موناد (Monad) فرزند مفتخر اتریوم و سولانا؛ آشنایی با برترین پروژههای موناد
موناد (Monad)، یک بلاکچین لایه ۱ با عملکرد بالا، به دلیل توان عملیاتی بالا و سازگاری با ماشین مجازی اتریوم (EVM) توجه سرمایهگذاران خطرپذیر را جلب کرده است. این شبکه با بهرهگیری از پردازش موازی و معماری پایپلاین، به دنبال حل مشکل مقیاسپذیری است و توانایی پردازش تا ۱۰,۰۰۰ تراکنش در ثانیه را دارد.
به گزارش میهن بلاکچین، پروژههای مهمی در اکوسیستم موناد، در مجموع میلیونها دلار سرمایه جذب کردهاند. این پروژهها که بر حوزههایی مانند لیکویید استیکینگ، زیرساخت حداکثر ارزش قابل استخراج ماینر (MEV) و… تمرکز دارند، اکوسیستم موناد را به یکی از پیشروترین شبکهها در صنعت بلاکچین تبدیل خواهند کرد.
موناد؛ بلاکچین لایه ۱ با توان عملیاتی بالا و سازگار با EVM
در ۲۵ جولای، سه پروژه اکوسیستم موناد اعلام کردند که بیش از یک میلیون دلار آمریکا تامین مالی شدند.
در بین آنها، زیرساخت MEV و پلتفرم لیکویید استیکینگ اپرایوری (aPriori) یک دور اولیه ۸ میلیون دلاری سرمایهگذاری به رهبری پنترا کپیتال (Pantera Capital) دریافت کرد. گزارش شده است که این دور تامین مالی، ارزش توکنهای اپرایوری را به حداقل ۱۰۰ میلیون دلار رسانده است. راهحل لیکویید استیکینگ کینتسو (Kintsu) ۴ میلیون دلار تامین مالی را تکمیل کرد. صرافی دفترچهسفارش (Orderbook) آنچین کورو (Kuru) نیز ۲ میلیون دلار به عنوان تامین مالی به رهبری الکتریک کپیتال (Electric Capital) دریافت کرد.
سرمایهگذارهای اکوسیستم موناد بسیار قابل توجه هستند. علاوه بر پنترا و الکتریک، افراد سرشناس زیادی در این صنعت مانند مارین تیوردیک (Marin Tvrdic) از لیدو و موسس ورمهولز (Wormholes) نیز وجود دارند.
از زمانی که موناد در آوریل سال جاری یک تامین مالی ۲۲۵ میلیون دلاری با ارزشگذاری ۳ میلیارد دلار را تکمیل کرد، پروژههای اخیر اکوسیستم آن به طور پیوسته حمایت شرکتهای خطرپذیر بزرگ را از پروژههای خود اعلام کردند که محبوبیت شبکه موناد را بیش از پیش افزایش داده است.
موناد از این نظر متفاوت است که بسیاری از بلاکچینها از سرمایهگذاران خود بودجه قوی دارند، اما برنامههای کاربردی روی آنها چندان محبوب نیستند. در مقابل، موناد برنامههای کاربردی خاص خود را در دست ساخت دارد که از طرف موسسات معروفی حمایت شدند؛ از جمله این برنامههای کاربردی میتوان به کینتسو، کورو، مونادپد (Monad Pad) و اپرایوری اشاره کرد.
با نزدیک شدن به راهاندازی شبکه آزمایشی، اکوسیستم موناد به فرصت جدیدی برای درآمدزایی تبدیل شده است.
چرا سرمایهگذاران خطرپذیر اکوسیستم موناد را ترجیح میدهند؟
موناد یک شبکه لایه ۱ با کارایی بالا بوده که به حل مشکل مقیاس پذیری ماشین مجازی اتریوم (EVM) سنتی اختصاص یافته است. این برنامه بر مفهوم EVM موازی (Parallel EVM) تمرکز دارد و امیدوار است با معرفی پردازش موازی و معماری پایپلاین (Pipeline Architecture) در لایه اجرا (Excution Layer)، کارایی اجرای EVM را در شبکه لایه ۱ بهبود بخشد.
اکثر اعضای تیم موسس موناد از غول بازارساز جامپتریدینگ (Jump Trading) هستند. در میان آنها، بنیانگذار موناد، کیان هان (Keone Hon) رئیس تحقیقات جامپتریدینگ بود و به مدت ۸ سال در این شرکت کار میکرد. یکی دیگر از بنیانگذاران موناد، جیمز هانسیکر (James Hunsaker)، مهندس نرم افزار ارشد در جامپتریدینگ و مینتینر (Maintainer) اصلی پایتنتورک (Pyth Network) است. جیمز هانسیکر همچنین افشاگر دستکاری جامپتریدینگ در ترا (UST) در سال گذشته بود.
از زمانی که موناد در ماه آوریل اعلام کرد یک تامین مالی ۲۲۵ میلیون دلاری با ارزش ۳ میلیارد دلار به رهبری پارادایم و با مشارکت بسیاری از موسسات معروف مانند الکتریک کپیتال، امبر گروپ (Amber Group)، آنیموکا برندز (Animoca Brands)، بنکلس ونچرز (Bankless Ventures)، کوینبیس ونچرز (Coinbase Ventures) و وینترمیوت (Wintermute) تکمیل کرد، هر حرکت این بلاکچین، توجه زیادی را از سوی جامعه کریپتو به خود جلب کرده است.
در حال حاضر، شبکه آزمایشی موناد هنوز در مرحله آزمایش داخلی است و به طور کامل برای عموم در دسترس نیست. بر اساس اظهارات اخیر تیم موناد در پلتفرم X، تستنت (Testnet) به زودی راهاندازی میشود و طبق گزارشها انتظار میرود در سه ماهه سوم سال ۲۰۲۴ منتشر شود.
طبق یک مصاحبه عمومی با کیان، انتظار میرود شبکه اصلی در اواخر سال ۲۰۲۴ راهاندازی شود.
در رابطه با توسعه اکوسیستم موناد، ماتوسزفسکی (Matuszewski) از سیاماس هولدینگز (CMS Holdings) در یک مصاحبه گفت که در چند ماه گذشته، پروژههای موناد سرمایه بیشتری تامین کردهاند. از هم اکنون تا پاییز، این پروژهها یکی پس از دیگری به صورت عمومی لیست میشوند و موج دیگری از پروژههای مبتنی بر موناد قبل از راهاندازی شبکه اصلی ظاهر خواهد شد.
بسیاری از سرمایهگذاران شرکت کننده گفتند که نسبت به چشمانداز موناد، به ویژه تعداد بالای تراکنش در ثانیه و سازگاری با ماشین مجازی اتریوم بسیار خوشبین هستند. اجرای موازی به شبکه موناد برای پردازش چندین تراکنش به طور همزمان کمک میکند که در مقایسه با روشهای ترتیبی سنتی، توان عملیاتی را بهبود میبخشد.
در بین آنها، اجرای موازی مونادها و توان عملیاتی احتمالی تا ۱۰٬۰۰۰ تراکنش در ثانیه میتواند بسیاری از فعالیتهای آنچین را که قبلاً غیرممکن بود، عملی کند. از سوی دیگر، سازگاری EVM به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا از زبان برنامهنویسی سالیدیتی که با آن آشنا هستند استفاده کنند و پروژههای خود را بدون ایجاد تغییر در موناد توسعه دهند.
برخی معتقدند که موناد پس از راهاندازی با سولانا رقابت خواهد کرد.
موناد مانند نماینده سیستم اتریوم است که با سولانا رقابت خواهد کرد. چه از نظر نیازهای پیکربندی نود و چه از جهت عملکرد بالا، با سولانا مقایسه میشود. حتی سرمایهگذارانی که روی سولانا سرمایهای نگذاشتند، روی موناد و پروژههای اکوسیستم آن سرمایهگذاری کردهاند.
آریک چانگ (Aric Chang)، شریک منیفولد ونچرز (Manifold Ventures) و سرمایهگذار اپرایوری، اظهار داشت که مسیر رشد موناد این پتانسیل را دارد که از سولانا پیشی بگیرد و اکوسیستم متنوعی از جمله دیفای (DeFi) و برنامههای غیرمتمرکز (dApp) را جذب کند.
کیان در مورد رابطه بین موناد، اتریوم و سولانا در مصاحبهای گفت که موناد بیشتر شبیه فرزند اتریوم و سولاناست.
موناد بر سازگاری کامل با اتریوم، اطمینان از سازگاری بایت کد (Bytecode) ماشین مجازی اتریوم و سازگاری RPC اتریوم تمرکز دارد و دشواری مهاجرت توسعهدهندگان را کاهش میدهد. این پروژه از نظر کارایی بالا و بهینه بودن مشابه سولاناست، اگرچه در موازیسازی اجرا، فرمت تراکنش و سایر ویژگیها تفاوتهایی نیز دارد.
موناد سازگاری اتریوم و عملکرد بالای سولانا را ترکیب میکند تا مزایای منحصر به فرد خود را ایجاد کند.
فرصتها و راههای مشارکت در اکوسیستم موناد چیست؟
طبق پلتفرم روتدیتا (RootData)، ۲۲ پروژه اکوسیستم موناد شامل حوزههای DeFi، NFT، اوراکلها و غیره هستند که در ادامه به معرفی تعدادی از آنها پرداختهایم.
مونادپد (Monad Pad)؛ پلتفرم IDO
موناد پد (Monad Pad) یک پلتفرم راهاندازی توکن و NFT است که بر بستر موناد ساخته شده و از پروژهها یا توسعهدهندگان حمایت میکند تا جمعآوری سرمایه اولیه برای توکنها یا NFTها را در قالب پیشفروش یا فروش عمومی انجام دهند. این پروژه در ۵ جولای اعلام کرد که یک دور اولیه تامین مالی ۹۴۵٬۰۰۰ دلاری را با موسسات شرکتکننده از جمله سیاماس و اسنیکی ونچرز (Sneaky Ventures) تکمیل کرده است.
در حال حاضر، موناد پد، پرپل فرنز (Purple Frens)، کالکشن NFT اصلی خود را که یک کالکشن عکس اثبات (PFP NFT) با تصویر قورباغه بنفش است با تیراژ کل ۳٬۳۳۳ قطعه و قیمت فروش اولیه ۵۰۰ دلار برای هر NFT منتشر کرده است. همچنین ۲۰٪ از درآمد پلتفرم موناد پد بین هولدرهای این سری NFT توزیع میشود.
MPAD توکن بومی پلتفرم موناد پد است که در مجموع ۱۰۰ میلیون قطعه منتشر شده و ۱۰٪ از کل عرضه (۱۰ میلیون قطعه) به هولدرهای پرپل فرنز در قالب پاداش استیکینگ اختصاص مییابد.
از تاریخ ۱۲ آگوست (۲۲ مرداد)، کالکشن پرپل فرنز منتشر شده توسط موناد پد به صورت عمومی فروخته نشده است و توکن MPAD لیست نشده است. کاربرانی که میخواهند در فروش عمومی شرکت کنند باید در لیست سفید قرار بگیرند. دو راه برای شرکت وجود دارد: اول اینکه کاربران میتوانند در فعالیتهای قرعهکشی که توسط صفحه توییتر رسمی موناد پد و پرپل فرنز برگزار شده است، شرکت کنند تا در لیست سفید مینت NFT قرار بگیرند. دوم اینکه، در سرور دیسکورد فعالیت کرده و نقشهایی را برای به دست آوردن لیست سفید به دست آورند.
اپرایوری (aPriori)؛ زیرساخت MEV و پلتفرم لیکویید استیکینگ
اپرایوری زیرساخت MEV و پلتفرم لیکویید استیکینگ در اکوسیستم موناد است. جولین ری (Julian Ray) بنیانگذار آن، زمانی در شرکتهای معاملاتی فرکانس بالای (High Frequency) جامپکریپتو (Jump Crypto) و فلو تریدرز (Flow Traders) کار میکرد و یکی از مشارکتکنندگان اصلی پایتنتورک است و اولیویا فاستر (Olivia Foster) مدیر ارشد فناوری موناد، عضو سابق کوینبیس بود.
اپرایوری در ۲۵ جولای، اعلام کرد که دور اولیه تامین مالی ۸ میلیون دلاری توسط پنترا کپیتال را تکمیل کرده است. همراه با دور اولیه ۲.۷ میلیون دلاری تامین مالی اعلام شده در ژانویه سال جاری، مجموع تامین مالی عمومی اپرایوری به ۱۰.۷ میلیون دلار رسیده است. علاوه بر این، در ۳۰ جولای، بایننس لبز اعلام کرد که در پروژه اپرایوری نیز سرمایهگذاری خواهد کرد.
در حال حاضر، محصولات اپرایوری عمومی نشدهاند و وب سایت رسمی فقط حاوی پیوندهایی به توییتر، دیسکورد و وبلاگ رسمی آنها است. کاربران میتوانند با شرکت در فعالیتهای سرور دیسکورد اپرایوری، نقشهای ویژهای به دست آورند.
کینتسو (Kintsu)؛ پروتکل لیکویید استیکینگ
کینتسو یک پروتکل تعهد نقدینگی است که روی زنجیره عمومی حریم خصوصی دانش صفر (ZK) آلفازیرو (Aleph Zero) و موناد ساخته شده است؛ با این امید که یک محصول لیکویید استیکینگ نوآورانه بسازد تا به جزء اصلی دیفای در موناد تبدیل شود. این پروژه توسط استفن نوونسترن (Stephen Novenstern) که مدیر استراتژیک پنگولین (Pangolin)، یک پلتفرم DEX شناخته شده در اکوسیستم آوالانچ بود، ایجاد شد.
در همان روزی که اپرایوری تامین مالی خود را اعلام کرد، کینتسو نیز علناً اعلام کرد که ۴ میلیون دلار سرمایه به رهبری کسل آیلند ونچرز (Castle Island Ventures) با مشارکت سیامتی دیجیتال (CMT Digital)، اسپارتان گروپ (Spartan Group)، برد ویسی (Breed VC)، سیاماس هولدینگ، آنیموکا برندز و مارین از لیدو، رابینسون بورکی و غیره دریافت کرده است. توکن لیکویید استیکینگ sMONAD که بر بستر موناد قرار دارد، در هفته اول راهاندازی شبکه اصلی موناد راهاندازی خواهد شد.
در حال حاضر، کینتسو یک محصول لیکویید استیکینگ sTZERO را بر بستر شبکه آزمایشی آلفا زیرو راهاندازی کرده است. کاربران میتوانند توکن TZERO را برای دریافت گواهی لیکویید استیکینگ sTZERO، استیک کنند.
علاوه بر این، کاربران میتوانند با شرکت در برنامه سفیر (Ambassador) که توسط کینتسو ایجاد شده است یا با رسیدن به سطح ۳۵ در سرور دیسکورد، کاراکترهای OG بدست آورند.
کورو (Kuru)؛ دفترچه سفارش معاملات غیرمتمرکز
کورو یک دفترچه سفارش معاملاتی غیرمتمرکز (CLOB) در اکوسیستم موناد است. در ۲۵ جولای، این پروژه اعلام کرد ۲ میلیون دلار سرمایه اولیه به رهبری الکتریک کپیتال با مشارکت سیاماس هولدینگز، برد ویسی، کیان هان و… دریافت کرده است.
روز تامین مالی عمومی اولین باری بود که کورو به طور رسمی صحبت کرد. در حال حاضر، کورو در مراحل اولیه بوده و این محصول هنوز برای عموم عرضه نشده است. وب سایت رسمی آن فقط حاوی پیوندهای دیسکورد و توییتر است و محتوای وبلاگ نیز اطلاعات مالی را منتشر میکند.
در بین آنها، سرور دیسکورد ورودی را برای کاربران جدید بسته است. طبق اطلاعات رسمی، این هفته دوباره به روی کاربران باز خواهد شد.
پاپلی (Poply)؛ پلتفرم معاملاتی NFT
پاپلی یک بازار معاملاتی NFT بر بستر موناد است که از سازندگان برای انتشار یا معامله آثار NFT حمایت میکند. این محصول هنوز در مراحل اولیه توسعه است. کاربرانی که میخواهند پلتفرم پاپلی را تجربه کنند میتوانند ابتدا برای لیست انتظار درخواست دهند.
در ۶ آگوست (۱۶ مرداد)، پاپلی یک کمپین پاداش پیش از آزمایش شبکه را در پلتفرم گلکس (Galxe) راهاندازی کرده تا به حامیان اولیه پاداش دهد. کاربران میتوانند با تکمیل فوروارد کردن و لایک کردن توییتها، پیوستن به سرور دیسکورد، امتیاز یا جوایز NFT کسب کنند.
کستورا (Castora)؛ بازار پیشبینی غیرمتمرکز
بازار غیرمتمرکز پیشبینی P2P کستورا، شبیه به پلیمارکت (Polymarket) بر بستر موناد ساخته شده است. در حال حاضر، پلتفرم کستورا یک استخر پیشبینی قیمت اتریوم با هزینه ۱۰ دلار در قالب USDC باز کرده است. اگر قیمت در مدت زمان مشخص شده به قیمت پیشبینی شده برسد، تمام وجوه موجود در استخر بین پیشبینیهای صحیح تقسیم میشود.
ماگما (Magma)؛ پروتکل لیکویید استیکینگ
ماگما یک پروتکل لیکویید استیکینگ است که توسط هیدروژن لبز (Hydrogen Labs) و در بستر موناد توسعه یافته است.
هیدروژن لبز یک پلتفرم انکوباسیون زیرساخت وب ۳ است که فلویید پروتکل (Fluid Protocol)، یک پروتکل استیبل کوین مبتنی بر زنجیره ماژولار فیول (Fuel)، آنزن (Anzen) یک سرور بهینهسازی شده مبتنی بر AVS آیگنلیر (EigenLayer) است و روور (Rover)، یک پروتکل لیکویید استیکینگ بیتکوین را توسعه داده است.
سوالات متداول (FAQ)
موناد چیست؟
موناد یک بلاکچین لایه ۱ با عملکرد بالا است که بر پردازش موازی و معماری پایپلاین تمرکز دارد تا مشکل مقیاسپذیری ماشین مجازی اتریوم (EVM) را حل کند.
چرا موناد توجه سرمایهگذاران خطرپذیر را جلب کرده است؟
موناد به دلیل توان عملیاتی بالا (تا ۱۰,۰۰۰ تراکنش در ثانیه)، سازگاری با EVM و پشتیبانی از پردازش موازی توجه سرمایهگذاران بزرگی را جلب کرده است.
کدام پروژههای اکوسیستم موناد بودجه جذب کردهاند؟
پروژههایی مانند اپرایوری (aPriori)، کینتسو (Kintsu)، و کورو (Kuru) به ترتیب ۸ میلیون دلار، ۴ میلیون دلار، و ۲ میلیون دلار سرمایه جذب کردهاند.
مزیت موازیسازی در موناد چیست؟
موازیسازی در موناد به پردازش همزمان تراکنشها کمک میکند، که باعث افزایش کارایی و توان عملیاتی شبکه میشود.