به دنبال چند ماه تثبیت قیمت بیت کوین، این ارز دیجیتال در روزهای اخیر شدیدترین اصلاح خود از اواخر سال ۲۰۲۲ را تجربه کرد و به زیر میانگین متحرک ۲۰۰ روزه رسید. به دنبال این اتفاق، در حال حاضر بخش قابل توجهی از هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین در ضرر قرار دارند.
در حال حاضر بیت کوین بیش از ۲۶٪ پایینةر از اوج تاریخی خود معامله میشود. با این وجود، این ریزش نسبت به چرخههای گذشته همچنان شدت کمتری دارد.
در زمان نگارش این گزارش، بیش از ۲.۸ میلیون بیت کوین با توجه به قیمت خرید آنها در ضرر قرار گرفتهاند. البته در حالی که فشار مالی بر سرمایهگذاران کوتاهمدت رو به افزایش است، تمایل کمتری برای فروش در ضرر نسبت به چرخههای قبلی وجود دارد.
در این مطلب از میهن بلاکچین که برگرفته از گزارش تحلیل آنچین هفته ۲۸ سال ۲۰۲۴ شرکت گلسنود است، وضعیت فعلی بازار بیت کوین را از دریچه دیتای آنچین زیر ذرهبین میبریم.
بررسی عملکرد بیت کوین
چرخه سال ۲۰۲۳-۲۰۲۴ بیت کوین نسبت به چرخههای قبلی شباهتها و تفاوتهایی دارد. پس از ورشکستگی صرافی FTX، بازار حدود ۱۸ ماه افزایش قیمت ثابت را تجربه کرد و پس از ثبت رکورد ۷۳٬۰۰۰ دلاری به دنبال تایید ETFها، سه ماه تثبیت شد. در نهایت بین ماههای می و جولای، بازار شدیدترین اصلاح چرخه را تجربه کرد و بیش از ۲۶٪ نسبت به اوج فاصله گرفت.
در حالی که این ریزش بخش زیادی از سرمایهگذاران را متضرر کرده، شدت آن به طور قابل توجهی نسبت به چرخههای قبلی کمتر بوده که ساختار بازار نسبتا قوی و کاهش نوسانات بیت کوین به دنبال بلوغ این کلاس دارایی را نشان میدهد.
اگر عملکرد قیمت بیت کوین را نسبت به کف هر چرخه ارزیابی کنیم، میبینیم بازار ۲۰۲۳-۲۰۲۴ به طور قابل توجهی مشابه با دو چرخه اخیر (۲۰۱۸-۲۰۲۱ و ۲۰۱۵-۲۰۱۷) رفتار کرده است. در مورد اینکه چرا بیت کوین از چنین مسیر مشابهی پیروی میکند میتوان دلایل مختلفی آورد اما همچنان چارچوب ارزشمندی را برای تحلیلگران فراهم میکند تا در مورد ساختار چرخه و مدت زمان آن فکر کنند.
با این حال، اگر به عملکرد بیت کوین از زمان هاوینگ در چرخههای قبلی نگاه کنیم، میبینیم چرخه فعلی یکی از بدترین عملکردها را داشته است. البته این بدان دلیل است که قیمت بیت کوین برای اولین بار در تاریخ پیش از هاوینگ خود رکوردشکنی کرد. عملکرد بیت کوین در چرخههای گذشته از زمان هاوینگ به شکل زیر بوده است:
- 🔴 دوره ۲: ۱۱۷٪ افزایش
- 🔵 دوره ۳: ۷٪ کاهش
- 🟢 دوره ۴: ۳۰٪ افزایش
- ⚫ دوره ۵: ۳۰٪ کاهش
عملکرد روز به روز بیت کوین را هم میتوان با شمارش تعداد روزهایی که قیمت در طول یک روند صعودی به زیر انحراف معیار ۱ خود در سمت نزولی سقوط کرده ارزیابی کنیم. این به ما کمک میکند تا تعداد روزهایی که در طول یک بازار صعودی شاهد فروش معنیداری از جانب سرمایهگذاران بوده را متوجه شویم. این تعداد در چرخههای مختلف به شرح زیر بوده است:
- ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۳: ۱۹ بار
- ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸: ۲۷ بار
- ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۱: ۲۶ بار
- چرخه فعلی ۲۰۲۳ تا ۲۰۲۴: ۶ بار تا به اینجای کار
این یعنی در چرخه فعلی، ریزش بیت کوین تنها ۶ بار بیش از انحراف معیار نخست خود نسبت به میانگین بلندمدت خود سقوط کرده است. این نشان میدهد که چرخه فعلی یا به طور قابل توجهی کوتاهتر و ناپایدارتر از چرخههای قبلی بوده و یا توسط سرمایهگذاران به شدت حمایت شده است.
سرمایه گذاران جدید در ضررند
اگر نگاهی به حجم عرضه در اختیار هولدرهای کوتاهمدت بیت کوین بیندازیم میبینیم این عرضه از ژانویه ۲۰۲۴ به بعد رشد قابل توجهی را تجربه کرده است. این رشد را میتوان به تایید ETFهای اسپات نسبت داد که منعکسکننده جریان تقاضای قوی از آن زمان است.
با این حال این روند در ماههای اخیر به سقف خود رسیده که نشان میدهد تعادلی بین عرضه و تقاضا در سهماهه دوم سال ۲۰۲۴ ایجاد شده است. از آن زمان، تاکنون، هولدرهای بلندمدت کمتری تمایل به فروش دارند و خریداران کمتری نیز به بازار وارد میشوند.
در طول بازارهای صعودی پایدار، معمولا پس از اینکه حجم عرضه کوتاهمدت در ضرر به ۱ تا ۲ میلیون واحد بیت کوین میرسد، کف محلی قیمت تشکیل میشود. در موارد شدیدتر حجم در ضرر میتواند بین ۲ تا ۳ میلیون واحد باشد.
در طول روند اصلاحی اخیر نیز حجم عرضه در ضرر به ۲.۸ میلیون واحد بیت کوین رسیده است. این دومین باری است که در ۱۲ ماه گذشته چنین اتفاقی میافتد. پیش از این در آگوست سال ۲۰۲۳ نیز بیش از ۲ میلیون واحد از کوینهای سرمایهگذاران جدید در ضرر قرار گرفته بود.
میتوانیم شدت این دورههای نزولی را با شمارش تعداد روزهایی که بیش از ۲ میلیون واحد بیت کوین از عرضه کوتاهمدت حداقل برای یک دوره ۹۰ روزه در ضرر بودهاند بررسی کنیم. این شاخص در حال حاضر عدد ۲۰ را نشان میدهد.
در سهماهه دوم تا سهماهه سوم سال ۲۰۲۱، ۷۰ روز متوالی بیش از ۲ میلیون واحد از عرضه کوتاهمدت در ضرر قرار داشت و در آن زمان سرمایهگذاران کوتاهمدت فشار سنگینی را تجربه کردند. اتفاقی که به بازار نزولی سال ۲۰۲۲ منجر شد. با این حال، در مقایسه با آن زمان هنوز بازار به سطح خطرناکی نرسیده است.
توقفی در سودآوری سرمایهگذاران
به دنبال اصلاح قیمت در بازار اسپات، نسبت بین سود و زیان تحقق یافته سرمایهگذاران به طور متوالی کاهش یافته و به محدوده خنثی ۰.۵۰ تا ۰.۷۵ رسیده است. این محدوده خنثی معمولا طی اصلاحات قیمتی در بازارهای صعودی مشاهده میشود.
علاوه بر این، این نسبت الگوی مشابهی از نوسانات شدید در طول چرخه ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۲ را نشان میدهد که میتوان آن را به بیثباتی ذاتی و عدم اطمینان سرمایهگذاران نسبت داد.
بگذارید تا بر روی سرمایهگذاران کوتاهمدت زوم کنیم. همانطور که در نمودار زیر مشخص است، در این هفته شاهد ضرر تحقق یافته ۵۹۵ میلیون دلاری سرمایهگذاران کوتاهمدت بودهایم که بزرگترین فروش با ضرر از زمان کف سال ۲۰۲۲ بوده است.
علاوه بر این، تنها ۵۲ روز از ۵۶۵۵ روز معاملاتی (کمتر از ۱٪) فروش در ضرر بیشتری را به ثبت رساندهاند که نشاندهنده شدت اصلاح اخیر از نظر ارزش دلاری است.
با این حال، اگر همین ضرر هولدرهای کوتاهمدت را با کل ثروت سرمایهگذاریشده مقایسه کنیم (ضرر هولدرهای کوتاهمدت تقسیم بر ارزش تحقق یافته کوتاهمدت بیت کوین)، تصویری کاملا متفاوت را مشاهده میکنیم که نشان میدهد به طور نسبی، فروش در ضرر هولدرهای کوتاهمدت در مقایسه با اصلاحات قبلی بازارهای گاوی نسبتا معمولی بوده است.
در نمودار زیر، ستونهای آبی زمانی را نشان میدهد که هم درصد عرضه کوتاهمدت در ضرر و هم بزرگی ضررهای تحقق یافته از انحراف معیار اولی نسبت به میانگین خود فراتر رفته است.
اگر نگاهی به ضرر تحقق یافته هولدرهای بلندمدت و کوتاهمدت بیندازیم، میبینیم حجم فروش در ضرر این هفته کمتر از ۳۶٪ از کل جریان سرمایه شبکه بیت کوین را تشکیل میدهد.
در دورههای عمده کاپیتولاسیون در چرخههای قبلی، مثلا در سپتامبر ۲۰۱۹، مارس ۲۰۲۰ و می ۲۰۲۱ برای چند هفته بیش از ۶۰٪ از جریان سرمایه مربوط به فروش در ضرر هولدرها بود.
بنابراین میتوان گفت وضعیت فعلی بازار بیشتر به سهماهه نخست سال ۲۰۲۱ و تشکیل سقف محلی در آن زمان بستگی دارد تا دورههای عمده کاپیتولاسیون. با این حال، برای توقف روند نزولی فعلی، تقاضا باید افزایش یابد، در غیر اینصورت روز به روز حجم عرضه در ضرر بیشتر خواهد شد.
جمعبندی
پس از ۱۸ ماه رشد قیمت از زمان ورشکستگی صرافی FTX و ۳ ماه تثبیت قیمت، بازار شدیدترین اصلاح چرخه خود را متحمل شده است. با این حال، در مقایسه با چرخههای گذشته، ساختار بازار بیت کوین نسبتا قوی باقی مانده است.
ریزش اخیر تعداد قابل توجهی از سرمایهگذاران کوتاهمدت را در ضرر شدید قرار داده و فشار زیادی بر آنها وارد کرده است. با این حال، میزان ضرر تحقق یافته این سرمایهگذاران در مقایسه با اندازه بازار نسبتا پایین باقی مانده است. علاوه بر این، عدم فروش در ضرر سرمایهگذاران بلندمدت نیز نشان میدهد علیرغم وضعیت نزولی فعلی، سرمایهگذاران بالغ همچنان در سود قرار دارند.