پیشرفته کریپتو پدیا

فریم ورک CryptoEconomic DVN؛ راهکاری نوین برای امنیت تراکنش‌های کراس چین

با وجود پیشرفت‌های فناوری بلاکچین، مشکل امنیت تراکنش‌های میان‌زنجیره‌ای (Cross-chain) همچنان یکی از چالش‌های اساسی است. اکثر کاربران به‌دلیل کافی نبودن مشوق‌های اقتصادی تمایلی به مشارکت در اعتبارسنجی تراکنش‌های میان‌زنجیره‌ای ندارند و انعطاف‌ناپذیری مدل‌های امنیتی موجود در برابر تهدید‌های جدید، اعتماد به این نوع تراکنش‌ها را دشوار کرده است. لیرزیرو و آیگن‌لیر که هر کدام در حوزه خود پیشرو هستند، برای حل این مشکل بزرگ دست به همکاری زده‌اند.

در این مشارکت، فریم‌ورک جدیدی به نام CryptoEconomic DVN معرفی شده است که با ترکیب فناوری پیام‌رسان میان‌زنجیره‌ای و مشوق‌های اقتصادی کریپتویی، انگیزه‌ای قوی برای مشارکت در تایید تراکنش‌ها ایجاد می‌کند و امنیت و تمرکززدایی کل زنجیره را بهبود می‌بخشد. درواقع، این فریم‌ورک سطح بالاتری از امنیت را برای ارتباطات میان‌زنجیره‌ای فراهم می‌کند، قابلیت همکاری بین شبکه‌های بلاکچین را افزایش می‌دهد و زیرساخت پایدارتری را برای کل اکوسیستم فراهم می‌کند. اگر علاقه‌مند هستید که بدانید فریم‌ ورک CryptoEconomic DVN چیست و چطور ارتباطات میان‌زنجیره‌ای را ایمن‌تر و قابل‌اعتمادتر می‌کند، با این مطلب از میهن بلاکچین همراه باشید. 

نکات کلیدی

فریم‌ ورک CryptoEconomic DVN ترکیبی از پیام‌رسان میان‌زنجیره‌ای لیرزیرو با مشوق‌ها و امنیت اقتصادی آیگن لیر است.
این فریم‌ورک از طریق یک فرآیند ساختاریافته و در سه مرحله اصلی شامل اعتبارسنجی، وتو و مجازات فعالیت می‌کند. هدف لیرزیرو از همکاری با آیگن لیر افزایش تمرکززدایی شبکه اعتبارسنجی غیرمتمرکز (DVN) است.
DVN لیرزیرو توکن‌های ETH ،ZRO و EIGEN را به عنوان دارایی‌های وثیقه پذیرفته و فرصت رشد جدیدی را برای توکن‌های لیرزیرو و آیگن لیر به ارمغان آورده است.
فریم‌ورک CryptoEconomic DVN ممکن است در آینده به بهبود امنیت کل زنجیره کمک کند.

فریم ورک CryptoEconomic DVN چیست؟

منشا تمام راه‌حل‌های نوآورانه به وجود یک مشکل برمی‌گردد. فریم ورک CryptoEconomic DVN نیز از این قاعده مستنثی نیست و به خاطر چالش‌های موجود در ارتباطات میان‌زنجیره‌ای (Cross chain) راه‌اندازی شده است. منظور از تراکنش‌های میان‌زنجیره‌ای، تعاملاتی است که بین بلاکچین‌های مختلف مانند اتریوم و سولانا انجام می‌شود؛ اما حفظ امنیت این تراکنش‌ها چالش بزرگی است. اولا بسیاری از سیستم‌ها انگیزه کافی را برای مشارکت اعتبارسنجی فراهم نمی‌کنند، ثانیا تطابق مدل‌های امنیتی موجود با تهدیدات جدید دشوار است.

فریم ورک CryptoEconomic DVN چیست؟
منبع: altcoinbuzz.io

اینجااست که همکاری لیرزیرو (LayerZero) و آیگن‌لیر (EigenLayer) با هدف تامین امنیت اقتصاد کریپتویی برای پیام‌رسانی تمام‌زنجیره‌ای شکل می‌گیرد و در تاریخ ۲ اکتبر ۲۰۲۴ (۱۱ مهرماه ۱۴۰۳) از راه‌اندازی فریم‌ورکی به نام CryptoEconomic DVN خبر می‌دهند. شبکه اعتبارسنجی غیرمتمرکز (Decentralized Verification Network) سیستمی برای افزایش امنیت ارتباطات بین‌زنجیره‌ای است که با ترکیب فناوری اعتبارسنجی و مشوق‌های مالی به کاربران انگیزه می‌دهد تا تراکنش‌ها را به‌درستی تایید کنند. در این سیستم، اعتبارسنج‌ها که وظیفه امنیت شبکه را برعهده دارند باید توکن‌هایی مانند ETH یا توکن‌های بومی EIGEN یا ZRO را به عنوان تضمین رفتار صادقانه خود وثیقه کنند.

اگر اعتبارسنج مرتکب خطا شود یا قصد تقلب داشته باشد، دارایی‌های که به عنوان ضمانت قفل کرده است، مصادره می‌شود. درحقیقت، فریم‌ورک CoyptoEconomicDVN مکانیزم امنیت میان‌زنجیره‌ای لیرزیرو را با مدل رمزنگاری ری‌استیکینگ آیگن‌لیر ترکیب کرده است. به لطف این فریم‌ورک، توسعه‌دهندگان نه‌تنها می‌توانند شبکه اعتبارسنجی غیرمتمرکز (DVN) خود را روی آیگن‌لیر مستقر کنند؛ بلکه با استفاده از مکانیزم‌های تشویقی می‌توانند امنیت و قابلیت‌اطمینان پیام‌رسانی بین‌زنجیره‌ای را افزایش دهند.

حالا که با کلیت راه‌حل نوآورانه لیرزیرو و آیگن‌لیر آشنا شدیم، در ادامه به جزییات و چگونگی عملکرد فریم‌ورک CoyptoEconomicDVN می‌پردازیم.

۱.۱ هموار کردن مسیر برای LayerZero V2 با مکانیسم میان‌زنجیره‌ای CryptoEconomic DVN

لیرزیرو صرفا یک پروتکل انتقال دارایی میان‌زنجیره‌ای نیست؛ بلکه پروتکل ارتباط میان‌زنجیره‌ای بدون نیاز به اعتماد است. این پروتکل از طریق مکانیسم نود فوق سبک (Super Light Node) و با کمک تکرارکننده‌ها (Repeaters) و اوراکل‌ها (Oracles) پیام‌های میان‌زنجیره‌ای را منتقل می‌کند.

CryptoEconomic DVN Framework
منبع: odaily.news

معماری نسخه دوم لیرزیرو را می‌توانیم به سه بخش اصلی شامل پروتکل‌ها، استانداردها و زیرساخت تقسیم کنیم:

۱. پروتکل

بخش پروتکل لیرزیرو با همه بلاکچین‌های پشتیبانی‌شده سازگار است و به دلیل تغییرناپذیری و عدم نیاز به مجوز در برابر سانسور مقاوم است و پایداری بلندمدت را تضمین می‌کند. این بخش شامل دو مولفه اصلی می‌شود:

  • نقاط پایانی (Endpoints): نقاط پایانی، قراردادهای هوشمند تغییرناپذیر و غیرقابل‌ارتقایی هستند که توسط لیرزیرو برای زنجیره‌های پشتیبانی شده ایجاد می‌شوند. این نقاط، رابط استانداردی را برای اپلیکیشن‌ها فراهم می‌کنند تا مدیریت تنظیمات امنیتی و ارسال و دریافت پیام بین زنجیره‌ها از طریق آن انجام شود. با توجه به اینکه نقاط پایانی تغییرناپذیر هستند، بعد از استقرار، هیچ نهادی نمی‌تواند آن‌ها را تغییر دهد.
  • کتابخانه‌های پیام (MessageLibs): کتابخانه‌های پیام به نقاط پایانی متصل هستند و وظیفه تایید و ارتباط پیام‌های بین‌زنجیره‌ای را برعهده دارند. به‌روز رسانی کتابخانه‌های پیام به‌صورت افزایشی انجام می‌شود و این یعنی نسخه‌های جدید جایگزین نسخه‌های قدیمی نمی‌شوند. از آنجایی که کتابخانه‌های پیام قدیمی همچنان قابل‌استفاده هستند، حتی پس از ارتقا، توسعه‌دهندگان می‌توانند از نسخه‌های قدیمی برای سازگاری با سیستم قبلی استفاده کنند.
امنیت تراکنش‌های میان زنجیره ای با فریم ورک CoyptoEconomicDVN
منبع: odaily.news

۲. استانداردها

به‌لطف استانداردهای لیرزیرو، توسعه‌دهندگان می‌توانند برنامه‌ها و توکن‌ها را به‌گونه‌ای بسازند که به‌طور مداوم در چندین بلاکچین‌ اجرا شوند و «یکپارچگی معنایی بین‌زنجیره‌ای» ایجاد کنند. این یعنی، اپلیکیشن‌ها و توکن‌ها در بلاکچین‌های مختلف رفتار مشابهی دارند. استانداردهای لیرزیرو علاوه‌بر تسهیل روند توسعه، سازگاری و مقیاس‌پذیری برنامه‌های میان‌زنجیره‌ای را تضمین می‌کنند. مولفه‌های استاندارهای لیرزیرو عبارتند از:

  • استانداردهای قرارداد (Contract Standards): لیرزیرو با ارائه استانداردهایی مانند استاندارد «برنامه اومنی چین (OApp)» و «توکن اومنی چین (OFT)» به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد به‌راحتی اپلیکیشن‌ها و توکن‌هایی بسازند که روی تمام بلاکچین‌های پشتیبانی‌شده لیرزیرو اجرا می‌شوند.
  • بسته‌های پیام (Message Packets): از بسته‌های پیام برای انتقال داده و دستورات بین بلاکچین‌ها استفاده می‌شود. بسته‌های پیام حاوی المان‌هایی مانند نانس (Nonce) و شناسه زنجیره مبدا و مقصد هستند تا از حملات مجدد و مسیریابی نادرست جلوگیری شود. همچنین، بسته‌ها حاوی دستورها یا محموله داده‌ای هستند که باید در زنجیره مقصد اجرا شود. این قالبِ پیام با بلاکچین‌های مختلف ازجمله زنجیره‌های EVM و غیر EVM سازگار می‌شود و دقت و امنیت انتقال اطلاعات میان‌زنجیره‌ای را بالا می‌برد.
  • الگو‌های طراحی (Design Patterns): لیرزیرو با ارائه مجموعه‌ای از الگوهای طراحی، عنصر اصلی ساخت اپلیکیشن‌ها را در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد و فرآیند توسعه تعاملات پیچیده میان‌زنجیره‌ای را برای آن‌ها ساده‌تر می‌کند. توسعه‌دهندگان با استفاده از این الگوها می‌توانند تجربه کاربری را ساده‌تر و مفیدتر کنند. پل‌زدن میان‌زنجیره‌ای یا مبادله توکن در یک تراکنش واحد نمونه‌های بارزی از ساده‌شدن تجربه کاربری هستند.
بررسی فریم‌ورک CoyptoEconomicDVN
منبع: odaily.news

۳. زیرساخت

لایه زیرساخت لیرزیرو کاملا متن باز و ماژولار است، به‌طوری که هر موجودیت یا نهادی می‌تواند برای تایید و اجرای تراکنش‌ها به شبکه بپیوندد. به لطف این ساختار، اپلیکیشن‌ها می‌توانند بر اساس نیاز خود روش‌های متفاوتی را برای تایید و اجرا انتخاب کنند تا از نظر امنیت، هزینه و سرعت به تعادل برسند.

  • شبکه‌های اعتبار سنجی غیرمتمرکز (DVN): این شبکه‌ها وظیفه تایید پیام‌های میان‌زنجیره‌ای را برعهده دارند و هر موجودیتی که قابلیت اعتبارسنجی بسته‌های داده میان‌زنجیره‌ای را داشته باشد، می‌تواند به‌عنوان یک DVN به لیرزیرو بپیوندد. با توجه به این طراحی غیرمتمرکز، برنامه‌ها می‌توانند ترکیب مناسبی از اعتبارسنج‌ها را انتخاب کنند تا به یک شبکه خاص وابسته نباشند. در حال حاضر، بیش از ۱۵ شبکه اعتبارسنجی غیرمتمرکز ازجمله کلاینت zkLight در لیر زیرومشارکت دارند. این کلاینت توسط گوگل کلاود (Google Cloud) و پلی‌هدرا (Polyhedra) مدیریت می‌شود.
  • اجراکننده‌ها (Executors): هر موجودیتی می‌تواند به‌عنوان اجراکننده فعالیت داشته باشد که وظیفه آن اجرای روان پیام‌های میان‌زنجیره‌ای در شبکه مقصد است. این اجراکننده‌ها تجربه کاربری را ساده می‌کنند و به کاربران اجازه می‌دهند بدون نیاز به عملیات اضافی در زنجیره مقصد، کارمزد را فقط در زنجیره مبدا پرداخت کنند. برنامه‌ها می‌توانند بر اساس نیاز خود یک یا چند اجراکننده را انتخاب کنند، حتی می‌توانند مجریان خود را بسازند یا پیام‌های میان‌زنجیره‌ای را به‌طور دستی اجرا کنند.
  • پشته امنیتی (Security Stack): هر برنامه می‌تواند بر اساس نیازهای خود ازجمله انتخاب DVNها، اجراکننده‌ها یا سایر اولویت‌ها، یک پشته امنیتی منحصربه‌فرد سفارشی را بسازد. به‌واسطه این قابلیت، برنامه‌ها می‌توانند نحوه اعتبارسنجی پیام‌های میان‌زنجیره‌ای را مطابق نیازهای خاص خود انتخاب کنند و در‌صورت لزوم آن‌ها را تغییر دهند. این یعنی ولیدیتورها به یک مدل امنیتی خاص وابسته نیستند.
همکاری آیگن لیر و لیرزیرو
منبع: odaily.news

به‌طور خلاصه ساختار و عملکرد فریم‌ورک CryptoEconomic DVN به شرح زیر است:

۱. شبکه‌های اعتبارسنجی غیرمتمرکز: این نهادها مسئول تایید پیام‌های بین‌زنجیره‌ای و حفظ امنیت و یکپارچگی آن‌ها هستند. توسعه‌دهندگان می‌توانند بر اساس نیاز برنامه، DVNها را انتخاب و آستانه اعتبارسنجی اختیاری را تنظیم کنند.

۲. متن باز: از‌آنجایی‌که هرکسی می‌تواند یک DVN بسازد یا توسعه دهد، گزینه‌های اعتبارسنجی متنوع‌تر می‌شوند. شبکه‌های اعتبارسنجی غیرمتمرکز می‌توانند شامل ولیدیتورها، امضاکننده‌ها یا فناوری‌های پیشرفته مانند اثبات دانش صفر (ZKP) و زنجیره‌های میانی باشند.

۳. امنیت قابل‌تنظیم: برنامه‌ها می‌توانند بر اساس نیازهای امنیتی خود، DVNهای مختلفی را انتخاب کنند. برخلاف مدل‌های فراگیر سایر پروتکل‌ها، انعطاف‌پذیری فریم‌ورک به اپلیکیشن‌ها اجازه می‌دهد تا درصورت نیاز تنظیمات امنیتی را تغییر دهند. این کار به نوبه خود باعث کاهش هزینه و خطرات می‌شود.

۴. ترکیب DVNها: اپلیکیشن‌ها با استفاده از پیکربندی X از Y از N می‌توانند چندین DVN را برای اعتبارسنجی پیام‌ها انتخاب کنند. به‌طور مثال، پیکربندی «۱ از ۳ از ۵» به یک DVN خاص و دو اعتبارسنج دیگر نیاز دارد که از بین پنج DVN انتخاب می‌شوند.

۱.۲ تامین امنیت اقتصاد کریپتویی فریم‌ورک CryptoEconomic DVN با استفاده از آیگن‌لیر

آیگن‌لیر شامل مجموعه‌ای از قراردادهای هوشمند است که به کاربران اجازه می‌دهند دارایی‌های اتر (ETH) و توکن‌های لیکویید استیکینگ (LST) خود را برای تامین امنیت و تمرکززدایی سرویس‌ها و شبکه‌های اثبات سهام (PoS) اکوسیستم اتریوم، ری‌استیک کنند و درعوض پاداش استیکینگ بگیرند.

