کریپتو کده

شبکه Kusama چیست؟ آشنایی با کوساما و کوین KSM

شبکه کوساما (Kusama) شبکه‌ای چند زنجیره‌ای و مقیاس‌پذیر جهت انجام نوآوری و ابتکارات برای توسعه‌دهندگان است. توسعه‌دهندگان بلاک چین با استفاده از این شبکه می‌توانند پلتفرم‌هایی با مقیاس‌پذیری و تعامل بی‌نظیر با سایر شبکه‌ها را ایجاد کنند. شبکه Kusama با استفاده از چارچوب، پایه و اساس (Substrate) و تقریبا با همان کد مبنای شبکه Polkadot ساخته شده است. Kusama در واقع شکل اولیه Polkadot است و به منظور آزمایش‌ پلتفرم‌هایی که قصد استفاده از فناوری Plokadot را دارند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این مقاله به این می‌پردازیم که شبکه Kusama چیست، چطور کار می‌کند، چه خدماتی دارد، کوین KSM چیست و پس از آن، به بررسی تیم توسعه‌دهنده، نقشه راه پروژه، نحوه خرید، فروش و نگهداری ارز دیجیتال KSM می‌پردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

این مقاله در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۴۰۰ بروز رسانی شده است.

شبکه Kusama چیست؟

شبکه Kusama چیست

کوساما (Kusama) شبکه قناری پولکادات است! نام قناری از ایده قناری‌هایی گرفته شده است، که در معادن زغال سنگ برای هشدار دادن به معدن‌چیان به‌کار گرفته می‌شدند. قناری‌ها در معادن با شناسایی مونوکسیدکربن و سایر گازهای سمی که می‌توانستند به معدن‌چیان آسیب بزنند، به آن‌ها اعلام هشدار کرده و معند‌چیان را از خطر مرگ نجات می‌دادند. معدن‌چیان هنگام کار در معدن، قناری‌ها را در قفس با خود به داخل تونل‌ها می‌برند؛ اگر گازهای خطرناکی مانند مونوکسید کربن در معدن جمع می‌شد، این گازها قبل از کشتن معدن‌چیان قناری را می‌کشتند و به این ترتیب هشداری برای خروج فوری از تونل‌ها به معدن‌چیان داده می‌شد. به طور مشابه، کوساما با هشدار دادن و کمک به شناسایی هر نوع آسیب‌پذیری یا ضعف در پایه کد پولکادات، به عنوان قناری این شبکه عمل می‌کند.

Kusama شبکه‌ای مقیاس‌پذیر از بلاک چین‌های تخصصی است که با استفاده از سابستریت Substrate ساخته شده است. سابستریت کیت توسعه‌ نرم‌افزاری شبکه پولکادات است، که شبکه پولکادات و تمامی شبکه‌های بلاک چینی روی آن توسط این کیت ساخته شده‌اند. همان طور که گفته شد، تقریبا از همان کد مبنای Polkadot برای ساخت شبکه کوساما استفاده شده است. این پلتفرم بستری برای تیم‌هایی است که به نوآوری در Kusama علاقه دارند و یا می‌خواهند به ارتقا و پیشرفت Polkadot کمک کنند.

Kusama در سال ۲۰۱۹ توسط گاوین وود (Gavin Wood) بنیان‌گذاری شد. گاوین وود بنیان‌گذار Polkadot و یکی از بنیان‌گذاران اتریوم است. او قبلا مدیر ارشد فناوری اتریوم بوده است. شبکه Kusama به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد که بلاک چین سفارشی خود را ایجاد کنند. Kusama محیطی پویا و انعطاف‌پذیر را فراهم کرده است، که فرآیند مدیریت و ارتقا را خیلی سریع برای توسعه‌دهنده‌ها ممکن می‌کند. توسعه دهندگان با استفاده از این شبکه می‌توانند پلتفرم‌های خود را با امنیت و مقیاس‌پذیری بالا تولید و برای استفاده در بازار ارائه کنند.

Kusama محیطی ایده‌آل برای استارت‌آپ‌های نو‌پا است. استارتاپ‌ها با استفاده از شبکه کوساما می‌توانند ساختار‌هایی به نام پاراچین (Parachain) در محیط بلاک چین ایجاد کنند. شبکه Kusama از جدید‌ترین فناوری‌ها استفاده می‌کند و این فناوری‌ها قبل از پیاده‌سازی در Polkadot، ابتدا در محیط Kusama آزمایش می‌شوند.

Kusama توسط جامعه کاربران خود هدایت می‌شود و هر گونه پیشنهادی در آن به رای گذاشته می‌شود. افراد این جامعه به تکامل این شبکه کمک می‌کنند و شکلی زیبا از دموکراسی در این جامعه نمایان است. جامعه کوساما از پشتیبانی شبکه پولکادات نیز بهره‌مند است و این موضوع به رشد و پیشرفت آن کمک شایانی می‌کند.

هدف و ایده شبکه Kusama چیست؟ 

تیم سازنده شبکه کوساما همان تیم سازنده شبکه پولکادات است. این شبکه از کدها و زبان برنامه‌نویسی مشابه شبکه پولکادات استفاده می‌کند. تمامی تغییرات و به‌روز‌رسانی‌ها پیش از آن که در شبکه پولکادات انجام شوند، در شبکه Kusama پیاده‌سازی می‌شوند. این شبکه به توسعه‌دهندگانی که قصد استفاده از بلاک چین پولکادات را دارند اجازه می‌دهد تا تمامی عملیات اجرایی خود را روی شبکه کوساما اجرایی کرده و از عملکرد صحیح آن‌ها مطمئن شوند.

توسعه‌دهندگان پس از راه‌اندازی و اطمینان از عملکرد برنامه‌های خود، می توانند با شرکت در مزایده پاراچین‌های شبکه پولکادات در صورت برنده شدن در این مزایده‌ها، برنامه‌های خود را به پولکادات منتقل کنند. در واقع هدف شبکه کوساما دادن فرصت به توسعه‌دهندگان پلتفرم‌های مختلف برای ساخت محصولی با کیفیت و کارآمد است. توسعه‌دهندگان با استفاده از کوساما می‌توانند پلتفرم‌های خود را ارتقا داده و جامعه کاربری خود را گسترش دهند و پس از اطمینان از عملکرد برنامه‌های خود آن‌ها را به شبکه پولکادات انتقال دهند.

شبکه Kusama چگونه کار می‌کند؟

شبکه Kusama مانند سایر شبکه‌های بلاک چینی از ساختار مخصوص به خود استفاده می‌کند. این شبکه با استفاده از سابستریت (Substrate) و کدهای شبکه پولکادات توسعه یافته است. شبکه کوساما از لحاظ ساختاری شباهت بسیار زیادی به شبکه پولکادات دارد. از این رو این شبکه نیز در ساختار خود از زنجیره‌هایی مثل ریلی چین (Relay Chain)، پاراچین (Parachain) و دیگر ساختارهایی که شبکه پولکادات از آن‌ها بهره می‌برد، استفاده می‌کند. کوساما در ساختار خود از چندین بخش مختلف تشکیل شده، که در ادامه آن‌ها را تشریح می‌کنیم:

ریلی چین (Relay Chain)

در قلب شبکه کوساما ریلی چین قرار دارد. تمامی شبکه‌هایی که روی شبکه کوساما ساخته می‌شوند به ریلی چین متصل شده و با اشتراک‌گذاری بلاک‌های خود از امنیت شبکه کوساما بهره‌مند می‌شوند. علاوه بر این شبکه‌های ساخته شده روی کوساما می‌توانند از طریق ریلی چین با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

ولیدیتورها (Validator)

ولیدیتورها یا نودهای اعتبار‌سنج مسئول حفظ امنیت در ریلی چین شبکه کوساما هستند. تمامی‌ دارندگان توکن KSM می‌توانند با سپرده‌گذاری توکن‌های خود در شبکه کوساما به یکی از اعتبار‌سنج‌های این شبکه تبدیل شوند. ولیدیتورها در شبکه کوساما بلاک‌های پیشنهادی پاراچین‌ها را دریافت کرده  و با اعتبار‌سنجی صحت انجام آن‌ها، این بلاک‌ها را در شبکه Kusama ثبت می‌کنند. ولیدیتورها در صورت عملکرد صحیح از شبکه کوساما پاداشی در قالب کارمزد تراکنش‌ها و پاداش ساخت بلاک جدید دریافت می‌کنند.

پاراچین (Parachain)

پاراچین‌ها در شبکه کوساما بلاک‌ چین‌های مستقلی هستند که در این شبکه ساخته و راه اندازی شده‌اند. هر کدام از پاراچین‌ها با منظور و اهداف مختلفی ساخته شده‌اند و همگی از طریق ریلی چین به شبکه کوساما متصل شده‌اند. تراکنش‌ها در پاراچین‌ها در بازه‌های زمانی مشخص به ریلی چین ارسال شده و پس از تایید در شبکه کوساما ثبت می‌شوند. امنیت پاراچین‌ها توسط ریلی چین و ولیدیتورهای شبکه کوساما تامین می‌شود. همچنین پاراچین‌ها در شبکه کوساما می‌توانند به راحتی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

نودهای جمع‌کننده (Collator)

نودهای جمع‌کننده وظیفه جمع‌آوری اطلاعات و انجام تراکنش‌ها در پاراچین‌ها را بر عهده دارند. این نودها تراکنش‌ها را در یک بلاک جمع‌آوری کرده و به ولیدیتور مربوط به پاراچین خود ارسال می‌کنند.  

مکانیسم اجماع شبکه Kusama

الگوریتم اجماع در شبکه Kusama در ابتدا حالتی متمرکز داشت که در این مرحله، نود‌های (Node) اعتبارسنج مستقیما توسط بنیاد اینترنت نسل سوم (Web3 Foundation) مدیریت می‌شدند. این بنیاد وظیفه ساخت و نظارت‌بر فناروری‌ها و برنامه‌های کاربردی در زمینه نرم‌افزارهای اینترنت غیرمتمرکز به منظور تمرکز زدایی و ثبات اکوسیستم Web3 به عهده دارد و توسط گاوین وود بنیان‌گذاری شده است. بعد از این مرحله، نوعی مدیریت ابتدایی به Kusama داده شد و یک شبکه غیرمتمرکز با الگوریتم گواه اثبات سهام (PoS) پدید آمد. بعد از آن این مکانیسم اجماع بیشتر توسعه پیدا کرد و گواه اثبات سهام کاندید شده (NPoS) شکل گرفت.

این مکانیسم به این شیوه است که دارندگان توکن KSM می‌توانند ۱۶ اعتبارسنج مختلف را کاندید کنند. هر یک از این اعتبارسنج‌ها مقداری KSM را به عنوان پاداش دریافت می‌کند، البته مقدار این پاداش بستگی به رتبه آن‌ها ندارد. و در نهایت، پاداش‌های شبکه به تناسب مقدار توکن‌های استیک شده توسط نودهای اعتبار‌سنج بین آن‌ها توزیع می‌شود.

فرایند حاکمیتی در شبکه Kusama

فرایندهای حاکمیتی در شبکه کوساما از ۳ قسمت مختلف تشکیل می‌شود. در ادامه این بخش‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم و نحوه تصمیم‌گیری در شبکه Kusama را تشریح می‌کنیم:

اتاق رفراندوم

هر کسی که توکن‌های KSM را خریداری می‌کند، می‌تواند در تغییرات و تصمیم‌گیری‌های شبکه کوساما ایفای نقش کند. کاربران این شبکه می‌توانند پیشنهادات خود را در قالب پروپوزال برای تغییرات شبکه اعلام کنند و پروپوزال سایر کاربران را تایید یا رد کنند.

شورای تصمیم‌گیری

شورای تصمیم‌گیری در شبکه کوساما توسط دارندگان توکن KSM انتخاب می‌شوند. اعضای این شورا مسئول پیشنهاد پروپوزال‌ها و تعیین اینکه کدام پروپوزال که توسط دارندگان توکن KSM داده شده است، در شبکه اعمال شود، هستند. شورای شبکه کوساما با هفت کرسی شروع به کار کرده است؛ اما قرار است با افزایش جامعه کاربری این شبکه تعداد اعضای آن نیز افزایش یابد.

کمیته فنی

اعضای کمیته فنی با رای اعضای شورا انتخاب می‌شوند. کمیته فنی در شبکه کوساما متشکل از تیم‌هایی است که به طور فعال در حال توسعه این شبکه هستند. این گروه می‌تواند در مواقع اضطراری پیشنهادات ویژه‌ای را ارائه دهد. 

نقطه شروع فرایند حاکمیتی در این شبکه، زمانی است، که پیشنهادی عمومی یا اضطراری از جانب کمیته فنی داده می‌شود و این پیشنهاد باعث تغییر در پروتکل شبکه می‌شود. چیزی که در مدیریت Kusama بسیار جالب توجه است، مسئله رفراندوم است، که در آن دارندگان توکن KSM به رای‌گیری در مورد تغییرات شبکه کوساما می‌پردازند. این رفراندوم‌ها در مورد پیشنهاد‌هایی هستند که می‌خواهند تغییراتی در ساختار شبکه کوساما ایجاد کنند.

پیشنهاد‌هایی که طرفداران زیادی داشته باشد و افراد زیادی از آن پشتیبانی کنند، به رفراندوم گذاشته می‌شوند. هر دوره راه‌اندازی در این شبکه معادل ۲۸ روز است و پیشنهاد‌هایی که در این دوره بیشترین طرفدار را داشته باشند، وارد مرحله رفراندوم و رای‌گیری می‌شوند. زمانی که رفراندوم انجام می‌شود، همه افراد دارای توکن KSM می‌توانند در آن شرکت کنند و به پیشنهاد مربوطه رای مثبت یا منفی دهند. ۳۰ روز بعد از به پایان رسیدن رفراندوم، نتیجه آن تصویب خواهد شد.

شورای تصمیم‌گیری در این میان دارای نقش مهمی است و در صورتی پیشنهاد این شورا به رفراندوم گذاشته می‌شود که توسط اکثریت اعضا تایید شود. در صورتی که پیشنهادی توسط اکثریت اعضای شورا تایید نشود، آن پیشنهاد هرگز به رفراندوم گذاشته نخواهد شد. 

خزانه در شبکه Kusama

خزانه در شبکه Kusama مجموعه‌ای از توکن‌های KSM است که از طریق کارمزد تراکنش‌ها، مجازات‌ نودهای شبکه و غیره جمع‌آوری می‌شود. مجموعه توکن‌های جمع‌آوری شده توسط شورای شبکه Kusama مدیریت می‌شود و برای توسعه شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این توکن‌ها در هر دوره باید خرج شوند و به همین خاطر، مکانیسم‌هایی برای ایجاد انگیزه و خرج کردن همه توکن‌ها ایجاد شده است. اگر این توکن‌ها در خلال دوره مورد نظر خرج نشوند و در اختیار امور مربوط به رشد و توسعه در این فضا قرار نگیرند، سوزانده خواهند شد.

البته تا به حال، استفاده از خزانه به صورت مرتب انجام نشده است و شک و تردید‌هایی پیرامون آن وجود داشته است. شیوه پیشنهاد‌های خرج کردن این توکن‌ها هنوز چندان مشخص نیست و به همین علت، فعالیت‌های شایان توجه‌ای در این زمینه انجام نگرفته است. شورای Kusama قرار است در این مورد بیشتر کار کند و با برنامه‌ریزی مناسب و ایجاد ساز و کار‌های لازم، وضعیت را تغییر دهد.

در حال حاضر، با دو روش می‌توان اقدام به خرج کردن وجوه خزانه کرد. این دو روش عبارتند از پاداش‌دهی و پیشنهاد‌های خرج کردن. پاداش را هر کسی می‌تواند پیشنهاد دهد و این فرآیند توسط شورا پشتیبانی می‌شود. معمولا پاداش در اثر کار‌های خلاقانه، ترجمه و تولید محتوا، بازاریابی و غیره به افراد داده می‌شود و ارزش نهایی آن هم بر اساس میانگین پاداش‌های داده شده توسط تمامی افراد جامعه کوساما تعیین می‌شود.

روش دیگری هم برای خرج توکن‌های خزانه موجود است و آن دادن پیشنهاد‌هایی برای خرج کردن این توکن‌هاست. این پیشنهاد‌ات باید جذاب باشند و انجام آن‌ها به رشد و توسعه شبکه Kusama کمک کند. این پیشنهاد‌ات توسط شورای شبکه Kusama مورد بررسی قرار می‌گیرند و در صورتی که واجد شرایط باشند تصویب می‌شوند و مبلغی از صندوق خزانه برای اجرای این پیشنهادات اختصاص می‌یابد.

البته جامعه Kusama در حال کار بر روی روش‌های جدیدی برای خرج کردن توکن‌های موجود در خزانه است و اقدامات موثری در این زمینه صورت گرفته است. قرار است که در آینده بخش خاصی برای تصمیم‌گیری در مورد پیشنهاد‌های خرج کردن ایجاد شود و این وظیفه از دوش شورا برداشته شود.

اعضای جامعه Kusama می‌توانند این پیشنهاد‌ها را با واریز کردن ۵ درصد از مبلغ درخواستی و یا با واریز کردن ۲۰ توکن KSM جهت مبارزه با اسپم بودن پیشنهادات، ارائه دهند. این پیشنهاد‌ات می‌توانند در زمینه‌های مختلفی مانند توسعه زیرساخت، امنیت، فعالیت‌های بازاریابی و غیره باشند. موقعیت‌های نامحدودی در این میان موجود است و مادامی که پیشنهاد داده شده ایده‌ای بکر باشد و مشکلی اساسی را حل کند، تایید خواهد شد و از خزانه کوساما بودجه‌ای مشخص به آن تعلق خواهد گرفت.

سرویس‌های شبکه Kusama چیست؟

سرویس‌های شبکه Kusama

شبکه کوساما سرویس‌های مختلفی را ارائه می‌دهد. توسعه‌دهندگان و کاربران می‌توانند از سرویس‌های این شبکه در بخش‌های زیر استفاده کنند:

توسعه‌دهندگان

نقش اولی که در این شبکه مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم، نقش سازندگان بلاک‌ چین‌های مختلف در شبکه کوساما است، که مخصوص توسعه‌دهنده‌ها و تیم‌های توسعه است. منظور این است که این افراد با استفاده از شبکه Kusama که مکانی برای آزمایش ایده‌های جدید است، اقدام به ساخت پاراچین، اکسپلورر و خدمات دیگری در این شبکه می‌کنند.

همانطور که پیشتر بیان شد، برنامه‌ها و شبکه‌های مختلف باید یک پاراچین در شبکه کوساما ایجاد کنند تا از مزایای این شبکه مانند امنیت، ارتباط با سایر بلاک‌ چین‌ها، مقیاس‌پذیری بالا، کارمزد پایین معاملات و به‌روز‌رسانی بدون نیاز به فورک بهره‌مند شوند؛ اما برای بدست آوردن یک پاراچین توسعه‌دهندگان باید چه مسیری را طی کنند؟

توسعه‌دهندگانی که قصد ساخت شبکه‌های خود در شبکه کوساما را دارند باید در رقابتی به نام حراج اسلات پاراچین (Parachain Slot Auction) شرکت کنند و برنده یک اسلات شوند. هر اسلات پاراچین به عنوان یک جای خالی در شبکه کوساما برای ساخت یک شبکه محسوب می‌شود و توسعه‌دهندگان برای کسب این جایگاه باید با یکدیگر به رقابت بپردازند.

پاراچین اسلات‌ها در شبکه کوساما محدود است و نهایتا ۱۰۰ اسلات در این شبکه وجود خواهد داشت. از این رو رقابت برای تصاحب یکی از این اسلات‌ها بین پروژه‌های مختلف بسیار دشوار است. پروژه‌ها برای کسب یکی از این اسلات‌ها دو روش پیش رو دارند در روش اول آن‌ها می‌توانند با تامین سرمایه از سرمایه‌گذاران مختلف و یا اعضای پروژه و با قفل کردن توکن‌های KSM در حراج اسلات پاراچین‌ها شرکت کنند.

در روش دوم توسعه‌دهندگان می‌توانند با معرفی پروژه‌های خود به کاربران توکن‌های KSM را به صورت وام جمعی (Crowd Loan) جمع‌‌آوری کرده و در حراجی اسلات پاراچین‌ها شرکت کنند. کاربران در ازای شرکت در Crowd Loan‌ها و در صورت برنده شدن پروژه برای دریافت یک اسلات در شبکه کوساما، توکن‌های بومی آن پروژه را به عنوان پاداش دریافت می‌کنند. توکن‌های KSM جمع‌آوری شده برای حراجی تا زمان پایان اجاره اسلات در یک قرارداد هوشمند قفل می‌شود و پس از پایان مهلت اجاره به دارندگان آن‌ها بازگردانده می‌شود. مدت زمان اجاره هر اسلات در شبکه کوساما بین ۶ ماه تا دو سال است و هر پروژه بسته به نیاز خود می‌تواند این مدت زمان را پیش از شرکت در حراج اسلات‌ها تعیین کند. در نهایت این رقابت بین پروژه های مختلف برگزار می‌شود و هر اسلات به پروژه‌ای تعلق می‌یابد که بیشترین تعداد توکن KSM را قفل کرده باشد.

توسعه‌دهندگان مختلف می‌توانند با استفاده از سابستریت یا کیت توسعه نرم‌افزاری شبکه پولکادات و کوساما، بلاک چین‌های خود را که هر کدام قابلیت‌ها و خدمات مختلفی را ارائه می‌دهند، ایجاد کنند. توسعه‌دهنگان با توجه به نوع برنامه‌ها و خدماتی که قصد ارائه آن در شبکه کوساما را دارند باید مراحل زیر را طی کنند.

  • ایجاد و ساخت یک پاراچین با استفاده از سابستریت.
  • تست و صحت عملکرد برنامه ساخت شده.
  • تعیین استراتژی اجاره یک اسلات در شبکه کوساما.
  • پیوستن به مزایده اجاره اسلات‌ها و ارائه پیشنهادات و توضیحات به کاربران به مدت یک هفته.
  • استقرار برنامه ساخته شده در صورت برنده شدن اسلات.
  • تمدید اجاره اسلات با پایان یافتن مدت قرارداد اجاره.

کاربران

کاربران در شبکه کوساما می‌توانند به چند طریق از خدمات این شبکه بهره‌مند شوند.

  • شرکت در Crowd Loan و مشارکت در پروژه‌هایی که قصد دارند در شبکه کوساما فعالیت کنند.
  • استفاده از پروژه‌های مختلفی که بر بستر این شبکه اجرا می‌شوندو هر کدام از آن‌ها خدماتی را ارائه می‌دهند. پروژه‌هایی مانند مون‌ریور (Moonriver)، Khala Network و غیره. لیست کامل پاراچین‌های شبکه کوساما را می‌توانید از این لینک مشاهده کنید.
  • تبدیل شدن به اعتبار‌سنج در شبکه کوساما و یا شبکه‌هایی که بر بستر آن ساخته شده‌اند.

مقایسه Kusama و Polkadot

مقایسه Kusama و Polkadot

اولین تفاوت فنی اصلی بین شبکه Kusama و Polkadot در این است که Kusama دارای پارامتر‌های مدیریتی تعدیل‌یافته‌ای است، که اجازه ارتقا‌های سریع‌تر را می‌دهد. این بدین معنی نیست که خود بلاک چین Kusama سریع‌تر است، بلکه به این معنی است که مدت زمان کوتاه‌تری بین رویداد‌های مدیریتی و تصویب ارتقا‌ها و بهبودی‌ها موجود است.

توسعه‌دهنده‌ها راحت‌تر می‌توانند وارد شبکه Kusama شوند و موانع کمتری برای آنها موجود است. Kusama برای اعتبارسنج‌ها هم مفید‌تر است، زیرا موقعیتی برای اصلاح زیرساخت اعتبارسنجی را برای آنها فراهم می‌آورد. اگرچه Polkadot همیشه شبکه اولیه برای توسعه برنامه‌های سازمانی خواهد بود؛ اما Kusama نیز مکانی برای انجام آزمایش‌های مهیج در مورد فناوری‌های نوین خواهد بود.

شبکه Kusama را می‌توان شبکه‌ای غیرمتمرکز و پویا نامید که توسط اعضای جامعه خود کنترل می‌شود و این اعضا انگیزه لازم را برای فعالیت‌های خود در این شبکه دارند. Kusama شبکه‌ای برای تیم‌های جدید و تازه‌وارد می‌تواند باشد. این تیم‌ها می‌توانند اقدام به آزمایش ایده‌های خود در محیطی انعطاف‌پذیر و کم ریسک کنند. امروزه می‌بینیم که پروژه‌هایی مانند چین لینک (Chainlink) وارد فضای Kusama شده‌اند و برای انجام آزمایشات خود از این فضا استفاده می‌کنند.

Polkadot مسیری برای پروژه‌های تکامل‌یافته‌تر است و این پروژه‌ها می‌توانند از این فضا نهایت استفاده را ببرند؛ اما همان طور که گفته شد، Kusama مسیری برای ایده‌های جدید و نوآوری است و پروژه‌های جاه‌طلبانه می‌توانند از آن بهره بگیرند. Kusama دارای جامعه‌ای از هواداران مشتاق است و برخی از این هواداران به قدری عاشق این جامعه هستند که لوگوی Kusama را خال‌کوبی کرده‌اند.

توضیحاتی در مورد پاراچین و Parathread

پاراچین شکل ساده‌تری از بلاک چین است که امنیت خودش را از امنیت فراهم شده توسط زنجیره رله می‌گیرد. اعتبار پاراچین توسط اعتبارسنجان زنجیره رله تایید می‌شود. هر پاراچین به یک اسلات پاراچین نیاز دارد که توسط حراج‌های صورت گرفته کسب می‌شود.

Parathread از منظر فنی بسیار به پاراچین نزدیک است. پاراچین می‌تواند در بعضی از اوقات به Parathread تبدیل شود و عکس این قضیه نیز امکان دارد. پاراچین از طریق حراج اسلات خود را به دست می‌آورد، اما Parathread کارمزدی ثابت برای ثبت نام دارد که هزینه آن کمتر از هزینه کسب اسلات پاراچین است. اما این کارمزد تنها ثبت نام کد Parathread را تضمین می‌کند. با پیشرفت Parathread و ایجاد بلاک‌های جدید، کارمزد جدیدی ایجاد خواهد شد.

نقشه راه شبکه Kusama چیست؟

در آگوست سال ۲۰۱۹ (مرداد سال ۱۳۹۸) بود که Kusama به عنوان نسخه اولیه و بازبینی نشده Polkadot ساخته شد. Kusama در ابتدا به عنوان محیطی برای آزمایش‌های Polkadot ایجاد شد. 

در سپتامبر سال  ۲۰۱۹ (شهریور ۱۳۹۸) بود که ارتقایی در این شبکه انجام شد و این ارتقا از لحاظ فنی زنجیره جدیدی ایجاد کرد و بسیاری از عیب‌ها در شبکه کوساما برطرف شد. 

ارتقای بعدی در اکتبر ۲۰۱۹ (مهر ۱۳۹۸) انجام گرفت و الگوریتم گواه اثبات سهام در این ارتقا به الگوریتم گواه اثبات سهام کاندید شده تغییر یافت. در این نسخه همچنین واحد انتخابات شورا معرفی شد که به مشارکت‌کنندگان اجازه انتخاب اعضای شورای Kusama داده می‌شد. 

در نوامبر ۲۰۱۹ (آبان ۱۳۹۸) تلاش‌هایی برای تازه‌سازی سیستم مدیریتی شبکه Kusama انجام گرفت و به این ترتیب، یک سیستم مدیریتی غیر‌متمرکز در شبکه کوساما ایجاد شد.

ارتقای بعدی این شبکه در ژانویه ۲۰۲۰ با شکست مواجه شد، البته Polkadot در این زمینه کمک کرد و Kusama خیلی سریع به  حالت عادی بازگشت.

شبکه Kusama با چه پروژه‌هایی همکاری داشته است؟

شرکت‌های Parity Technologies و Web3 Foundation که مستقیما زیر نظر کوین وود فعالیت می‌کنند، از شرکت‌های اصلی توسعه‌دهندگان شبکه Kusama محسوب می‌شوند. همچنین همانطور که پیش‌تر بیان شد شبکه کوساما و پولکادات هر دو توسط کمپانی‌های یکسانی توسعه یافته‌اند و اعضای تیم توسعه دهندگان آن‌ها نیز یکسان است. شبکه Kusama سرمایه‌گذاران مختلفی دارد. از جمله این سرمایه گذاران می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  1Confirmation یک صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر است که به دنبال تأمین مالی پروژه‌هایی است که برای پیشبرد تمرکززدایی وب و جامعه غیرمتمرکز تلاش می‌کنند.
  • Placeholder یک شرکت سرمایه‌گذاری خطرپذیر است که در شبکه‌های بلاک چینی غیرمتمرکز سرمایه‌گذاری می‌کند.
  • NGC Ventures در سال ۲۰۱۷ و در کشور سنگاپور تأسیس شد، این شرکت یکی از بزرگترین و فعال‌ترین سرمایه‌گذاران در ارزهای دیجیتال است و در بسیاری از پروژه‌های بلاک چینی سرمایه‌گذاری کرده است.

معرفی اعضای تیم شبکه Kusama

اعضای تیم شبکه Kusama

تیم Kusama متشکل از همان اعضای تشکیل دهنده تیم Polkadot است و بنیاد اینترنت نسل سوم هم کمک شایان توجه‌ای به راه‌اندازی این شبکه کرده است. همان طور که گفته شد، گاوین وود (Gavin Wood) اقدام به راه‌اندازی Kusama در سال ۲۰۱۹ کرد و این پروژه برای آزمایشات Polkadot راه‌اندازی شد. البته ناگفته نماند که شبکه Kusama بیشتر از یک شبکه آزمایشی است و کاربردها و قابلیت‌های متعددی را برای توسعه‌دهندگان و کاربران فراهم کرده است.

توکن KSM چیست؟

وکن KSM چیست

توکن KSM، توکن بومی شبکه Kusama است. افرادی که در عرضه اولیه Polkadot دارای توکن DOT بوده‌اند، می‌توانند به همان مقدار توکن KSM را از شبکه Kusama مطالبه کنند. شبکه Kusama به این ترتیب در راستای جامعه DOT و دارندگان این توکن قرار می‌گیرد و همگام با آن عمل می‌کند. به منظور بررسی آدرس‌ها و تراکنش‌های KSM، می‌توان از اکسپلورر‌هایی مانند Polkascan.io یا Kusama.subscan.io استفاده کرد. توکن KSM کاربرد‌های زیادی دارد که از جمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اعتبارسنجی در شبکه کوساما
  • شرکت در اسلات پاراچین‌ها
  • انتخاب اعتبار‌سنج‌ها
  • شرکت در فرایندهای حاکمیتی و توسعه و بهبود شبکه کوساما
  • پرداخت کارمزد تراکنش‌ها

توکن KSM در ابتدا به صورت ایردراپ بین اولین سرمایه‌گذاران توکن DOT و با نسبت ۱‌به۱ توزیع شد. همچنین شرکت‌های Parity Technologies و Web3 Foundation معادل ۱۰۰,۰۰۰ توکن KSM را برای سهامداران شبکه کوساما و جامعه توسعه‌دهندگان آن در نظر گرفته است. حداکثر تعدا توکن‌های KSM ثابت نیست و نرخ تورم آن هر سال ۱۰ درصد است. همچنین اگر بیش از نیمی از توکن‌های KSM استیک شوند، تمام توکن‌های جدیدی که در این شبکه تولید می‌شوند به اعتبار‌سنج های این شبکه تعلق می‌گیرد؛ اما اگر این میزان کمتر از ۵۰ درصد باشد، بخشی از توکن‌های جدید به خزانه شبکه Kusama انتقال پیدا می‌کند. 

به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مقاله ارزش کل بازار KSM معادل ۱,۱۳۴,۹۴۱,۴۱۶ دلار است و در جایگاه ۸۷ بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. عرضه کل این توکن ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ واحد است که از این میزان حدود ۸,۹۸۰,۰۰۰ میلیون عدد در گردش است. بیشترین قیمت برای ارز دیجیتال KSM در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۰ با قیمت ۶۲۱.۷۱ دلار ثبت شده است. کمترین قیمت آن نیز مربوط به ۲۴ دی ۱۳۹۸ وقیمت ۰.۸۸ دلار است. در حال حاضر قیمت KSM برابر با ۱۲۳.۹۹ دلار است.

کوین KSM را از کجا بخریم؟

کوین KSM را می‌توان از صرافی‌های متمرکز کوینکس، بایننس، کوکوین، کراکن، بیترکس، بیتفینکس، کوین‌بیس،Gate.io ,LBank MEXC و Mandala Exchange خریداری کرد.

کوین KSM را در چه کیف پول‌هایی نگهداری کنیم؟

کیف پول‌های کوین ksm

کوین KSM در کیف پول‌های نرم‌افزاری تراست ولت، im Token ،Math Wallet و کیف پول رسمی شبکه پولکادات که به صورت اکستنشن می‌توان آن را به مرورگر کروم اضافه کرد، قابل ذخیره است. همچنین این کوین را می‌توان در کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر و ترزور نیز نگهداری کرد. 

کلام آخر

شبکه Kusama آینده درخشانی می‌تواند داشته باشد؛ زیرا این شبکه بستری برای آزمایش ایده‌های جدید است. افراد ناشناخته و استعداد‌های گوناگون می‌توانند از امکانات و سرویس‌های این شبکه استفاده کنند و این رویدادی بسیار مهم است. البته Kusama هنوز در ابتدای راه است و باید ببینیم که آیا این شبکه می‌تواند به توسعه و رشد خود ادامه دهد یا نه. در این مقاله به این پرداختیم که شبکه Kusama چیست، چطور کار می‌کند، چه خدماتی دارد، کوین KSM چیست و پس از آن، به بررسی تیم توسعه‌دهنده، نقشه راه پروژه، نحوه خرید، فروش و نگهداری ارز دیجیتال KSM پرداختیم. نظر شما درباره شبکه کوساما چیست؟ به نظر شما این شبکه می‌تواند در آینده جایگاه بالایی در بین شبکه‌های بلاک چینی داشته باشد؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
kusama

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
1 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا