متوسط دیفایکریپتو پدیا

استخراج نقدینگی چیست؟ معرفی کامل مفهوم Liquidity Mining در دنیای دیفای

اگر از مشتاقان کریپتو هستید و همواره پیدایش روندهای جدید در عرصه دیفای و رمزارزها را دنبال می‌کنید، پس قطعا با مفهوم استخراج نقدینگی (Liquidity Mining) آشنا هستید. این روش نسبتا جدید به اکوسیستم Defi امکان داده تا در سال ۲۰۲۰ تقریبا ۱۰ برابر بزرگ‌تر شود و این رشد تصاعدی در آینده نیز ادامه می‌یابد. اما استخراج نقدینگی چیست؟ در این مقاله، به معرفی کامل مفهوم Liquidity Mining، صرافی غیرمتمرکز و انواع آن، نقدینگی بازار، قابلیت‌ها و مزایای استخراج نقدینگی و بررسی پروتکل‌هایی که از استخراج نقدینگی بهره می‌برند می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

استخراج نقدینگی چیست؟

استخراج نقدینگی چیست؟

استخراج نقدینگی یا Liquidity Mining به عنوان یک مشوق مهم و موضوع جذابی برای بسیاری از سرمایه‌گذاران است. این مفهوم در سال ۲۰۱۷ توسط صرافی IDEX معرفی شد و سپس در سال ۲۰۱۹، توسط پروتکل‌های سینتتیکس (Synthetix) و چین‌لینک (ارائه‌دهنده اوراکل غیرمتمرکز) بهبود یافت و اصلاح شد و پس از محبوب شدن پروتکل‌های کامپوند و یونی‌سواپ در ماه ژوئن ۲۰۲۰، با تمام توان مورد استفاده قرار گرفت.

تاکنون این مفهوم توسط چندین پروتکل مورد پذیرش واقع شده است و به عنوان روشی هوشمند و کارآمد برای توزیع توکن‌ها در نظر گرفته می‌شود. اکثریت این پروتکل‌ها غیرمتمرکز هستند و تقریبا به تمام افراد امکان می‌دهند تا به بخشی از فرایند استخراج نقدینگی تبدیل شوند.

Liquidity Mining نقش مهمی در گسترش دیفای در سال ۲۰۲۰ ایفا کرده است و هم‌چنین در افزایش حجم معاملات ماهانه صرافی‌های غیرمتمرکز از ۳۹.۵ میلیون دلار در ژانویه ۲۰۱۹ (دی ماه ۹۷)، به ۴۵.۲ میلیارد دلار در ژانویه ۲۰۲۱ (دی ماه ۹۹) نقش بسزایی داشته است. تا تاریخ ۷ می ۲۰۲۱ (۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰)، ارزش کل قفل شده (TVL) در این پروتکل‌ها ۸۵.۴۷ میلیارد دلار تخمین زده می‌شود.

در ادامه این مقاله به نحوه عملکرد استخراج نقدینگی می‌پردازیم و پروتکل‌هایی که از این موضوع بهره می‌برند را بررسی می‌کنیم.

دیفای چیست؟

اصطلاح “امور مالی غیرمتمرکز” که به عبارت ساده‌تر به آن دیفای گفته می‌شود، شامل خدمات مالی است که بر بستر بلاک چین ارائه می‌شوند و نیازمند حضور هیچگونه نهاد مرکزی نظیر بانک‌ها، اتحادیه‌های اعتباری یا صندوق‌های بیمه نیستند. Defi شامل استفاده از عناصر مهم سیستم مالی سنتی و جایگزین کردن سرویس‌های شخص ثالث با قراردادهای هوشمند است. به عبارت ساده‌تر، دیفای همانند پلی بین چندین سرویس بانکی سنتی است که بر بستر فناوری بلاک چین ایجاد شده‌اند. اکثر پروتکل‌های دیفای بر بستر بلاک چین اتریوم اجرا می‌شوند، هرچند گزینه‌های دیگری نیز وجود دارند.

با توجه به این که Defi بدون نیاز به مجوز، بین‌المللی و مهم‌تر از همه، یک سیستم مالی با آینده‌ای روشن است، انتظار می‌رود که این عرصه هم‌چنان به پیشرفت خود ادامه دهد. دیفای به کاربران انعطاف‌پذیری لازم برای انجام تراکنش‌ها در هر لحظه و از هرجا و کشوری را ارائه می‌دهد و فقط به اینترنت مناسب نیاز دارد.

امور مالی غیرمتمرکز به کاربران خود فرصتی منحصربه‌فرد برای انجام تراکنش‌های به شدت سریع‌تر و با کارمزد بسیار کمتر نسبت به انتقال پول بانکی را ارائه می‌دهد. با توجه به این که در دیفای واسطه‌ها حذف شده‌اند، کاربران می‌توانند مزایای دیگری را داشته باشند که در امور مالی سنتی وجود ندارد. برای مثال، پروتکل‌های وام‌دهی دیفای نرخ سود بیشتر برای سپرده گذاری و حتی کارمزد کمتر برای وام‌ها و هم‌چنین وام‌های متنوع‌تری را فراهم می‌سازد.

صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟

صرافی غیرمتمرکز (DEX) چیست؟ - استخراج نقدینگی چیست

به طور کلی، تمام صرافی‌های رمزارزها را می‌توان به دو دسته متمرکز و غیرمتمرکز تقسیم کرد.

در صرافی‌های متمرکز رمزارزها، حساب شما اساسا توسط شخص ثالثی کنترل می‌شود که صرافی را مدیریت می‌کند؛ اما در صرافی‌های غیرمتمرکز یا DEXها خود شما به مدیریت حسابتان می‌پردازید.

دکس‌ها پلتفرم‌هایی هستند که به هیچ‌گونه شرکت مرکزی به منظور نظارت و کنترل حساب‌ها یا سفارشات کاربران متکی نیستند. DEXها برنامه‌های غیرمتمرکز مستقلی هستند که به خریداران و فروشندگان رمزارزها امکان می‌دهند تا بدون آن که کنترل و تصدی سرمایه خود را از دست بدهند، به معامله رمزارزها بپردازند.

تمام صرافی‌های غیرمتمرکز را می‌توان به ۳ دسته اصلی تقسیم کرد که عبارتند از:

  • دفاتر سفارش درون زنجیره‌ای: در صرافی‌های غیرمتمرکز که از دفاتر سفارش درون زنجیره‌ای بهره می‌برند، نودهای شبکه ویژه مسئول حفظ و ثبت تمام سفارش‌ها هستند. به علاوه، برای تایید هر تراکنش به ماینرها نیاز است.
  • دفاتر سفارش خارج از زنجیره: در دفاتر سفارش خارج از زنجیره، تمام سوابق تراکنش‌ها در یک نهاد متمرکز ثبت و نگهداری می‌شوند. به منظور مدیریت کارآمد دفاتر سفارش، استفاده از واسطه‌های مخصوص ضروری است. به این دلیل، می‌توان گفت که صرافی‌های غیرمتمرکز که از دفاتر سفارش برون زنجیره‌ای بهره می‌برند به طور کامل غیرمتمرکز نیستند.
  • بازارسازهای خودکار (AMMها): بازارسازهای خودکار به عنوان نیروی محرکه گسترش دیفای در نظر گرفته شده و توسط چندین پلتفرم DEX محبوب پذیرفته شده‌اند. بازارسازهای خودکار به جای استفاده از دفاتر سفارش، از قراردادهای هوشمند به منظور ایجاد استخرهای نقدینگی استفاده می‌کنند. این قراردادهای هوشمند به صورت خودکار و بر اساس معیارهای معاملاتی مشخص، به انجام معاملات می‌پردازند.

نقدینگی بازار چیست؟

قبل از آن که وارد عرصه استخراج نقدینگی شوید، شناخت مفهوم نقدینگی و نحوه عملکرد آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ به قابلیت نقدشوندگی یک سرمایه، به صورت قابلیت خرید و فروش دارایی‌ها و بدون تغییر چشمگیر در قیمت آن، نقدینگی گفته می‌شود.

نقدینگی یکی از مولفه‌های مهم عملکرد رمز ارزهای جدید یا صرافی ارز دیجیتال است و به چندین پارامتر نظیر سرعت تراکنش، اسپرد (Spread)، عمق تراکنش و کاربرد بستگی دارد.

سرعت تراکنش

سرعت تراکنش بیانگر سرعت اجرا و فعال شدن سفارشات شما است. اگر نقدینگی کم باشد، به احتمال زیاد با تاخیر در انجام تراکنش مواجه می‌شوید و پردازش و اجرای سفارشات لیمیت (limit order) ممکن است ساعت‌ها و یا حتی روزها طول بکشد. از طرف دیگر، برای جفت ارزهایی با نقدینگی زیاد، پردازش سفارشات فقط چند ثانیه طول می‌کشد.

اسپرد

اسپرد یکی از معیارهای مهم نقدینگی بازار محسوب می‌شود. اسپرد بیانگر تفاوت قیمت درخواستی و قیمت پیشنهادی برای یک دارایی است. به عبارتی دیگر، به بالاترین قیمت در سفارش‌های خرید در دفتر سفارشات Bid Price و به کمترین قیمت سفارش‌های فروش، Ask Price می‌گویند و به اختلاف بین این دو قیمت، spread گفته می‌شود. هرچه اسپرد در سفارشات خرید و فروش کمتر باشد، نقدینگی بیشتر است.

عمق تراکنش

از مفهموم عمق تراکنش (Transaction Depth) معمولا برای سطح ثبات قیمت استفاده می‌شود؛ هرچه عمق تراکنش بیشتر باشد، تاثیر تعداد مشخصی از تراکنش‌ها بر قیمت کمتر خواهد بود.

کاربرد

کاربرد نیز یکی از عوامل تعیین کننده در استخراج نقدینگی است. هرچه از یک رمزارز بیشتر به عنوان ابزار پرداختی استفاده شود، نقدینگی آن بیشتر خواهد شد. متعاقبا، اگر فروشندگان بیشتری به پذیرش رمزارز به عنوان واسطه پرداختی بپردازند، در پذیرش گسترده و افزایش کاربرد آن رمزارز در تراکنش‌ها سهیم خواهند بود.

استخراج نقدینگی چگونه انجام می‌شود؟

استخراج نقدینگی چگونه انجام می‌شود؟ - استخراج نقدینگی چیست

دیفای به موفقیت قابل توجهی دست یافته و فعالیت در این عرصه و علاقه عموم مردم به آن نیز افزایش یافته است. استخراج نقدینگی به عنوان یکی از مولفه‌های کلیدی این موفقیت و دستاورد در نظر گرفته شده و به عنوان مکانیزم موثری برای رشد نقدینگی محسوب می‌شود.

به طور کلی، استخراج نقدینگی هنگامی رخ می‌دهد که کاربران یکی از پروتکل‌های دیفای به ازای همکاری و مشارکت در پروتکل، توکن‌های بومی آن پروتکل را به عنوان پاداش دریافت می‌کند. استخراج نقدینگی، فرآیند واریز، سپرده‌گذاری (Staking) یا وام‌دهی یک توکن مشخص با هدف ارائه نقدینگی به استخر سرمایه محصول و سپس کسب درآمد است.

یک استخراج‌کننده نقدینگی می‌تواند با توکن بومی آن پروژه یا گاهی اوقات حتی با حق نظارت بر پروژه، پاداش دریافت کند. این توکن‌ها معمولا بر اساس برنامه‌نویسی پروتکل ایجاد شده‌اند. اگرچه نمی‌توان از اغلب این توکن‌ها در خارج از پلتفرم دیفای موردنظر استفاده کرد، اما ایجاد بازارهای مبادلاتی و هم‌چنین تب‌وتاب پیرامون این توکن‌ها، منجر به افزایش قیمت آنها می‌شود.

صرافی‌های غیرمتمرکز همواره به دنبال کاربران جدیدی هستند که می‌توانند به پلتفرم موردنظر سرمایه وارد کنند و به ازای مشارکت، به آنها پاداش ارائه می‌دهند. در حال حاضر، اکثر دکس‌ها در فکر این هستند تا دفاتر سفارش خود را با بازارسازهای خودکار جایگزین کنند، تا تمام رویه‌های معاملاتی آنها به طور کارآمد، سازماندهی شود.

بازارسازهای خودکار تبادل توکن را ارائه می‌دهند که معامله یک توکن با یک توکن دیگر در یک استخر نقدینگی مشخص را امکان‌پذیر می‌سازند. هنگامی که کاربران تصمیم می‌گیرند که معامله‌ای انجام دهند، باید مقدار کارمزد مشخصی پرداخت کنند؛ سپس بازارسازهای خودکار کارمزدها را جمع‌آوری می‌کنند و آنها را به عنوان پاداش به ارائه‌دهندگان نقدینگی ارائه می‌دهند. در نتیجه، اگرچه تبادل‌کننده توکن به منظور انجام معامله در صرافی غیرمتمرکز مقداری کارمزد پرداخت می‌کند، اما ارائه‌دهندگان نقدینگی با ارائه نقدینگی مورد نیاز کاربران می‌توانند سود کسب کنند.

قابلیت‌ها و مزایای Liquidity Mining

علیرغم این نکته که استخراج نقدینگی به طور کاملا ناگهانی عرصه رمزارزها را به عصری جدید وارد کرده است، اما اکنون خود را به عنوان یکی از ابزارهای مهمی معرفی کرده که می‌تواند عملکردهای زیادی داشته باشد. در ادامه به بررسی این عملکردها می‌پردازیم.

بهبود کلی نقدینگی

نقدینگی سرمایه‌ها به عنوان مولفه مهم و حیاتی نقدینگی کل سیستم اقتصادی در نظر گرفته می‌شود. دیفای در مقایسه با صنایع سنتی، شامل استخر سرمایه مختص به خود نیست که نقدینگی ثابتی را مهیا سازد؛ در نتیجه، طراحی یک مدل استخر سرمایه غیرمتمرکز و خلاقانه به همراه یک سیستم تشویقی جامع برای کاربران به هدف اصلی و منطقی پروژه‌های دیفای تبدیل شده است.

بهبود کشف قیمت

به دلیل توسعه سریع فناوری بلاک چین، چندین مفهوم مجزا به وجود آمده‌اند که استخراج نقدینگی نیز یکی از مفاهیم غیرمتمرکز این عرصه است. این روش هم‌چنین می‌تواند به افزایش قیمت و در نتیجه بهبود کشف قیمت (Price Discovery) بیانجامد.

کشف قیمت بیانگر شناخت معامله‌گران از شرایط عرضه و تقاضای بازار مربوطه و انتظاراتی است که از فرصت‌های آینده بازار دارند. استخراج نقدینگی قابلیت این را دارد تا در اختصاص منابع تغییر چشمگیری ایجاد کند و حتی به سرمایه‌گذاران و سازمان‌های مالی مختلف امکان دهد تا بر اساس قیمت به تصمیمات منطقی‌تری دست یابند.

استراتژی بازاریابی کارآمدتر

در خصوص جلب توجه و پوشش رسانه‌ای و افزایش آگاهی در خصوص محصول، استخراج نقدینگی بسیار کارآمد است. هرچند، کل کمپین معرفی محصول باید طوری مدیریت شود تا بودجه Liquidity Mining فقط بر روی این هدف صرف نشود.

توزیع برابر و جامع همراه با موانع کمتر

یکی از مزایای قابل توجهی که استخراج نقدینگی ارائه می‌دهد، این است که خرده سرمایه‌گذاران و سرمایه‌گذاران سازمانی شانس برابری در خصوص کسب توکن‌های بومی پروتکل مورد نظر دارند. این مزیت بدون شک برای سرمایه‌گذارانی که می‌خواستند در اکوسیستم دیفای مشارکت داشته باشند اما شانس و شرایط این موضوع را نداشتند، بسیار ارزشمند است.

انواع مختلف پروتکل‌های استخراج نقدینگی

استخراج نقدینگی چیست؟ - انواع مختلف پروتکل‌های استخراج نقدینگی

انواع مختلفی از پروتکل‌های استخراج نقدینگی وجود دارد و هر کدام از آنها، ویژگی‌های منحصربه‌فرد خود را دارند. اکثر پروتکل‌ها را می‌توان به ۳ گروه تقسیم کرد: پروتکل‌های تقریبا غیرمتمرکز، پروتکل‌های غیرمتمرکز تدریجی و پروتکل‌های مبتنی بر بازاریابی.

پروتکل‌های تقریبا غیرمتمرکز

پروژه‌های Liquidity Mining که بر غیرمتمرکزسازی نسبی معطوف‌ هستند، معمولا به دنبال روش‌هایی برای ارائه پاداش به اعضای فعال جامعه خود هستند. 

اغلب اوقات، به تمام کاربرانی که تصمیم گرفته‌اند به پلتفرم موردنظر ملحق شوند، توکن‌های حاکمیتی (Governance Token) ارائه می‌شود. در نتیجه، توسعه‌دهندگان با ارائه توکن به شیوه‌ای که دیگر به فروش توکن یا ورود به بازار نیاز نداشته باشد، از غیرمتمرکز بودن پروژه خود اطمینان حاصل می‌کنند.

پروتکل‌های غیرمتمرکز تدریجی

پروتکل‌هایی که هنوز کاملا غیرمتمرکز نیستند، به صورت مستقیم کنترل پلتفرم را به جامعه ارائه نمی‌دهند. برای مثال، توسعه‌دهندگان ممکن است چندین ماه زمان نیاز داشته باشند تا پس از راه اندازی پلتفرم، یک مدل نظارتی پیاده‌سازی کنند. بدین ترتیب، گاهی اوقات ممکن است توکن این پلتفرم‌ها قبل از آن که توسعه‌دهندگان مدل نظارتی را ارائه دهند، در بازار لیست شوند.

پروتکل‌های مبتنی بر بازاریابی

پروتکل‌های مبتنی بر بازاریابی، معمولا چندین هفته قبل از عرضه معرفی می‌شوند و تمام کسانی که خواهان مشارکت در این پلتفرم‌ها هستند، قبل از عرضه پروژه به بازاریابی آن تشویق و ترغیب می‌شوند؛ بدین ترتیب، توسعه‌دهندگان قبل از فعال‌سازی کامل پلتفرم خود می‌توانند تعداد کاربرانی قابل توجهی به دست آورند. در نتیجه، بازاریابی یک پلتفرم به جذب سرمایه برای نقدینگی کمک کند. گفتنی است این سرمایه ممکن است توسط توسعه‌دهندگان برای مدت زیادی مسدود شود.

بررسی پروتکل‌هایی که از استخراج نقدینگی استفاده می‌کنند

Liquidity Mining می‌تواند ارزش یک پروتکل را کاملا تغییر دهد؛ به همین دلیل است که این مفهوم توجه بسیاری از توسعه‌دهندگان پلتفرم‌های مختلف را به خود جلب کرده و روند جدیدی در دنیای رمزارزها به وجود آورده است.

در ادامه به بررسی چند مورد از پروتکل‌هایی می‌پردازیم که از این مفهوم بهره می‌برند.

اکو (Echo)

اکو (Echo) - استخراج نقدینگی چیست

اکو (Echo) پروتکل لایه دومی است که از یک زنجیره جانبی اتریوم و یک زنجیره جانبی بیت کوین تشکیل شده، تا تعامل‌پذیری روان و کاربردی بودن را ارائه دهد. این پروتکل که در نوع خود بی‌نظیر است؛ حضور دارایی‌های سایر بلاک چین‌ها نظیر توکن‌های ERC-20 را از طریق پشتوانه دوطرفه بر بستر بلاک چین اکو میسر می‌سازد و به برنامه‌های غیرمتمرکز اکو نظیر صرافی‌های غیرمتمرکز، امکان می‌دهد تا از این دارایی‌ها پشتیبانی کنند.

با توجه به این‌که اکو یک پلتفرم توسعه برنامه بلاک چین و شبکه‌ای بر بستر بیت کوین همراه با قراردادهای هوشمند است، توکن بومی خود به اسم اکو (ECHO) را دارد. از توکن اکو برای حفظ مکانیزم اجماع و پرداخت کارمزد تراکنش‌ها در داخل پروتکل اکو استفاده می‌شود.

هدف اکو، ایجاد اکوسیستم کاملا جدیدی است که به کاربران و توسعه‌دهندگان فرصت و آزادی انجام تراکنش و ایجاد تعامل بدون وجود هیچگونه مانع یا محدودیت ارائه می‌دهد.

کامپوند (Compound)

کامپوند (Compound) - استخراج نقدینگی چیست

کامپوند (Compound) یک پروتکل غیرمتمرکز بر بستر اتریوم است که از وام‌دهی و وام‌گیری رمزارزهای مشخصی نظیر دای (DAI)، اتر، USDC، تتر، WBTC، توکن BAT، سای (SAI) و Augur (REP) پشتیبانی می‌کند.

کامپوند تمام دارندگان رمزارزها را از ایجاد تعامل با واسطه‌های امور مالی سنتی بی‌نیاز کرده و زمان زیادی را برای آنها صرفه‌جویی می‌کند. ارائه‌دهندگان نقدینگی با استفاده از پروتکل کامپوند می‌توانند توکن COMP به عنوان پاداش کسب کرده و آن را در همین پلتفرم یا در صرافی‌های متمرکز و غیرمتمرکز با سایر توکن‌ها تبادل کنند.

آوه (Aave)

آوه (Aave) - استخراج نقدینگی چیست

آوه (Aave) که بر بستر اتریوم توسعه یافته، یکی از محبوب‌ترین پروتکل‌های غیرمتمرکز بازار پول است. آوه به کاربران خود امکان می‌دهد تا رمزارزهای خود را به شیوه‌ای ایمن و کارآمد وام بدهند یا با استفاده از آنها وام بگیرند.

به منظور انجام تراکنش در آوه، وام‌دهندگان ملزم به سپرده‌گذاری سرمایه‌های خود در استخرهای نقدینگی هستند تا سایر کاربران بتوانند این سرمایه‌ها را از استخرهای مذکور به صورت وام دریافت کنند. در هر استخر، دارایی‌ها معمولا با هدف محافظت در مقابل نوسان به صورت ذخیره حفظ می‌شوند؛ این موضوع بدان معنا است که وام‌دهندگان می‌توانند هر زمان که تمایل به خروج از این پروتکل داشته باشند، سرمایه‌های خود را برداشت کنند.

در حال حاضر، در پلتفرم آوه تقریبا ۲۰ رمزارز نظیر دای، اتر، BAT، میکر (MKR)، سینتتیکس (SNX)، تتر (USDT)، USDC، TUSD، sUSD، ،BUSD، wBTC، ZRX و سایر رمزارزها در دسترس است. آوه هم‌چنین دارای توکن نظارتی مختص به خود به اسم AAVE است که دنباله‌روی توکن بومی قبلی این پلتفرم به اسم LEND است.

یکی دیگر از ویژگی‌های برجسته آوه، وام‌های سریع آن است. وام‌های سریع در مقایسه با وام‌های سنتی به کاربران امکان می‌دهد تا مقدار نامحدودی سرمایه بدون نیاز به هیچگونه وثیقه وام دریافت کنند، اما به شرطی که کاربران مقدار وام را در همان تراکنش برگردانند.

بالانسر (Balancer)

بالانسر (Balancer) - استخراج نقدینگی چیست

پروتکل بالانسر (Balancer) در حال گسترش و افزایش سرعت رشد کل اکوسیستم دیفای است. رسالت اصلی و مهم بالانسر، معرفی پروتکل مالی جامعی است که نقدینگی قابل برنامه‌ریزی را به شیوه‌ای منعطف و غیرمتمرکز و هم‌چنین تبادل‌های درون زنجیره‌ای آنی با هزینه گس مناسب را ارائه می‌دهد.

بالانسر به کاربران خود امکان می‌دهد تا توکن‌های تحت پشتیبانی این پلتفرم را با یکدیگر معامله کنند، استخرهای نقدینگی ویژه‌ای ایجاد کنند که در آنها می‌توانند به پروتکل‌های بالانسر نقدینگی بیافزایند و حتی در استخرهای موجود سرمایه‌گذاری کنند تا از معاملات خود سود کسب کنند.

بالانسر همانند سایر برنامه‌های دیفای دارای توکن چندمنظوره خود به اسم توکن BAL است که به منظور مشارکت در مدیریت پروتکل بالانسر استفاده می‌شود و از طریق ارائه نقدینگی یا انجام معاملات در این پلتفرم به دست می‌آید.

بلنسر سه نوع استخر دارد که عبارتند از استخرهای خصوصی، اشتراکی و هوشمند. در استخرهای خصوصی، فقط صاحبان استخرها می‌توانند پارامترهای استخر را کنترل کنند و به آن، نقدینگی اضافه کنند. استخرهای اشتراکی معمولا از تمام کاربرانی که می‌خواهند به استخر، نقدینگی بیافزایند استقبال می‌کند. استخرهای هوشمند توسط قراردادهای هوشمند کنترل و مدیریت می‌شوند.

کِرو (Curve)

کِرو (Curve) - استخراج نقدینگی چیست

کِرو (Curve) در سال ۲۰۲۰ به عنوان اقدامی در جهت ارائه یک بازارساز خودکار پیشرفته با کارمزد کم برای معامله‌گران و ایجاد پس‌انداز چشمگیر برای ارائه‌دهندگان نقدینگی معرفی شد. کرو اساسا بر استیبل کوین‌ها تمرکز دارد. بنابراین، Curve به سرمایه‌گذاران این فرصت را ارائه می‌دهد تا از رمزارزهای پرنوسان اجتناب کنند و سود زیادی از پروتکل‌های وام‌دهی دریافت کنند.

کرو نقاط مشترک بسیار زیادی با سایر پروتکل‌ها نظیر یونی‌سواپ و بالانسر دارد. هرچند تفاوت با پروتکل‌های دیگر این است که Curve فقط شامل آن دست از استخرهای نقدینگی است که شامل رمزارزهایی با ویژگی‌های مشابه هستند؛ به عنوان مثال استیبل کوین‌ها یا نسخه‌هایی از رمزارزها در یک بلاک چین دیگر نظیر wBTC. این رویکرد به کرو امکان می‌دهد تا از الگوریتم‌های پیچیده‌تر استفاده کند، کمترین سطح کارمزد را داشته باشد و از ضررهای مقطعی که در سایر صرافی‌های غیرمتمرکز شاهد آن هستیم اجتناب شود.

یونی‌سواپ (Uniswap)

یونی‌سواپ (Uniswap) - استخراج نقدینگی چیست

یونی‌سواپ (Uniswap) یک صرافی غیرمتمرکز است که بر بستر بلاک چین اتریوم اجرا می‌شود. یونی‌سواپ برای انجام معاملات به هیچ‌گونه واسطه یا سایر نهادهای متمرکز نیاز ندارد. Uniswap اساسا بر مدلی متکی است که به ارائه‌دهندگان نقدینگی امکان می‌دهد تا استخرهای نقدینگی ایجاد کنند.

یونی‌سواپ به کاربران خود امکان می‌دهد تا به صورت کارآمد و بدون نیاز به دفتر سفارش به تبادل توکن‌های ERC-20 بپردازند. با توجه به اینکه پروتکل یونی‌سواپ کاملا غیرمتمرکز است، هیچ‌گونه فرآیند لیست کردن رمزارزها نیز در این صرافی وجود ندارد. تمام توکن‌های ERC20 می‌توانند به شرط داشتن استخر نقدینگی برای معامله‌گران، در یونی‌سواپ عرضه شوند.

یونی‌سواپ نیز دارای توکن بومی مختص به خود به اسم UNI است که به دارندگان آن، حق نظارت ارائه می‌دهد. این موضوع بدان معنا است که تمام دارندگان توکن UNI حق رای در خصوص انجام تغییرات در این پروتکل دارند.

یرن فایننس (Yearn Finance)

یرن فایننس (Yearn Finance) - استخراج نقدینگی چیست

یرن فایننس (Yearn Finance) در سال ۲۰۲۰ عرضه شده و شامل مجموعه‌ای از پروتکل‌ها است که بر بستر بلاک چین اتریوم قرار دارند. این پروتکل به کاربران امکان می‌‌دهد تا با استفاده از سرویس‌های معاملاتی و وام‌دهی ارائه‌شده توسط این پلتفرم، کسب درآمدهای منفعل از رمزارزهای خود را افزایش دهند.

یرن فایننس سرویس‌های خود را به صورت مستقل ارائه می‌دهد و نیاز به حضور واسطه‌های مالی نظیر متصدیان و سازمان‌های مالی را برطرف کرده است. به کسانی که در این پروتکل مشارکت می‌کنند، رمزارز بومی این پروتکل به اسم YFI پرداخت می‌شود. توکن YFI یک توکن ERC-20 است که نقش کنترل‌کننده و مشوق کل پلتفرم یرن فایننس را ایفا می‌کند و به دارندگان آن امکان می‌دهد تا در خصوص پروپوزال‌های مختلف رای دهند. این پروتکل توسط چندین توسعه‌دهنده مستقل ایجاد شده و اساسا توسط دارندگان توکن YFI مدیریت می‌شود. این موضوع باعث می‌شود که تمام ویژگی‌های یرن فایننس به صورت غیرمتمرکز پیاده‌سازی شود.

جمع‌بندی

استخراج نقدینگی چیست؟ به طور کلی استخراج نقدینگی بدین معنی است که کاربران یکی از پروتکل‌های دیفای به ازای همکاری و مشارکت در پروتکل، توکن‌های بومی آن پروتکل را به عنوان پاداش دریافت می‌کنند. می‌توان گفت که Liquidity Mining یک مفهوم ساده است؛ اما در عین حال، قبل از انجام این کار به شدت توصیه می‌شود تا اهداف و انتظارات خود را در نظر گرفته و آنها را ارزیابی کرده و اطمینان حاصل کنید که شناخت کاملی از کل اکوسیستم دیفای دارید و مهم‌تر از همه، پروتکل منسجم و جامعی را انتخاب کنید که به شما امکان دهد تا از فرآیندهای استخراج نقدینگی نهایت سود را کسب کنید. در این مقاله به معرفی کامل مفهوم Liquidity Mining، صرافی غیرمتمرکز و انواع آن، نقدینگی بازار، قابلیت‌ها و مزایای استخراج نقدینگی و بررسی پروتکل‌هایی که از استخراج نقدینگی بهره می‌برند می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

منبع
pixelplex

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا