شبکههای خصوصی غیرمتمرکز (DPN) همان مزایای VPN را ارائه میدهند، اما نقطه قوتشان حذف مرکزیت و تمرکززدایی از VPNهاست. در واقع DPN نسخه غیرمتمرکز VPNهاست. DPN چیست؟ در این مقاله این ابزار مفید را معرفی میکنیم.
اینترنت بدون شک انقلابی در نحوه زندگی ما ایجاد کرده است. این فناوری، نحوه کار، دسترسی به اطلاعات، مسافرت، برقراری ارتباط و تعامل با یکدیگر را تغییر داده است. همراه با آن، سطح آزادی بیشتری نیز وجود دارد که ما به دلیل دموکراتیک سازی و تمرکززدایی اطلاعات از آن بهرهمند میشویم. با این کار، اینترنت به بحث، تحلیل و بررسی بیشتر مردم در مورد موضوعاتی که آنها و جهان را تحت تاثیر قرار میدهد، پرداخته است. به لطف اینترنت، حوزه نفوذ از مقامات متمرکز و رسانههای اصلی فاصله میگیرد. ورود DPN را میتوان نقطه شروع این جنبش جدید در نظر گرفت.
در عجله برای درک آزادیهای ارائه شده توسط اینترنت، ما از چیزی به همان اندازه مهم به نام حریم خصوصی غفلت کردهایم و یا مجبور به آن شدهایم. در حالی که میلیاردها نفر برای پیوستن به آخرین شبکههای رسانههای اجتماعی هجوم میآورند، آنها نمیتوانند درک کنند که خودشان محصول اصلی این خدمات رایگان جدید هستند.
با ایجاد انگیزه توسط پلتفرمهای رایگان، بخشهایی از اینترنت به کارخانههایی برای جمع آوری داده تبدیل شدند که دادهها و اطلاعات ارزشمند کاربر به مشتریان واقعی پلتفرم منتقل میشوند. چند شرکت قدرتمند بخشهای زیادی از اینترنت را از آن خود کردند، دادههایی را که متعلق به آنها نیست جمع آوری کرده، حقوق حریم خصوصی را کمرنگ کرده و درهای سانسور را باز کردهاند.
این عامل متمرکز بودن در کنار سایر نگرانیهای مربوط به دسترسی، نظارت و بیطرفی شبکه، منجر به افزایش آگاهی از حریم خصوصی شده است.
VPN و DPN چیست؟
VPN چیست؟ منشا شبکههای خصوصی مجازی یا VPN را میتوان در مایکروسافت در سال ۱۹۹۶ جستجو کرد، جایی که Gurdeep Singh-Pall برای اجرای شبکههای خصوصی مجازی، پروتکل ارتباطات تونلی همتا به همتا را اختراع کرد. استفاده از VPN از سال ۲۰۲۰ به شدت در حال افزایش بوده است. نمونههایی مانند NordVPN، همزمان با بیماری کووید ۱۹ و کارکنان شرکتها که دورکاری میکردند، از افزایش استفاده از سرویس VPN خبر داد. DPN ها را میتوان نسخه غیرمتمرکز همان نرمافزارهای VPN دانست.
انگیزه استفاده از VPN از نیازهای امنیتی گرفته تا جلوگیری از نظارت، غلبه بر سانسور و بهبود خدمات پخش را شامل میشود. صرف نظر از این، VPNها به کاربران اجازه میدهند ترافیک وب خود را از طریق یک تونل رمزگذاری شده به سروری که توسط ارائه دهنده خدمات VPN مدیریت میشود، ارسال کنند. سپس ترافیک رمزنگاری شده در وب در دسترس خواهد بود، به شرطی که کاربران فقط به وبسایت های HTTPS ایمن متصل شوند و در نتیجه حریم خصوصی حفظ شود.
سرویس های VPN مانند NordVPN، ProtonVPN، Surfshark و سایر موارد، از پروتکلهای امنیتی قوی، کمترین ثبت اطلاعات، سیستم نام دامنه خصوصی یا DNS، سرورها و حوزههای قضایی مناسب اینترنت استفاده میکنند. به نوبه خود، این منجر به مزایایی مانند جلوگیری از سانسور، افزایش امنیت در ارتباطات عمومی و خصوصی و انتقال دادهها، دسترسی از راه دور و ناشناس بودن آنلاین می شود.
در حالی که این یک گام در مسیر درست است، VPNها میتوانند سرعت اینترنت را به میزان قابل توجهی کاهش دهند و از اتصال ضعیف برخوردارند. وبسایتها حتی میتوانند با استفاده از نرم افزار anti-VPN، ترافیک ایجاد شده از طریق VPN را مسدود کنند یا دادههای این شبکههای را برای فروش ثبت کنند. ناگفته نماند که VPN یک سرویس متمرکز است. در نتیجه، آنها هنوز کاربران را در برابر نشت دادهها و سانسورهای احتمالی آسیب پذیر میکنند.
DPN چیست؟
مشابه VPN، شبکه های خصوصی غیرمتمرکز یا VPNهای غیرمتمرکز نیز از تونلهای رمزگذاری شده برای مسیریابی ترافیک وب استفاده میکنند، اما این کار را به جای شبکههای متمرکز از طریق شبکههای غیرمتمرکز انجام میدهند. DPNها، بدون سرور و توزیع شدهاند که اطمینان میدهند که دادههای کاربران ثبت نشده و هک نمیشوند.
در یک شبکه خصوصی غیرمتمرکز، دستگاههای کاربر هم به عنوان مشتری (مانند کاربران اینترنت شخصی) و هم به عنوان سرور (مانند خدمات وب آمازون یا Google) عمل میکنند و آدرسهای IP به طور خودکار بر اساس قوانین مسیریابی خود تغییر میکنند و به گرههای دیگر در سراسر جهان تونل ایجاد میکنند
DPNها در حال رشدند
با آگاهی بیشتر کاربران از مسائل مربوط به حریم خصوصی و مشکلات مربوط به تمرکز دادهها و اطلاعات، DPN محبوبیت فزایندهای پیدا میکند. نوآوران در دنیای بلاکچین و کریپتوها در حال حاضر از این تقاضا استفاده میکنند تا محافظت بهتری برای کاربران اینترنتی خود فراهم کنند.
به عنوان مثال، پروژه DPN بنام Deeper Network، مبتنی بر شبکه پولکادات، امنیت شبکه، بلاکچین و اقتصاد اشتراکی را برای ایجاد یک شبکه جهانی نظیر به نظیر، ترکیب میکند تا بدون نیاز به سرور مرکزی، همان مقاومت در برابر سرقت و سانسور دادهها به عنوان VPNهای سنتی را فراهم کند. این نکته در مورد DPNهایی مانند Mysterium Network و Hhopr نیز وجود دارد که به برنامهها، افراد و سازمانها اجازه میدهد اطلاعات را در حریم خصوصی کاملا امن به اشتراک بگذارند.
جدا از راه حلهای نرم افزاری DPN، دستگاههای سخت افزاری مانند Deeper Connect نیز وجود دارد که مانند هر VPN یک شبکه خصوصی برای کاربران ایجاد می کنند تا از اینترنت استفاده کنند. کابران کافی است یکبار هزینه خرید این دستگاهها را بپردازند و نیازی به خرید دورهای اشتراک ندارند. کاربران VPN سخت افزاری همچنین میتوانند پهنای باند بلااستفاده خود را با سایر کاربران به اشتراک بگذارند و بابت آن سود کسب کنند.
سخن پایانی
DPN چیست؟ در کل DPN یک شبکه کاملا خصوصی، امن و سودآور را برای کاربران اینترنت فراهم میکند. این احتمال وجود دارد که DPNها اینترنت را از جایی که امروز در آن قرار دارد به نقطهای از فضای ارتباطی ایمن که در آن آزادی و استقلال و کرامت انسانی حفظ میشود، هدایت کنند.