متوسط NFT

وام NFT چیست؟ آشنایی با بهترین پلتفرم‌های وام NFT

در حال حاضر محبوبیت NFTها و پلتفرم‌های DeFi در دنیای کریپتو در حال افزایش است. NFTها یا توکن‌های غیرقابل تعویض، دسته‌ای از دارایی‌های رمزنگاری هستند که قابل تکرار یا جایگزینی نیستند. DeFi یا امور مالی غیرمتمرکز، به پلتفرم‌های بلاک‌چینی اشاره دارد که محصولات و خدمات مالی را بدون نظارت بانک‌ها یا موسسات مالی به سرمایه‌گذاران ارز دیجیتال ارائه می‌کنند. ادغام DeFi با NFTها اقتصاد کاملا جدیدی را برای این دسته از دارایی‌های رمزنگاری‌شده ایجاد می‌کند. در این مقاله از میهن بلاکچین قصد داریم در ابتدا درباره اینکه وام NFT چیست صحبت کنیم، سپس نحوه عملکرد وام‌های NFT را بررسی کنیم و به برخی از پلتفرم‌های موجود وام‌دهی نگاهی بیندازیم.

وام NFT چیست؟

وام NFT چیست

وام های NFT توسط پلتفرم‌های DeFi ارائه می‌شود. این پلتفرم‌ها به دارندگان NFT این امکان را می‌دهند تا قطعات یا کلکسیون‌های NFT خود را برای دریافت ارزهای دیجیتال یا ارزهای فیات در رهن بگذارند. بسیاری از NFT‌های موجود در بازار نقدینگی بالایی دارند؛ بعلاوه چندین پروژه DeFi نیاز روزافزون به بهبود نقدینگی NFTها را با استفاده از راه‌حل‌هایی مانند وام‌دهی رفع می‌کنند.

توکن‌های غیرقابل تعویض می‌توانند مالکیت طیف گسترده‌ای از اقلام دنیای واقعی و دارایی‌های دیجیتال را نشان دهند؛ از املاک مجازی و کارت‌های کلکسیونی گرفته تا آثار هنری دیجیتال و آواتارها. بزرگترین مزیت NFT‌ها غیر‌قابل‌تعویض بودن آنهاست که اساسا به این معنی است که آن‌ها قابل تقسیم نیستند و نمی توان آنها را تکرار کرد.

در مقابل، ارزهای دیجیتال قابل تقسیم هستند، به این معنی که سرمایه گذاران مجبور نیستند یک بیت کوین را به طور کامل بخرند، بلکه می توانند کسری از این دارایی را خریداری کنند. در مقایسه، همه NFTها دارای یک شناسه دیجیتال منحصر به فرد هستند که تضمین می کند نمی توان آنها را کپی یا تقسیم کرد. اصالت یک NFT به راحتی در بلاک چین قابل تایید است.

NFT پنج هزار روز اول
NFT هنری اثر Beeple که با فروش ۶۹٬۳۴۶٬۲۵۰ دلاری در مارس ۲۰۲۱ رکورد‌شکنی کرد.

در بسیاری از موارد، NFTها به یک فایل دیجیتال اشاره می کنند؛ این فایل می‌تواند یک کلیپ صوتی، اثر هنری، تصویر GIF یا ویدیو باشد. خبرساز‌ترین اثر فروش‌رفته در سال گذشته، NFT هنری Everydays (The First 5000 Days) اثر هنرمند دیجیتال Beeple بود. این اثر به قیمت ۶۹ میلیون دلار در خانه حراج کریستی فروش رفت و در مارس ۲۰۲۱، تب و تاب NFT را شعله‌ور کرد.

از نمونه‌های دیگر پر‌فروش‌ترین NFTها می‌توان به اولین توییت جک دورسی، یکی از بنیان‌گذاران توییتر یا NBA Top Shot (یک بازار رسمی برای کارت‌های تجارت دیجیتال دارای مجوز NBA است که برخی از بزرگترین ستاره‌های NBA را شامل می‌شود) اشاره کرد. طرفداران NBA می‌توانند از مالکیت منحصربه‌فرد کارت‌های ورزشی دارای مجوز لذت ببرند یا از آنها برای دریافت سود استفاده‌کنند.

کلیپ NFT از کوین دورانت
اولین نسخه از یک کلیپ NFT از کوین دورانت در حال گل کردن توپ بسکتبال که تقریبا ۲۰٬۰۰۰ دلار فروش رفت.

عدم تعویض‌پذیری NFT‌ها برای منحصربه‌فرد بودن این دارایی‌ها عالی است. این امر دسته‌بندی مشخصی از دارایی‌ها را برای اقلام دیجیتالی ایجاد کرده است که با مجموعه‌های هنری، سنتی و سایر کلکسیون‌های فیزیکی کمیاب، مانند کارت‌های بیسبال یا پوکمون، مشابهت دارد.

با این حال، غیر قابل تعویض بودن بدون مشکل هم نیست. برجسته‌ترین مشکل غیرقابل‌تعویض بودن این است که سرمایه‌گذاران NFT را محدود می‌کند و باعث می‌شود NFTها نقدشوندگی زیادی نداشته باشند. هنگامی که یک سرمایه‌گذار NFT دریافت می‌کند، راه معمول کسب سود این است که پس از افزایش ارزش، آن را بفروشد. اینجاست که وام های NFT وارد می‌شوند، مکانیسمی که به لطف DeFi امکان‌پذیر شد.

وام های NFT و توکن‌های بی‌همتای تقسیم‌شده از طریق پروتکل‌های DeFi، به راهی برای حل مشکل کمبود نقدینگی NFT تبدیل شده‌اند. این نوآوری‌ها بازاری ایجاد می‌کنند که صاحبان NFT در آن می‌توانند NFT‌های خود را در ازای دریافت ارزهای دیجیتال یا فیات، در رهن بگذارند.

هنگامی که شما یک NFT خریداری می‌کنید، به طور کلی استفاده مفید از آن چالش برانگیز است. بر خلاف ارزهای دیجیتال قابل تعویض، NFTها را نمی توان برای کسب سود استیک کرد یا به شکل دیگری به کار گرفت؛ با این حال وام‌هایی با پشتوانه NFT به دارندگان این امکان را می‌دهد تا از دارایی‌های دیجیتال خود به عنوان وثیقه استفاده کنند و در ازای آن دریافتی داشته باشند. از این وام‌ها می‌توان برای خرید NFT‌های بیشتر، خرید توکن‌هایی که می‌توانند به فیات تبدیل شوند یا خرید توکن‌هایی که می‌توانند در پروتکل‌های DeFi برای کسب درآمد به‌کار گرفته‌شوند، استفاده کرد.

میزان فروش NFT در ساال ۲۰۲۱
میزان فروش NFT هنری در سال ۲۰۲۱ از ۲٬۱ میلیارد دلار فراتر رفت.

DeFi در بازارهای کریپتو با انبوهی از برنامه‌های کاربردی نظیر برنامه‌های وام‌دهی، اجاره، استیکینگ و معاملات مارجین، بدون دخالت بانک یا مرجع متمرکز، پیشرفت‌های زیادی داشته است. مکانیسم‌های DeFi مانند دارایی‌های تقسیم‌بندی‌شده، وام‌دهی با وثیقه، سهام‌داری NFT و موارد دیگر، راه‌های جدیدی را پیش روی مالکان قرار می‌دهند تا از NFT‌های خود فراتر از استراتژی‌های سرمایه‌گذاری منفعل مانند سیستم خرید و نگه‌داری استفاده کنند.

وام‌دهی DeFi به‌‌طور ویژه توسط قراردادهای هوشمند پیاده‌سازی می‌شوند، که به عنوان پایه و اساس راه‌حل‌های وام شفاف، باز و خوداجرا هستند و نیازی به نظارت ندارند. آنها وظایف از پیش تعیین شده را اجرا می کنند و درست مانند هر برنامه‌ معمولی، کاربران می‌توانند از طریق رابط‌های ساده به آنها دسترسی داشته باشند.

با این وجود، قراردادهای هوشمند مورد استفاده توسط پلتفرم‌های DeFi، بی‌عیب و نقص نیستند. به عنوان مثال، حمله وام سریع یک نگرانی رایج برای این پلتفرم‌ها است. هکر‌ها می‌توانند با گرفتن وام از بازار سوءاستفاده کنند و ارزش توکن قرض گرفته‌شده را کاهش دهند. سپس توکن را با قیمت کمتر بازخرید می‌کنند، وام را بازپرداخت کرده و مابه‌التفاوت را به جیب می‌زنند.

صرف‌نظر از این موانع، وام‌های NFT به کندی در بازار مورد توجه قرار می‌گیرند. اکوسیستم NFT در حال حاضر به دلیل قدمت و وسعت بازار، توسعه‌نیافته است؛ اما استفاده زیاد از قرض‌گیری، استیکینگ و مالکیت تقسیم‌شده، باعث رشد این صنعت می‌شود.

وام NFT چگونه کار می کنند؟

پلتفرم‌هایی که از وام‌ NFT پشتیبانی می‌کنند، به مشارکت‌کنندگان این امکان را می‌دهند تا بدون واسطه، شرایط را تعیین کنند. وام گیرندگان می‌توانند بسته به محبوبیت NFT، تقریبا ۵۰٪ از ارزش NFT را با نرخ بهره ۲۰٪ الی ۸۰٪، بصورت وام دریافت کنند.

مزیت پروتکل‌های DeFi این است که در مقایسه با موسسات وام‌دهی سنتی، ساده، شفاف و سریع هستند. بعلاوه هیچ مرجع متمرکزی وجود ندارد که لازم باشد امتیاز اعتباری شما را بررسی کند، هویت واقعی شما را تایید کند و روزها یا هفته‌ها را صرف بررسی درخواست شما کند.

پلتفرم‌های DeFi با استفاده از قراردادهای هوشمند، به کاربران امکان کنترل کامل سرمایه‌شان را می‌دهد. دارایی‌هایی که به عنوان وثیقه گذاشته می‌شوند، به یک قرارداد هوشمند ایمن که به عنوان یک شخص ثالث و بی‌طرف عمل می‌کند، فرستاده می‌شوند. این قراردادها برای تسهیل فرآیند وام‌دهی و استقراض به‌طور خودکار برنامه‌ریزی شده‌اند.

این امر از نظر تئوری، ساده و بی‌نقص به نظر می‌رسد، اما بازار بدون ریسک هم نیست. اگر وام‌گیرنده نتواند وام و بهره را تا پایان مهلت وام بازپرداخت کند، وام دهنده می‌تواند NFT را تصاحب کند. همچنین ممکن است وام دهندگان پروژه‌های جدید NFT را به دلیل نوسانات قیمتی به عنوان وثیقه نپذیرند؛ زیرا در صورت عدم وجود تقاضا برای NFT مورد وثیقه، وام دهندگان در نهایت ضرر می‌کنند.

تقسیم‌پذیری NFT چیست؟

یکی از ویژگی‌های اصلی NFTها این است که آنها منحصر به فرد و غیرقابل تقسیم هستند و مالکیت مطلق را تضمین می کنند. این بدان معناست که فقط یک مالک می تواند به طور کامل یک NFT داشته باشد. مالکیت تقسیمی توکن‌های یکتا (Fractionalized Ownership) روشی است که به افراد متعدد این امکان را می‌دهد تا یک «بخش» از یک NFT را داشته باشند.

دارندگان NFT می توانند از فِرکشن کردن برای توکنیزه کردن NFT خود استفاده کنند. برخی از NFTها قیمت بسیار بالایی دارند؛ لذا تقسیم‌بندی روشی مناسب برای اشخاصی است که می‌خواهند سرمایه کمتری را برای کسری از یک دارایی سرمایه‌گذاری کنند. یک NFT که یک توکن ERC721 است را می توان به چندین توکن ERC20 تقسیم کرد که هر کدام به صورت جداگانه با قیمت بسیار مقرون به صرفه‌تری فروخته می‌شوند.

سیستم تقسیم‌پذیر کردن توکن‌های یکتا افق‌های جدیدی را برای بازار NFT باز کرده است و مزایای زیادی را به همراه دارد، از جمله:

  • افزایش نقدینگی: غیرقابل تعویض بودن NFTها نقدینگی آن‌ها را کم می‌کند. به عنوان مثال، سرمایه‌گذاری که یک NFT را با قیمت بالا می‌فروشد، ممکن است برای جذب یک نهنگ که توانایی مالی خرید دارایی را داشته باشد، مجبور باشد مدت زیادی صبر کند. تقسیم کردن یک NFT به چندین بخش، نقدینگی دارایی را افزایش می‌دهد و یافتن سرمایه‌گذاران علاقه‌مند را آسان‌تر می‌کند.
  • تخمین قیمت: با افزایش نقدینگی، تخمین قیمت ساده‌تر می‌شود. یکی از بزرگترین مزایای تقسیم‌بندی این است که به سرمایه‌گذاران کمک می‌کند تا ارزش بازار یک دارایی را سریع‌تر ارزیابی کنند.
  • کسب درآمد آسان: یافتن خریدار برای NFTهایی که تقسیم شده‌اند، آسان‌تر است. به جای پرداخت صدها هزار دلار برای یک CryptoPunk یا Bored Ape، سرمایه‌گذاران احتمالا هزاران دلار را برای خرید بخشی از آن‌ها پرداخت می کنند.

NFTهای تقسیم شده می‌توانند در بازار NFT‌های هنر دیجیتال، کلکسیون‌ها، آیتم‌های درون بازی، نام‌های دامنه، موسیقی و املاک تحولات زیادی ایجاد کنند. در تمام این زمینه‌ها، سازندگان NFT، هنرمندان و صاحبان املاک می‌توانند از تقسیم‌بندی برای فروش سریع دارایی‌های خود به بازار گسترده‌تری که شامل سرمایه‌گذاران کوچک تا متوسط است، دسترسی پیدا کنند.

بهترین پلتفرم‌ها برای وام‌ های NFT

بازار وام های NFT هنوز در مراحل ابتدایی خود است، اما در حال حاضر تعداد انگشت شماری از پلتفرم‌های DeFi وجود دارند که امکان رهن NFTها برای دریافت وام را دارند. همچنین چندین پروژه در حال ظهور وجود دارد که به دنبال پذیرش NFT به عنوان وثیقه برای وام هستند که از این بین می‌توان به پروژه هایی که از پروتکل وام دهی Aave استفاده می‌کنند، اشاره کرد. حال که با متوجه شدیم وام NFT چیست، در ادامه بهترین پلتفرم‌های ارائه‌دهنده‌ی وام‌های NFT را معرفی کردیم.

پلتفرم NFTfi

پلتفرم وام دهی NFT NFTfi

NFTfi اساسا یک وثیقه‌فروشی دیجیتالی است که با استفاده از توکن‌های ERC721 به عنوان وثیقه، وام‌ می‌دهد. این پلتفرم به کاربران این امکان را می‌دهد که NFT‌ها را در ازای ارزهای دیجیتال مختلف رهن دهند. البته این وثیقه‌ها سپس می توانند به صورت نقدی فروخته شوند. وام‌دهندگان بر اساس ارزش NFT که به عنوان وثیقه گذاشته شده است، به وام‌گیرندگان مبلغی را به عنوان وام پیشنهاد می‌کنند. اگر وام گیرنده پیشنهاد را بپذیرد، NFT تا زمانی که شرایط وام محقق شود، در یک قرارداد هوشمند قفل می‌شود.

طبق گزارش‌ها، این پلتفرم از زمان راه‌اندازی در ژوئن ۲۰۲۰، بیش از ۱۲ میلیون دلار حجم معاملات ثبت کرده است. میانگین مبلغ وام این پلتفرم ۲۶٬۰۰۰ دلار دریک ماه است، اما ظاهرا این پلتفرم وام‌هایی تا مبلغ ۲۰۰٬۰۰۰ دلار را نیز تسهیل کرده است. نرخ‌های پیش‌فرض این وام‌ها دقیقا زیر ۲۰% قرار دارند و بسته به NFT متفاوت هستند.

پلتفرم Arcade

پلتفرم وام دهی NFT Arcade

Arcade یک پلتفرم وام‌دهی NFT است که عمدتا برای سرمایه‌گذاران خرد با ارزش خالص بالا و وام‌دهندگان نهادی طراحی شده است. این پلتفرم بر اساس پروتکل Pawn ساخته شده است (یک زیرساخت نقدینگی غیر‌حضوری که به‌طور خاص برای وام‌هایی با پشتیبانی NFT طراحی شده است).

دارندگان NFT می‌توانند با وثیقه گذاشتن یک یا چند دارایی خود، از طریق برنامه Arcade درخواست وام کنند. کاربران باید ابتدا این برنامه را به کیف پول متامسک خود متصل کنند، سپس انتخاب کنند که از کدام دارایی‌ها (از لیست مجموعه‌های پشتیبانی‌شده) به‌عنوان وثیقه استفاده کنند و سپس با شرایط مشخص درخواست وام کنند.

این پلتفرم از یک قرارداد هوشمند برای ایجاد یک NFT پیچیده یا wNFT استفاده می‌کند که نشان‌دهنده وثیقه وام‌گیرنده است و هنگام درخواست وام استفاده می‌شود. wNFT در یک قرارداد هوشمند امانی قفل می‌شود که زمان پرداخت اصل وام به وام گیرنده و هم بازپرداخت مبلغ به وام‌دهنده را مشخص می‌کند. پلتفرم Arcade درصدی از هر تراکنش انجام شده در پلتفرم را به عنوان کارمزد برای خود بر‌می‌دارد.

پلتفرم Drops

 پلتفرم Drops

Drops یک پلتفرم وام‌دهی DeFi است که دارندگان NFT می‌توانند با وثیقه گذاشتن مجموعه خود، بدون نیاز به ضامن و واسطه یک وام فوری دریافت کنند. کاربران می‌توانند تا 80 درصد از ارزش دارایی (که بر اساس قیمت کف تعیین می‌شود) را وام بگیرند و وام بدون ضامن فوری دریافت کنند.

پلتفرم Nexo

پلتفرم وام NFT Nexo

Nexo یک پلتفرم متمرکز وام‌دهی NFT است که فقط مجموعه‌های NFT با بلو چیپ را که به ارزش بیش از ۵۰۰٬۰۰۰ دلار مانند مجموعه‌های ارزشمند CryptoPunks ،Bored Ape Yacht Club و غیره هستند، به‌عنوان وثیقه می‌پذیرد؛ نهنگ‌هایی که این نوع از NFT‌ها را در اختیار دارند، می‌توانند بدون نیاز به فروش دارایی‌های خود، نقدینگی فوری دریافت کنند.

Nexo یک مدیر حساب اختصاصی برای متقاضیان وام تعیین می‌کند. پس از تایید درخواست، متقاضیان می‌توانند بدون بررسی اعتبار یا سابقه اعتباری، وام دریافت کنند. NFTهایی که به عنوان وثیقه نگهداری می‌شوند، حتی اگر ارزششان در طول دوره وام نوسان داشته باشد، نقد نمی‌شوند.

آیا وام های NFT سرمایه‌گذاری خوبی هستند؟

اخیرا، بازار NFTها به‌صورت تصاعدی رشد کرده است، به‌طوری که در سال ۲۰۲۱ تقریبا به یک بازار ۴۰ میلیارد دلاری تبدیل شد. وام‌های غیرمتمرکز NFT فرصت‌های جدیدی برای رشد در این صنعت نوپا ایجاد می‌کنند و به لطف پلتفرم هایی مانند Arcade، NFTfi و Nexo، به آرامی جذاب‌تر می‌شوند.

وام‌های NFT مشکل عدم نقدینگی را که اکثر مجموعه‌های دیجیتال با آن روبه‌رو هستند حل می‌کنند. در عین حال، به دارندگان NFT اجازه می‌دهند تا به جای درگیر شدن در استراتژی‌های خرید و نگهداری معمولی، دارایی‌های خود را به‌کار گیرند.

به نظر می‌رسد حتی سرمایه‌گذاران نهادی نیز به این بازار جدید علاقه‌مند هستند. در دسامبر ۲۰۲۱، Arcade اعلام کرد که برای توسعه بیشتر پلتفرم خود، مبلغ ۱۵ میلیون دلار از سرمایه‌گذاران سری A از جمله Pantera Capital، دریافت کرده است.

همانطور که گفته‌شد، پذیرش NFTها به‌طور کامل همه‌گیر نشده است و مسائل بسیاری وجود دارند که باید حل شوند. به غیر از تاثیری که استخراج NFT بر محیط زیست می‌گذارد، یکی از مشکلات عمده دیگر، کارمزد‌های بالا است.

ایجاد یک NFT در بلاک چین اتریوم مستلزم هزینه‌هایی است که کاربران برای اعتبارسنجی تراکنش به استخراج‌کنندگان می‌پردازند و در نتیجه آن را به بلاک چین اضافه می‌کنند. این امر ساده به نظر می‌رسد، اما مشکلی که در مورد کارمزد‌ها وجود دارد، نوسان داشتن آنهاست. وقتی شبکه شلوغ می‌شود، هزینه‌ها افزایش می‌یابد که این امر برای مصرف‌کننده ناعادلانه است.

خبر خوب این است که اتریوم همواره در تلاش است این مشکل را با تغییر مدل اجماع به گواه اثبات سهام در سال ۲۰۲۲ برطرف کند. این تغییر نه تنها مشکل مصرف انرژی و انتشار کربن اتریوم را حل می‌کند، بلکه شبکه را گسترش می‌دهد و قابلیت پردازش تراکنش آن را بهبود می‌بخشد. این تغیرات باید تراکم و کارمزد شبکه را کاهش دهند.

در حالی که هیچ کس به طور قطع نمی‌داند که روند بعدی بازار NFT به کدام سو خواهد بود، می‌توان گفت که وام‌های NFT همچنان فرصت‌های سرمایه‌گذاری خوبی را در سال ۲۰۲۲ و پس از آن ایجاد خواهند‌ کرد.

سخن پایانی

در این مقاله وام NFT چیست، نحوه کارکرد و پلتفرم‌هایی که این سرویس را ارائه می‌کنند، پوشش دادیم. وام NFT دروازه‌ای برای ورود به حوزه NFT و DeFi است که می‌تواند جریان‌های درآمدی هیجان‌انگیزی را برای دارایی‌های غیر نقدی مانند NFT‌ها ایجاد کند. هدف اصلی وام‌های NFT افزایش نقدینگی NFTها، فراهم کردن سرمایه برای کاربران جهت سرمایه‌گذاری کردن در پروژه‌ها و خدمات دیگر است.
آیا شما تا به‌حال از این سرویس و پلتفرم‌هایی که نام بردیم، استفاده کرده‌اید؟ چه پلتفرم‌های دیگری می‌شناسید که سرویس وام NFT داشته باشند؟

منبع
bybit

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا