صاحبان حساب‌های اجاره‌ای چطور شناسایی می‌شوند؟

اگر جزء افرادی هستید که حساب خود را اجاره داده‌اید یا قصد این کار را دارید، ممکن است با خود فکر کنید چطور می‌توانند شما را شناسایی کنند؟

اول از همه باید بدانید که با شکایت فرد قربانی، اتهامات به سمت شما روانه می‌شود؛ چون پول از طریق حساب شما جابه‌جا شده است. در ضمن:

  • براساس قوانین بانک مرکزی ارسال کد ملی صاحب حساب در تمام تراکنش‌های کارتی هنگام پاسخ دادن به تراکنش در سیستم بانکی اجباری است.
  • درج «بابت» در تمام دستور پرداخت‌های ارسالی در سامانه‌های ساتنا و پایا اجباری است.

بنابراین هویت انتقال‌دهنده و دریافت‌کننده و علت انتقال قابل رصد است.

صحبتی با کاربران میهن بلاکچین

پلیس فتا بارها درباره عواقب اجاره حساب‌های بانکی و صرافی‌های ارز دیجیتال هشدار داده است. فرقی نمی‌کند که از منبع پول خبر ندارید یا قانع شده‌اید که خطری برای شما ندارد، شما مسئول تمام تراکنش‌هایی هستید که با نام شما انجام می‌شود. صرافی‌های ارز دیجیتال هم هنگام ثبت‌نام در بخش قوانین خود به صراحت اعلام کرده‌اند که مسئولیتی در قبال استفاده اشخاص دیگر از حساب‌های کاربر ندارند و تمام مسئولیت متوجه شخصی است که احراز هویت کرده است. 

تعهدات ساخت حساب کاربری در صرافی
منبع: والکس

نمونه‌ای دیگر از مفاد تعهدنامه در یک صرافی ایرانی:

سلب مسئولیت در صرافی ایرانی
منبع: رمزپلاس

همانطور که گفتیم تمام مسئولیت تراکنش‌های حساب بانکی و صرافی ارز دیجیتال به عهده صاحب حساب است؛ بنابراین موارد زیر را حتما به یاد داشته باشید:

  • تحت هیچ شرایطی اطلاعات (رمز عبور، کد cvv2، کارت بانکی و دسترسی‌ها) حساب صرافی یا بانکی خود را به دیگران ندهید. 
  • در صورت مفقود شدن کارت شناسایی و کارت بانکی، سیم‌کارت یا هر نوع اطلاعات هویتی و شخصی سریعا اعلام مفقودی کنید و کارت‌ها را بسوزانید. 
  • حتی به دوستان، آشنایان و اعضای خانواده خود اجازه جابه‌جایی پول را از حساب‌های شخصی ندهید. 
  • اگر شخصی از شما درخواست کرد تا مبلغی را برای مدتی در حساب خود نگه‌داری کنید، قبول نکنید. 
  • اگر از منابع ناشناس برای شما پول واریز شد، سریعا بانک و پلیس را در جریان بگذارید. 

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
حساب اجاره‌ای چیست؟

حساب اجاره‌ای به حساب بانکی یا صرافی ارز دیجیتالی گفته می‌شود که نقل و انتقالات آن به شخصی به جز صاحب اصلی حساب واگذار می‌شود یا صاحب حساب از طریق آن برای اشخاص دیگر پول جابه‌جا و تبدیل می‌کند.

آیا اجاره دادن حساب جرم است؟

افراد اجاره‌کننده از حساب شما برای فعالیت‌های مجرمانه و پولشویی استفاده می‌کنند؛ از آن‌جایی که همه مسئولیت‌های تراکنش‌های بانکی متوجه صاحب حساب است، این فرد به عنوان مجرم یا شریک جرم شناخته می‌شود.

جمع‌بندی

اجاره دادن حساب به دیگران امری غیرقانونی است و می‌تواند به عنوان فعالیت پولشویی یا معاونت در پولشویی شناخته شود و مجازات‌های سنگینی در پی خواهد داشت. از آن‌جایی که تمام مسئولیت ناشی از فعالیت حساب اجاره‌ای یا صرافی ارز دیجیتال متوجه کاربر است، باید در مورد نگهداری از اطلاعات حساب بانکی و صرافی ارز دیجیتال خود دقت کنید. آیا شما یا آشنایانتان تجربه اجاره دادن حساب بانکی یا صرافی ارز دیجیتال را داشته‌اید؟ لطفا تجربیات خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
3 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا