متوسط دیفایویدیو

معرفی پلتفرم های ییلد فارمینگ برای استیبل کوین‌ها و ریسک‌های آن + ویدیو

دلایل بسیاری برای استیبل کردن یا اصطلاحا نقد شدن در بازار کریپتو وجود دارد؛ از نزولی شدن بازار گرفته تا نوسان‌گیری و تغییر استراتژی. اما آیا باید حتما تا نقطه ورود بعدی صبر کنیم یا می‌توانیم از دارایی‌های خوابیده در کیف پول هم سود بگیریم؟ در واقع فرصتی برای درآمدزایی از استیبل کوین‌ها وجود دارد؟ پاسخ قطعا مثبت است. یکی از این راه‌ها فارم استیبل کوین در پلتفرم‌های دیفای است. در ویدیوی زیر با فرصت‌های ییلدفارمینگ استیبل کوین‌ها و ریسک‌های آن‌ها آشنا می‌شویم. با میهن بلاکچین همراه باشید.

فرصت‌های فارم استیبل کوین

کاربران گرامی میهن بلاکچین، در صورتی که ویدیوی این مطلب برای شما به‌نمایش درنمی‌آید، VPN خود را خاموش کرده و سپس صفحه را رفرش کنید. بعضی ویدیوهای سایت آپارات برای IPهای خارج از ایران به نمایش درنمی‌آیند.

موضوعات مطرح‌شده در ویدیو:

  • مقدمه (از ۰۰:۰۰ تا ۰۰:۴۳)
  • دسته‌بندی پروتکل‌های ییلد فارمینگ استیبل کوین (از ۰۰:۵۰ تا ۲:۱۳)
  • پروتکل‌های وام‌دهی بلوچیپ یا نسل اول پلتفرم‌های وام‌دهی (۲:۲۱ تا ۴:۳۶)
  • پروتکل‌های وام‌دهی Niche یا نسل دوم (۴:۳۸ تا ۶:۵۰)
  • پروتکل‌های ییلد اگریگیتور (۶:۵۱ تا ۹:۱۰)
  • پروتکل‌های استخراج نقدینگی (۹:۱۲ تا ۱۱:۰۲)
  • بررسی پیچیدگی‌ها و ریسک‌های فارم استیبل کوین (۱۱:۰۴ تا ۱۵:۵۴)
  • جمع‌بندی مطالب ویدیو (۱۵:۵۵ تا ۱۶:۴۳)

ییلد فارمینگ (Yield Farming) یا به اختصار فارمینگ یکی از اصطلاحات رایج در ادبیات دیفای است. فارمینگ به معنای واریز دارایی‌ها در برنامه‌های غیرمتمرکز در ازای کسب بازده است. به دلیل اختلافات ژئوپلیتیکی اخیر و نوسانات اقتصادی، بسیاری از سرمایه‌گذاران ترجیح می‌دهند به جای سرمایه‌گذاری کامل در بازار حال حاضر، دارایی‌های خود را نقد کنند. اما نقد کردن دارایی‌ها، حتی اگر ریسک‌پذیری کمی هم داشته باشید شما را در معرض از دست رفتن ارزش سرمایه قرار می‌دهد. بنابراین فارم استیبل کوین یک جریان درآمدی منفعلانه یا Passive Income ایجاد می‌کند.

فرصت‌های بسیاری برای گرفتن درصد سود سالیانه ۵ تا ۳۰ درصدی و حتی بیشتر از استیبل کوین‌ها وجود دارد. البته قطعا عدد این بازدهی به شرایط بازار بستگی دارد. وقتی بازار نزولی است، انتظار سود ۷۰ درصدی منطقی نیست. در ویدیوی بالا توضیح دادیم که استراتژی‌های بسیاری برای فارم استیبل کوین‌ها وجود دارد، اما رایج‌ترین آن پروتکل‌های وام‌دهی بلوچیپ (Blue Chip)، پروتکل‌های وام‌دهی نسل دوم، ییلد اگریگیتورها و پاداش در ازای تامین نقدینگی است. 

پروتکل‌های وام‌دهی بلوچیپ 

فارم استیبل کوین در پروتکل‌های وام دهی بلوچیپ
منبع: crypto.nateliason.com

در امور مالی سنتی یا اصطلاحا Tradfi ما فدرال رزرو را داریم که مسئول تعیین کف نرخ بهره برای وام‌دهی است. در امور مالی غیرمتمرکز یا دیفای، بانک مرکزی وجود ندارد. اما پس از راه‌اندازی اولین نسل پروتکل‌های وام‌دهی، طبق یک قانون نانوشته نرخ بهره پایه توسط آن‌ها مشخص می‌شود. به این پروتکل‌ها اصطلاحا Blue Chip گفته می‌شود که از شناخته‌شده‌ترین آن‌ها می‌توان به Aave و پروتکل کامپاند اشاره کرد. این پروتکل‌ها معمولا پایین‌ترین و مطمئن‌ترین بازدهی استیبل کوین را به شما می‌دهند. 

پروتکل‌های وام‌دهی نسل دوم یا Niche Protocols

بسیاری از توکن‌ها را نمی‌توانید به عنوان وثیقه در پروتکل‌های بلوچیپ واریز کنید. بنابراین برای بسیاری از پروژه‌های محبوب دیفای یا بازی‌ها، منبع تامین نقدینگی وجود ندارد. پروتکل‌های وام‌دهی نسل دوم مانند Rari و Market را می‌توان منبعی برای تامین نقدینگی طیف گسترده‌تری از دارایی‌ها در نظر گرفت. 

ییلد اگریگیتورها

فارم استیبل کوین در ییلد اگریگیتور
منبع: crypto.nateliason.com

ییلد اگریگیتورها (Yield Aggregator) یا تجمیع‌کنندگان بازدهی پروتکل‌هایی هستند که به صورت خودکار و مداوم استیبل کوین‌های شما را فارم می‌کنند. یکی از شناخته‌شده‌ترین بازیکن‌های این عرصه هم یرن (Yearn) است. پلتفرم‌های اگریگیتور از مجموعه استراتژی‌های متنوعی (همچون گرداندن دارایی در پروتکل‌های مختلف) برای افزایش بازدهی استیبل کوین‌ها استفاده می‌کنند. 

پاداش در ازای تامین نقدینگی

تشویق در ازای تامین نقدینگی که با اصطلاح استخراج نقدینگی (Liquidity Mining) هم شناخته می‌شود، به بیان ساده زمانی اتفاق می‌افتد که شما نقدینگی استخرهای معاملاتی را تامین کرده و در ازای آن توکن بومی یا حاکمیتی آن پروتکل را پاداش می‌گیرید. اکثر پلتفرم‌های دیفای مانند صرافی‌های یونی سواپ و پنکیک سواپ هم‌اکنون چنین امکانی را در اختیار شما قرار می‌دهند. 

نکته مهمی که در ویدیو هم روی آن تاکید کردیم، پیدا کردن فرصت‌های سرمایه‌گذاری به جای تمرکز بر چند پروتکل‌ کلیدی است. اما این پلتفرم‌ها را از کجا و چطور پیدا کنیم و چطور آن‌ها را بررسی کنیم؟ از سایت‌های زیر می‌توانید برای شناسایی فرصت‌های درآمدزایی از استیبل کوین‌ها استفاده کنید:

  • دیفای واچ (Defi.watch): سایت دیفای واچ بهترین فرصت‌های فارم برای استیبل کوین‌ها را معرفی می‌کند. با کمک داشبورد این سایت می‌توانید استخرهای ییلد فارمینگ یا صرافی‌های غیرمتمرکز و میزان APR فعلی هر کدام را مشاهده کنید.
  • دیفای لاما (DefiLlama): دیفای لاما یک بخش ییلد دارد که با فیلتر کردن دسته‌بندی‌ها، شبکه‌ها، پروژه‌ها و حتی تعیین محدوده APY می‌توانید فرصت فارمینگ مدنظر خود را بیابید.
  • کوین دیکس (Coindix): کوین دیکس بهترین استخرهای ییلدفارمینگ استیبل کوین و درصد سود سالانه آن‌ها را فهرست می‌کند.

ریسک‌های فارم استیبل کوین

از جمله مواردی که باید در ییلد فارمینگ استیبل کوین در نظر گرفته شود، ریسک‌‌های تکنولوژی، APY یا APR گمراه‌کننده و ریسک استیبل کوین‌ها است. ریسک‌های تکنولوژی را می‌توان به چند دسته ریسک پروتکل، ریسک قرارداد هوشمند، کلاهبرداری یا اسکم، افزایش هزینه گس و ایرادات کد در نظر گرفت. موردی که کمتر به آن توجه می‌شود درصد سود سالانه گمراه‌کننده است. بسیاری از کاربران APY یا APR بالا را مهم‌ترین فاکتور برای انتخاب استخر ییلدفارمینگ در نظر می‌گیرند. همین منجر به این می‌شود تا سایر موارد مهم مانند عدم بازبینی کدهای پروتکل و عدم امنیت را در نظر نگیرند. بیشترین بازدهی معمولا در پلتفرم‌های کمتر شناخته‌شده و جدیدتر ارائه می‌شود. قبل از اینکه مسئله ریسک پلتفرم را بیشتر باز کنیم باید با دو عامل مهم در فارم استیبل کوین (که معمولا نادیده گرفته می‌شوند) آشنا شویم.

یکی از مواردی که باید در نظر داشته باشید کامزد مبادله است. باید میزان کارمزد را در بازگشت سرمایه در نظر داشته باشید. وابسته به نوع پلتفرم، شما باید برای کار با آن مقداری توکن سواپ کنید. مثلا اگر بابت هر سواپ از مبلغ معامله ۰.۳۵ درصد کم شود و درصد سود سالانه ۶ درصدی دریافت کنید، یک ماه طول می‌کشد تا سربه‌سر شوید.

هزینه گس یکی دیگر از فاکتورهایی است که باید در نظر بگیرید. اگر با پروژه‌های لایه یک یا لایه دو اتریوم کار می‌کنید، چندان جای نگرانی نیست. اما ماجرا درباره شبکه اصلی اتریوم کمی متفاوت است. فرض کنید که می‌خواهید ۱۰۰۰۰ هزار دلار USDC را در پلتفرم Yearn واریز کنید. درصد سود سالیانه این استخر هم ۶ درصد است. اگر قرار باشد ۱ درصد از دارایی‌های خود یعنی ۱۰ دلار را به عنوان گس شبکه پرداحتت کنید، ۲ ماه طول می‌کشد تا تا سربه‌سر شوید.

به موضوع ریسک پلتفرم بازگردیم. با توجه به کارمزد سواپ و هزینه گس، احتمالا ۱ تا ۳ ماه طول می‌کشد تا به نقطه سربه‌سر شدن برسید. چقدر این احتمال و

جود دارد که پروتکل پس از ورود افراد جدید و جذب نقدینگی مد نظر خود، همان بازدهی را در چند هفته دیگر هم ارائه بدهد؟ یا حتی مشکلی زیرساختی به‌وجود نیاید که مجبور به برداشت دارایی‌های خود بیش از جبران هزینه‌های خود شوید؟

سوالات متداول (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • فارم استیبل کوین چیست؟

ییلدفارمینگ یا به اختصار فارم استیبل کوین به معنای سپرده‌گذاری دارایی‌های کریپتویی در اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز در ازای کسب سود و کسب درآمد منفعلانه (Passive Income) از استیبل کوین‌ها است.

  • چه فرصت‌هایی برای فارم استیبل کوین وجود دارد؟

مشارکت در پلتفرم‌های وام‌دهی، پروتکل‌های تجمیع‌کننده سود (Yield aggregator) و استخراج نقدینگی از جمله راه‌های کسب درآمد از طریق فارمینگ استیبل کوین است.

جمع‌بندی

فارم استیبل کوین‌ در شرایط بازار نزولی یا ریسک‌پذیری پایین، می‌تواند جریان درآمد منفعلانه برای شما ایجاد کند. البته نباید از یاد برد که ییلدفارمینگ استیبل کوین هم (به دلیل نوسانات بازار و تکنولوژی غیرمتمرکز) یک شمشیر دو لبه است. بنابراین باید ریسک‌های آن مانند نوسان بازدهی، هزینه گس، ریسک‌های مرتبط با پروتکل را هم در نظر داشته باشیم. در ویدیو و مطلب فوق علاوه‌بر دسته‌بندی فرصت‌های فارم استیبل کوین مختلف، به نحوه یافتن پلتفرم‌های ییلد فارمینگ پرداختیم و در ادامه نکات و ریسک‌هایی که به عنوان سرمایه‌گذار با آن مواجه می‌شوید را مرور کنیم.

نظر شما درباره فارم استیبل کوین چیست؟ ترجیح شما کدام نوع از پلتفرم‌های ییلد فارمینگ استیبل کوین است؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

منبع
crypto.nateliason

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا