کریپتو کده

پلتفرم Cartesi چیست؛ آشنایی با پلتفرم قرارداد هوشمند Cartesi و توکن CTSI

پلتفرم کارتسی (Cartesi) خود را به عنوان اولین سیستم‌عامل بلاکچین و راهکار لایه دو معرفی می‌کند که محیط برنامه‌نویسی استاندارد و لینوکس را با تکنولوژی بلاکچین ادغام کرده است. کارتزی به دنبال پر کردن شکاف میان نرم‌افزارهای رایج و بلاک چین است. این پلفترم یک ماشین مجازی نوآورانه، گونه‌ای از رول‌آپ‌های آپتیمیستیک و زنجیره‌های جانبی را با یکدیگر ترکیب می‌کند. در این مطلب از کریپتوکده به این می‌پردازیم که پلتفرم Cartesi چیست، چطور کار می‌کند، توکن CTSI چیست، چه کاربردی دارد و در ادامه تیم توسعه‌دهنده، نقشه راه، نحوه خرید، فروش و کیف پول‌های سازگار با رمزارز Cartesi را مرور می‌کنیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

پلتفرم Cartesi چیست؟

پلتفرم Cartesi چیست
منبع: invezz.com

کارتسی یا کاتزی (Cartesi) یک پلتفرم لایه ۲ برای توسعه قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز است. هدف این پلتفرم رفع مشکل مقیاس‌پذیری و کارمزدهای بالا از طریق دو زیرساخت زیر است:

  • رول‌آپ‌های دکارت (Descartes Rollups) که نسخه‌ای از رول‌آپ‌های آپتیمیستیک (optimistic rollup) هستند.
  • زنجیره جانبی Noether که دسترسی‌پذیری داده را برای برنامه‌ها فراهم می‌کند. این زنجیره جانبی قادر است تا داده‌هایی که فقط در کوتاه مدت مورد نیاز هستند را به صورت موقت ثبت و ذخیره کند. دور ریختن داده‌هایی که فقط در کوتاه‌مدت مورد نیاز هستند، باعث صرفه‌جویی در فضا و ایجاد کارایی در درازمدت برای بلاکچین می‌شود.

هنگامی که این دو زیرساخت با یکدیگر ترکیب شوند، به اپلیکیشن‌های مبتنی بر Cartesi کمک می‌کنند تا با کمک اجزای داخل و خارج زنجیره کارتزی مقیاس‌پذیر شوند. در واقع در کارتسی محاسبات پیچیده و فشرده خارج از زنجیره انجام می‌شود، در حالیکه رول‌آپ‌های کارتسی از اجزای اصلی بلاکچین برای امنیت و نهایی کردن تراکنش‌ها استفاده می‌کنند. کارتسی همچنین از یک محیط اجرای مبتنی بر لینوکس برای نوشتن قراردادهای هوشمند پشتیبانی می‌کند. این پلتفرم قصد دارد تا برنامه‌نویسی قرارداد هوشمند را با فراهم‌سازی امکانات کدنویسی با نرم‌افزارهای رایج‌تر و اجرا در سیستم عامل لینوکس، بهبود بخشد.

سیستم حاکمیتی کارتسی فعلا به صورت آفچین (خارج از زنجیره) است و بنیاد Cartesi شبکه بلاکچین و اجزای آن را اداره می‌کنند. در واقع ائتلافی از بنیان‌گذاران، شرکا و اعضای جامعه پروژه را مدیریت می‌کنند. این بنیاد در نظر دارد سیستم حاکمیت را به تدریج و با بلوغ پروژه غیرمتمرکز کند.

پلتفرم Cartesi چطور کار می‌کند؟

پلتفرم کارتسی که سیستم عامل بلاکچین (The Blockchain OS) هم نامیده می‌شود، یک پلتفرم لایه دو برای توسعه و استقرار برنامه‌های غیرمتمرکز مقیاس‌پذیر است. پلتفرم کارتسی از المان‌های آنچین و آفچین استفاده می‌کند. این رویکرد هیبریدی دست توسعه‌دهندگان را برای ساخت اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز انعطاف‌پذیر باز می‌گذارد.

سیستم عامل بلاکچین کارتزی یک سیستم عامل لینوکس همراه با زیرساخت بلاکچین ارائه می‌دهد. پشتیبانی از زبان‌هایی همچون پایتون و عدم نیازمندی به کدنویسی سالیدیتی از خدمات این زیرساخت است. در واقع به عنوان یک برنامه‌نویس می‌توانید از تمام زبان‌های برنامه‌نویسی، ابزارها، کتابخانه‌ها، نرم‌افزارها و خدماتی که از قبل با آن‌ها آشنایی دارید استفاده کنید.

انتقال بخش قابل توجهی از منطق پیچیده سیستم برنامه‌های غیرمتمرکز به خارج از زنجیره، توسعه‌دهندگان را از محدودیت‌ها و الزامات بلاکچین می‌رهاند؛ بنابراین می‌توانند از بهترین محیط توسعه برای میزبانی هر بخش از برنامه خود استفاده کنند.

سیستم عامل بلاکچین Cartesi از بخش‌های زیر تشکیل شده است:

  • ماشین کارتسی (The Cartesi Machine)، هسته فناوری پلتفرم است؛ یک ماشین مجازی که امکان محاسبات را با استفاده از سیستم عامل لینوکس فراهم می‌کند. ماشین کارتسی (Cartesi VM) یک ماشین مجازی مبتنی بر لینوکس است که محاسبات اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز را پیش از انتشار در بلاکچین، اجرا می‌کند.
  • رول‌آپ‌های کارتسی (Cartesi Rollups)، یک راهکار مقیاس‌پذیری که از ماشین کارتسی در چارچوب رول‌آپ آپتیمیستیک استفاده می‌کند.

اما رول‌آپ‌های Cartesi چه تفاوتی با دیگر رولاپ‌ها دارند؟ اکثر راهکارهای لایه ۲ فعلی، مانند آن‌هایی که براساس رول‌آپ‌های آپتیمیستیک ساخته شده‌اند، در تلاشند تا با ماشین مجازی اتریوم سازگار باشند؛ زیرا آن‌‌ها بر کاهش هزینه کارمزد و افزایش توان عملیاتی برای قراردادهای هوشمندی که قبلا روی اتریوم اجرا شده‌اند، متمرکز هستند. رول‌آپ‌های کارتزی امکان اجرای قراردادهای هوشمند را در ماشین مجازی به‌صوت آفچین فراهم می‌کنند.

رول‌آپ‌ها دسته‌ای از راهکارهای لایه دو هستند که در ابتدا برای مقیاس‌پذیری اتریوم طراحی شدند. تراکنش‌ها در این سیستم تجمیع و با هزینه‌ای کم به‌صورت دسته‌ای در یک قرارداد هوشمند ارسال می‌شوند. در حالیکه تمام فرآیند پردازش آن‌ها به‌صورت خارج زنجیره اجرا می‌شود. چنین معاملاتی بعدا به‌صورت آنچین تسویه می‌شوند.

دو نوع رول‌آپ وجود دارد؛ رول‌‌آپ‌های ZK-rollups و رولاپ‌های آپتیمیستیک. بیایید با رولاپ‌های آپتیمیستیک شروع کنیم. در زمان اجرا، کاربر برنامه رولاپ، در ابتدا رمزارزهای خود را در یک قرارداد هوشمند خاص لایه یک واریز می‌کند (که پورتال نامیده می‌شود). در مرحله بعد، از طرف کاربر پیامی به قرارداد هوشمند لایه ۲ ارسال می‌شود. هر چند وقت یکبار، وضعیت قرارداد لایه ۲ باید در لایه یک منعکس و نهایی شود. معمولا نتیجه آن توزیع توکن بین کاربران درگیر (نودها) است. به منظور این کار یکی از نودهای اعتبارسنج، وضعیت را اصطلاحا ادعا یا Claim می‌کند. سایر نودها رویکرد خوشبینی را در پیش گرفته و امیدوارند که این ادعا صحت داشته باشد.

پس از طرح ادعا یک دوره چالش آغاز می‌شود. در این دوره هر ولیدیتور می‌تواند صحت این ادعا را سنجیده و آن‌ را تایید کند یا در صورت عدم توافق یک پیام اثبات تقلب (Fraud Proof) در لایه یک ارسال کند. اگر هیچ اعتبارسنج دیگری، هیچ چالشی ارائه ندهد، بلاکچین ادعای اصلی را نهایی می‌کند.

طرح ادعا توسط اعتبارسنجان
منبع: medium.com

با این حال، اگر تراکنش حاوی اثبات تقلب ارائه شود، بلاکچین آن را به صورت آنچین مدنظر قرار می‌دهد و ثبت می‌کند. 

طرح چالش توسط نودهای کارتسی
منبع: medium.com

رویکرد رولاپ‌های خوشبینانه در کارتزی، حل اختلافات به صورت تعاملی است. در این حالت، بلاکچین یک بازی تایید بین مدعی و نود چالش‌گر راه می‌اندازد و آن را تا زمانی که فریبکار شناسایی کند، ادامه می‌دهد. رول‌آپ‌های آپتیمیستیک با رویکرد اختلافات تعاملی، امکان مقیاس‌پذیری را فراهم می‌کنند. همچنین به عنوان مجموعه‌ای از اعتبارسنج‌های خاص می‌توانند وظایف محاسباتی سنگین را اجرا کنند.

نقشه راه Cartesi

  • سپتامبر ۲۰۱۸

سازماندهی تیم و ارائه مخزن کد متن‌باز برای هسته اصلی کارتسی

دسامبر ۲۰۲۰

  • فعالسازی استخراج در شبکه اصلی اتریوم
  • فعالسازی سیستم پاداش‌دهی در ازای استیکینگ به اپراتورهای نود

سه ماهه اول ۲۰۲۱

  • عرضه نسخه ۱.۰ نرم‌افزار Descartes SDK (یک اوراکل غیرمتمرکز برای اجرای محاسبات در ماشین مجازی لینوکس)

سه ماهه دوم ۲۰۲۱

  • عرضه نسخه آلفای نرم‌افزار Cartesi Rollups
  • نسخه ۲.۰ نرم‌افزار Noether PoS

اواخر سال ۲۰۲۱

  • عرضه نسخه ۲.۰ Descartes

معرفی تیم توسعه‌دهنده Cartesi

معرفی تیم توسعه‌دهنده Cartesi
منبع: icodrops

اریک دی مورا (Erick de Moura) بنیان‌گذار و مدیرعامل Cartesi است. او فارغ‌التحصیل رشته مهندسی برق و علوم کامپیوتر در مقطع ارشد از دانشگاه UCLA است. او پیش از شروع پروژه کارتزی به‌عنوان متخصص در انجمن بلاکچین اتحادیه اروپا مشغول بوده است. دی مورا همچنین تجربه کار به عنوان توسعه‌دهنده، مهندس و طراح نرم‌افزار را در شرکت‌های مختلف دارد.

کالین استیل (Colin Steil) هم‌بنیان‌گذار و مدیر ارشد عملیات در کارتسی است. او در رشته اقتصاد و کسب‌وکارهای خارجی در دانشگاه آلبرتا تحصیل کرده است. تحلیلگر سرمایه‌گذاری، مدیر شراکت، مسئول سیستم‌های کسب‌وکار و مدیر برنامه از دیگر سوابق کالین استیل است.

دیگو نهاب (Diego Nehab) دیگر هم‌بنیان‌گذار و مدیر ارشد فناوری در Cartesi است. او دکترای گرافیک کامپیوتر از دانشگاه پرینستون دارد و به مدت سه سال به عنوان محقق در مرکز تحقیق و توسعه مایکروسافت مشغول بوده است.

سرمایه‌گذاران پروژه کارتسی چه کسانی هستند؟

پروژه کارتسی طی ۶ دوره جذب سرمایه، موفق به جذب ۷۵۰ هزار دلار از افراد و شرکت‌های زیر شده است:

  • ICONIUM
  • coinIX
  • FBG Capital
  • Taiwan Startup Stadium
  • Artesian VC
  • Chinaccelerator
  • Bigbang Angels
  • SOSV
  • Serguei Popov

آشنایی با رمزارز CTSI

 رمزارز CTSI چیست
منبع: academy.bit2me.com

توکن بومی Cartesi با نماد CTSI شناخته می‌شود. این توکن در بستر شبکه اتریوم قرار دارد. در وهله اول این توکن به منظور پرداخت هزینه تراکنش‌های زنجیره جانبی کارتسی (Noether) طراحی شده است. ارز دیجیتال CTSI قابلیت انتقال از طریق بریج به آوالانچ، بایننس اسمارت چین یا پالیگان را دارد. کاربردهای CTSI به شرح زیر است:

  • کارمزد تراکنش: کاربران کارمزد تراکنش را به‌صورت CTSI در ازای پردازش تراکنش، انتقال و ذخیره‌سازی داده‌های خود به اپراتورهای نود پرداخت می‌کنند.
  • انتخاب سازندگان بلاک: کاربران برای انتخاب به عنوان سازنده بلاک باید توکن‌های CTSI را استیک کنند. سازندگان بلاک متناسب با موجودی توکن خود برای ساخت بلاک جدید انتخاب می‌شوند. ماینرها براساس سیستم گواه اثبات سهام (PoS) به صورت تصادفی انتخاب شده و اجازه ساخت بلاک بعدی را به‌دست می‌آورند.
  • استیکینگ: کاربران با استیک توکن‌های CTSI و مشارکت در شبکه پاداش خود را به شکل توکن CTSI دریافت می‌کنند.
  • محاسبات چالشی: از CTSI همچنین برای به چالش کشیدن نتایج محاسباتی ارسال‌شده در بلاکچین استفاده خواهد شد. این عملکردی مشابه مکانیسم خروج (Exit Mechanism) دارد که به تضمین اجرای صحیح برنامه‌ها و جلوگیری از رفتار مخرب کمک می‌کند.

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل این رمزارز ۱ میلیارد عدد است که حدود ۵۹۳٬۲۶۰٬۵۷۰.۹۰ واحد از Cartesi در گردش است. ارز دیجیتال کارتسی رتبه ۲۶۵ را از نظر ارزش بازار دارد. ارزش کل بازار رمزارز کارتزی ۹۳٬۷۹۶٬۱۶۶ دلار و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن ۱۰٬۱۸۶٬۵۷۲ دلار است. قیمت CTSI در حال حاضر ۰.۱۶ دلار است. توکن Cartesi در ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۹ کمترین قیمت ۰.۰۳ دلار و در ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ بیشترین قیمت ۱.۷۴ دلار را به ثبت رسانده است.

رمزارز CTSI را از کدام صرافی‌ها بخریم؟

توکن کارتسی را می‌توانید از صرافی‌های متمرکز بایننس، کوین بیس، گیت، کوکوین، کراکن و هیوبی و از صرافی‌های غیرمتمرکز یونی سواپ، پنکیک سواپ، بنکور، کوییک سواپ بخرید.

توکن CTSI را در کدام کیف پول‌ها نگهداری کنیم؟

توکن پروژه کارتسی (CTSI) در بستر اتریوم قرار دارد و می‌توانید آن را در کیف پول‌های Atomic Wallet، لجر، My Crypto، ترزور، تراست ولت، My Ether Wallet، Guarda Wallet، گنوسیس سیف، کوین بیس و Bitkeep ذحیره‌سازی کنید.

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • پلتفرم Cartesi چیست؟

کارتسی یا کاتزی (Cartesi) یک پلتفرم لایه ۲ برای توسعه قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز است که از راهکارهای لایه دو و زنجیره جانبی برای افزایش مقیاس‌پذیری استفاده می‌کند.

  • توکن CTSI چیست؟

توکن CTSI رمزارز بومی پلتفرم Cartesi است. در بستر شبکه اتریوم قرار دارد و برای پرداخت کارمزد تراکنش، انتخاب اعتبارسنج، استیکینگ و به چالش کشیدن اعتبارسنج‌ها کاربرد دارد.

جمع‌بندی

کارتزی (Cartesi) پلتفرمی است که به منظور استقرار برنامه‌های غیرمتمرکز با کمک راهکارهای لایه دو توسعه یافته است. پلتفرم کارتسی اولین سیستم عامل بلاکچین است که راهکار لایه دو آن لینوکس و محیط برنامه‌نویسی استاندارد را با بلاکچین ادغام می‌کند. این امر به توسعه‌دهندگان امکان کدنویسی قراردادهای هوشمند مقیاس‌پذیر را به زبان‌های مختلف می‌دهد.

نظر شما درباره پلتفرم Cartesi چیست؟ آیا کارتسی می‌تواند فاصله میان نرم‌افزارهای شناخته‌شده و بلاکچین را پر کند؟ آیا می‌تواند استارتاپ‌ها و توسعه‌دهندگان را به سمت استفاده از بلاکچین سوق دهد؟

منبع
cartesi

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا