یونی سواپ (Uniswap) یکی از بزرگترین پلتفرمهای حوزه دیفای، به فروش اوراق بهادار ثبتنشده و عدم افشای خطرات مرتبط به کاربران متهم شده است.
به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از کریپتوپوتیتو، یکی از کاربران صرافی غیرمتمرکز یونی سواپ، به نام نسا ریسلی (Nessa Risley) از ماه می الی جولای سال گذشته (اردیبهشت تا خرداد ۱۴۰۰) تقریبا ۱۰,۴۰۰ دلار بر روی توکنهایی با ارزش بازار اندک نظیر اتریوممکس (EthereumMax)، ماتریکس سامورایی (Matrix Samurai) و راکت بانی (Rocket Bunny) سرمایهگذاری کرده است. این فرد که از آن زمان تاکنون با ضرر بسیار مواجه شده است، برای احیای سرمایه از دست رفته دست به اقدام قانونی زده است.
در تاریخ ۴ آوریل (۱۵ فروردین) ریسلی شکایتی ثبت کرد و مدعی شد یونی سواپ، بررسیهای مرتبط با هویت کاربران را به عمل نیاورده است و محدودیتهای امنیتی لازم را در مورد کلاهبردارانی که از این پلتفرم برای عرضه غیرقانونی توکنهای خود استفاده میکنند، اعمال نکرده است.
یونی سواپ به فروش بدون مجوز اوراق بهادار متهم شده است
دو شرکت حقوقی آمریکایی، پروندهای علیه یونی سواپ تنظیم کردهاند و در آن، از این صرافی غیرمتمرکز و حامیان آن نظیر شرکتهای سرمایهگذاری خطرپذیر A16z و پارادایم (Paradigm) به جرم «نقض قوانین اوراق بهادار از طریق ارائه و فروش اوراق بهادار به صورت توکنهای دیجیتال» شکایت کردهاند.
شرکتهای مسئولیت محدود کیم و سریتلا (Kim & Serritella) و بارتون (Barton)، قصد دارند با تنظیم این پرونده، قربانیانی نظیر ریسلی را که از ماه آوریل سال گذشته (فروردین ۱۴۰۰) تاکنون در یونی سواپ سرمایه خود را از دست دادهاند، به شکایت علیه موسسان و توسعهدهندگان این پلتفرم دعوت کنند. این شرکتها مدعی شدهاند که یونی سواپ «گواهی ثبت» اوراق بهادار عرضهشده را که شامل اطلاعاتی در مورد خطرات سرمایهگذاری است به کاربران خود ارائه نکرده است.
همچنین در این شکایت بیان شده است که یونی سواپ لبز (Uniswap Labs) اقدامات لازم برای جلوگیری از فعالیتهای غیرقانونی نظیر پامپ و دامپ و راگپول را در پلتفرم خود انجام نداده است.
یکی از اتهامات اصلی، ساختار کارمزد این صرافی غیرمتمرکز را هدف قرار داده است. طبق متن این شکایت، ساختار کارمزد یونی سواپ با پرداخت بخشی از کارمزد هر معامله به ارائهدهندگان نقدینگی، انجام اقدامات کلاهبردارانه را تشویق میکند. با وجود اینکه یونی سواپ کارمزدها را برای توسعهدهندگان جمعآوری میکند، میتواند بخشی از آن را برای خود نگه دارد. این تضاد منافع میتواند یونی سواپ را در جایگاه تسهیلکننده اقدامات کلاهبردارانه قرار دهد.
کمیسیون SEC یونی سواپ را تحت نظر دارد
شکایت فوق، اولین موردی نیست که اصل تمرکززدایی در پروتکلهای دیفای را به چالش میکشد. در ماه ژانویه (دیماه)، یکی از پروتکلهای پسانداز رمزارز به اسم PoolTogether توسط یکی از مهندسان نرمافزار به اسم جوزف کنت (Joseph Kent) از لحاظ قانونی به چالش کشیده شد. کنت مدعی بود که اقدامات این پروتکل اساسا از نوع بخت آزمایی است که مطابق قوانین نیویورک ممنوع قلمداد میشود.
طبق گزارش پیشین میهن بلاکچین، کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) در شهریور ماه سال گذشته تحقیق و بررسی در مورد تیم توسعهدهندگان یونی سواپ را آغاز کرد. کمیسیون SEC به عنوان ناظر برتر ایالات متحده در زمینه اوراق بهادار، به دنبال کسب اطلاعات درباره نحوه استفاده سرمایهگذاران از این پلتفرم و بازاریابی آن بود. پیش از آن نیز طبق گزارش Mihanblockchain، گری گنسلر (Gary Gensler)، رییس کمیسیون SEC به بیان مسائل و نگرانیهایی درباره پروتکلهای دیفای