برای اولین بار در سالهای اخیر دنیای مدرن با اپیدمی جدیدی روبرو شده که جامعه را واقعاً ترسانده است و بیشتر مردم مجبور شدند تا در خانههای خود بمانند. از دست دادن شغلها، تعطیلی کارخانهها و کل حوزههای تجاری، اثرات خود را بر اقتصاد گذاشته است.
از زمستان تا اوایل تابستان ۲۰۲۰، تولید ناخالص داخلی و شاخصهای عمده اقتصادی اکثر کشورها با افت روبرو شدند. اما شگفتی اصلی رشد بیت کوین مطابق با پیش بینیها بود. نرخ رشد قیمت بیت کوین حتی از نزدک(NASDAQ) که بسیاری از غولهای فناوری اطلاعات را شامل میشود، پیشی گرفته و تنها صنعتی بوده که حتی در بحران کووید ۱۹ رشد کرده است.
علاقه نسل جدید به بیت کوین
البته هنگام مقایسه بازار ارزهای دیجیتال با بازار بورس باید تفاوت عظیم حجم بازارهای آنها را بخاطر بسپاریم. نسبت به بازارهای سنتی، رشد ارز دیجیتال برای تاثیر مشابه صدها برابر سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد. با این حال هنگام بحران کووید ۱۹ بیت کوین به ویژه برای پوشش ریسک جذاب میشود. اوایل این نقش بر عهده طلا بود اما امسال بیت کوین از نظر رشد سرمایه به طور قابل توجهی از آن پیشی گرفته است. علت این اتفاق را در اینچا بررسی میکنیم.
گزارش تحلیلی شرکت کارگزاری چارلز شواب(Charles Schwab) نشان داد که سهم بیت کوین در صندوق سرمایهگذاری گری اسکیل(GBTC) در پورتفولیوی سرمایه گذاری جوانان بین ۲۵ تا ۳۹ سال بیشتر از نتفیلیکس است. اگر پورتفولیوی سرمایه گذاری نسل قدیمی سرمایه گذاران را تحلیل کنیم، متوجه میشویم که سهم GBTC در آنجا حتی وارد ۱۰ مورد برتر نیز نمیشود. اولین نسل دیجیتال افراد بین ۲۵ تا ۳۹ سال هستند که با عنوان میلنیال(millennial) شناخته میشوند و یک چهارم جمعیت جهان را تشکیل میدهند. در ۱۰ سال آینده آنها بیش از ۶۰ درصد از مشاغل موجود در بازار کار ایالات متحده را اشغال خواهند کرد. بیشتر این افراد ارتباط نزدیکی با فناوریهای دیجیتال دارند و وفادارترین افراد به ارزهای دیجیتال محسوب میشوند.
به گفته جی پی مورگان(JPMorgan) نیمی از میلنیالهای آمریکایی از پی پال و ونمو(Venmo) استفاده میکنند و این نیز توسط مدیریت سیستمهای پرداخت قابل درک است. در حالی که چند سال پیش پی پال یکی از اصلیترین منتقدان ارزهای دیجیتال بود، در سال ۲۰۲۰ آنها پشتیبانی از تراکنشهای ارزهای دیجیتال را اعلام کردند. بسیاری از تحلیلگران معتقدند که این اعلامیه به یکی از اصلیترین عوامل رشد ارزهای دیجیتال تبدیل شده و سرمایه گذاران سازمانی بیشتری را نیز به این بازار وارد کرده است.
میلنیالها پس از چندین بحران بزرگ در دهههای اخیر نسبت به سیستم بانکداری سنتی بیاعتماد هستند زیرا در اواخر دهه ۱۹۹۰ (حباب دات کام) و ۲۰۰۷-۲۰۰۸ موفق به پس انداز وجوه والدین خود نشدند. شرکتهایی که متوجه شدهاند سرمایه نسل محافظه کار به زودی در دست میلنیالها خواهدافتاد، بیکار ننشسته و با واقعیتهای در حال تغییر آداپته میشوند. از آنجا که پیش از این پی پال این مسیر را طی کرده است، به احتمال زیاد سایر غولهای پرداخت نیز از این مثال پیروی خواهند کرد. در حالی که درصد نسل گذشته در میان سهامداران رو به کاهش است، درصد میلنیالها همچنان سر به فلک میکشد. و اگر سرمایه گذاران محافظه کار طلا را به عنوان دارایی اصلی برای پس انداز خود ترجیح میدهند، انتخاب میلنیالها بیت کوین است. البته با گذشت زمان، نمایندگان بالغ بازار سرمایه خود را تا حدی به “طلای دیجیتال” منتقل میکنند. در حال حاضر سرمایه بیت کوین تنها ۳ درصد از ارزش کل طلا است. برای دو برابر شدن بازار بیت کوین تنها کافی است که ۳ درصد از سرمایه گذاری طلای نسل بومر(افراد بین ۵۷ تا ۷۵ سال) را به بیت کوین انتقال دهید.
سرمایه گذاری در طلا یا بیت کوین؟
در حقیقت اشتراکات میان بیت کوین و طلا بیش از چیزی است که مردم فکر میکنند. انتشار هر دو دارایی محدود است، با گذشت زمان استخراج هر دو دارایی سختتر میشود و قیمت هر دو دارایی تنها با تقاضا تنظیم میشود. این عوامل باعث میشوند تا توجهات بیشتری به سوی اولین ارز دیجیتال جلب شود. به ویژه انتشار و هاوینگ منظم این ارز که پاداش هر بلاک جدید را کاهش میدهد. امسال تعدادی از بزرگترین شرکتها به سرمایه گذاران بیت کوین پیوستهاند. در لیست سرمایه گذاران سازمانی که سرمایه گذاری زیادی در بیت کوین داشتهاند، نامهایی مانند گری اسکیل(Grayscale)، اسکوئر(Square) و میکرو استراتژی(MicroStrategy) به چشم میخورد. مورد آخر بیش از ۱.۱ میلیارد دلار در بیت کوین سرمایه گذاری کرد و ارز دیجیتال را به عنوان دارایی اصلی خود قرار داد.
سرمایه گذاران سازمانی نیروی محرکه اصلی بالا رفتن قیمت بیت کوین در سال ۲۰۲۰ بودند. البته بازار دیفای که امسال رشد قابل توجهی داشته را نیز نباید فراموش کرد. برخی از پروژههای عرصه امور مالی غیرمتمرکز امکان توکنیزه کردن بیت کوین را دارد که البته برای آن باید این ارز در حساب مسدود شود. تا به امروز بیش از ۱۷۵ هزار بیت کوین بلاک شده وجود دارد و رشد تعداد آنها در سال ۱۲ هزار درصد بوده است. اگر روند ادامه یابد ممکن است به زودی دلیلی اضافی برای کمبود بیت کوین و در نتیجه افزایش قیمت آن شود. شایان ذکر است که در سال ۲۰۲۰ ارزش بازار ارزهای دیجیتال، تعداد آدرسهای فعال حدود ۷۶ درصد و متوسط اندازه تراکنشها ۱۳۴ درصد رشد داشته است. به احتمال زیاد سال ۲۰۲۰ آخرین سالی بود که یک بیت کوین با کمتر از ۹۹۹۹ دلار خریداری میشد.
سخن پایانی
گرچه روند کلی انتقال سرمایه پولی به سرمایه دیجیتال آینده بدون مشکلی برای بیت کوین را تضمین نمیکند اما موقعیت بالقوه و قدرتمند آن را در فضای مالی در سراسر جهان اثبات میکند. طرفداران ارزهای دیجیتال هنوز هم چالشهای زیادی پیش رو دارند: از مشکلات قانون گذاری و قانونی در کشورهای سطح اول جهان گرفته تا محدودیتهای تکنیکال و اشکالات آنها. با این حال نگرش نسبت به بیت کوین در میان نمایندگان یک نسل کامل که در ۳۰ سال آینده وارث کل ثروت جهانی خواهد بود، این ارز را به یک دارایی اجباری در پورتفولیوی سرمایه گذاری هر سرمایه گذار تبدیل میکند.