مقالات عمومی

استیبل کوین‌ها زیر تیغ قانون‌گذاران؛ چرا نگاه‌ها به سمت استیبل کوین هاست؟

از سوالات و شبهات پیرامون USDT تا برنامه شرکت سرکل (Circle) برای عمومی کردن سهام خود، چند روز اخیر صحبت‌های زیادی در خصوص استیبل کوین‌ها وجود داشته است.

استیبل کوین‌ها تقریبا ۷ سال است که به عرصه رمزارزها پا گذاشته‌اند، اما صحبت درباره آنها هیچوقت به مهمی و جنجال‌برانگیزتر از هفته‌های اخیر نبوده است. این صحبت‌ها نه تنها در جامعه رمزارزها، بلکه در میان قانونگذاران و سرمایه‌گذاران بازارهای سنتی وجود دارد.

استیبل کوین چیست؟

استیبل کوین یکی از انواع رمزارزها است که ارزش آن معمولا به طیف متفاوتی از دارایی‌ها نظیر ارزهای دولتی همانند دلار یا فلزات گرانبها همانند طلا و یا سایر رمزارزها متکی است.

صادرکنندگان روش‌های مختلفی برای حفظ قیمت استیبل کوین‌ها اتخاذ می‌کنند. بعضی از استیبل کوین‌ها نظیر USDT و USDC و BUSD و GUSD دارای پشتوانه یک به یک با دلار آمریکا هستند. سایر استيبل کوین‌ها نظیر تتر گلد (tether gold) نیز پشتوانه کالاهای فیزیکی همانند یک اونس طلا دارند.

هم‌چنین استیبل کوین‌های غیرمتمرکز نظیر DAI و FEI وجود دارند که بر اساس الگوریتم‌های مختلف فعال هستند.

نحوه استفاده از استیبل کوین‌ها چگونه است؟

قبل از پیدایش استیبل کوین‌ها، اکثر مردم رمزارزها را با ارزهای دولتی یا همان ارز فیات و یا سایر رمزارزها معامله می‌کردند. پانکاج بالانی (Pankaj Balani) مدیرعامل صرافی اوراق مشتقه رمزارزهای Delta Exchange گفته است از سال ۲۰۱۷، معاملات نقدی با استیبل کوین‌ها آغاز شد و سهم بزرگی از معاملات را به خود اختصاص داد.

معاملات رمزارزها با استفاده از استیبل کوین‌ها در مقایسه با ارزهای فیات، گزینه سریعتر و ارزانتری است و نقدینگی بیشتری را امکان‌پذیر می‌سازد. استیبل کوین‌ها هم‌چنین برخلاف رمزارزهای دیگر، از نظر تئوری کمتر در معرض نوسانات بازار هستند.

استیبل کوین‌ها هم‌چنین در وام‌دهی رمزارزها نیز استفاده می‌شوند. می‌توان از واریز و سپرده‌گذاری USDC در حساب‌های پس‌انداز کوین‌بیس، سود سالانه ۴ درصد دریافت کرد. نرخ سود سپرده گذاری USDT نیز می‌تواند از ۱.۶۶ تا ۱۳.۵ درصد باشد.

اخیرا اتفاقات مختلفی در خصوص استیبل کوین‌ها رخ داده است و بعضی از این اتفاقات مهم هستند. در ادامه به بررسی ۳ اتفاق مهم در حال وقوع می‌پردازیم:

تتر تحت بازرسی‌های قانونی

تتر (USDT) به عنوان رمزارزی که بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داده است، به شالوده کل اکوسیستم رمزارزها تبدیل شده است. بیش از نیمی از کل معاملات بیت کوین با تتر انجام می‌شود.

هرچند شرکت تتر که مسئول استیبل کوین USDT است گرفتار مسائل قانونی شده است.

روز دوشنبه، بلومبرگ گزارش داد که وزارت دادگستری آمریکا در حال انجام بازرسی در خصوص این موضوع است که آیا شرکت تتر در روزهای اول فعالیت خود، تراکنش‌های مرتبط با رمزارز را از بانک‌ها پنهان کرده است یا خیر.

تتر نیز توضیحات مربوطه را در وبسایت خود منتشر کرده و گفته است که مقاله بلومبرگ بر اساس اتهامات قدیمی است و به منظور جذب کاربران بیشتر منتشر شده است. هرچند، این شرکت صراحتا این اتهامات را رد نکرده است.

بعضی از سرمایه‌گذاران نیز نسبت به ذخایر شرکت تتر مشکوک بوده و در خصوص قابلیت این شرکت برای بازخرید توکن‌ها در بدترین شرایط بدبین هستند. در ماه می، ‌شرکت تتر به عنوان بخشی از موافقتنامه خود با دفتر دادستان کل نیویورک، کاهش ذخایر مالی خود را اعلام کرد. طبق اعلام تتر، تقریبا نیمی از ذخایر مالی این شرکت در اوراق تجاری سرمایه‌گذاری شده است، در حالی که ۱۳ درصد ذخایر مالی در وام‌های ایمن و ۱۰ درصد نیز در اوراق قرضه شرکتی و فلزات گران‌بها قرار گرفته است.

فرانسیس کاپولا (Frances Coppola) یکی از اقتصاددانان برجسته گفته است دارایی‌های تتر که شامل اوراق تجاری، وام‌ها و اوراق قرضه شرکتی است در معرض ریسک بازار و ریسک اعتباری قرار دارد. وی افزود:

اگر ارزش اوراق تجاری یا اوراق قرضه شرکتی تتر کاهش یابد، ارزش توکن‌های USDT نیز دیگر یک دلار باقی نمی‌ماند و کاهش خواهد یافت.

تب‌وتاب قانونگذاری

ارزش بازار استیبل کوین‌ها تا تاریخ ۲۶ جولای معادل ۱۱۶ میلیارد دلار بوده که نسبت به ابتدای سال جاری، افزایش ۴ برابری داشته است. با افزایش رشد استیبل کوین‌ها، توجه قانونگذاران آمریکا و سایر کشورها به این عرصه جلب شده است.

الکس اسوانویک (Alex Svanevik) مدیرعامل شرکت تحلیل رمزارز نانسن (Nansen) در این خصوص گفته است:

قانونگذاران به استیبل کوین‌ها دقت می‌کنند زیرا نسبت به سایر رمزارزها به سیستم‌های بانکی کنونی نزدیک‌تر هستند. به احتمال بسیار زیاد، استیبل کوین‌ها می‌توانند موجب اختلال در امور مالی سنتی شوند.

یک ماه قبل، اریک روزنگرن (Eric Rosengren) رییس فدرال رزرو بوستون، تتر و سایر استیبل کوین‌ها را برای سیستم مالی خطرناک خواند و به نگرانی‌هایی در خصوص اختلال بالقوه بر بازارهای اعتباری کوتاه‌مدت اشاره کرد.

هم‌چنین، ژانت یلن (Janet Yellen) وزیر خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد به عنوان عضوی از گروه مشاوره ریاست جمهوری، ریسک و قانونگذاری استیبل کوین‌ها را شخصا مورد بررسی قرار می‌دهد. مدت اندکی پس از آن، مسئولان وزارت خزانه‌داری، فدرال رزرو، کمیسیون بورس و اوراق بهادار، کمیسیون معاملات آتی کالاها، دفتر کنترل ارز و شرکت بیمه سپرده فدرال نشستی برگزار کردند تا در خصوص رشد سریع رمزارزها به گفتگو بپردازند. گری گنسلر (Gary Gensler) رییس هیات مدیره کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا هفته گذشته بیان کرده بود که بعضی از استیبل کوین‌ها باید به عنوان اوراق بهادار در نظر گرفته شوند و تحت نظارت این نهاد قرار بگیرند.

در کشور چین، فان یی‌فی (Fan Yifei) معاون رییس بانک خلق چین (PBoC) گفته است که ارزهای دیجیتال با پشتوانه ارزهای فیات، این بانک را بسیار نگران کرده‌اند و ممکن است ریسک‌ها و چالش‌های مختلفی برای سیستم پولی بین‌المللی ایجاد کنند.

سهام شرکت سرکل در دسترس عموم مردم؛ افشای جزییات بیشتر

سرکل، شرکت صادرکننده USDC دومین استیبل کوین بزرگ این عرصه نیز توجهات را به خود جلب کرده است. سرکل در صدد این است تا با ادغام با شرکت Concord Acquisition Corp، سهام خود را در دسترس عموم مردم قرار دهد. این معامله، ارزش این شرکت خدمات مالی رمزارزها را به ۴.۵ میلیارد دلار می‌رساند.

پس از وعده جرمی الیر (Jeremy Allaire) مدیرعامل شرکت سرکل مبنی بر شفاف‌تر شدن فعالیت‌های این شرکت، برای اولین بار در سوگندنامه این شرکت در تاریخ ۱۶ جولای، شاهد اعلام دارایی‌های پشتوانه استیبل کوین USDC بودیم. سرکل گزارش داد که تقریبا ۶۱ درصد پشتوانه USDC را پول نقد یا معادل‌های آن یعنی پول نقد و سرمایه‌های بازار تشکیل می‌دهد. مجوز‌های سپرده‌گذاری بانکی که همان مجوزهای سپرده گذاری (CD) صادرشده توسط بانک‌های غیر آمریکایی است، ۱۳ درصد از پشتوانه USDC را شامل می‌شود. حساب خزانه های آمریکا و اوراق تجاری به ترتیب ۱۲ و ۹ درصد از پشتوانه‌های این استیبل کوین هستند و سایر پشتوانه‌های USDC اوراق قرضه شرکتی و دولتی است.

پکسوز، یکی دیگر از صادرکنندگان استیبل کوین نیز برای اولین بار گزارشی از ذخایر مالی و پشتوانه استیبل کوین‌های خود یعنی پکسوز استاندارد و BUSD ارائه داد. تا تاریخ ۳۰ ژوئن، تقریبا ۹۶ درصد ذخایر مالی به صورت پول نقد یا معادل‌های آن است و ۴ درصد نیز در اوراق خزانه‌داری آمریکا سرمایه‌گذاری شده است.

ذخیره استیبل کوین‌ها پکسوز
ذخیره استيبل کوین‌های پکسوز

نقش سیستمی استیبل کوین‌ها

نقش سیستمی که استیبل کوین‌ها در معاملات و وام‌دهی رمزارزها ایفا می‌کنند باعث شده است که بعضی از سرمایه‌گذاران نگران بدترین شرایط ممکن باشند. یکی از شرایط ممکن این است هنگامی که صادرکنندگان استیبل کوین‌ها با درخواست بازخرید انبوه مواجه شوند چه اتفاقی ممکن است رخ دهد.

این ریسک ممکن است به بازارهای سنتی نیز وارد شود. شرکت رتبه‌بندی اعتبار Fitch در گزارشی در ابتدای ماه جاری بیان کرده است که ریسک‌هایی که استیبل کوین‌ها با آن مواجه هستند «مسری» است. تا تاریخ ۳۱ مارس، دارایی‌های اوراق تجاری (CP) تتر ۲۰.۳ میلیارد دلار برآورد شده است. این موضوع نشان می‌دهد که دارایی‌های CP اتر می‌تواند بیشتر از صندوق‌های پول آمریکا، اروپا، خاورمیانه و آفریقا باشد.

بازخرید انبوه و ناگهانی USDT در دوره فشار فروش گسترده در بازار CP، می‌تواند بر ثبات بازارهای اعتباری کوتاه‌مدت تاثیرگذار باشد. به ویژه اگر این موضوع با بازخرید سایر استیبل کوین‌هایی همراه باشد که پشتوانه و ذخایر مالی آنها با USDT یکسان است.

طبق گفته دیوید گرایدر (David Grider) رییس بخش تحقیقاتی رمزارزهای شرکت مشاوره‌ای فاندسترت (Fundstrat)، استیبل کوین‌ها هم‌چنین می‌توانند بر عرضه پول نیز تأثیرگذار باشند. وی گفت:

استیبل کوین‌ها به شما امکان می‌دهند کار جالبی انجام دهید. این کار، کسب سود از هر دو بخش دلار است.

دلارهایی که به عنوان ذخایر مالی در نظر گرفته شده‌اند را می‌توان در اقتصاد واقعی، قرض و وام داد. از طرف دیگر، شکل دیجیتالی این ذخیره مالی را نیز می‌توان در اقتصاد کریپتو مجددا قرض و وام داد و از این عرصه نیز سود کسب کرد. طبق گفته گرایدر، این کار عملا استفاده از یک دلار یکسان و قرض دادن آن در دو عرصه متفاوت است.

منبع
coindesk

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا