نرخ بهره فدرال رزرو و آینده سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال: تمام آنچه باید بدانید
دوشنبه ۵ آگوست (۱۵ مرداد) همزمان با افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی ژاپن، شوک شدیدی به بازارهای مالی جهانی وارد شد. بازارهای سهام ژاپن و ایالات متحده سقوط کردند، شاخص ترس بیت کوین نزدیک به ۷۰٪ افزایش یافت و بسیاری از بازارهای سهام در کشورهای مختلف از مکانیزم مدارشکن (تعلیق اتوماتیک معاملات) استفاده کردند تا از سقوط بازار جلوگیری کنند. حتی بازار ارزهای دیجیتال تحتالشعاع قرار گرفت و ضربه سنگینی خورد. در نهایت با نشست اضطراری فدرال رزرو و تصمیم ژاپن برای توقف افزایش نرخ بهره آرامش نسبی به بازارها بازگشت.
بهدنبال این اتفاق، حالا همه چشم به اعلام نرخ بهره فدرال رزرو در ماه سپتامبر دوختهاند و بازار پیشبینیها داغ شده است. آیا فدرال رزرو درس عبرت گرفته است یا نرخ بهره بالاتری را نسبت به بانک مرکزی ژاپن اعلام میکند؟ در صورت افزایش نرخ بهره فدرال رزرو تکلیف بازار ارزهای دیجیتال و بولران بیت کوین چه خواهد شد؟ اگر علاقهمند هستید که بدانید نرخ بهره فدرال رزرو چیست، کاهش یا افزایش آن چه تاثیری روی بازارهای مالی دارد و پیشبینیها در مورد تصمیم آتی فدرال رزرو چیست با این مطلب از میهن بلاکچین همراه باشید.
فدرال رزرو چیست؟
فدرال رزرو، سیستم بانک مرکزی ایالات متحده است که از ۱۲ بانک منطقهای فدرال رزرو شامل بوستون، نیویورک، فیلادفیا، کلیولند، ریچموند، آتلانتا، شیکاگو، سنت لوئیس، کانزاس، مینیاپولیس، سانفرانسیسکو و دالاس تشکیل شده است. این سیستم از طریق تنظیم سیاستهای پولی، اهدافی مانند تثبیت قیمتها و بهحداکثر رساندن اشتغال را دنبال میکند. از آنجایی که سلامت اقتصادی وابسته به شاخصهایی مانند تورم و اشتغال است، سرمایهگذاران و فعالان بازار برای ارزیابی چشمانداز اقتصادی و ریسکهای سرمایهگذاری، عملکرد این شاخصها را به دقت زیرنظر میگیرند.
همانطور که میدانیم فدرال رزرو بهعنوان بانک مرکزی ایالات متحده تاثیر زیادی بر بازارهای مالی دارد؛ اما سوال این است که اعمال نفوذ فدرال رزور از چه طریقی انجام میشود؟ در پاسخ این سوال باید بگوییم که این بانک مرکزی عمدتا با تعدیل نرخ بهره بر اقتصاد اثر میگذارد. یعنی بر اساس شاخصهای اقتصادی حاکم بر جامعه تصمیم به افزایش یا کاهش نرخ بهره فدرال رزرو میگیرد.
- افزایش نرخ بهره فدرال رزرو
منظور از افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، افزایش نرخ بهره وامهای بین بانکی است که بهطور معمول برای مدیریت نقدینگی بین آنها رد و بدل میشود. به تبع این افزایش، نرخ بهره وامهایی که بانکها به مشاغل و افراد میدهند مانند وام مسکن یا خرید خودرو نیز بیشتر میشود. زمانی که فدرال رزرو نرخ بهره را افزایش میدهد، نرخ سود سپردهگذاری دلار ایالات متحده بالاتر میرود و سپردهگذاران سود بیشتری دریافت میکنند.
اگرچه این وضعیت منجر به ورود سرمایه به آمریکا میشود؛ اما در مقابل پیامدهایی مانند کاهش سرمایهگذاری در سایر کشورها، بدتر شدن فضای اقتصادی و افزایش بیکاری را بهدنبال دارد. بهعلاوه، با بالا رفتن نرخ بهره و افزایش هزینههای استقراض و وامگیری، ریسک نکول (ناتوانی در پرداخت سود یا اصل بدهی) و احتمال ورشکستگی افراد و مشاغل هم بیشتر میشود.
- کاهش نرخ بهره فدرال رزرو
زمانی که فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش میدهد، نرخ سود سپردهگذاری و هزینههای وامگیری کاهش پیدا میکند. سرمایه از بانکها خارج و به کشورهای دیگر سرازیر میشود، در نتیجه اوضاع اقتصاد و سرمایهگذاری جهانی بهبود پیدا میکند.
تاریخچه کاهش نرخ بهره فدرال رزرو
از دهه ۱۹۹۰ تاکنون، فدرال رزرو در ۶ دوره نرخ بهره را بهطور قابلتوجهی کاهش داده است که دو دوره کاهش پیشگیرانه، سه دوره کاهش تسکینی و یک دوره کاهش ترکیبی بوده است.
قبل از اینکه سراغ نمونههای تاریخی برویم، تفاوت بین این نوع کاهشها را بررسی کنیم:
کاهش پیشگیرانه نرخ بهره فدرال رزرو: زمانی که نشانههایی از رکود اقتصادی بروز پیدا کند، نهادها و مقامات مربوطه سیاستهای آیندهنگرانهای را برای تعدیل نرخ بهره اتخاذ میکنند. هدف این سیاستها کمک به فرود نرم اقتصاد (کاهش ملایم رشد اقتصادی) و جلوگیری از رکود است. ویژگیهای کاهش نرخ بهره پیشگیرانه عبارتند از:
- چرخه کوتاهتر
- نرخ متعادلتر
- تعداد محدودتر
- کاهش نرخ بهره به زیر ۲٪ نمیرسد
کاهش تسکینی نرخ بهره فدرال رزرو: مواقعی که تهدید رکود اقتصادی شدید یا شوک بزرگی وجود داشته باشد، مقامات مربوطه سیاستهای مستمر و قویتری را اعمال میکنند. هدف از این سیاستها اجتناب از رکود شدید و بهبود اوضاع اقتصادی است. ویژگیهای کاهش نرخ بهره تسکینی عبارتند از:
- چرخه طولانی؛ ممکن است ۲ الی ۳ سال طول بکشد.
- کاهش شدید نرخ بهره؛ ممکن است در مراحل اولیه کاهشهای مستمر و قابلتوجهی اعمال شود.
- کاهش شدید نرخ بهره اولیه؛ معمولا بیش از ۵۰ واحد پایه است.
- در نهایت نرخ بهره به زیر ۲٪ یا نزدیک به صفر میرسد.
کاهش ترکیبی نرخ بهره فدرال رزرو: این نوع کاهش در ابتدا به عنوان یک کاهش پیشگیرانه اعمال میشود؛ اما در صورت وخامت اوضاع به کاهش نرخ بهره تسکینی تبدیل میشود.
نمونههای تاریخی کاهش نرخ بهره فدرال رزرو
مواردی که فدرال رزور مجبور به کاهش نرخ بهره شده است، به شرح زیر است:
۱. کاهش نرخ بهره در سالهای ۱۹۹۰ الی ۱۹۹۲
- میزان کاهش: نرخ بهره از ۹.۸۱۰٪ به ۳.۰٪ کاهش یافت.
- تاثیر بازار: در پی این تصمیم رکود اقتصادی دهه ۱۹۹۰ بهبود پیدا کرد، قیمت سهام افزایش یافت و رشد بازار از سر گرفته شد؛ اما تورم و بیکاری همچنان تحت فشار بودند.
۲. کاهش نرخ بهره در سالهای ۱۹۹۵ الی ۱۹۹۶
- میزان کاهش: نرخ بهره از ۶.۰٪ به ۵.۲۵٪ کاهش یافت.
- تاثیر بازار: این دور از کاهش نرخ بهره برای مقابله با کندی رشد اقتصاد، حمایت از سود بازار سهام و ثبات اقتصادی اعمال شد. در این مرحله بازار بورس جان گرفت و سهام شرکتهای فناوری رونق گرفتند.
۳. کاهش نرخ بهره در سپتامبر الی نوامبر ۱۹۹۸
- میزان کاهش: نرخ بهره از ۵.۵۰٪ به ۴.۷۵٪ کاهش یافت.
- تاثیر بازار: کاهش تنشهای بازار، حمایت از رشد اقتصادی، تاثیر مثبت روی بازار سهام و بهویژه سهام فناوری و افزایش شدید شاخص نزدک از نتایج این اقدام بودند.
۴. کاهش نرخ بهره در سالهای ۲۰۰۱ الی ۲۰۰۳
- میزان کاهش: نرخ بهره از ۶.۵٪ به ۱.۰۰٪ کاهش یافت.
- تاثیر بازار: اگرچه این تصمیم منجر به بهبود اقتصاد و تقویت بازار سهام در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ شد؛ اما به دلیل کاهش بیش از حد نرخ بهره، ریسکهای پنهانی مانند حباب مسکن را بهوجود آورد و زمینهساز بحرانهای مالی بعدی شد.
۵. کاهش نرخ بهره در سالهای ۲۰۰۷ الی ۲۰۰۸
- میزان کاهش: نرخ بهره از ۵.۲۵٪ به نزدیک صفر (۰.۲۵٪-۰) کاهش یافت.
- تاثیر بازار: این دور از کاهش نرخ بهره در پاسخ به اثرات بحران مالی ۲۰۰۸ اعمال شد. کاهش فشار بر بازارهای مالی، حمایت از بهبود اقتصاد و بازگشت قوی بازار سهام بعد از سال ۲۰۰۹ از نتایج این تصمیم بود.
۶. کاهش نرخ بهره در سالهای ۲۰۱۹ الی ۲۰۲۰
- میزان کاهش: نرخ بهره از ۲.۵٪ به نزدیک صفر (۰.۲۵٪-۰) کاهش یافت.
- تاثیر بازار: در این دوره در پی انتشار خبر اپیدمی کرونا، کاهش نرخ بهره بهعنوان اقدامی برای مقابله با رکود اقتصادی و عدم قطعیت جهانی درنظر گرفته شد. اما بعد از شیوع بیماری، فدرال رزرو با کاهش بیشتر نرخ بهره و اتخاذ سیاستهای پولی گسترده به تثبیت بازارهای مالی و حمایت از بهبود اقتصاد کمک کرد. اگرچه همهگیری کووید، شوک اقتصادی شدیدی را ایجاد کرد؛ اما با اتخاذ سیاستهای مناسب از شدت تاثیرات منفی کاسته شد. این دور از کاهش نرخ بهره فدرال رزرو بهطور غیرمستقیم باعث وقوع حادثه کریپتو ۳۱۲ (سقوط ۵۰ درصدی ارزهای دیجیتال در ۱۲ مارس ۲۰۲۰) شد.
سیاستهای کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در هر دوره متناسب با شرایط اقتصادی و جهانی تدوین میشود و در هر دوره اثر متفاوتی روی بازار و اقتصاد میگذارد.
چرا قدرت نفوذ فدرال رزرو بالاست و روی چه بخشهایی اثر میگذارد؟
تصمیمهای فدرال رزرو تاثیر زیادی روی بازارهای مالی جهانی دارد و به همین دلیل نقدینگی و جریان سرمایه جهانی بهطور مستقیم تحتالشعاع خط مشی و سیاستهای فدرال رزرو قرار میگیرد.
اثر سیاستهای فدرال رزرو معمولا در بخشهای زیر منعکس میشوند:
- ارز ذخیره جهانی: دلار آمریکا ارز ذخیره اصلی جهان است و عمده معاملات تجاری و مالی بینالمللی با دلار ایالات متحده انجام میشود. بنابراین، تغییر در سیاست پولی فدرال رزرو مستقیما روی بازارهای مالی و اقتصاد جهان اثر میگذارد.
- تصمیمگیریهای نرخ بهره: سیاست نرخ بهره فدرال رزرو تاثیر مستقیمی روی سطح نرخ بهره بازارهای مالی در سراسر جهان دارد. با افزایش یا کاهش نرخ بهره فدرال رزرو، سایر بانکهای مرکزی هم مجبور میشوند سیاستهای خودشان را بر همین اساس تنظیم کنند. سرایت این تصمیم به سایر بانکها باعث تاثیر گسترده بر جریان سرمایه جهانی و روند بازارهای مالی میشود.
- انتظارات بازار: تصمیم و اقدامات فدرال رزرو اغلب منجر به ایجاد نوسان در بازارهای جهانی میشود. بهعلاوه انتظار بازار از سیاستهای آتی فدرال رزور بهطور مستقیم روی قیمت داراییها و احساسات بازار اثر میگذارد. به همین دلیل سرمایهگذاران بازارهای مالی، جهتگیری سیاستهای فدرال رزور را به دقت زیرنظر دارند.
- پیوند اقتصادی جهانی: اقتصاد جهانی بسیار به هم پیوسته است و ایالات متحده به عنوان بزرگترین اقتصاد جهان تاثیر زیادی روی وضعیت سایر کشورها دارد. فدرال رزرو، اقتصاد ایالات متحده را از طریق سیاست پولی تنظیم میکند و به تبع آن اقتصاد جهانی نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
- نوسان قیمت داراییهای پرریسک: اقدامات و سیاستها فدرال رزرو تاثیر قابلتوجهی روی قیمت داراییهای ریسکپذیر مانند سهام، اوراق قرضه و کالا دارد. انتظار و تفسیر بازار از سیاستهای فدرال رزرو بهطور مستقیم باعث نوسان بازارهای جهانی داراییهای پرریسک میشود.
با توجه به اهمیت اقتصاد ایالات متحده و موقعیت جهانی دلار آمریکا، خط مشی فدرال رزرو تاثیر مستقیم و گستردهای روی بازارهای مالی جهانی میگذارد. به همین دلیل بازارهای جهانی تصمیمها و سیاستهای این نهاد را به دقت رصد میکنند.
پیشبینیها در مورد تصمیم آتی نرخ بهره فدرال رزرو چیست؟
بسیاری از تحلیلگران با توجه به نشانههایی که در بازار داخلی ایالات متحده وجود دارد، تعدیل سیاست پولی توسط فدرال رزرو را محتمل میدانند. دادههایی مانند نرخ بیکاری، اشتغال و دستمزدها حاکی از آن است که فعالیت بازار کاهش یافته است. افت سهام فناوری نیز نشاندهنده کندی رشد اقتصادی است و آمریکا هنوز مقدار زیادی بدهی معوق دارد.
اینها مواردی است که نشان میدهد که فدرال رزرو برای احیای اقتصاد و جلوگیری از صدور بیش از حد ارز باید برای کاهش نرخ بهره اقدام کند. پیش از سقوط بازارهای مالی جهانی در دوشنبه سیاه اخیر، انتظار کلی بازار و پیشبینی تحلیلگران این بود که فدرال رزرو در ماه سپتامبر نرخ بهره را کاهش میدهد. برخی از این پیشبینیها عبارت بودند از:
- گلدمن ساکس پیشبینی کرده بود که فدرال رزرو در ماههای سپتامبر، نوامبر و دسامبر نرخ بهره را ۲۵ واحد پایه کاهش میدهد. او همچنین گفته بود در صورتیکه گزارش اشتغال ماه آگوست ضعیف باشد، احتمال دارد کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه سپتامبر ۵۰ واحد باشد.
- سیتی گروپ هم پیشبینی کرده بود که نرخ بهره در ماههای سپتامبر و نوامبر ۵۰ واحد کاهش پیدا میکند.
- اقتصاددانان جیپی مورگان چیس نیز معتقد بودند که ممکن است فدرال رزر نرخ بهره را در ماههای سپتامبر و نوامبر ۵۰ واحد کاهش دهد. آنها کاهش اضطراری نرخ بهره را نیز محتمل میدانستند.
اما بعد از دوشنبه سیاه برخی تحلیلگران اعلام کردند که ممکن است فدرال رزرو قبل از سپتامبر در یک نشست زودهنگام نرخ بهره را ۲۵ واحد کاهش دهد. البته چنین اقدامی بسیار نادر است و معمولا فقط برای مقابله با ریسکهای جدی استفاده میشود. آخرین کاهش اضطراری نرخ بهره فدرال رزرو در ابتدای اپیدمی کووید انجام شد.
به هر حال هنوز در مورد روند اقتصاد جهانی و از جمله اقتصاد ایالات متحده تردیدهای فراوانی وجود دارد. موسسات و تحلیلگران بزرگ در مورد اینکه این دور از کاهش نرخ بهره پیشگیرانه خواهد بود یا تسکینی دیدگاههای متفاوتی دارند.
اثرات احتمالی کاهش نرخ بهره فدرال رزرو چیست؟
احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو، انتظارات بازار را تغییر داده است و نشانههای زودهنگامی در بازارهای مالی جهانی و جریانهای سرمایه مشاهده میشود. همچنین پیشبینیها در مورد کاهش نرخ بهره توسط بانک انگلستان و بانک مرکزی اروپا برای مقابله با فشار نزولی بر اقتصاد داغتر شده است.
برخی سرمایهگذاران معتقدند که احتمال کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی انگلیس در ماه سپتامبر بیش از ۵۰٪ است. در مورد بانک مرکزی اروپا نیز انتظار میرود تا ماه اکتبر دوبار کاهش نرخ بهره را اعمال کند، حتی احتمال کاهش شدید در ماه سپتامبر نیز مطرح است.
برخی از تاثیرات احتمالی کاهش نرخ بهره فدرال رزرو پیشرو عبارتند از:
+ انتظار میرود کاهش نرخ بهره فدرال رزرو در ماه سپتامبر تاثیر قابلتوجهی بر بازارهای مالی جهانی داشته باشد؛ زیرا اولا با کاهش نرخ بهره دلار امریکا، پول به سمت بازارها و داراییهای سودآورتر سرازیر میشود و در نتیجه جریان سرمایه جهانی افزایش پیدا میکند.
_ کاهش نرخ بهره فدرال رزرو میتواند دلار را تضعیف کند که این اتفاق منجر به نوسان نرخ ارز و افزایش قیمت کالاهای دلاری مانند نفت خام و طلا میشود. اگرچه ضعیف شدن دلار باعث رقابتیتر شدن صادرات ایالات متحده میشود؛ اما تنشهای تجاری بینالمللی را تشدید میکند.
+ کاهش نرخ بهره ممکن است هزینه استقراض (دریافت وام) را برای بازارهای سهام جهانی کاهش دهد و در نتیجه محرکی برای بازارهای سهام باشد.
_ اگرچه کاهش هزینه استقراض، مشوقی برای افزایش سرمایهگذاریهای است؛ اما ممکن است شرکتها و کشورهایی که بدهی بالایی دارند به دلیل فشار بدهی و شرایط سخت وامگیری توان استفاده از این وجوه کمهزینه و سرمایهگذاریهای جدید را نداشته باشند.
_ در نهایت، ممکن است کاهش نرخ بهره فدرال رزرو موجب افزایش فشارهای تورمی جهانی شود، بهویژه زمانی که ارزش پولهای دولتی کم میشود و قیمت کالا بالا میرود. این اتفاق برای ثبات اقتصادی و سیاست بانک مرکزی پیامدهای ناخوشایندی را به دنبال دارد.
اثر کاهش نرخ بهره فدرال رزرو روی بازار ارزهای دیجیتال چیست؟
بسیاری از افراد بر این باور هستند که کاهش نرخ بهره فدرال رزرو باعث افزایش نقدینگی بازار، کاهش هزینه استقراض و در نهایت منجر به افزایش قیمت ارزهای دیجیتال میشود. بهعلاوه زمانی که نرخ بهره کاهش مییابد، عدم قطعیت بیشتر میشود و سرمایهگذاران به داراییهای امنی مانند بیت کوین روی میآورند.
از طرف دیگر بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که در یک فضای پیچیده و ناپایدار، ممکن است کاهش نرخ بهره منجر به نوسانهای قابلتوجهی در بازار شود. در جریان بحران مالی سال ۲۰۰۸ با وجود کاهش سریع نرخ بهره فدرال رزرو در همان مراحل اولیه، بازارهای مالی پس از ثبت یک سقف کوتاهمدت، به شدت سقوط کردند. ریشه بحران ۲۰۰۸ به ترکیدن حباب اینترنت و املاک مستغلات که اثر عمیقی بر اقتصاد بهجاگذاشته بودند، برمیگردد.
حالا باید منتظر ماند و دید که آیا کاهش نرخ بهره پیشرو منجر به تکرار اشتباهات گذشته و بروز بحرانهایی مانند حباب هوش مصنوعی یا بحران بدهی آمریکا میشود. در صورت وقوع چنین اتفاقاتی قطعا بازار رمزارزها نیز تحت تاثیر قرار میگیرد.
اثر کاهش نرخ بهره روی ارزهای دیجیتال در کوتاه مدت
با این حال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو و بانکهای مرکزی در کوتاه مدت محرک خوبی برای بازارهای مالی جهانی و بازار ارزهای دیجیتال بهشمار میآید. بیشک انتظار کاهش نرخ بهره فدرال رزرو بهنوبه خود منجر به افزایش نقدینگی و تحریک خوشبینی بازار میشود. در این شرایط موجی از افزایش قیمت ارزهای دیجیتال بهراه میافتد و فرصتهای جذابی برای سرمایهگذاران ایجاد میشود.
اثر کاهش نرخ بهره روی ارزهای دیجیتال در بلندمدت
اثر کاهش نرخ بهره فدرال رزرو بر بازار ارزهای دیجیتال در بلندمدت متفاوت است و به تحلیل جامعتری نیاز دارد:
- نخست اینکه روند بازار ارزهای دیجیتال به قدرت بهبود اقتصادی بستگی دارد. اگر کاهش نرخ بهره منجر به تقویت رشد اقتصادی شود، بازار ارزهای دیجیتال هم رشد میکند. در مقابل اگر رشد اقتصادی ضعیف باشد و اعتماد بازار کمرنگ شود، رمزارزها نیز تحت تاثیر قرار میگیرند. در طول همهگیری کووید، بیت کوین تحت تاثیر بازار سهام و کالا قرار گرفت و سقوط ۱۲ مارس ۲۰۲۰ را تجربه کرد. مارکوس تیلن (Markus Thielen) رئیس شرکت 10x Research اخیرا گفته است:
اقتصاد ایالات متحده ضعیفتر از انتظارات فدرال رزرو است. اگر بازار سهام از روند کاهشی شاخص تولید ISM تبعیت کند، ممکن است قیمت بیت کوین باز هم کاهش پیدا کند. بهعلاوه در دوران رکود اقتصادی احتمال اینکه سرمایهگذاران بیت کوینهای خودشان را بفروشند، وجود دارد.
- نکته دوم این است که فاکتورهای تورم هم باید درنظر گرفته شود. هدف بانک مرکزی از کاهش نرخ بهره، تحریک اقتصاد و افزایش مصرف است؛ اما از طرف دیگر ممکن است قیمتها بالا بروند و ریسک تورم بیشتر شود. در این صورت بانک مرکزی مجبور میشود نرخ بهره را مجددا افزایش دهد که فشار جدیدی را بر بازار رمزارزها وارد میکند.
- نکته آخر این است که انتخابات ایالات متحده و تغییر قوانین نظارتی نیز تاثیر گستردهای بر بازار ارزهای دیجیتال دارد. هنوز مشخص نیست که چه کسی بر مسند ریاست جمهوری مینشیند و چه سیاستی را در قبال ارزهای دیجیتال اتخاذ میکند.
بیشک کاهش نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی در سراسر جهان، فرصتها و چالشهای جدیدی را برای بازار ارزهای دیجیتال ایجاد میکند. از یک سو کاهش نرخ بهره به احتمال زیاد منجر به افزایش نقدینگی و استقبال از داراییهای کمریسکتر مانند بیت کوین میشود؛ اما از سوی دیگر ممکن است سایر عوامل چالشهایی را برای بازار رمزارزها ایجاد کنند. در حال حاضر تضمینی برای اینکه کاهش نرخ بهره موجب سودآوری بلندمدت ارزهای دیجیتال میشود، وجود ندارد.
جمعبندی
فدرال رزرو ایالات متحده به عنوان یکی از تأثیرگذارترین نهادهای مالی جهان از سیاست کاهش نرخ بهره به عنوان ابزاری قدرتمند برای تحریک اقتصاد استفاده میکند. این سیاست نه تنها با هدف افزایش نقدینگی و تشویق سرمایهگذاری در آمریکا اعمال میشود، بلکه تأثیرات گستردهای نیز بر بازارهای جهانی دارد.
در شرایط فعلی که اقتصاد جهانی با نگرانیهای رکود و تنشهای ژئوپلیتیکی روبهرو است، تصمیمات فدرال رزرو میتواند به تقویت رشد اقتصادی و ایجاد فرصتهای جدید منجر شود. با این حال، این اقدامات همچون شمشیری دو لبه ممکن است نوسانات و چالشهای غیرمنتظرهای را نیز به دنبال داشته باشند. نظر شما در مورد تصمیم آتی فدرال رزرو چیست؟ آیا افزایش نرخ بهره فدرال رزرو منجر به تکرار دوشنبه سیاه میشود؟