ماجرای رِد فلگ شدن حسابهای کاربران نوبیتکس و واکنش مدیرعامل این شرکت
امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، در رشته توییتی به شایعات و نگرانیهای مرتبط با رِد فلگ شدن و لو رفتن آدرسهای این پلتفرم توسط پلتفرم ارکام اینتلیجنس (Arkham Intelligence)، واکنش نشان داد.
در روزهای اخیر ماجرای رِد فلگ شدن حسابهای نوبیتکس که در توییتر جنجال زیادی به پا کرده و تعداد زیادی از کاربران نوبیتکس در شبکههای اجتماعی، به ویژه توییتر، اعلام کردند که حسابهای آنها پس از انجام تراکنشهای رمزارزی از طریق نوبیتکس، رد فلگ (Red Flag) شده است. رد فلگ شدن صرافی نوبیتکس، که یکی از صرافیهای رمزارزی معتبر ایرانی به حساب میآید، توسط پلتفرم ارکام اینتلیجنس (Arkham Intelligence)، به این معنی است که تمامی تراکنشهای این صرافی، تحت نظارت و ردیابی دقیق پلتفرم آرکهام قرار دارد که ممکن است به مسدود شدن یا فریز شدن داراییهای کاربران این صرافی منجر شود، مخصوصا اگر تراکنشی را از یا به این صرافی انجام دهند.
به زبان ساده، این رد فلگ شدن به معنای شناسایی و برچسبزنی تراکنشهای مشکوکی است که به دلیل سیاستهای مقابله با پولشویی و تحریمهای بینالمللی اعمال میشود و باعث نگرانیهای زیادی در بین کاربران شده، چرا که ممکن است داراییهای آنها بلوکه شود و دسترسی به آنها را از دست بدهند. در پاسخ به این وضعیت، کاربران در توییتر اعتراضات خود را بیان کرده و برخی حتی تصمیم به تصمیم به ترک نوبیتکس و مهاجرت به صرافیهای خارجی گرفتهاند.
پلتفرم آرکام اینتلیجنس (Arkham Intelligence) چیست؟
آرکام اینتلیجنس (Arkham Intelligence)، پلتفرم تحلیل دادههای بلاکچینی است که روی شناسایی، پیگیری و تحلیل تراکنشها و آدرسهای بلاکچین متمرکز است. این پلتفرم به کاربران کمک میکند تا دادههای مربوط به تراکنشهای مختلف روی بلاکچینهای عمومی را بررسی و تحلیل کرده و مالکیتهای ناشناس، تحلیل جریانهای مالی و ردیابی فعالیتهای مرتبط با کیف پولها و آدرسهای بلاکچینی را شناسایی کنند.
یکی از جنبههای مهم این پلتفرم، توانایی آن در شفافسازی فعالیتهای مالی در بلاکچین و ایجاد نمایی کلی از جریانهای مالی مرتبط با آدرسها و کیف پولهای مختلف است. این امر میتواند به شناسایی فعالیتهای غیرقانونی یا پرخطر کمک کرده و فرایند بررسی و تحلیل تراکنشهای پلتفرمهای مختلف از جمله صرافیها و پلتفرمهای ایرانی مانند نوبیتکس را ساده کند.
حال از آنجا که اطلاعات مربوط به نوبیتکس در این پلتفرم بهطور خاص مشخص شده و از دیگر صرافیهای ایرانی هنوز چنین اطلاعاتی در پلتفرم آرکهام اینتلیجنس موجود نیست، این مسئله کاربران نوبیتکس را نگران کرده است.
واکنش مدیرعامل نوبیتکس به نگرانیهای کاربران ایرانی
امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، در رشته توییتی به نگرانیهای کاربران در خصوص رد فلگ شدن این صرافی پرداخت. او توضیح داد که شبکههای بلاکچین، بهجز شبکههای خصوصی، بهطور ذاتی شفاف هستند و تراکنشهای آنها قابل ردیابی است. به همین دلیل، اقداماتی مانند توزیع داراییها، تغییر دورهای آدرسها و استفاده از چندین هاتولت نمیتوانند این شفافیت ذاتی را از بین ببرند. او تاکید کرد که شناسایی آدرسهای نوبیتکس در سرویسهای آنالیز بلاکچین (مانند آرکهام اینتلیجنس) نشانهای از ضعف یا رعایت نکردن استانداردها نیست، بلکه سرویسهای آنالیز بلاکچین تلاشهای خاصی برای شناسایی آدرسهای مربوط به پلتفرمهای ایرانی انجام میدهند.
او همچنین به دو جنبه مهم از شناسایی آدرسهای کاربران ایرانی اشاره کرد.
جنبه اول این است که انتقال دارایی از پلتفرمهای داخلی به خارجی، بهخصوص پلتفرمهایی که تحت قوانین تحریمی فعالیت میکنند، ممکن است باعث بلوکهشدن داراییها شود. نوبیتکس همواره کاربران خود را از این ریسک آگاه کرده، اما مانعی برای برداشت داراییهایشان ایجاد نمیکند.
جنبه دوم مربوط به برخی از استیبلکوینها مانند تتر است که روی برخی از شبکهها قابلیت فریز شدن دارند؛ این موضوع در صورتی رخ میدهد که به نهادهای ناظر اثبات شود که تراکنشها اهداف مجرمانه مانند پولشویی یا تأمین مالی تروریسم داشتهاند. با این حال، راد تأکید میکند که نوبیتکس همواره ریسکهای مربوطه را رصد و تا حد امکان مدیریت میکند و تاکنون هیچیک از جریانهای مالی این پلتفرم با فعالیتهای مجرمانه ارتباطی نداشتهاند. او هدف اصلی نوبیتکس را ارائه خدمات امن و گسترده به کاربران ایرانی و بینیاز کردن آنها از قبول ریسکهای مبادله با پلتفرمهای خارجی دانست.
علاوه بر مدیرعامل نوبیتکس، امیرحسین مردانی، مدیرعامل بیت پین هم در توییتی به هجمهها و انتقادات علیه نوبیتکس، در مورد فلگ شدن آدرسهایشان واکنش نشان داده است. او توضیح داد که این اتفاقات برای کسبوکارهای بزرگ طبیعی بوده و چنین مسائلی فراتر از تکنولوژی و مالی هستند و حلشان به سادگی امکانپذیر نیست. مردانی در نهایت، بازار رمزارزها را پرریسک، ولی نه خطرناک توصیف کرد و بر لزوم مطالعه و اعتماد به کسبوکارهای بزرگ تاکید دارد.
واکنش کاربران به توییتهای مدیرعامل نوبیتکس
در این میان برخی از کاربران در پاسخ مدیرعامل نوبیتکس، نوشتند که فلگ شدن (یعنی مورد بررسی و احتمالا محدودیت قرار گرفتن) نوبیتکس، اتفاق عجیب و جدید نیست که به خاطر آن کل ایده صرافی ایرانی زیر سوال برود و بحث برتری صرافیهای ایرانی یا خارجی مطرح شود. آنها پیشنهاد دادند صرافیهای ایرانی از طراحی سیستم با اولویت حفظ حریم خصوصی کاربران (Privacy by Design) و مکانیسم اثبات شفاف ذخایر صرافی (Transparent Proof of Reserve) بهره ببرند یا راهنمایی جهت انتقال ارزهای حساس مانند تتر به صرافی یا کیف پولهای خارجی آماده کنند، برای مثال به کاربران هشدار دهند تا از ارز دای (DAI) یا جایگزینهای آن استفاده کنند.
همچنین برخی از کاربران معتقدند که نوبیتکس باید شفافتر عمل کند و توضیحات واضحتری درباره این مشکلات ارائه دهد تا کاربران بتوانند تصمیمات آگاهانهتری بگیرند و برخی هم کاربران خواستار تغییر سیاستهای نوبیتکس شدند و پیشنهادهایی مطرح کردند، مبنی بر اینکه صرافی نوبیتکس باید به صورت دورهای آدرسهای واریز و برداشت خود را تغییر دهد تا از شناسایی و مسدود شدن کاربران ایرانی در صرافیهای خارجی جلوگیری کند.
هشدار به کاربران ایرانی در مورد رد فلگ شدن صرافیهای داخلی
کاربران ایرانی برای محافظت از داراییهای خود در صرافیهای ایرانی در برابر تحریمها و رد فلگ شدنها باید به چند نکته کلیدی توجه کنند:
- رعایت کردن امنیت دیجیتالی: کاربران باید خود را در زمینههای امنیت دیجیتال، مانند استفاده از احراز هویت دومرحلهای (2FA)، کیف پولهای سختافزاری و محافظت از اطلاعات شخصی آموزش دهند.
- تنوع در استفاده از صرافیها: به جای متمرکز کردن تمام داراییها در یک صرافی، میتوان بخشی از داراییها را در چند صرافی مختلف نگهداری کرد تا در صورت بروز مشکل در یکی از آنها، کل داراییها تحت تأثیر قرار نگیرد.
- استفاده از کیف پولهای غیرمتمرکز: بخشی از داراییها را میتوان به کیف پولهای غیرمتمرکز انتقال داد که کنترل کاملی روی آنها دارید و تحریمها نمیتوانند به راحتی آنها را مسدود کنند.
- اجتناب از استفاده مستقیم از خدمات صرافیهای خارجی: استفاده از خدمات صرافیهای بینالمللی بدون رعایت اصول امنیتی و با IP ایرانی میتواند منجر به رد فلگ شدن حساب و مسدود شدن داراییها شود.
- پایش مداوم اخبار و تغییرات قوانین: کاربران باید دائماً وضعیت حقوقی و تغییرات قوانین مرتبط با تحریمها و صرافیها را دنبال کنند تا در صورت نیاز بتوانند اقدامات پیشگیرانه لازم را انجام دهند.
- آگاهی از شرایط و قوانین صرافیها: قبل از استفاده از هر صرافی، کاربران باید به دقت شرایط استفاده، قوانین، و سیاستهای امنیتی آن صرافی را مطالعه کنند تا از ریسکهای احتمالی مطلع باشند.
با رعایت این نکات، کاربران ایرانی میتوانند تا حد زیادی از داراییهای خود در برابر تحریمها و خطرات ناشی از رد فلگ شدن محافظت کنند. بارها گفتیم، باز هم تاکید میکنیم که به هیچوجه داراییهای خود را در صرافیها نگهداری نکنید؛ کیف پولهای سختافزاری بهترین و امنترین گزینه برای ذخیره داراییهای دیجیتالی شما هستند.