مشارکت لیرزیرو و آیگن لیر

در‌واقع، آیگن‌لیر امنیت اتریوم را در دسترس سایر شبکه‌ها و برنامه‌های اکوسیستم قرار می‌دهد. این پلتفرم، ۵ دسته‌بندی را ایجاد کرده است که شامل ری‌استیکینگ بومی، لیکویید ری‌استیکینگ، سیستم اعتبارسنجی‌ فعال، رول‌آپ‌های مقیاس بزرگ و برنامه‌های تعهد نقدینگی می‌شود.

۱. ری‌استیکینگ بومی (Native re-staking)

در سیستم ری‌استیکینگ بومی، می‌توان از چندین تعهد (توکن‌های مختلف) به‌طور همزمان برای اعتبارسنجی استفاده کرد؛ اما باید ظرفیت اقتصادی هر تعهد محاسبه شود تا سیستم اطمینان پیدا کند که تمام تعهدات دارای اعتبار مالی هستند و می‌توانند امنیت شبکه را تامین کنند. این مکانیزم که به «بسط انعطاف‌پذیر امنیت اتریوم» (Ethereums Elastic Extension of Security) معروف است، تضمین می‌کند که اگر شرایط لازم برای هر سیستم اعتبارسنجی فعال (AVS) فراهم شود، امنیت همه آن‌ها حفظ می‌شود.

۲. تعهد مجدد نقدینگی (Liquidity Re-Pledge)

در سیستم تعهد مجدد نقدینگی آیگن لیر، توکن‌های لیکویید ری‌استیکینگ (LRT) مکانیزمی شبیه به توکن‌های لیکویید استیکینگ (LSD) در شبکه اتریوم دارند. درواقع، LRTها نماینده دارایی‌های ذخیره شده در آیگن لیر هستند و دسترسی به نقدینگی قفل‌‌شده در شبکه را امکان‌پذیر می‌کنند.

۳. اقتصاد سرویس‌های اعتبارسنجی‌ فعال (AVS Economy)

محور اصلی پروتکل آیگن‌لیر قابلیت ساخت مجموعه‌ای از سیستم‌های غیرمتمرکز است که می‌تواند با درجه خاصی از معماری اعتماد غیرمتمرکز ترکیب شود. این یعنی، امنیت و اعتماد در این سیستم‌ها به‌صورت توزیع‌شده و بدون نیاز به یک مرجع مرکزی فراهم می‌شود. نقشه راه آیگن لیر که حول محور AVSها تنظیم شده است به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد سرویس‌های غیرمتمرکز و بدون نیاز به مجوز را در این شبکه ادغام کنند. به این ترتیب، آن‌ها می‌توانند هر نوع اپلیکیشنی را بسازند و دسته‌های متنوعی از AVSهای سفارشی‌سازی‌شده را برای کاربردهای مختلف بر بستر EigenLayer طراحی و پیاده‌سازی کنند.

۴. رول‌آپ‌های مقیاس بزرگ

یکی از چالش‌های اپلیکیشن‌های کریپتویی محدودیت فضای بلاک است. به‌عبارت دیگر، در کریپتو مفهومی شبیه به فضای ابری وجود ندارد که بتواند با افزایش تقاضا گسترش پیدا کند. آیگن‌لیر برای حل این چالش، آیگن دی‌ای (EigenDA) را معرفی کرده است که مکانیزمی برای مقیاس‌پذیری بی‌نهایت پهنای باند (ظرفیت عملیاتی) است. این مکانیزم کاربردهای جدیدی که تا پیش‌ از این به دلیل محدودیت فضای بلاک غیرممکن بودند را امکان‌پذیر می‌کند.

۵. ارائه راه‌حل برای ساخت برنامه‌های قابل‌اعتماد

مهم‌ترین هدف آیگن‌لیر به‌حداکثر رساندن تعهدات اکوسیستم اتریوم است و برای تحقق این هدف از راه‌حل‌های مختلفی استفاده می‌کند. به‌طور مثال، از طریق لایه دسترس‌پذیری داده آیگن (EigenDA) اجازه می‌دهد که حجم بیشتری از داده‌ها و تعهدات پردازش شوند، از طریق نوآوری در AVSها تنوع زیادی از اعتبار‌سنج‌ها و مدل‌های امنیتی را فراهم می‌کند و در نهایت با معرفی قابلیت «تایید خارج از زنجیره» اعتبارسنجی محاسبات را بهبود می‌بخشد.

۲. تقویت اقتصاد توکن از طریق همکاری دوگانه لیرزیرو و آیگن‌لیر

فریم ورک CryptoEconomic DVN
منبع: odaily.news

به‌طور خلاصه، شبکه‌های اعتبارسنجی توزیع‌شده کریپتواکونومیک، امنیت میان‌زنجیره‌ای را از سه طریق بهبود می‌دهند:

  • امنیت اقتصاد کریپتویی (Cryptoeconomic security): برای DVNها یک مکانیزم جریمه یا اسلشینگ (Slashing) تعریف شده است تا اگر شبکه‌ای به‌صورت عمدی مرتکب رفتار مخرب یا اشتباه شود، دارایی‌های استیک‌شده آن مشمول جریمه شوند. این مدل اقتصادی یا به‌عبارتی ساختار انگیزشی به DVNها اطمینان می‌دهد که حفظ امنیت و رفتار درست با منافع اقتصادی همراه است و از طرف با ریسک ضرر مالی ناشی از تخلف، آن‌ها را ملزم می‌کند که نسبت به مسئولیت‌های خود تعهد بیشتری داشته باشند.
  • امنیت تعریف‌شده توسط AVSها (AVS-defined security): سرویس‌های‌ اعتبارسنجی‌ فعال می‌توانند شرایط و انواع دارایی‌های وثیقه و همچنین شرایط جریمه را به‌طور جداگانه تعیین کنند. به‌لطف این انعطاف‌پذیری‌، انواع مختلف شبکه‌های اعتبارسنجی غیرمتمرکز (مانند DVNهای مبتنی بر اثبات دانش صفر، زنجیره‌های میانی یا اثبات اعتبار) می‌توانند با افزودن وثیقه‌های بیشتر، امنیت خود را افزایش دهند. به‌علاوه، این فرایند باعث تقویت بازدارندگی اقتصادی در برابر رفتارهای مخرب می‌شود.
  • امینت بدون نیاز به مجوز (Permissionless security): هرکسی می‌تواند با استیک دارایی‌های خود به حفظ امنیت شبکه کمک کند که این امر باعث مشارکتی‌تر شدن شبکه می‌شود. DVNها برای پشتیبانی از شبکه خود می‌توانند هر نوع دارایی مانند ETH یا توکن‌های بومی آیگن‌لیر (EIGEN) و لیرزیرو (ZRO) را انتخاب کنند. این قابلیت، گزینه‌های امنیتی را متنوع‌تر می‌کند و تمرکززدایی را افزایش می‌دهد.

فریم‌ورک CryptoEconomic DVN یک سیستم متن باز است که با استفاده از مشوق‌های اقتصادی مبتنی بر توکن، امنیت شبکه‌های اعتبارسنجی غیرمتمرکز را افزایش می‌دهد. این فریم‌ورک به پیام‌های اعتبارسنجی DVN لیرزیرو متکی است و یک لایه امنیت اضافه را ایجاد می‌کند. کریپتو اکونومیک دی‌وی‌ان برای محافظت از پیام‌های میان‌زنجیره‌ای لیرزیرو از چهار مکانیزم کلیدی شامل استیکینگ، اعتبارسنجی، وتو و مجازات استفاده می‌کند.

  • استیکینگ (Staking): ولیدیتورها توکن‌هایی مانند EIGEN ،ZRO یا ETH را به‌عنوان وثیقه در سرویس اعتبارسنجی فعالِ (AVS) شبکه اعتبارسنجی غیرمتمرکز (DVN) قفل می‌کنند. وجوه استیک‌شده، برای ولیدیتورها انگیزه ایجاد می‌کند تا صادقانه عمل کنند؛ زیرا اگر تخلفی انجام دهند، دارایی‌های وثیقه‌گذاری شده آن‌ها تحت جریمه اسلشینگ قرار می‌گیرد و ممکن بخشی از آن‌ها را از دست بدهند.
  • اعتبارسنجی (Verification): یک کاربر یا برنامه می‌تواند با فعال کردن یک پیام رفت‌وبرگشتی میان‌زنجیره‌ای (از اتریوم به زنجیره مبدا، مقصد و بازگشت به اتریوم) ببیند آیا مقدار هش ثبت‌شده توسط DVN با مقدار هش ثبت‌شده در زنجیره مقصد مطابقت دارد یا خیر. اگر این مقادیر یکسان باشد، فرآیند تایید پیام (تراکنش) به پایان می‌رسد.
  • وتو (Veto): درصورت عدم تطابق مقادیر هش، فرآیند وتو آغاز می‌شود و دارندگان توکن می‌توانند رای دهند که آیا وثیقه‌های DVN جریمه شود یا خیر. این مرحله برای جلوگیری از جریمه‌های نادرست ناشی از خطاهای غیرعمدی مانند سازمان‌دهی مجدد بلاکچین طراحی شده است. گاهی ممکن است DVN کار خودش را به درستی انجام داده باشد و عدم تطابق داده‌ها ناشی از سازماندهی مجدد بلاکچین باشد.
  • جریمه (Penalty): اگر وتو ناموفق باشد و رفتار مخرب یا خطای اعتبار‌سنجی DVN تایید شود، دارایی‌های وثیقه‌شده در DVN جریمه می‌شوند.

این فریم‌ورک به سه فاز تقسیم می‌شود:

  • فاز اول؛ اعتبارسنجی – با استفاده از DVNهای مستقل، پیام‌ها در چندین زنجیره بررسی می‌شوند تا سیستم از عدالت در فرآیند مطمئن شود.
  • فاز دوم؛ وتو – اگر مقادیر هش یکسان نباشد، قرارداد وتو فعال می‌شود و دارندگان توکن با آراء خود در مورد جریمه شدن وثیقه DVN تصمیم می‌گیرند.
  • فاز سوم؛ مجازات – اگر وتو موفق نباشد، دارایی‌های استیک‌شده نزد DVN به دلیل رفتار مخرب یا اعتبارسنجی نادرست جریمه می‌شوند.

جمع‌بندی

فریم‌ورک CryptoEconomic DVN نوآوری مهمی در زمینه امنیت و اعتبارسنجی پیام‌های میان‌زنجیره‌ای است. این فریم‌ورک با ترکیب فناوری اعتبارسنجی و مکانیسم‌های اقتصادی چندین مسئله امنیتی مربوط به ارتباطات بین‌زنجیره‌ای از جمله فقدان انگیزه‌های اقتصادی کافی برای حفظ اعتماد، مشارکت محدود در تامین امنیت شبکه و مدل‌های امنیتی غیرقابل‌ انعطاف را حل می‌کند. همکاری LayerZero و EigenLayer باعث می‌شود تا مکانیزم‌های تنبیه و پاداش به صورت مؤثری در این سیستم پیاده‌سازی شوند و در نتیجه امنیت و تمرکززدایی بیشتری برای انتقال داده‌ها بین بلاک‌چین‌ها فراهم شود.

همچنین، این فریم‌ورک امکان سفارشی‌سازی امنیت را برای اپلیکیشن‌ها فراهم می‌کند و به آن‌ها اجازه می‌دهد که شبکه‌های اعتباسنجی غیرمتمرکز (DVN) مختلف را بر اساس نیازهای خود انتخاب کنند. در مجموع، این فریم‌ورک می‌تواند به عنوان یک راهکار مؤثر در راستای تقویت امنیت میان‌زنجیره‌ای عمل کند و نحوه تعامل و اعتبارسنجی داده‌ها میان بلاک‌چین‌های مختلف را متحول کند. با این حال، ‌ایجاد تعادل بین امنیت، انعطاف‌پذیری و پایداری طولانی‌مدت مهم‌ترین چالش این مدل اقتصادی است و پژوهش‌های بیشتری را می‌طلبد. نظر شما در مورد راهکار مشترک لیرزیرو و آیگن‌لیر چیست؟ فریم‌ورک CryptoEconomic DVN چقدر می‌تواند در گسترش ارتباطات میان‌زنجیره‌ای موثر باشد؟

منبع
odaily.news

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا