پایداری استارت آپهای کریپتویی در برابر آشفتگیهای بازار
در حالی که سال ۲۰۲۲ با فروپاشیهای بزرگ در بازار کریپتو همراه بود، بیش از ۱٬۲۰۰ استارت آپ کریپتویی موفق به جذب سرمایه در این سال شدند و طبق گزارش جدید شرکت لتیس فاند (Lattice Fund)، ۸۰٪ از این پروژهها همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند.
به گزارش میهن بلاکچین، این دادهها نشان میدهند از میان این استارت آپها، که در مجموع ۵ میلیارد دلار سرمایه جذب کردهاند، ۷۶٪ آنها توانستهاند محصول خود را در میننت عرضه کنند. با این حال، ۱۸.۵٪ از این پروژهها نیز فعالیت خود را متوقف کرده یا کاملاً تعطیل شدهاند.
موفقیت استارت آپهای کریپتویی در سالهای اخیر
در تاریخ ۱ اکتبر (۱۰ مهر)، شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر لتیس فاند، گزارشی را درباره عملکرد استارت آپهای حوزه ارزهای دیجیتال منتشر کرد که موفقیت اکثر این پروژهها را در سالهای اخیر نشان میدهد.
طبق دادههای شرکت لتیس، آیگن لیر (Eigenlayer)، پروتکل ری-استیکینگ اتریوم، موفقترین پروژه این گروه بوده است، هرچند موفقیت آیگن لیر در اجرای استراتژی ورود به بازار و عرضه یک محصول چند میلیارد دلاری، تا سال ۲۰۲۳ باورکردنی نبود.
تنها ۱.۵٪ از استارت آپها توانستند آنچه که شرکت Lattice «تناسب محصول با بازار» (Product Market Fit) مینامد را حاصل کنند؛ به این معنا که تعداد کمی از استارت آپها توانستند محصولی را ارائه دهند که کاملا با نیازهای بازار هماهنگ باشد.
همچنین، تنها ۱۲٪ از پروژهها موفق به دریافت سرمایهگذاریهای مجدد در مراحل بعدی تامین مالی شدند.
حوزه زیرساختها و همچنین امور مالی متمرکز (CeFi)، موفقترین بخشها برای سرمایهگذاری بودند، ۸۰٪ از پروژههای CeFi و ۷۸٪ از پروژههای زیرساختی، موفق به عرضه محصولات خود بر میننت شدند.
در همین حال، حوزههای بازی و متاورس بالاترین نرخ شکست را در میان تمام بخشها داشتند. رگان بازمن (Regan Bozman)، یکی از بنیانگذاران شرکت Lattice، در پستی در پلتفرم X عنوان کرد که دنبال کردن روایتهای رایج میتواند باعث شکست شود. وی افزود:
میزان ۷۰۰ میلیون دلار در حوزه بازی سرمایهگذاری شد، اما حوزههای بازی و متاورس بالاترین نرخ شکست را داشتند و بسیاری از پروژههای فعال در این حوزه حتی نتوانستند محصولی را ارائه کنند.
پیشتازی اتریوم و مقاومت بیتکوین
در همین حال، دادهها نشان میدهند شبکه اتریوم همچنان بهعنوان اکوسیستم لایه ۱ محبوب برای پروژههای جدید باقی مانده است، در حالی که پروژههای مبتنی بر بلاکچین بیت کوین بیشترین مقاومت را در برابر شکست نشان دادهاند.
حدود ۱.۴ میلیارد دلار در ۳۱۴ پروژه مبتنی بر اتریوم سرمایهگذاری شد که ۱۸٪ از آنها در درازمدت شکست خوردند. در همین حال، از میان ۱۸ استارت آپ مبتنی بر بیت کوین که موفق به جذب سرمایه شدند، همه آنها هنوز فعال بوده و در حال توسعه هستند.
داستان برای سولانا متفاوت است. در حالی که ۳۵۰ میلیون دلار در ۸۷ استارت آپ مبتنی بر سولانا سرمایهگذاری شد، به دلیل چندین عامل خارجی از جمله فروپاشی صرافی FTX و کاهش شدید قیمت توکن بومی سولانا (SOL)، ٪۲۶ از این پروژهها نتوانستند تا سال ۲۰۲۴ پابرجا بمانند.
نکته قابل توجه این است که تیمهای فعال در شبکه سولانا و اتریوم به یک اندازه احتمال جذب سرمایههای جدید را داشتند. در مقابل، هیچکدام از پروژههایی که در شبکههای نیر (Near)، استارکنت (StarkNet) و فلو (Flow) ساخته شد، موفق به جذب سرمایهگذاریهای مجدد نشدند.
چالشهای پیش روی شرکتهایی که در سال ۲۰۲۲ جذب سرمایه کردند
تحلیلگران Lattice اظهار داشتند شرکتهایی که در سال ۲۰۲۲ جذب سرمایه کردند، برخلاف عملکرد موفقیتآمیز خود، نسبت به شرکتهایی که در سال ۲۰۲۱ جذب سرمایه داشتند، با چالشهای بیشتری دستوپنجه نرم کردند.
وجود یک بازار راکد، بدون مشارکت خردهفروشیهای جدید، میتواند چالشی برای استارت آپهایی باشد که به دنبال یافتن تناسب محصول خود با بازار هستند، در حالی که افزایش تعداد استارت آپهای جدید و بازار عرضه توکن محدودتر، به این معناست که تیمهای بیشتری برای عرضه توکنها به بازار و جبران سرمایهگذاریهای خود با مشکل مواجه خواهند شد.
این گزارش افزود:
به دلیل وجود همه این مشکلات، سرمایهگذاران به بخشهای پرطرفدارتر مانند DePIN و هوش مصنوعی و اکوسیستمهای جدیدتر مانند بیس (Base) و مناد (Monad) روی آوردهاند. این نکته نشان میدهد که بازدهی بیشتر، از دنبال کردن روایتهایی حاصل میشود که در آینده پرطرفدار خواهند شد.