اگر به پروتکلهای موفق حوزه دیفای نگاهی بیاندازیم، تقریبا اکثر آنها بر روی شبکه بلاک چین اتریوم راه اندازی شدهاند. از طرفی، شبکه بلاکچین بایننس اسمارت چین یا BSC نیز بستری برای اجرای قرارداد هوشمند ایجاد کرده که پروژههای زیادی از این شبکه برای راه اندازی نرم افزارهای غیرمتمرکز خود استفاده میکنند. در این مقاله، این دو شبکه محبوب را مورد ارزیابی قرار داده تا بفهمیم، کدام یک در جذب پروژههای دیفای موفق تر عمل کردهاند.
پروژههای دیفای در اتریوم طی سال گذشته آنقدر کاربران را به خود جلب کرده است که هزینههای گس در اتریوم به سطوحی رسیده که از برای بسیاری از کاربران غیرمنطقی است. در نتیجه، این باعث شده است که کاربران به دنبال پلتفرمهای ارزان و جایگزین باشند که به آنها امکان میدهد در صنعت دیفای شرکت کنند. یکی از این موارد بایننس اسمارت چین (BSC) است که هم از نظر ارزش کل قفل شده (TVL) و هم از نظر تعداد کاربران، در ماههای اخیر به شدت شاهد رشد بوده است. در این مقاله، تفاوتهای اساسی بین بایننس اسمارت چین و اتریوم را بررسی کرده و اکوسیستمهای دیفای در هر یک از این پلتفرمها را مشخص میکنیم.
دیفای در اتریوم و بایننس اسمارت چین
شبکه بلاک چین بایننس اسمارت چین در سپتامبر ۲۰۲۰ توسط صرافی بایننس راه اندازی شد. این زنجیره بلوکی است که از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند. Binance mart Chain با ماشین مجازی اتریوم (EVM) سازگار است، به این معنی که از بسیاری از برنامههای غیرمتمرکز (dapps) و ابزارهای اتریوم، از جمله صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) پشتیبانی میکند.
در شبکه بایننس اسمارت چین زمان ایجاد بلاک ۳ ثانیه است و در حال حاضر از الگوریتم اجماع PoS استفاده میکند. در حالیکه در شبکه اتریوم زمان ایجاد بلاک ۱۵ ثانیه بوده و در حال حاضر از پروتکل PoW استفاده میکند، اگرچه در حال گذار به پروتکل PoS است. با توجه به ماهیت متمرکز آن در برابر اتریوم، بایننس اسمارت چین توان و سرعت قابل توجهی بیشتر از اتریوم را ارائه میدهد.
نکته اساسی در مورد بایننس اسمارت چین ساختار متمرکز آن در مقابل اتریوم است. شبکه هوشمند بایننس دارای ۲۱ اعتبار سنج فعال است (کسانیکه که برای اعتبار سنجی تراکنشها، ارز BNB را استیک میکنند). استیکینگ به طور کلی به معنی واریز یا قفل کردن رمزارز است. با محدود کردن مجموعه اعتبارسنجی زنجیره هوشمند بایننس، قادر به پردازش تراکنشها، به صورت سریعتر و ارزانتر است.
از آنجا که بسیاری از اعتبارسنجهای بایننس اسمارت چین با بایننس گره خوردهاند، یا حتی تصور میشود که آنها توسط بایننس مدیریت میشوند، از نظر تئوری احتمال سانسور تراکنشها وجود دارد. به طور خاص، یک نگرانی این است که بایننس میتواند اعتبارسنجها را تحت فشار قرار دهد تا تراکنشهای از آدرسهای خاص را سانسور کرده یا در لیست سیاه قرار دهند. متناوباً، اعتبارسنجها خودشان نیز میتوانند این کار را بکنند. از این رو، از نظر ما کم بودن تعداد اعتبارسنج ایده آل نیست.
در حالت فعلی اتریوم را ترجیح میدهیم چراکه قدرت استخراج، به طور گسترده توزیع شده است. در حالت PoS، اتریوم از ۱۳ آپریل ۲۰۲۱ بیش از ۱۱۸,۰۰۰ اعتبار سنج داشت و در مقایسه با بایننس اسمارت چین با ۲۱ اعتبارسنج، با انتقال کامل به پروتکل PoS، آماده است که یک شبکه بسیار غیرمتمرکز باشد.
در بدترین سناریو، معتقدیم که رگولاتورها (سازمانهای قانونگذار) میتوانند بایننس را مجبور کنند که انتقال داراییهای مربوط به ساکنان برخی از کشورها را محدود کند. صرف نظر از این ملاحظات، کاربران بدلیل کارمزد پایینتر و زمان پایین تراکنشها نسبت به اتریوم، به بایننس اسمارت چین مراجعه کردهاند.
شبکه غیرمتمرکز، شبکه نیمه متمرکز
در ۴ مارس ۲۰۲۱، یک پروتکل دیفای مبتنی بر بایننس اسمارت چین، Meerkat Finance، ادعا کرد که با ۳۲ میلیون دلار رمز ارز واریز شده در پروتکل، فقط یک روز پس از راه اندازی، یک کلاهبرداری خروج انجام داده است.
بایننس پس از این اتفاق، پل (Bridge) خود را غیرفعال کرد تا احتمالاً مانع از انتشار وجوه به خارج از بلاکچین شود. پل بایننس به کاربران این امکان را میدهد تا وجوه خود را از بایننس اسمارت چین به بلاکچینهای دیگر از جمله اتریوم منتقل کنند. بایننس با اقدام خود حرکت وجوه را برای همه کاربران محدود کرد.
در حالی که توسعه دهندهای متعلق به تیم Meerkat Finance، چند روز بعد اعلام کرد که آنها سرمایه کاربران را پس میدهند. همزمان که این وقایع رخ داد، بسیاری از کاربران در توییتر خاطر نشان کردند که مدیرعامل بایننس، Changpeng Zhao، تیم Meerkat Finance را تحت فشار گذاشته است تا وجوه کاربران را پس دهد. این رویداد نگرانی ما را از اینکه بایننس توانایی کنترل ورود و خروج نقدینگی در اکوسیستم را دارد و به طور بالقوه حرکت وجوه کاربر را محدود میکند، تأکید میکند. در نتیجه، احتمالا سرمایهگذاران بزرگ یک شبکه غیرمتمرکز یا حتی نیمه متمرکز را دوست ندارند و انتخاب آنها، شبکه اتریوم خواهد بود.
ترافیم روزانه دو شبکه
از ژوئن ۲۰۲۱، اتریوم میزبان بیش از ۲۸۰۰ برنامه غیر متمرکز در مقایسه با بایننس اسمارت چین با تقریبا ۸۱۰ برنامه است. این یک تفاوت قابل توجه است، اما با توجه به جدید بودن زنجیره هوشمند بایننس، این یک اکوسیستم قوی و در حال رشد است. آدرسهای فعال همچنین یک معیار مهم درون زنجیرهای است که باید در نظر گرفته شود. علیرغم جدید بودن، شبکه BSC در ۷ ژوئن ۲۰۲۱ بالغ بر ۲،۱۰۵،۳۶۷ آدرس را ثبت کرد، این یعنی بیش از دو برابر بیشترین تعداد آدرس اتریوم در ۹ می ۲۰۲۱.
بنابراین دلیل رشد ناگهانی بلاکچین بایننس چیست؟ بسیاری از این موارد به زمان تایید سریعتر و هزینههای کم برمیگردد. همچنین رشد BSC ممکن است به رشد سریع NFTها و سازگاری با کیف پولهای مشهور، مانند کیف پول تراست والت و متامسک مرتبط باشد.
اگر به تراکنشهای روزانه نگاهی بیندازیم، تفاوت بین این دو بلاکچین پر رنگتر میشود. در بایننس اسمارت چین، جابجایی وجوه و تعامل با قراردادهای هوشمند برای کاربران سریعتر و مقرون به صرفه است. در زیر میتوانید پیک تعداد تراکنشهای این شبکه و وضعیت فعلی آن را مشاهده کنید.
از طرف دیگر، اتریوم هرگز از ۱.۷۵ میلیون تراکنش روزانه فراتر نرفت. به نظر میرسد برای کاربرانی که نیاز به جابجایی منظم وجوه خود دارند، زنجیره بایننس اسمارت چین گزینه محبوبتری است. البته تعداد تراکنشهای روزانه باید همراه تعداد آدرسهای فعال شبکه بررسی شود. در زمان نوشتن این مقااله، شبکه BSC در حال حاضر تعداد کاربران بیشتری دارد که به طور متوسط بیشترین تعداد تراکنش را نیز ثبت میکنند. در ادامه این شاخص را نیز بررسی خواهیم کرد.
کارمزد تراکنشها در اتریوم و زنجیره هوشمند بایننس
BSC و اتریوم هر دو از مدل گس برای کارمزد تراکنشها استفاده میکنند که پیچیدگی یک تراکنش را اندازهگیری میکند. کاربران زنجیره هوشمند بایننس میتوانند قیمت گس را با توجه به تقاضای شبکه تعیین کنند و ماینرها در فرآیند ماینینگ، تراکنشهای با قیمت بالاتر گس را در اولویت قرار میدهند. هارد فورک لندن اتریوم برخی تغییرات جدید را اعمال کرده است که سیستم کارمزد تراکنش در شبکه اتریوم را تغییر داده است. برای آشنایی به این بروزرسانی مهم، مقاله زیر را مطالعه کنید:
به روزرسانی اتریوم یک مکانیسم جدید قیمتگذاری شامل کارمزد پایه در هر بلوک ایجاد میکند. کارمزد پایه بسته به تقاضای تراکنشها تغییر میکند و این نیاز کاربران را برای تصمیمگیری در مورد قیمت گس از بین میبرد.
از نظر تاریخی، هزینههای گس اتریوم بسیار بالاتر از هزینههای BSC بوده است. بیشترین میانگین دیده شده در ماه می ۲۰۲۱ با ۶۸.۷۲ دلار بود. این روند شروع به تغییر کرده است، اما همچنان اتریوم گرانتر است.
بیایید میانگین هزینههای اتریوم از سایت Etherscan را بررسی کنیم تا درک بهتری داشته باشیم. سه رقم بالا قیمتهای فعلی گس را در اتریوم نشان میدهد. برای هر دو شبکه، یک gwei به ترتیب برابر با ۰.۰۰۰۰۰۰۰۰۱ BNB یا ETH است. اگر قیمت پایینتری پرداخت کنید، تراکنش شما بسیار بیشتر طول خواهد کشید تا انجام شود.
برای انتقال ساده توکن ERC-20 به کیف پول دیگر، میانگین قیمت در زمان نوشتن این مقاله ۲.۴۶ دلار است. این تعداد در صورت استفاده از استخر نقدینگی یونی سواپ که شامل چندین تراکنش است، به ۷.۵۸ دلار افزایش مییابد.
در شکل زیر، یک تراکنش در BSC را با کارمزد فقط ۰.۰۳ دلار مشاهده میکنید. زنجیره هوشمند بایننس این را با ضرب گس مورد استفاده در معامله (۲۱۰۰۰) با قیمت گس (۵ gwei) محاسبه کرده است.
زمان انجام تراکنش
اندازه گیری میانگین زمان معاملات در بلاکچینها می تواند کمی مشکل باشد. در حالی که تراکنشها از نظر فنی به محض تایید ماینرهای بلوک موجود در آن انجام میشود، سایر جنبهها میتوانند بر زمان انتظار شما برای انجام تراکن تاثیر بگذارند:
- اگر کارمزد خود را به اندازه کافی بالا قرار ندادهاید، ماینرها ممکن است انجام تراکنش شما را به تاخیر بیندازند یا حتی آن را به طور کامل در بلوک قرار ندهند.
- تعاملات پیچیدهتر با بلاکچین به چندین تراکنش نیاز دارد. به عنوان مثال، افزودن نقدینگی به استخر نقدینگی.
- اکثر سرویسها تنها پس از تایید تعداد مشخصی از بلوکها، تراکنش را معتبر میدانند. این تاییدهای اضافی خطر عودت و برگشت تراکنش در صورت رد بلوک توسط شبکه را کاهش میدهد.
اگر در بالا به آمار گس اتریوم نگاه کنیم، میبینیم که زمان تراکنش از ۳۰ ثانیه تا ۱۶ دقیقه است. این اعداد تراکنشهای موفق را در نظر میگیرند و مدت زمان دریافت تاییدهای اضافی در نظر گرفته نشده است.
به عنوان مثال، اگر ETH (توکن ERC-20) را به حساب بایننس خود واریز کنید، باید منتظر ۱۲ تایید شبکه باشید. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میکنید، تقریبا هر ۱۳ ثانیه یک بلوک استخراج میشود، این امر باعث میشود ۱۵۶ ثانیه اضافی هنگام قرار دادن اتر به کیف پول شما اضافه شود.
در زنجیره هوشمند بایننس، میانگین زمان بلوک ۳ ثانیه است. وقتی این را با ۱۳ ثانیه اتریوم مقایسه میکنیم، بهبود حدودی ۴.۳ برابری سرعت را میبینیم.
تعداد آدرسهای منحصر به فرد
بایننس اسمارت چین از زمان راه اندازی با در نظر گرفتن آدرسهای فعال منحصر به فرد (UAW) خود، رشد چشمگیری داشته است. از زمان راه اندازی آن در سپتامبر ۲۰۲۰، آدرسهای فعال منحصر به فرد بایننس اسمارت چین تا حد زیادی برابر با آدرسهای اتریوم بوده است. طبق دادههای مرورگر BscScan، از ۱۳ آپریل ۲۰۲۱، آدرسهای فعال منحصر به فرد هفت روزه بایننس اسمارت چین تقریباً ۴۳۵,۰۰۰ بود، این در حالی است که آدرسهای فعال اتریوم ۵۵۳,۰۰۰ بوده است.
بیشترین دوره رشد کاربران برای بایننس اسمارت چین در سه ماهه اول ۲۰۲۱ حاصل شده است که از نظر ما ناشی از علاقه مجدد کاربران به دسترسی ارزانتر به دیفای و همچنین راه اندازی پلتفرمهای دیفای بیشتر در بایننس اسمارت چین طی سه ماهه گذشته است.
مقایسه تعداد تراکنشهای دیفای بایننس اسمارت چین و اتریوم
بایننس اسمارت چین در فوریه سال ۲۰۲۱، تعداد متوسط تراکنشهای هفت روزه در این شبکه برای اولین بار از تعداد متوسط تراکنشهای شبکه اتریوم پیشی گرفت.
با توجه به اینکه هنوز آدرسهای فعال منحصر به فرد (کاربران) روزانه بایننس اسمارت چین کم است، تراکنشهای بیشتر نشان میدهد که کاربران بایننس اسمارت چین بیشتر از کاربران اتریوم تراکنش ثبت میکنند.
این امر به دلیل تفاوت در هزینههای انجام تراکنش در هر شبکه است. از آنجا که هزینههای گس بایننس اسمارت چین نسبت به اتریوم بسیار ارزان است، معتقدیم که کاربران برای انجام معاملات بیشتر یا تعامل با قراردادهای هوشمند، استفاده از این شبکه را ترجیح میدهند.
عامل دیگری که باید در نظر گرفت استفاده از شبکه است. شکل زیر نشان میدهد که میانگین معاملات ۷ روزه در اتریوم از سپتامبر ۲۰۲۰ (هنگام راه اندازی بایننس اسمارت چین) تقریباً ثابت بود.
دلیل این امر میتواند این باشد که به دلیل تقاضای مداوم برای دیفای، کارایی شبکه در اولویت است. در نتیجه جنگ بین بلاکچینها منجر به نوعی از هزینههای گس میشود که امروزه بسیاری از کاربران از آنها شکایت دارند.
طبق دادههای Etherscan، در ماههای اخیر استفاده از شبکه اتریوم حدود ۹۸ تا ۹۹ درصد متغیر بوده است. استفاده از شبکه بایننس اسمارت چین تا ۱۳ آپریل ۲۰۲۱، تقریباً ۴۸ درصد بوده است که نشان میدهد هنوز فضای کافی برای جابجایی بیشتر کاربر و رشد معاملات در این شبکه وجود دارد.
محبوب ترین برنامههای بایننس اسمارت چین
وقتی صحبت از امور مالی غیرمتمرکز میشود، به دلیل سازگاری بین این دو بلاکچین، مشترکات زیادی بین برنامههای BSC و اتریوم وجود دارد. توسعه دهندگان میتوانند به راحتی برنامههای کاربردی را از اتریوم به بلاکچین هوشمند بایننس منتقل کنند و پروژههای جدید این شبکه اغلب از کد منبع باز اتریوم با نام دیگری استفاده مجدد میکنند. بیایید نگاهی به پنج DApp برتر در اتریوم از نظر کاربران در سایت DappRadar بیندازیم.
در اینجا میتوانید ترکیبی از دو سازنده بازار خودکار دیفای (یونی سواپ و سوشی سواپ)، یک بازی رمزنگاری (Axie Infinity) و یک بازار نظیر به نظیر (OpenSea) را مشاهده کنید. اگر نگاهی به پنج برنامه برتر شبکه بایننس بیندازید، شباهتهای زیادی خواهید دید.
پنکیک سواپ به عنوان یک هارد فورک از یونی سواپ ایجاد شد. Autofarm و Pancake Bunny ییلد فارم هستند، دستهای که در پنج برنامه برتر اتریوم نمیبینیم. Biswap و Apeswap هر دو سازندگان بازار خودکار هستند. از آنجا که کارمزد در BSC بسیار ارزان است و تراکنشها بسیار سریعتر انجام میشود، ییلد فارمها در زنجیره هوشمند بایننس کارایی بیشتری دارند. این عوامل آنها را به گزینهای محبوب برای کاربران تبدیل میکند.
وقتی صحبت از بازیهای رمزنگاری می شود، اتریوم محبوبترین عناوین را در اختیار درارد. اگرچه پروژههایی در زنجیره هوشمند بایننس وجود دارد که شباهت زیادی به CryptoKitties و Axie Infinity دارند، اما آنها نتوانستند به اندازه بازیهای کلاسیک اتریوم مخاطبان زیادی کسب کنند.
کاربران فعال دیفای اتریوم کمتر از ارزش قفل شده کل (TVL) است
طبق دادههای DappRadar، تعداد کیف پولهای فعال منحصر به فرد ۲۴ ساعته از ۱۴ آپریل ۲۰۲۱، در مورد پروتکلهای پیشرو دیفای اتریوم ممکن است کمتر از میلیاردها دلار ارزش کل قفل شده (TVL) آنها باشد. در نمودار زیر، پروتکلها را طبق اطلاعات دیفای پالس بر اساس TVL مرتب کردیم.
دادهها نشان میدهد که اگرچه پروتکلهای بازار پول Compound ،Maker و Aave تقریباً ۵۰ درصد TVL را در اتریوم تشکیل میدهند، اما آنها فقط بخش کوچکی از کاربران را برای این دوره نشان میدهند. این میتواند مربوط به بسیاری از تامین کنندگان نقدینگی طولانی مدت و همچنین عدم تمایل برخی از کاربران به گرفتن وام به دلیل هزینههای بالای گس باشد.
پروتکلهای دیفای اتریوم با بیشترین کاربر در آن دوره، مربوط به DEXها بودند، مخصوصا یونی سواپ با بیش از ۲۷۰۰۰ کیف پول فعال منحصر به فرد. این نشان میدهد که تقاضای قوی برای صرافی حتی در یک اکوسیستم با هزینه گس بالا، همچنان وجود دارد.
در مقایسه UAW بایننس اسمارت چین برای همان دوره ۲۴ ساعته، پروتکلهای معروف اتریوم تقریباً یک سوم تعداد کاربران را نسبت به پروتکلهای برتر بایننس اسمارت چین داشتند.
قابل ذکر است که پنکیک سواپ در این مدت تقریباً ۶۰۰۰۰ کاربر داشت که تقریباً دو برابر یونی سواپ بود. بنابراین در حالی که اتریوم هنوز TVL بیشتری نسبت به بایننس اسمارت چین دارد، واضح است که بایننس اسمارت چین از نظر تعداد کاربران فعال، جلوتر از اتریوم است.
مقایسه TVL در دیفای بایننس اسمارت چین و اتریوم
ارزش قفل شده کل (TVL)، به عنوان معیاری از میزان واریز رمزارز به dappها یا قراردادهای هوشمند، برای اتریوم و بایننس اسمارت چین در سال ۲۰۲۱ افزایش یافته است. اگرچه بایننس اسمارت چین رشد سریعتری داشته است.
طبق دادههای Defistation، از ۱۴ آپریل ۲۰۲۱، TVL بایننس اسمارت چین تقریباً ۳۴ میلیارد دلار بود، در مقایسه با TVL تقریباً ۵۷ میلیارد دلاری اتریوم که توسط دیفای پالس اندازه گیری شده است.
در شکل زیر، نمودار سمت راست مربوط به TVL بایننس اسمارت چین و نمودار سمت چپ مربوط به TVL اتریوم است.
برخی از پروتکلهای بایننس اسمارت چین سطح سپردههایی مشابه محبوب ترین پروتکلهای اتریوم را مشاهده میکنند. پنکیک سواپ با ۷.۴ میلیارد دلار TVL از ۱۴ آپریل ۲۰۲۱، در واقع TVL بیشتری نسبت به همتای اتریوم خود، یونی سواپ (۶.۳ میلیارد دلار)، داشت.
ونوس، یک پروتکل بازار پول در بایننس اسمارت چین نیز ارزش قفل شده کل ۶.۸ میلیارد دلاری داشت، اگرچه کمتر از Maker (۱.۹ میلیارد دلار) است.
روند کاملا روشن است، بایننس اسمارت چین توانسته است در مدت زمان نسبتاً کوتاهی سرمایه قابل توجهی را جذب کند. با این حال، TVL بایننس اسمارت چین در درجه اول در دو پروتکل (پنکیک سواپ و ونوس) متمرکز شده است، بنابراین باید دید که آیا پروتکلهای دیگری نیز مورد توجه قرار میگیرند، مانند پروتکلهای موجود در اتریوم با TVL بیش از ۱ میلیارد دلار.
همچنین شایان ذکر است که TVL تنها یک معیار از میزان موفقیت پروتکل است. TVL زیاد در یک پروتکل ممکن است به دلیل یک برنامه استخراج نقدینگی باشد که در حال اجرا است، بنابراین مقایسه TVL احتمالاً یک معیار مقایسهای کامل در پروتکلها نباشد.
سخن پایانی
با توجه به دادههای موجود، به نظر میرسد که ممکن است بایننس اسمارت چین در بسیاری از زمینههای اصلی مانند TVL، تعداد کاربران و معاملات در سه ماهه دوم ۲۰۲۱ از اتریوم پیشی بگیرد، اما معتقدیم که هر دو اکوسیستم، رشد را شاهد خواهند بود، زیرا سرمایه گذاران همچنان به دنبال بازدهی بالاتر از نسبت به امور مالی سنتی هستند.
تا زمانی که اتریوم نتواند هزینههای بالای گس خود را از طریق روشهای لایه دو و سایر راه حلها (EIP-1559) حل کند، فکر میکنیم بسیاری از کاربران خرد، ترجیح میدهند از بایننس اسمارت چین استفاده کنند. با این حال، افزایش محبوبیت بایننس اسمارت چین لزوماً به هزینههای اتریوم وابسته است. اتریوم، نسبت به بسیاری از ابزارهای موجود در بایننس اسمارت چین، دارای اکوسیستم قویتری است. علاوه بر این، ساختار غیرمتمرکز آن مورد توجه سرمایه گذاران هوشمند قرار میگیرد که خطرات متمرکز شدن را بیشتر مورد توجه قرار میدهند.