اخبار آلتکویناخبار بلاکچین

قطعی مجدد شبکه سولانا، موجی از لیکویید شدن‌ها را به دنبال داشت

شبکه سولانا همزمان با سقوط بازار در انتهای هفته گذشته، از دسترس خارج شد. اختلال شبکه باعث شد تا عده کثیری از کاربران دیفای که به دنبال افزایش وثیقه وام‌های خود بودند، لیکویید شوند و وثیقه خود را از دست بدهند. تلاش‌ها برای بهبود وضعیت شبکه با بروزرسانی جدیدی که برای نودها ارائه شده، ادامه دارد.

به گزارش میهن بلاکچین و به نقل از کریپتو بریفینگ، شبکه سولانا بار دیگر و همزمان با سقوط بازار در آخر هفته گذشته، با اختلال مواجه شد. این اختلال شبکه سولانا موجب شد تعداد زیادی از کاربران دیفای روی این شبکه، از افزایش وثیقه وام‌های خود باز بمانند و با لیکویید شدن مواجه شوند.

شبکه سولانا از جمعه تا شنبه (۱ و ۲ بهمن ۱۴۰۰)، و همزمان با نزول قیمت رمز ارزها از جمله بیت کوین، اتریوم و سولانا، بار دیگر با اختلال مواجه شد. سولانا در ماه‌های گذشته نیز با مشکل انسداد (congestion) مواجه شده بود، مخصوصا در شهریور ۱۴۰۰ که برای ۱۸ ساعت از دسترس خارج شد. اما انسداد اخیر به طور خاص به کاربرانی که پلتفرم‌های دیفای مانند Solend وام دریافت کرده بودند، آسیب وارد کرد.

پروتکل‌های وام‌دهی دیفای روی تمام بلاکچین‌ها از جمله اتریوم و سولانا و سایر شبکه‌ها، برای ارائه وام به کاربران تقاضای وثیقه (collateral) می‌کنند. به این معنی که باید وثیقه‌ای در قالب رمزارزهایی مانند ETH یا SOL به قرارداد هوشمند پلتفرم ارسال کنید تا متناسب با مقدار آن وام دریافت کنید و پس از بازپرداخت وام می‌توانید وثیقه خود را آزاد کنید. نسبت وام به وثیقه بسته به انتخاب کاربر است اما هرچه این نسبت بالاتر باشد ریسک بالاتری متوجه وام‌گیرنده می‌شود؛ چرا که در فضای کریپتو ارزش وثیقه متغیر است و اگر ارزش وثیقه‌ از حد خاصی پایین‌تر برود وام‌گیرنده با لیکویید شدن یا نقد شدن وثیقه مواجه می‌شود و تمام وثیقه‌ خود را از دست می‌دهد. این بدان معنی است که وام‌گیرندگان در زمان سقوط بازار معمولا ناچار هستند به سرعت مقدار وثیقه خود را افزایش دهند؛ در غیر این صورت تمام وثیقه آن‌ها به وام‌دهنده داده می‌شود. البته پلتفرم‌های مختلف سیاست‌های متنوعی در مورد مدیریت وثیقه دارند اما روندی که به آن اشاره شد همچنان بسیار متداول است.

قیمت سولانا در پنجشنبه به ۱۴۳ دلار رسید و تا شنبه کف ۹۰ دلاری را لمس کرد. در زمان نگارش این خبر نیز قیمت رمز ارز SOL به ۸۳ دلار رسیده است. با توجه به آن‌چه گفته شد، بسیاری از کاربران دیفای که وام دریافت کرده بودند برای افزایش مقدار وثیقه و جلوگیری از لیکویید شدن به شبکه هجوم آوردند. اما بسیاری از آن‌ها بخاطر انسداد شبکه موفق به افزایش مقدار وثیقه نشدند.

شبکه سولانا mempool ندارد و تراکنش‌ها در آن، مخصوصا در مقایسه با اتریوم، بسیار ارزان هستند. این موضوع باعث شده که بات‌ها و کاربران دیفای، سیلی از تراکنش‌ها را به شبکه هدایت کنند. در گذشته بات‌ها به دفعات برای بدست آوردن جایی در صف IDOهای پرطرفدار، شبکه را مورد حمله قرار داده‌اند. اما این بار وام دهنده‌ها و وام‌گیرنده‌ها به صورت همزمان برای ارسال تراکنش‌ها به شبکه هجوم آوردند که در این میان وام‌دهنده‌ها موفق‌تر بودند.

یکی از کاربران توییتر با نام DCinvestor، گفت:

آیا مدل کارمزد سولانا استفاده از آن را تحت بار سنگین غیرممکن می‌کند؟

دریافت‌کنندگان وام‌ با وجود اینکه سرمایه لازم برای بازپرداخت وام را دارند، لیکویید می‌شوند و وام‌دهنده‌ها به دلیل توافق با تولیدکنندگان بلاک، موفق به ثبت تراکنش‌های خود می‌شوند؟

آناتولی یاکوونکو، یکی از مؤسسان سولانا لبز، در توییت‌ روز شنبه اظهار داشت که «بات‌ها مشغول ارسال تراکنش‌های تکراری بودند» و توضیح داد که مشکل انسداد شبکه، با انتشار نسخه ۱.۹ سولانا برطرف خواهد شد.

سولند (Solend)، بزرگترین پلتفرم وام‌دهی در شبکه سولانا، روز شنبه، از مشکل لیکویید شدن ابراز آگاهی کرد و تیم پروژه در توییتی نوشت:

ما از مشکلی که رخ داد آگاهیم. کاربران به دلیل انسداد شبکه نتوانستند خود را از لیکویید شدن حفظ کنند. در تلاشیم تا راهی برای جبران خسارت‌ها پیدا کنیم.

انسداد سولانا

یکی از کاربران در پاسخ به توییت سولند ادعا کرد که در این اتفاق ۵۰۰ توکن سولانا را از دست داده است:

من دیروز بیش از ۸ ساعت سعی کردم وام خود را بازپرداخت کنم اما تمام تراکنش‌ها ناموفق بود و در نهایت لیکویید شدم و در مجموع ۵۰۰ SOL را از دست دادم.

سولانا در تلاش است مشکلات شبکه را برطرف کند

بنیاد سولانا در رشته توییتی، درباره وقایع آخر هفته گفت:

نسخه بتا mainnet سولانا با انسداد شدید مواجه شد. علت این مشکل قبلا شناسایی شده و مهندسان با انتشار نسخه ۱.۸ مشغول تلاش برای برطرف کردن آن بودند. نسخه ۱.۸.۱۲ شبکه، به طور خاص روی مشکل «اتمام کش نرم‌افزار» متمرکز بود که علت مهم افت عملکرد اخیر است. اما اتفاقات ۲۴ ساعت گذشته نشان داد اقدامات انجام شده کافی نبوده است. مشکل اخیری که ولیدیتورها با آن مواجه شدند بخاطر حجم بالای تراکنش‌های تکراری بود. مهندسان ما هم اکنون نسخه ۱.۸.۱۴ را ارائه کرده‌اند که می‌تواند مهم‌ترین ضعف‌های شناسایی شده را تا حدی برطرف کند. نسخه‌های بعدی برای بهبود وضعیت شبکه، طی ۸ الی ۱۲ هفته آینده عرضه خواهند شد.

در انتهای این رشته توییت لینکی به نسخه ۱.۸.۱۴ داده شده است. یاکوونکو هم در توییتی در از ولیدیتورها درخواست کرد که هرچه سریع‌تر نرم‌افزار نود خود را به این نسخه ارتقا دهند. او همچنین تأکید کرد که مشکل انسداد شبکه، با انتشار نسخه ۱.۹ که اکنون در شبکه آزمایشی در دست بررسی است، برطرف خواهد شد.

دیفای در شبکه سولانا برای فید قیمت (price feed) از اوراکل Pyth استفاده می‌کند. این اوراکل روز شنبه همزمان با سقوط بازار با مشکلاتی مواجه شد و فید آن قیمت‌های نادرست نشان می‌داد؛ که این موضوع باعث شد لیکویید شدن برخی کاربران تسریع شود. سولانا تصمیم دارد در آینده نزدیک اوراکل خود را به چین لینک، پرکاربرد ترین اوراکل در فضای دیفای، تغییر دهد.

منبع
cryptobriefing

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا