سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
بیت کوین در هفته جاری نتوانست سطح حمایتی ۱۹,۷۰۰ دلار را حفظ کند. برای اولین بار در تاریخ بیت کوین قیمت آن از ATH قبلی کمتر شد و تا سطح ۱۷,۶۰۰ دلار کاهش یافت. عمده دلایلی که میتوان برای سقوط فعلی بیت کوین در نظر گرفت، عبارتند از بحران مالی ایجاد شده در ایالات متحده آمریکا و افزایش نرخ بهره در این کشور توسط فدرال رزرو، افزایش نوسانات بیت کوین به دلیل خرید سرمایهگذاران بزرگ، افزایش تلاطمات در سیاستهای جهانی، سقوط پروژههایی مانند ترا و شکستهای پیدرپی پلتفرمهای مختلف مانند سلسیوس و 3AC. همچنین اوضاع نچندان جالب شاخص و سهامهای بورس آمریکا مانند S&P500 که همبستگی قابل توجهی با بیت کوین دارد، باعث شده است تا اوضاع بازار رمزارزها نیز چندان مساعد نباشد.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
[author title=”سلب مسئولیت” image=”http://”]گزارش پیش رو، تحلیل اختصاصی میهن بلاکچین بر اساس دیتاهای آنچین (روی زنجیره) در هفته گذشته است. اطلاعات و تحلیلهای این مقاله به هیچ عنوان نباید به عنوان توصیهای برای خرید و فروش یا سرمایهگذاری در نظر گرفته شوند. فراموش نکنید که همیشه قبل از سرمایهگذاری، خودتان به طور کامل بازار را تحلیل و بررسی کنید.[/author]
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به سه بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد. در انتها نیز به شکل جزیی به وضعیت استیبلکوینها میپردازیم.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه «بازه زمانی» به فاصله زمانی ۲۶ خرداد تا ۱ تیر ماه اشاره دارد.
- این نسخه، چهل و سومین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش پیشین، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول – بیت کوین
تصویر بالا قیمت بیت کوین را در تایمفریم روزانه نشان میدهد. در هفته گذشته قیمت بیت کوین تا سطح ۱۷,۶۰۰ دلار کاهش یافت. این کاهش قیمت در تاریخ بیت کوین بیسابقه بوده است؛ زیرا تاکنون سابقه نداشته است که قیمت بیت کوین در یک سیکل به سطحی پایینتر از اوج سیکل قبلی برسد. این موضوع ترس بسیار شدیدی را بر بازار رمزارزها حاکم کرده است. شاخص ترس و طمع در هفته گذشته به عدد ۷ رسید که نشاندهنده حالت ترس شدید در بین سرمایهگذاران بیت کوین است. همچنین خروج عمده بیت کوین از ETFها به ریزش بیشتر قیمت بیت کوین دامن زده است.
کاهش قیمت بیت کوین و در پی آن ریزش کل بازار باعث شد تا ارزش کل بازار رمزارزها به زیر ۸۰۰ میلیارد دلار برسد. تقریبا از ابتدای سال ۲۰۲۱ مارکت کپ بازار رمزارزها همواره بالاتر از ۱ تریلیون دلار بوده است. میتوان گفت محدوده فعلی مارکت کپ محدوده حمایتی برای ارزش کل بازار است. از این محدوده میتوان انتظار ورود پول به بازار رمزارزها و افزایش قیمتها را به طور مقطعی داشته باشیم. در حال حاضر ارزش کل بازار کریپتو حدودا ۸۹۶ میلیارد دلار است.
یکی از اتفاقات جالبی که در ریزش اخیر بازار رمزارزها اتفاق افتاد، ثابت ماندن تقریبی دامیننس بیت کوین است. با بررسی تاریخچه دامیننس بیت کوین میتوان دید که معمولا با ریزش قیمت بیت کوین و ورود به بازار خرسی، دامیننس بیت کوین به شدت افزایش مییابد؛ اما در ریزش اخیر بازار رمزارزها تسلط بیت کوین بر بازار رمزارزها تغییرات چندانی نداشت و دامیننس بیت کوین در بیشترین حالت خود به ۴۷.۹ درصد رسید. در حال حاضر دامیننس بیت کوین ۴۳.۴ درصد است. دامیننس اتریوم نیز نسبت به هفته گذشته تغییر چندانی نداشت و اکنون ۱۴.۸ درصد است.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
نهنگها یکی از اصلیترین بازیگران در بازار رمزارزها محسوب میشوند و تحرکات آنها در بازار میتواند تصویر دقیقی از اتفاقات آینده را پیش روی سرمایهگذاران قرار دهد. از این رو ابتدا به سراغ نهنگهای بیت کوین میرویم و رفتار آنها را مورد بررسی قرار میدهیم:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین به صورت کندل استیک نشان داده شده است. همچنین هیستوگرامی به شکل عمودی در گوشه تصویر مشاهده میکنید که نشاندهنده حجم و قیمت خرید کوینهای فروخته شده طی هفته گذشته است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است موجودی بیت کوین کیف پول نهنگها این هفته نیز کاهش یافته است. این هفته مجموعا ۵۰,۰۰۰ واحد بین کوین نهنگها خرید و فروش شده است. همچنین موجودی کیف پول آنها نسبت به هفته گذشته ۲۰,۰۰۰ واحد کاهش یافته است.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار کندل استیک، در کنار تفاوت سود محقق شده هولدرهای بلند مدت (یک ساله) و کوتاه مدت (۶۰ روزه) نمایش داده شده است. شاخص MVRV Long/Short توانایی نسبتا قابل قبولی در تشخیص سقف و کف سیکلهای نزولی و صعودی از خود نشان داده است.
- تحلیل نمودار: شاخص MVRV همچنان اعداد منفی را نشان میدهد. این موضوع نشاندهنده این است که همچنان سرمایهگذران کوتاه مدت وضعیت بهتری نسبت به هولدرها دارند.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
بیش از ۱.۸۶ میلیون واحد بیت کوین در کیف پول ماینرهای شبکه بیت کوین ذخیره شده است. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص ورودی/خروجی خالص بیت کوین کیف پول ماینرها را در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد. مقادیر مثبت در این نمودار نشاندهنده افزایش ذخایر بیت کوین ماینرها است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است، ماینرها با افزایش نسبی قیمت بیت کوین و رسیدن آن به بالای ۲۰,۰۰۰ دلار دست به فروش زدهاند. در طی هفته گذشته حدودا ۵۰۰۰ واحد بیت کوین از کیف پول ماینرها خارج شده است. محدودهای که فرایند استخراج برای ماینرها با سود همراه است، محدوده ۲۰,۲۶۰ دلار است. به همین دلیل میتوان گفت با رسیدن قیمت به محدوده سربهسر، ماینرها بیت کوینهای خود را به فروش رساندهاند.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
با توجه به حجم مبادلات در صرافیهای متمرکز، آنها به عنوان یکی از مراجع تعیین قیمت بیت کوین و یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن به شمار میروند. در حال حاضر حدودا ۱.۸ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، نمودار بنفش رنگ نرخ خالص ورود و خروج بیت کوین به صرافیهای متمرکز رمزارزها را در کنار موجودی آنها و قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل شاخص: همانطور که نمودار مشخص است، موجودی بیت کوین کیف پول صرافیها همچنان در حال کاهش است. موجودی بیت کوین صرافیها در حال حاضر در کمترین میزان خود از اواسط سال ۲۰۱۸ است.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نشاندهنده میزان استفاده کاربران از شبکه است. در سیکلهای صعودی تعداد آدرسهای فعال به شدت افزایش مییابد که میتواند نمودی از پویایی و میزان استفاده افراد از شبکه بیت کوین باشد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص با رنگ صورتی در کنار قیمت بیت کوین به صورت کندل استیک و آدرسهای فعال روزانه به صورت ستونی با رنگ زرد نمایش داده شده است.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشخص است با ریزش بیشتر قیمت بیت کوین، تعداد آدرسهای فعال در این شبکه نیز در حال کاهش است. در طول هفته گذشته تعداد آدرسهای فعال در تمامی روزها کمتر از میانگین متحرک هفت روزه آن بوده است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی عبارت «شرکت تری اروز کپیتال – 3AC» (رنگ آبی) و سلطه آن در قیاس با باقی ارزهای دیجیتال (رنگ زرد) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد. همچنین قیمت بیت کوین با رنگ سبز رسم شده است.
- تحلیل نمودار: ظاهرا شرکت سرمایهگذاری تری اروز کپیتال (3AC) یکی دیگر از شرکتهایی است که با ریزش اخیر بیت کوین با بحران مواجه میشود. شایعاتی مبنیبر ورشکستگی این شرکت مطرح شده که موجی از ترس را بر فضای کریپتو حاکم کرده است. همانطور که در نمودار مشخص است، همزمان با ریزش بیت کوین جستجو درباره این شرکت نیز به شدت افزایش یافته است.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا قیمت اتریوم را در تایم فریم روزانه نشان میدهد. قیمت ETH همزمان با سقوط بیت کوین به زیر ۲۰٬۰۰۰ دلار که سطح حمایتی بسیار مهمی محسوب میشد سطح حمایت روانی ۱۰۰۰ دلار را شکست و در تاریخ ۲۸ خرداد تا ۸۸۰ دلار کاهش یافت.
شرایط بسیار نامساعد اقتصاد کلان در کنار سریال ورشکستگیهای پلتفرمهای سرمایهگذاری سلسیوس و تری اروزکپیتال (3AC) به علاوه اوضاع نابهسامان بابل فایننس و بنکور و فشار فروش بسیار شدید بر بیت کوین و اتریوم، کل بازار رمزارزها را در شرایط دشواری قرار داده است. جالب توجه است که RSI ماهانه اتر در پایینترین سطح تاریخی خود قرار دارد.
برابری stETH با ETH (بر اساس دادههای کوینمارکتکپ) در تاریخ ۲۸ خرداد به پایین ترین حد تاریخی خود رسید و تا ۰.۹۲ سقوط کرد که همزمان با سقوط قیمت بیت کوین و اتر بود. در صورت سقوط برابری stETH با ETH تا سطح ۰.۹ حدود ۱۲۵ هزار اتر در آوه و کامپوند لیکویید میشوند. البته بعضی تحلیلگران معتقدند احتمال سقوط stETH تا ۰.۵ ETH هم دور از ذهن نیست.
شاید تنها خبر امیدوارکننده برای اتریوم در شرایط فعلی این باشد که فعالیتهای توسعهدهندگان در شبکه اتریوم علیرغم بازار خرسی در حال افزایش بوده است.
وضعیت استیکینگ اتریوم ۲
میزان اتر قفل شده در استیکینگ طی هفته گذشته رو به افزایش بوده است و به ۱۲.۹ میلیون واحد رسیده است. اما سهم لیدو فایننس از از استیکینگ اتر طی هفته گذشته رو به کاهش بوده است و در حال حاضر برابر با ۳۱.۸۷٪ است. ارزش کل قفل شده در پلتفرم لیدو هم طی هفت روز گذشته ۳۳۹ میلیون دلار کاهش داشته است.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات روزانه صرافیهای غیرمتمرکز به صورت نمودار میلهای نشان داده شده است و در سمت راست اسامی صرافیها به تفکیک آورده شده است. حجم معاملات صرافیهای مطرح لایه یک در این هفته حدود ۲۴ میلیارد دلار بود که نسبت به هفته پیش از آن حدود ۴۱٪ رشد داشته است. علت این رشد چشمگیر در حجم را میتوان فشار فروش بر اکثر داراییهای رمزارزی خصوصا اتریوم و توکنهای دیفای دانست.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر (با رنگ سبز) را در کنار خروج اتر از صرافیها (با رنگ صورتی) و موجودی صرافیها نسبت به کل عرضه در گردش اتر (به رنگ قرمز) نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: همانطور که در نمودار مشاهده میشود علیرغم افزایش خروج از صرافیها موجودی صرافیها طی هفته گذشته در حال افزایش بوده است. در هفته گذشته سهم صرافیها از کل عرضه در گردش اتر به بیش از ۱۳٪ رسید که بالاترین سطح ار ابتدای سال ۲۰۲۲ است.
- معرفی شاخص: در نمودارهای بالا خط مشکی نماینده قیمت اتر است. در نمودار سمت راست، میلههای قرمز و سبز نشاندهنده فاندینگ ریت تجمعی صرافیهای متمرکز برای اتریوم و در نمودار سمت چپ خط آبی نشاندهنده حجم معاملات باز (Open Interest) اتریوم است.
- تحلیل نمودار: فاندینگ ریت در مقایسه با هفته قبل تفاوت چندانی ندارد اما حجم معاملات باز اندکی کاهش یافته است. این دو شاخص نشان میدهند که روند بازار همچنان نزولی است و نشانهای بارز از کف قیمت (هر چند مقطعی) دیده نمیشود.
بخش سوم – استیبل کوینها
در نمودار زیر مشاهده میشود که درصد عرضه تتر تحت کنترل نهنگهایی با بیش از ۵ میلیون USDT به سرعت در حال کاهش است و به پایینترین سطح از می ۲۰۲۱ (اردیبهشت ۱۴۰۰) رسیده است. میتوان مشاهده کرد که نهنگها در حال ترک تتر و روی آوردن به استیبل کوینهای دیگر هستند.
عرضه در گردش تتر از ۱۱ می (۲۱ اردیبهشت) و همزمان با حادثه سقوط ترا، در یک روند نزولی قرار داشته است و با ۲۰٪ کاهش از ۸۳.۱ میلیارد به ۶۷.۹ میلیارد رسیده است که پایینترین سطح در ۸ ماه گذشته است. از سوی دیگر از تاریخ ۱۱ می تا امروز عرضه در گردش USDC حدود ۱۳٪ رشد کرده است و به ۵۵.۹ میلیارد دلار رسیده است. اگر این روند ادامه پیدا کند، میتوانیم شاهد پایان سلطه تتر در فضای استیبل کوینها باشیم.
همچنین طبق اطلاعات پلتفرم مساری حجم واقعی روزانه استیبل کوین USDC در شبکه اتریوم در روز گذشته، تقریبا دو برابر حجم تتر بود. USDC در تاریخ ۲۱ ژوئن (۳۱ خرداد) ۱.۱ میلیارد دلار حجم واقعی روزانه در شبکه اتریوم داشت در حالیکه حجم واقعی روزانه تتر ۵۷۹ میلیون دلار بود.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمزارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، آنها را با ما به اشتراک بگذارید.