امکان برقراری ارتباط میان زنجیرههای مختلف، یکی از اهداف اصلی بلاکچین محسوب میشود. پروتکل AnyCall یکی از محصولات شبکه مالتی چین (Multichain) است. پروتکل AnyCall قابلیت همکاری میان زنجیرهای (Cross Chain) را در بلاکچین متحول میکند. این پروتکل امکان ارسال پیامهای زنجیرهای و ارتباط میان قراردادهای هوشمند بین زنجیرههای مختلف را تنها با یک انجام یک تراکنش فراهم میسازد. این قابلیت به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا برنامههای غیرمتمرکز (DApp) خود را در شبکههای مختلف پیادهسازی کنند. در این مقاله به بررسی نحوه کارکرد پروتکل AnyCall میپردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
پروتکل AnyCall چیست؟

پروتکل Multichain با نام Anyswap در ۲۰ جولای ۲۰۲۰ با هدف ایجاد قابلیت برقراری ارتباط بین بلاکچینهای مختلف متولد شد. راه حلهای توسعه یافته توسط مالتی چین تقریبا به تمامی بلاک چینها اجازه میدهد تا با یکدیگر همکاری داشته باشند.
استفاده از پلتفرم مالتی چین برای زنجیرههای مختلف مانند اتریوم، بایننس اسمارت چین، شبکههای لایه ۲ مختلف مانند Polygon که برای نهایی شدن تراکنشها از شبکه اتریوم استفاده میکنند، پاراچینهای مختلف در شبکه پولکادات، زنجیرههای ساخته شده بر بستر Cosmos SDK مانند شبکه ترا و حتی شبکه بیت کوین هیچگونه محدودیتی نداشته و با استفاده از آن تمامی شبکههای بلاکچینی یکپارچه میشوند.
پروتکل AnyCall یکی از محصولات جدید مالتی چین است. این پروتکل در تاریخ ۱۳ آپریل ۲۰۲۲ (۲۴ فروردین ۱۴۰۱) توسط مالتی چین و به عنوان ورژن ۴ام محصولات مالتی چین معرفی شد. پروتکل AnyCall مرحله بعدی از ویژگیهای قابلیت همکاری انقلابی بین شبکههای بلاکچین است که توسط Multichain ارائه شده است.
AnyCall یک پروتکل پیامرسانی میان زنجیرهای است که میتواند پیامهای مختلف را بین تمام شبکههای ارسال کند. این پروتکل فراخوانی آسان قراردادهای هوشمند بومی یک بلاک چین از هر بلاک چین دیگر را امکانپذیر میسازد.
امنیت ارتباط بین شبکهها و قراردادهای هوشمند توسط نودهای شبکه Multichain تامین میشود. با استفاده از پروتکل انی کال تمامی زنجیرههای بلاکچینی میتوانند تنها با انجام یک تراکنش با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و هر نوع دادهای از جمله دادههای قراردادهای هوشمند، توکنهای بیهمتا (NFT)، پیامها و توکنها را به هر بلاکچین دیگری ارسال کنند.
پروتکل AnyCall چگونه کار میکند؟
در ابتدای معرفی تکنولوژی بلاکچین، شبکههای مختلف راهاندازی شدند؛ اما هیچیک از این شبکهها نمیتوانستند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و مانند جزیرههایی جدا افتاده هر یک تراکنشها و برنامههای خود را اجرایی میکردند. پس از مدتی به دلیل نیاز به مکانیسمی برای ارتباط بین بلاکچینهای مختلف بریجها یا پلهای بلاکچینی به وجود آمدند.
پلهای بلاکچینی تنها میتوانند بین دو زنجیره ارتباط برقرار کنند و امکان ایجاد ارتباط بین تمام شبکههای بلاکچینی توسط آنها امکانپذیر نیست. به همین دلیل تکنولوژی جدیدی به نام قابلیت همکاری بین زنجیرهای در تمامی شبکههای بلاکچینی توسط پلتفرم مالتیچین ایجاد شد. شبکه مالتی چین با معرفی پروتکل AnyCall به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا DAppهای خود را در چندين زنجیره مختلف ایجاد کنند در حالی که به طور کامل به یکدیگر متصل هستند.
پروتکل AnyCall از قراردادهای هوشمند و عملکردهای زیر تشکیل شده است:

- AnyCall Function
این تابع در زنجیره منبع قرار دارد. در این مکانیسم تابع AnyCall قرارداد AnyCall را فراخوانی کرده و دستورالعملهایی را که باید در زنجیره مقصد اجرا شوند، ذخیره میکند.
- نودهای MPC چند زنجیرهای
قرارداد AnyCall در یک آدرس MPC مشترک در همه بلاک چینها قرار دارد. قرارداد فراخوانی، تابع AnyCall را شناسایی میکند و قبل از انتقال پیام به زنجیره مقصد، بررسیهای امنیتی و اعتبارسنجی تراکنشها را انجام میدهد.
- AnyExec Function
در زنجیره مقصد قرار دارد. تابع AnyExec دستورالعملهای ارسال شده از زنجیره منبع را از طریق قرارداد AnyCall دریافت کرده و اجرا میکند.
تابعهای پروتکل مالتی چین به دو صورت تراکنشها را در زنجیرههای مختلف انجام میدهند. در ادامه هر کدام از آنها را بررسی میکنیم:
پلهای میان زنجیرهای (Cross-Chain Bridges)

هر کدام از پلها در پروتکل مالتی چین دو زنجیره متفاوت را به یکدیگر متصل میکند. با ایجاد یک درخواست مبنیبر انتقال یک توکن از زنجیره به زنجیره دیگر، فرایندی به این شرح آغاز میشود. در زنجیره مبدا دارایی مورد نظر به یک آدرس کیف پول SMPC ارسال شده و به طور ایمن در آنجا نگهداری میشود.
مدیریت این کیف پول به طور غیر متمرکز انجام میشود. در زنجیره مقصد یک قرارداد هوشمند توکنهایی را با نسبت ۱ به ۱ با توکنهایی که در کیف پول غیرمتمرکز نگهداری میشوند، ضرب میکند و آنها را به کیف پول کاربر ارسال میکند. عکس این فرایند نیز زمانی اتفاق میافتد که توکنها از زنجیره مقصد به زنجیره مبدا ارسال میشوند.
نودهای SMPC چندین عملکرد را در پیوند دادن یک بلاک چین مبدا با یک بلاک چین مقصد به طور کاملا مستقل و بدون دخالت شخص ثالث انجام میدهند:
هنگامی که یک پل جدید بین دو بلاک چین ایجاد میشود، نودهای SMPC یک حساب مدیریت غیر متمرکز یا یک کیف پول ایجاد میکنند، که آدرس آن برای ارسال داراییها به آن استفاده میشود. این داراییها به طور ایمن در این حساب غیرمتمرکز نگهداری شده و توکنهای جدید در زنجیره مقصد ضرب میشوند. کیف پول ایجاد شده برای نگهداری داراییها فقط توسط نودهای SMPC کنترل میشود و هیچ فرد دیگری به آن دسترسی ندارد.
همچنین هنگامی که یک پل جدید بین دو بلاک چین ایجاد میشود، نودهای SMPC به یک قرارداد هوشمند جدید در زنجیره مقصد برای مدیریت داراییهای رپد (Wrapped) ایجاد شده در زنجیره مقصد، متصل میشوند. این قرارداد میتواند توسط شخص ثالث یا تیم Multichain ایجاد شود. از آن برای ایجاد توکنهای جدید در زنجیره مقصد یا سوزاندن آنها هنگام بازخرید داراییها برای انتقال به زنجیره اصلی خود استفاده میشود.
نودهای MPC بر کیف پول غیر متمرکز ایجاد شده نظارت میکنند. هنگامی که یک دارایی جدید به این کیف پول انتقال پیدا میکند، قرارداد هوشمند Wrapped Asset را در زنجیره مقصد فعال میکند تا توکنهای رپد شده را در آن ضرب کند. اگر کاربر بخواهد داراییها رپد شده خود را به شبکه اصلی انتقال دهد، قرارداد هوشمند Wrapped Asset توسط نودهای MPC برای سوزاندن توکنهای Wrapped شده فعال میشود. سپس نودهای MPC داراییها را از حساب مدیریت غیرمتمرکز آزاد میکنند و آنها را برای کاربر در زنجیره مبدا ارسال میکنند.
مسیریاب میان زنجیرهای (Cross-Chain Router)
این قابلیت به کاربران اجازه میدهد تمامی داراییها را بین چندین زنجیره مختلف انتقال دهند. سه دسته از نوع انتقال وجود دارد که میتوانیم آنها را در دستهبندیهای زیر تفکیک کنیم:
داراییهای بومی

هنگامی که یک توکن از قبل روی یک زنجیره وجود دارد، آن را به عنوان دارایی بومی در نظر میگیریم؛ به طور مثال در مورد توکن USDC شبکه Multichain نمیتواند این توکن را به صورت رپد شده ضرب کند. بنابراین در عوض از استخرهای نقدینگی استفاده میکند.
تعدادی توکن توسط Multichain، یک تیم توسعهدهنده یا افراد مختلف به استخر در هر زنجیره اضافه میشود. این توکنها در صورت جابجایی زنجیرههای متقابل برای کاربر در دسترس هستند. در حالت ایدهآل، توکنها روی هر زنجیره به اندازه کافی وجود دارند، به طوری که مهم نیست که چه میزان توکن منتقل میشود و از آنها به اندازه کافی در استخرهای ایجاد شده موجود است.
در این مکانیسم چندین استخر از یک دارایی در زنجیرههای مختلف ایجاد میشود. هنگامی که کاربر قصد دارد توکنهای خود را از زنجیره A به زنجیره B انتقال دهد، نودهای MPC این فرایند را اجرایی میکنند. نودهای MPC دارایی مورد نظر کاربر را در استخر زنجیره A میسوزانند و آن را به استخر B منتقل میکنند. سپس توکنهای کاربر را از استخر زنجیره B برای او ارسال میکنند.
فرایندی که در هنگام انتقال در این حال رخ میدهد به شرح زیر است:
- توکن مد نظر به استخر نقدینگی در زنجیره A اضافه میشود.
- به همان تعداد توکن روی زنجیره A ضرب میشود.
- نودهای SMPC انجام این فرایند را تشخیص میدهند و توکنها از زنجیره B کاسته شده و در زنجیره A سوزانده میشود.
- اگر تعداد توکنها در زنجیره B بیشتر از توکنهای ایجاد شده باشد، توکنها به کیف پول کاربر در زنجیره B ارسال میشود. اگر تعداد توکنها در زنجیره B کمتر از توکنهای درخواستی کاربر باشد، به میزان توکنهای موجود در استخر B انتقال انجام شده و مابقی آنها به حساب کاربر باز میگردد.
داراییهای ایجاد شده در بریج

در حالتی که به استخرهای نقدینگی برای انتقال داراییها بین زنجیرههای مختلف نیازی نیست، شبکه مالتی چین میتواند از داراییها رپد شده برای انتقال بین شبکههای مختلف استفاده کند. به طور مثال هنگامی که کاربر میخواهد توکن MIM را از شبکه اتریوم به زنجیره هوشمند بایننس انتقال دهد، شبکه مالتی چین توکن MIM را در شبکه اتریوم قفل کرده و معادل آن را در زنجیره هوشمند بایننس ضرب میکند.
ویژگیهای پروتکل AnyCall چیست؟
پروتکل انی کال قابلیتهای بسیار را در اختیار کاربران بلاکچین و توسعهدهندگان قرار میدهد. با استفاده از این پروتکل میتوان تمامی اکوسیستم بلاکچین را به صورت یکپارچه به هم متصل کرد. ویژگیهایی که پروتکل AnyCall در اختیار توسعهدهندگان قرار میدهد، عبارتند از:
ارتباطات میان زنجیرهای
با کمک تابع AnyCall، یک قرارداد در زنجیره مقصد را میتوان مستقیما از زنجیره مبدا فراخوانی کرد. بنابراین تعمیم تابع AnyCall آن را قادر میسازد تا اطلاعاتی مانند دستورات، وضعیت، دادهها یا حتی پیامها را در زنجیرهها به اشتراک بگذارد و آن را برای هر نوع ارتباط زنجیرهای بهینه کند.
تامین امنیت توسط شبکه Multichain
هر زمان که قرارداد AnyCall در زنجیره اصلی فراخوانی میشود، نودهای MPC انتقال اطلاعات در هر زنجیره را از طریق قرارداد anyCall تایید میکنند. همچنین در حال حاضر شبکه مالتی چین یکی از غیرمتمرکزترین و امنترین سیستم ها برای انتقال اطلاعات در بلاکچین است.
کاربرد آسان
پروتکل AnyCall میتواند به راحتی بر روی تمامی بلاک چینها پیادهسازی شود، زیرا فقط یک قرارداد هوشمند است. اجرای آن نیازی به هارد فورک ندارد و توسعهدهندگان میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
پشتیبانی توسط اکوسیستم Multichain
اکوسیستم مالتی چین یکی از قویترین و پیشرفتهترین پروتکلهای ارتباط میان زنجیرهای در نسل سوم وب (Web3) است. شبکه MPC در اکوسیستم مالتی چین به صورت غیر متمرکز و ایمن فعالیت کرده و اکنون از بیش از ۴۰ زنجیره مختلف پشتیبانی میکند.
موارد استفاده از پروتکل AnyCall
ویژگیهای پروتکل AnyCall نحوه ساخت Dappها را به طور اساسی تغییر خواهد داد. پلتفرمهای Web3 مانند DEXها، بازارهای NFT و پروتکلهای وامدهی به طور سنتی برای پشتیبانی از داراییها در یک بلاک چین بومی ساخته شدهاند. در آینده، این چشم انداز تغییر خواهد کرد و Dappها میتوانند بر بستر تمامی شبکههای بلاکچینی فعالیت کنند. در ادامه چندین کاربرد مختلف که میتوانند از قابلیتهای پروتکل AnyCall بهره ببرند، معرفی میکنیم:
ایجاد DEXهای میان زنجیرهای
با استفاده از قابلیتهای پروتکل AnyCall، صرافیهای غیر متمرکز میتوانند نقدینگی را در چندین بلاک چین جمع کرده و مبادله میانزنجیرهای را به یک فرآیند یکپارچه تبدیل کنند. استفاده دکسها از پروتکل انی کال مزایای زیر را برای آنها به همراه دارد:
- استخرهای نقدینگی مشترک
- استفاده کارآمد از نقدینگی
- کاهش اسلیپیج (Slippage) در معاملات
پروتکلهای وامدهی میان زنجیرهای
با استفاده از پروتکل AnyCall، پروتکلهای وامدهی به کاربران امکان میدهند در یک زنجیره سپردهگذاری کنند و از زنجیرههای دیگر وام بگیرند. این قابلیت به کاربران اجازه میدهد تا در زنجیرههای مختلف آربیتراژ انجام دهند، پاداش بیشتری دریافت کنند و استراتژیهایی مختلفی را برای کسب سود اتخاذ کنند.
اوراکلهای بین زنجیرهای
پروتکل انی کال میتواند کاربرد اوراکلها را تغییر دهد، زیرا از AnyCall میتوان برای دسترسی و بهروزرسانی اوراکلها از هر بلاکچینی که توسط آن پشتیبانی میشود، استفاده کرد.
اشتراکگذاری دادهها
با استفاده از پروتکل انی کال میتوان بازارهای داده Web3 را در یک پلتفرم مشترک یکپارچه ساخت و استفاده کارآمد از Web3 Data را ارتقا داد. نمونههایی از استفاده از این پروتکل میتواند شامل پلتفرمهای شبکههای اجتماعی غیرمتمرکز، تایید هویت، سابقه اعتباری یا سوابق مالکیت از طریق NFT باشد.
انتقال NFTها به صورت میان زنجیرهای
NFTهایی که بومی یک بلاک چین هستند میتوانند به راحتی به زنجیرههای دیگر با بازارهای بهتر و مخاطبان بیشتر منتقل شوند. با استفاده از پروتکل انی کال میتوان NFTها را در زنجیره اتریوم ایجاد کرد، اما به راحتی از زنجیرههای ارزانتر و سریعتر با آنها تعامل برقرار کرد.
پرسش و پاسخ (FAQ)

- پروتکل انی کال (AnyCall) چیست؟
پروتکل AnyCall یکی از محصولات جدید شبکه مالتی چین است. انی کال یک پروتکل پیامرسان میان زنجیرهای است که میتواند پیامهای مختلف را بین تمام شبکههای ارسال کند. AnyCall به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا DAppهای خود را در چندين زنجیره مختلف ایجاد کنند در حالی که به طور کامل به یکدیگر متصل هستند.
- موارد استفاده از پروتکل AnyCall چیست؟
پروتکل AnyCall نحوه ساخت و استفاده از Dappها را به طور اساسی تغییر خواهد داد. از این پروتکل میتوان برای ساخت DEXها، پروتکلهای وامدهی و اوراکلها به صورت میان زنجیرهای استفاده کرد. همچنین از پروتکل انی کال میتوان به منظور اشتراکگذاری دادهها و انتقال NFTها به صورت میان زنجیرهای نیز بهره برد.
جمع بندی
ارتباط بین شبکههای بلاکچینی مختلف موضوعی است، که تاثیر بسزایی در آینده تکنولوژی بلاکچین خواهد داشت. با استفاده از فناوریهای جدید میتوان تمامی زنجیرهها را به یکدیگر متصل کرد و دادههای مختلف را بین آنها انتقال داد. پروتکل AnyCall یکی از محصولات شبکه مالتی چین است که میتواند بین شبکههای مختلف بلاکچینی ارتباط برقرار کند. در این مقاله نحوه کار پروتکل AnyCall و موارد استفاده از آن را مورد بررسی قرار دادیم. نظر شما درباره پیشرفت فناوریهای میان زنجیرهای چیست؟ به نظر شما با گسترش این فناوریها و یکپارچه شدن بلاکچین آینده این تکنولوژی نوپا چه تغییراتی خواهد داشت؟ نظرات و دیدگاههای خود را با ما در میان بگذارید.