کامپاند یک پروتکل غیرمتمرکز و مبتنی بر بلاک چین است که بستری را برای دریافت وام و وامدهی در حوزه ارزهای رمزنگاری شده فراهم کرده است. ارز دیجیتال کامپاند رمز ارز اصلی شبکه Compound بوده که دارندگان توکن Comp اجازه اظهار نظر در مورد مدیریت این شبکه را دارند.
پروتکل محبوب Compound یکی از پروژههای موفق در حوزه دیفای است که برای وامدهی و وامگیری غیرمتمرکز ایجاد شده است. شبکه و ارز دیجیتال کامپاند از حمایت کوین بیس (Coinbase) برخوردار است و کوین بیس از بدو پیدایش این پروژه در کنار آن بوده است و از همان ابتدا حدود ۸ میلیون دلار در آن سرمایهگذاری کرد. بعدها جامعه کامپاند برای مدیریت این پروتکل اقدام به ایجاد توکن COMP کرد که یکی از توکنهای معروف ERC-20 است و بر روی بلاک چین اتریوم (Ethereum) ایجاد شده است.
شبکه کامپاند و ارز دیجیتال Comp چیست؟
افرادی که مایل به گرفتن وام هستند و افرادی که مایل به قرض دادن پول خود و کسب بهره از آن هستند، میتوانند از این پلتفرم DeFi استفاده کنند. نرخ بهره سپردهگذاریها و نرخ سود وامها بر اساس همین میزان عرضه و تقاضا در شبکه تعیین میشود. این پلتفرم از داراییهای مختلفی مانند اتر eth، و توکنهای ERC20 پشتیبانی میکند.
فارغ از مباحث اقتصادی، افراد در شبکه کامپاند (Compound) میتوانند طرحهای پیشنهادی خود را به صورت کد ارائه دهند. این پیشنهادها توسط جامعه کامپاند مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت داشتن شرایط لازم، تایید میشوند. این پیشنهادها معمولا در مورد موضوعاتی مانند اضافه کردن داراییهای جدید، ارتقا و یا تغییر پروتکل و مواردی این چنینی هستند. قرارداد هوشمند این پروتکل نیز بر روی بلاک چین اتریوم ایجاد شده است.
مطالعه بیشتر: دارایی cToken چیست و کسب درآمد از آن چگونه است؟
هنگامی که افراد ارز دیجیتال خود را وارد استخرهای شبکه کامپاند میکنند در ازای این داراییهای دیجیتال توکنهای این شبکه موسوم به ctokenها را دریافت میکنند. این توکنهای نماینده دارایی افراد در استخرهای نقدینگی پروتکل کامپاند است. ctoken ها، توکنهای ERC20 هستند که در این پروتکل مورد استفاده قرار میگیرند. افراد هر زمان که بخواهند میتوانند ctoken ها را به شبکه بازگردانده و دارایی دیجیتال خود را از شبکه خارج کنند.
توکن Comp چیست؟
توکن Comp ارز دیجیتال کامپاند بوده که برای این پلتفرم دیفای یک توکن حاکمیتی به شمار میرود. پروتکل کامپاند از نظر حجم دارایی قفل شده، جزو سه پروژه اول حوزه دیفای است. این ارز دیجیتال در رتبهبندی ارزهای دیجیتال حوزه دیفای با ارزش بازاری معادل ۲ میلیارد دلار در رتبه ۱۰ قرار دارد.
پروتکل کامپاند چیست؟
پروتکل کامپاند یک بازار پول را فراهم میکند که نقدینگی موجود در این بازار را به سایر افراد به صورت وام قرض داده و در ازای آن بهره دریافت میکند. این بهره بر اساس سهم هر تامینکننده نقدینگی، بین افراد تقسیم میشود. این نرخ بهره به صورت الگوریتمی محاسبه شده و با توجه به عرضه و تقاضای موجود در این پروتکل، نرخ سود تعیین میشود. این پروتکل بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است و وامدهندگان و وامگیرندگان مستقیما با قرارداد هوشمند پروتکل سر و کار خواهند داشت و در این میان به واسطه و شخص ثالث نیاز نخواهد بود. هر یک از این بازارهای مالی مربوط به یکی از داراییهای اتریومی است و معاملات به صورت شفاف بر روی بلاک چین انجام میگیرد. در اینجا، تاریخچه تمامی تراکنشها ثبت و ضبط میشود و همه چیز به صورت شفاف در دید افراد گذاشته میشود. تاریخ پرداخت سود نیز پس از ایجاد یک بلاک در شبکه بلاک چین اتریوم است.
این پروتکل مانند یک بازار همتا به همتا و یا یک صرافی متمرکز عمل نمیکند که وامدهنده را به وامگیرنده متصل کند. در اینجا تمامی داراییهای فراهم شده در استخرهای این شبکه تجمیع میشوند و به صورت منابع قابل تعویض در میآیند؛ این باعث ایجاد نقدینگی بیشتر میشود و کاربران در هر زمانی قادر به برداشت دارایی خود خواهند بود.
کامپاند ظرفیت وامگیری افراد را مشخص میکند
دریافت وام از پروتکل کامپاند نیازمند وثیقهگذاری است. این وثیقه نیز به صورت ارز دیجیتال به شبکه منتقل شده و پس از آن امکان برداشت وام فراهم میشود. مبلغ وام با توجه به مقدار و نوع رمز ارز وثیقهگذاری شده تعیین میشود. پروتکل به وسیله Collateral Factor مبلغ وامی که کاربر میتواند برداشت کند را تعیین میکند. عوامل زیادی در وثیقهگذاری داراییهای دارای حجم بازار بالا دخیل هستند اما برای داراییهای دارای حجم بازار کم چنین نیست. کامپاند با توجه به موجودی افراد و این عوامل اقدام به تعیین ظرفیت وامگیری برای افراد میکند و هیچ کس نمیتواند بیش از ظرفیت خود وام بگیرد. این رویکرد بسیار مفید است و بسیاری از ریسکها را از میان بر میدارد.
اگر مقدار قرض پرداخت نشده افراد به بالاتر از ظرفیت وامگیری این افراد برسد، ممکن است مقداری از وثیقه برای پرداخت این اضافه ظرفیت نقد شود. البته در اینجاست که افرادی که آربیتراژ میکنند وارد بازی میشوند و مقداری از ریسک موجود را برای وامگیرنده کاهش میدهند. فرآیند لیکویید شدن وثیقه تا زمانی ادامه پیدا میکند که بدهی بیشتر از ظرفیت فرد باشد و به محض اینکه وضعیت تغییر کند، لیکویید شدن وثیقه نیز متوقف خواهد شد.
کاربردهای پروتکل کامپاند
با توجه به اینکه دائما و به صورت پیوسته، داراییهای جدید وارد این پلتفرم میشود، کاربردهای زیادی را برای این پلتفرم میتوان متصور بود. این پلتفرم میتواند برای تریدرها، توسعهدهندهها و کاربران برنامههای غیر متمرکز بسیار مفید باشد. دیگر کاربران برنامههای غیر متمرکز لازم نیست نگران پر شدن سفارشها باشند و یا اینکه تریدرها میتوانند اقدام به قرض گرفتن یک دارایی کنند و آن را در بازار به فروش برسانند و از این طریق به کسب سود بپردازند. افرادی که مایل به برگزاری عرضه اولیه برای ارز دیجیتال خاصی هستند نیز میتوانند از طریق پلتفرم کامپاند اقدام کرده و با گذاشتن وثیقه، وجوه مورد نیاز خود را وام بگیرند.
کار این پروژه بسیار شبیه به کار بانک است. در اینجا نیز افرادی پول خود را سرمایهگذاری میکنند و افرادی نیز این پول را قرض کرده و بهره آن را میپردازند. توکن کامپ در پروتکل کامپاند نقش حاکمیتی داشته و هولدرهای این توکن میتوانند در مدیریت این شبکه نقش آفرینی کنند.
امروزه افراد بسیاری در صدد گرفتن وام هستند که برای رفع خواستههای خود به وام نیاز دارند. رفتن به بانک و تقاضا دادن برای وام بسیار وقتگیر است و با مشکلات زیادی همراه است. کاغذبازی اضافی و بی مورد در این میان بسیار دیده میشود؛ بنابراین بسیاری از افراد به سمت پروتکلهای وام دهی غیرمتمرکز آمده و از این طریق نیاز خود را برطرف میکنند. این قبیل پروژهها در صدد حل مشکلات موجود در سیستم فعلی اقتصاد جهان هستند و نباید فراموش کرد که ارزش یک پروژه در کاربردی بودن آن است. کامپاند پروژهای نیست که تنها در تئوری و روی کاغذ دارای ارزش باشد؛ این پروژه بسیار کاربرد دارد.
امروزه صرافیهای متمرکز اقدام به ارائه معاملات مارجین و فراهم آوردن اعتبار برای افراد کردهاند، اما این صرافیها در واقع سیستمهایی مبتنی بر اعتماد هستند و امکان انتقال این معاملات بر روی زنجیره بلاک چین نیست. پروتکلهای همتا به همتا حلال این مشکلات هستند و امکان فراهم آوردن اعتبار را به صورت غیر متمرکز برای افراد ایجاد میکنند.
انگیزه برای ایجاد نقدینگی
پروتکل کامپاند نقدینگی را تضمین نمیکند، بلکه تنها انگیزه لازم را برای آن فراهم میکند. زمانی که تقاضا برای یک ارز دیجیتال بالا است، این پروتکل اقدام به بالا بردن نرخ سود میکند و به این ترتیب، انگیزه لازم برای عرضه بیشتر این دارایی فراهم میشود. عکس این قضیه نیز امکانپذیر است و از این طریق به صورت الگوریتمی و خودکار، نقدینگی تا حدود زیادی تامین میشود. پس تامین نقدینگی در اینجا با کمک مدل نرخ سود خاص این پروتکل انجام میشود. مدل نرخ سود این پروتکل به این صورت است که هر چه تقاضا برای یک دارایی بیشتر باشد، نرخ سود بالا میرود و هر چه تقاضا برای آن دارایی کمتر باشد، نرخ سود پایین میرود.
قیمت هر یک از داراییها در این فضا با توجه به قیمت آن دارایی در ده صرافی برتر و از طریق اوراکل (oracle) انجام میشود. به این ترتیب، قیمتی عادلانه برای هر دارایی تعیین میشود و قیمتها دائما در این فضا به روز میشوند.
ارز دیجیتال Comp و نقش آن در پلتفرم کامپاند
پروتکل کامپاند در ابتدا به صورت متمرکز کار خود را آغاز کرد و داراییهای مورد معامله و بسیاری از امور دیگر توسط تیم آن تعیین میشد. البته این پروتکل از ابتدا تصمیم داشت که به مرور همه چیز را غیر متمرکز کند. شرکت پشتیبان کامپاند یک استارتاپ واقع در سان فرانسیسکو است.
وایت پیپر پروتکل کامپاند در ژوئن سال ۲۰۱۹ منتشر شد و طولی نکشید که در فوریه ۲۰۲۰ نیز ارز دیجیتالCOMP برای مدیریت غیرمتمرکز این پروژه ایجاد شد. افراد با استفاده از توکن کامپ میتوانند در رایگیریهای مربوط به این پروژه شرکت کرده و پیشنهادهای خود را مطرح کنند تا از این طریق در مدیریت این شبکه موثر باشند.
تیم کامپاند در نگاهی کلی
مدیر عامل این پروژه رابرت لشنر (Robert Leshner) است که یک اقتصاددان و تحلیلگر مالی شناخته شدهاست. او بنیانگذار دو استارتاپ نرم افزاری است. رابرت در کنار بقیه اعضای تیم سعی میکنند که از داراییهایی که بیاستفاده در صرافیها و کیف پولها رها شدهاند، استفاده کرده و آنها را به جریان بیاندازند و افراد بتوانند از آنها کسب درآمد کنند.
جفری هیز (Geoffrey Hayes) مدیر فناوری این پروژه است. او نیز فردی برجسته و بنیانگذار دو استارتاپ فنی است. توری اتسیتی (Torrey Atcitty) نیز مسئول بخش توسعه اپلیکیشن است و در زمینه گسترش استفادههای موبایلی از پروتکل کامپاند به سختی در حال تلاش است.
افراد حرفهای دیگری نیز در این پروژه مشغول هستند و همگی قصد دارند که آینده امور مالی غیر متمرکز را شکوفا کنند.
نقشه راه پروژه Compound
کامپاند جزو آن دسته از پروژههایی است که نقشه راه آنها مشخص نیست. اما این نکته منفی برای این پروژه نیست. مدیر عامل این پروژه در یک پست مدیوم (Medium) در مارس ۲۰۱۹ ابراز داشت که برای اجرای کامل این پروژه، توسعهدهندگان آن اهدافی داشتند که به تمام آنها رسیدهاند. توسعهدهندگان این پروژه سه هدف اساسی برای راهاندازی این پروژه داشتند؛ یکی از این هدفها فراهم کردن پشتیبانی برای داراییهای مختلف بود. هدف دیگر این بود که به این داراییها اجازه داده شود که عامل وثیقه خود را داشته باشند و در نهایت، هدف سوم نیز این بود که کامپاند تبدیل به یک سازمان خودمختار غیر متمرکز شود. اینک این پروژه به همه اهداف خود رسیده است و این پروژه جزو معدود پروژههای جهان ارز دیجیتال است که تکمیل شده است. آینده کامپاند از این به بعد در دستان جامعه این پروژه قرار دارد و این افراد جامعه آن هستند که باید نقشه راه آن را تعیین کرده و به تکامل آن بپردازند. لذا این پروژه نقشه راهی ندارد.
قیمت این توکن در حال حاضر در محدوده ۴۷۵ دلار معامله میشود. ارزش بازار این توکن حدود ۲ میلیارد دلار است و حجم بازار آن در ۲۴ ساعت گذشته نیز حدود ۱۵۰ میلیون دلار بوده است (قیمت لحظهای توکن comp) تعداد توکنهای در حال گردش آن ۴,۳۰۰,۰۰۰ توکن کامپ است و تعداد کل توکنهای COMP در مجموع ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ خواهد بود.
این توکن مشکل نقدینگی ندارد و در صرافیهای مشهوری مانند کوین بیس و بایننس معامله میشود. این توکن با جفتهای مشهوری مانند بیت کوین ، تتر و اتریوم معامله میشود.
نتیجهگیری
پروتکل کامپاند نوعی بازار وامدهی غیر متمرکز را ایجاد کرده است و طرفداران بسیاری پیدا کرده است. این پروتکل ابتکار جالبی داشته است و آن ایجاد توکن COMP برای مدیریت غیر متمرکز پروژه است که از طریق این توکن، افراد میتوانند پیشنهادات خود را مطرح کرده و در رایگیریها شرکت کنند. پروتکل Compound نظرات جامعه خود را کاملا بازتاب میدهد و افراد این جامعه میتوانند ایدههای ناب خود را از طریق کد اعمال کنند. نظر شما چیست؟ آینده پروتکل کامپاند و توکن کامپ را چگونه میبینید؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید.