همزمان با رشد روزافزون بازار ارزهای دیجیتال، پذیرش این ارزها در سیستم مالی سنتی نیز افزایش یافته است. دولتها بهدنبال روشهایی برای بکارگیری ارزهای دیجیتال در بانکهای مرکزی بوده و نهادهای مالی نیز در حال تحقیق درباره امکان ارائه خدمات ارز دیجیتال به مشتریان خود هستند. قطعا دنیای غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال یک دنیای هیجانانگیز است که امکان دسترسی به محصولات، برنامهها و خدمات مالی فوقالعادهای را برای کاربران در سراسر جهان فراهم میکند؛ اما دنیای ارزهای دیجیتال ریسکها و خطراتی هم دارد. آیا میتوان با بکارگیری صنعت بیمه در دنیای ارزهای دیجیتال، از این ریسکها جلوگیری کرد؟ آیا بیمه اتفاق مهم بعدی در این حوزه خواهد بود؟ در این مقاله از میهن بلاکچین میخوانید که بیمه ارز دیجیتال چیست و چه کاربردی در این حوزه دارد.
بیمه ارز دیجیتال چیست؟
کاربرد بیمه، پوشش خسارتهای ناشی از اتفاقات غیرمنتظره است و بیمه ارز دیجیتال نیز تفاوتی با سایر بیمهها ندارد. بازار پرنوسان ارزهای دیجیتال هر از گاهی هدف هکهای میلیون دلاری قرار میگیرد که در نتیجه آنها، سرمایهگذاران میلیونها دلار از دست میدهند و میلیاردها دلار ضرر به این حوزه وارد میشود.
طبق گزارش رویترز، سرقت ۶۱۵ میلیون دلاری از یک پروژه مرتبط با بازی اکسی اینفینیتی (Axie Infinity) و سرقت ۲۳.۳ میلیون دلاری از رونین (Ronin) که امکان انتقال ارز دیجیتال بین بلاکچینهای مختلف را فراهم میکند، دو نمونه از بزرگترین حملههای هکری در حوزه ارز دیجیتال هستند.
شرکت Chainalysis در گزارش جرایم ارزهای دیجیتال سال ۲۰۲۲ نوشته است:
در سال ۲۰۲۱، جرایم مرتبط با ارزهای دیجیتال به اوج جدیدی رسیده است و دریافتی آدرسهای غیرقانونی از ۷.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ به ۱۴ میلیارد دلار رسیده است.
مقابله با جرایم ارزهای دیجیتال
برای مقابله با موج گسترده جرایم ارزهای دیجیتال، صرافیهایی مثل بایننس و کوین بیس مدعی شدند که داراییهای سرمایهگذاران را در برابر سرقت بیمه میکنند؛ اما زمانی که مجبور شوید در یک طرح اخاذی رمز و اطلاعات عبور خود را در اختیار دیگران قرار دهید، بیمه صرافیها کمکی به شما نخواهد کرد.
کوین بیس در سایت خود نوشته است: «کوین بیس دارای بیمه جرائم است که بخشی از داراییهای دیجیتال نگهداری شده در سیستمهای ذخیره این صرافی را در برابر خسارتهای ناشی از سرقت و حملههای سایبری محافظت میکند. اما بیمه ما شامل خسارات مربوط به از دست رفتن اطلاعات ورود شما و دسترسی غیرمجاز به حساب کوین بیس یا کوین بیس پرو، نمیشود.»
صرافی بایننس در سال ۲۰۱۸ برای محافظت از سرمایه کاربران، صندوق دارایی تضمین شده برای کاربران یا SAFU را معرفی کرد که در آن بخشی از سرمایه معامله شده را بیمه میکرد. در سال ۲۰۱۹ بایننس بهدلیل یک حمله هکری ۴۰ میلیون دلار از دست داد. اما طبق گفته این صرافی، سرمایهگذاران تحت تاثیر قرار نگرفتند و خسارت آنها از طریق SAFU پرداخت شد.
در صورت سرقت سرمایه و حملههای سایبری، شاید شرکتهای بیمه ارز دیجیتال نوپا بخشی از سرمایه از دست رفته را پرداخت کنند، اما نه صرافی و نه سرمایهگذار سرمایه خود را بهطور کامل پس نخواهد گرفت. درواقع خسارتهای ناشی از نوسانات بازار ارز دیجیتال یا گرفتار شدن کاربران به کلاهبرداریهایی مثل طرحهای پانزی، تحت پوشش بیمهنامهها قرار نمیگیرد. همچنین، این بیمهها آسیب وارده به کیف پولهای سختافزاری و انتقال ارزهای دیجیتال به شخص ثالث را پوشش نمیدهند و از سرمایه کاربر در برابر سقوط و ورشکستگی بلاک چین محافظت نمیکنند.
تاریخچه بیمه ارز دیجیتال
لویدز لندن (Lloyds of London) اولین شرکتی بود که نوعی از بیمه ارز دیجیتال را با سقف ۱,۰۰۰ یورو (حدود ۱,۳۵۳ دلار) ارائه داد. این شرکت با مشارکت اتحادیه Atrium و شرکت Coincover تشکیل شد تا سرمایه کاربران را در برابر سرقتهای مربوط به کیف پولهای آنلاین محافظت کند.
سقف این نوع بیمه پویا است و بر اساس قیمت ارزهای دیجیتال تغییر میکند. یعنی حتی در صورت نوسان قیمتها، فرد بیمه شده در ازای ارزش داراییهای خود غرامت دریافت خواهد کرد.
اما باید به این نکته توجه کرد که ارزهای دیجیتال هنوز در آمریکا قانونی نیستند و توسط دولت پشتیبانی نمیشوند. در نتیجه، ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین، اتریوم و لایت کوین، تحت پوشش شرکت بیمه سپرده فدرال (FDIC) یا شرکت حمایت از سرمایهگذار اوراق بهادار (SIPC) قرار نمیگیرند.
آیا صرافیهای ارز دیجیتال داراییهای شما را بیمه میکنند؟
صنعت بیمه ارز دیجیتال هنوز در مراحل اولیه خود به سر میبرد و بسیاری از ارزهای دیجیتال هنوز تحت پوشش بیمه نیستند. اکثر بیمهها برای مشتریان خصوصی طراحی نشدهاند و فقط کسبوکارها و شرکتهای بزرگ را تحت پوشش قرار میدهند.
صرافیها و شرکتهای کیف پول ارز دیجیتال بیمههایی را برای محافظت در برابر تهدیدات امنیتی و حملههای سایبری خریداری میکنند. بیمههای دیگر هنوز در حال توسعه هستند و احتمالا پوششهای دیگری مثل بیمه دیفای (DeFi) نیز معرفی خواهد شد که میتواند خسارتهای ناشی از متوقف شدن یک سرویس، از دست رفتن کلید خصوصی و یا اتفاقات ناگوار دیگر را تحت پوشش قرار دهد.
اما این نوع بیمهها هنوز در دسترس مشتریان نیستند. در واقع، میزان حفاظت از یک مشتری تا حد زیادی به نوع سرویسی بستگی دارد که توسط او استفاده میشود. برای دسترسی به امنیت کامل در سطح پایه، حتما باید از تایید هویت دومرحلهای (2FA) استفاده شود. در این صورت هنگام ورود از کاربر خواسته میشود که اطلاعات اضافی مثل یک کد را وارد کند.
همچنین برای ذخیره بسیاری از ارزهای دیجیتال میتوان از کیف پول سخت افزاری استفاده کرد. استفاده از کیف پولهای نرم افزاری راحتتر بوده، اما دسترسی به آنها برای هکرها نیز آسانتر است. کیف پولهای سخت افزاری آفلاین هستند و با استفاده از یک فناوری به نام Air gap در برابر بسیاری از حملات هکری بسیار مقاوم هستند.
اکثر صرافیها، برنامههای امنیتی دیگری مثل طرحهای مختلف بیمه ارز دیجیتال ارائه میکنند. بر خلاف بانکها، این طرحها توسط بیمههای دولتی پشتیبانی نمیشوند؛ اما اگر صرافی هک شود داراییهای شما حفظ میشود و بسته به مقداری که در بیمه شخص شده است، به شما خسارت پرداخت میشود.
آیا دنیای ارز دیجیتال به بیمه نیاز دارد؟
تنها در سال ۲۰۲۱، بازار ارزهای دیجیتال دفعات متعددی مورد حملههای هکری قرار گرفت. در هک پالی نتورک (Poly Network)، ۶۰۰ میلیون دلار سرمایه از کیف پولهای اتریوم، BSC و پالیگان (Polygon) به سرقت رفت. پروتکل کریم فایننس (Cream Finance) دو بار هک شد و روی هم رفته ۱۵۰ میلیون دلار اتریوم، بیت کوین و استیبل کوین از دست رفت. در ماه دسامبر نیز هکرها از کیف پولهای اتریوم و BSC حدود ۲۰۰ میلیون دلار سرقت کردند.
سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال سودآور است، اما یک بازار نوسانی ریسکهای بزرگی هم دارد. قطعا نیاز مبرمی به وجود بیمه در این حوزه وجود دارد، اما بیمهنامهها و حق بیمه بر اساس سوابق تاریخی تعیین میشوند. از آنجایی که بازار ارزهای دیجیتال هنوز نوظهور است، سوابق تاریخی چندانی ندارد و نوسانی بودن آن، کار را بسیار سختتر میکند.
با رشد قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، توجه هکرها به کیف پولها و صرافیهای ارز دیجیتال جلب میشود. برای مثال، Crypto.com در روز ۲۰ ژانویه (۳۰ دی) اعلام کرد که این سایت هک شده و از حساب ۴۰۰ کاربر آن، برداشتهای غیرمجاز انجام گرفته است.
در نتیجه این اتفاقات، شرکت لویدز لندن اعلام کرد که از استراتژیهای کاهش ریسک مختلف استفاده کرده و کیف پولهای سخت افزاری، کیف پولهای چند امضایی و مسائل امنیتی مربوط به سرورها را تحت پوشش قرار خواهد داد. بیمه ارز دیجیتال میتواند شکافهای امنیتی این حوزه را پر کرده و از سیستمهای آسیبپذیر و پرنوسان محافظت کند.
ضرورت و اهمیت بیمه ارز دیجیتال چیست؟
هدف اصلی بیمه ارز دیجیتال پوشش خسارات در بازار ارزهای دیجیتال است. البته بیمهنامههای ارز دیجیتال در نوع خود منحصربهفرد هستند چون ارزهای دیجیتال قانونی نیستند و عوامل اثرگذار بر آنها با عوامل تاثیرگذار بر سیستمهای پرداخت و سرمایهگذاری دیگر مثل اوراق بهادار، سهام یا حسابهای بانکی متفاوتاند. نوسانات قیمتی، هک و کلاهبرداریها، عوامل اصلی اثرگذار بر بلاک چین و ارزهای دیجیتال هستند. در ادامه عوامل تاثیرگذار بر بازار ارزهای دیجیتال را بررسی میکنیم.
نوسانات قیمتی
ارزهای دیجیتال پرنوسان هستند. بازار ارز دیجیتال ممکن است تنها در یک روز و یا در مدت چند ماه نوسانات شدیدی را تجربه کند. این نوسانات ممکن است به دلایل مختلفی مثل تصمیمات دولت یا توییت یک فرد مشهور مثل ایلان ماسک، رخ دهند.
برای مثال، قیمت بیت کوین که قدیمیترین و باارزشترین ارز دیجیتال است، در روز ۸ نوامبر ۲۰۲۱ (۱۷ آبان ۱۴۰۰) بیش از ۶۷,۰۰۰ دلار بود. در حالی که در ۱۴ ژوئن ۲۰۲۲ (۲۴ خرداد ۱۴۰۱)، بیت کوین در محدوده ۲۲,۰۰۰ دلار معامله میشود که نشان از سقوط ۶۷ درصدی قیمت بیت کوین در طول ۷ ماه دارد.
این نوسانات عمدتا به خاطر نوپا بودن بازار ارزهای دیجیتال است و اکثر اقتصادهای جهان هنوز برای پذیرش آن در شک و تردید هستند. در هر صورت، نوسانات تنها بخشی از نگرانیهای سرمایهگذاران در بازار ارزهای دیجیتال است.
هک
یکی از بزرگترین خطراتی که دنیای ارز دیجیتال را تهدید میکند، هک و حملههای هکری است. تا کنون هکهای زیادی در صرافیهای ارز دیجیتال رخ داده و میلیونها دلار دارایی دیجیتال به سرقت رفته است.
در سال ۲۰۲۰، هکرها از صرافی سنگاپوری کوکوین (KuCoin) ۲۰۰ میلیون دلار ارز دیجیتال را به سرقت بردند. بزرگترین هک ارز دیجیتال در آگوست ۲۰۲۱ رخ داد که در آن ۶۱۰ میلیون دلار سرمایه از پلتفرم غیرمترکز پالی نتورک دزدیده شد. البته هکرها در همان ماه بخش زیادی از این سرمایه را به پالی نتورک برگرداندند.
دومین هک بزرگ این حوزه نیز در ۲۳ مارس ۲۰۲۲ (۳ فروردین) رخ داد و ۵۴۰ میلیون دلار ارز دیجیتال از پروژه رونین به سرقت رفت. علاوه بر اینها، هک منجر به فروپاشی صرافیهایی مثل Mt Gox ژاپن نیز شده است.
بر خلاف داراییهای حقیقی سرقت شده که میتوان با بستن حسابهای سارق آنها را کنترل کرد، بدون داشتن کلیدهای خصوصی به هیچ وجه نمیتوان ارزهای دیجیتال به سرقت رفته را از هکر پس گرفت و یک مانع قانونی دیگر برای ارزهای دیجیتال است. این اتفاق دقیقا در اکتبر ۲۰۲۱ افتاد. یک هکر ۱۸ ساله ۱۶ میلیون دلار دارایی دیجیتال را از صرافی Indexed Finance دزدید و ناپدید شد. علیرغم شناسایی هکر، هیچکاری از دست صرافی برنیامد.
کلاهبرداری
در ۳ ژوئن ۲۰۲۲ (۳ فروردین) یک گزارش منتشر شده توسط کمیسیون فدرال تجارت (FTC) نشان داد که از ۱ ژانویه ۲۰۲۱ (۱۲ دی ۹۹) تا ۳۱ مارس ۲۰۲۲ (۱۱ فروردین ۱۴۰۱)، بیش از ۴۶,۰۰۰ نفر سرمایهای بالغ بر ۱ میلیارد دلار را در کلاهبرداریهای ارز دیجیتال از دست دادهاند.
FTC متوجه شد که مقدار سرمایه از دست رفته در این حوزه از هر روش پرداخت دیگری بیشتر است. دولت آمریکا نیز مطلع شد که ۷۰ درصد از کلاهبرداریها به بیت کوین مربوط بوده است و بیش از نصف کلاهبرداریها از طریق آگهی، پست یا پیام مخرب در شبکههای اجتماعی انجام گرفته است.
مشکل دیگر برای سرمایهگذاران ارزهای دیجیتال، از دست رفتن یا فراموش کردن کلید خصوصی است که همانند یک رمز عبور عمل میکند. از آنجایی که امکان بازیابی کلید خصوصی وجود ندارد، فراموش کردن آن منجر به از دست رفتن کل سرمایه موجود در حساب میشود. اگر کلید خصوصی در یک دستگاه یا سرویسی مثل کیف پول (که امکان دسترسی به اینترنت را دارد) ذخیره شده باشد، هکرها میتوانند این کلیدها را بدزدند.
اکنون که ارزهای دیجیتال در آستانه تبدیل شدن به یک روش پرداخت اصلی هستند، این مشکلات هنوز وجود دارند. در نتیجه، تقاضا بزرگی برای بیمه ارز دیجیتال وجود دارد که باعث شده است برخی از بیمهگران اولین قدمها را در این زمینه بردارند.
نحوه کار بیمه ارز دیجیتال چگونه است؟
در ایالات متحده معمولا سرمایهگذارانی که دارای اوراق بهادار قراردادی مثل اوراق قرضه یا سهام هستند، از دولت آمریکا یا شرکتهای خصوصی پیشتوانه بیمهای دارند. اما سرمایهگذاران ارز دیجیتال از این حفاظتها برخوردار نیستند. در این شرایط، بیمه ارز دیجیتال میتواند از داراییهای سرمایهگذاران این حوزه محافظت کند.
در حال حاضر به دلیل اتفاقاتی مثل سرقت سرمایه، تقاضای بالایی برای بیمه ارز دیجیتال وجود دارد؛ اما مشکل اصلی بیمهگران خود فرایند بیمهنویسی است. چون بهدلیل نبود قوانین منسجم در صنعت بیمه ارز دیجیتال، ارزیابی ریسک در این حوزه پیچیدهتر است. برخی از استارتآپهای جدید در این حوزه فعال بودهاند، اما هنوز به طور کامل و عمیق به حل این مسئله نپرداختهاند.
اگر این صنعت در حال توسعه تا این اندازه غیرقابل پیشبینی است، چگونه میتوان از امنیت ارزهای دیجیتال خود مطمئن شد؟
در این شرایط، بیمه ارز دیجیتال شرکتهایی مثل جمینای (Gemini) میتواند مفید واقع شود.
یوسف حسین، مدیر مقابله با ریسک در جمینای میگوید:
«تاکنون بهدلیل استانداردهای امنیتی ضعیف، کنترلهای داخلی، سیاستهای حوزه ارز دیجیتال و وقوع هکهای بزرگ که در سالهای گذشته منجر به از دست رفتن سرمایههای زیاد شده است، بیمهگران برای بیمه کردن صنعت ارز دیجیتال مردد بودند. در نتیجه، اکثر صرافیها یا قادر به دریافت بیمه نبودند و یا به علت هزینههای بالای بیمه از آن اجتناب میکردند.
اما ما با موفقیت توانستیم به بیمهگران نشان دهیم که شرکت جمینای نیویورک یک صرافی امن است که در آن کاربران میتوانند با روشهای قانونی و امن به خرید، فروش و ذخیره ارزهای دیجیتال بپردازند.»
نحوه کار بیمه کاملا به آمادگی شرکت برای بیمه کردن داراییهای دیجیتال بستگی دارد.
برای مثال، شرکت کوین بیس گفته است:
« ما در حال ساخت یک اقتصاد و یک سیستم مالی کریپتویی هستیم که شفاف، کارآمد، قابل دسترس و منصفانهتر است. در سال ۲۰۱۲ کار خود را با این ایده شروع کردیم که هر کسی در هر مکانی باید بتواند به راحتی بیت کوین ارسال کرده و دریافت کند. در حال حاضر، ما یک پلتفرم قابل اعتماد و ساده را برای دسترسی به اقتصاد ارز دیجیتال ارائه کردهایم.»
و البته این شرکت در کار خود جدی است. کوین بیس دارای ۷۳ میلیون کاربر تایید شده، ۱۰,۰۰۰ نهاد مختلف و ۱۸۵,۰۰۰ همکار و شریک در ۱۰۰ کشور دنیا است. سرمایه موجود در این پلتفرم نیز ۲۵۵ میلیارد دلار است.
نحوه کار بیمه ارز دیجیتال در عین ساده بودن پیچیده است. با اینکه ارزهای دیجیتال در آمریکا قانونی نیستند، پولی که صرف خریداری ارزهای دیجیتال میشود (مثل دلار، یورو و پوند) قانونی است. پول قانونی استفاده شده برای خریداری ارز دیجیتال، بخشی از ریسک سبد سرمایهگذاران است که بیمهگران آن را ارزیابی میکنند و تصمیم میگیرند که بیمه را صادر کنند یا خیر.
چرا بیمه ارز دیجیتال موفق خواهد شد؟
۱. شفافیت بیشتر در حوزه قانونگذاری
ارز دیجیتال پدیده جدیدی نیست و چندین سال است که وجود دارد. اما به نظر میرسد که بسیاری از شرکتهای رسمی شامل نهادهای مالی بزرگ و سازمانهای دولتی، تمایلی به پذیرش ارزهای دیجیتال ندارند.
بخشی از این بیمیلی به پذیرش را میتوان به وضعیت قانونگذاری این حوزه مرتبط دانست، البته این وضعیت بهسرعت در حال تغییر است. در ماه ژانویه، یک شرکت امانی در ایالت داکوتای جنوبی با دریافت امتیاز بانک متولی از سازمان کنترل ارز (OCC) به اولین بانک قانونی داراییهای دیجیتال در آمریکا تبدیل شد و توانست با همکاری نهادهای مالی سنتی، به کاربران خود خدمات ارز دیجیتال ارائه دهد. در اوایل همان ماه، OCC به بانکهای ملی و انجمنهای پسانداز فدرال اجازه داد تا در شبکههای تایید نود (گره) مستقل مشارکت داشته باشد و از استیبل کوینها برای خدمات پرداخت استفاده کنند.
قبل از این اجازه، OCC با صدور ۲ دستورالعمل در سال گذشته میلادی اعلام کرد که بانکهای ملی میتوانند به مشتریان خود خدمات ارز دیجیتال ارائه دهند و از سپردههایی که ذخیره استیبل کوینها هستند، نگهداری کنند.
سازمان بورس اوراق بهادار آمریکا (SEC) نیز اقدامات مشابهی را در رابطه با ارزهای دیجیتال انجام داده است. SEC با انتشار بیانیهای در ماه دسامبر، توضیح داد که کارگزاران و معاملهگران چگونه باید از اوراق بهادار ارز دیجیتال نگهداری کنند تا مورد برخورد اجرایی قرار نگیرند.
قانونگذاری باعث میشود که نهادهای مالی سنتی ارزهای دیجیتال را بپذیرند و احتمالا مسیر را برای سرمایهگذاریهای بسیار بزرگتر در فضای ارز دیجیتال باز خواهد کرد. با ایجاد یک چهارچوب نظارتی روبهرشد، شرکتهایی که مایل به استفاده از مزیتهای ارز دیجیتال هستند به سرمایهگذاری در این حوزه روی میآورند. تبدیل شدن ارزهای دیجیتال به یک جریان اصلی با گذر زمان عملی خواهد شد.
ایجاد یک چهارچوب نظارتی توسعهیافته به بیمهگران کمک خواهد کرد تا از قابلیتهای بیمه در فضای ارز دیجیتال استفاده کنند. البته این شرایط به سطح بالایی از آموزش و تحصیلات نیاز دارد. با تکامل قانونگذاری و برجستهتر شدن ریسکهای مربوط به این زمینه، شرکتها و مدیران آنها درک بهتری از گزینهها و روشهای موجود برای کاهش ریسک خواهند داشت.
۲. افزایش پذیرش داراییهای دیجیتال
پاندمی کووید ۱۹ با ایجاد تغییرات دیجیتال بزرگ در تمام سازمانها، باعث برجستهتر شدن ارزش داراییهای دیجیتال شده است. بهکمک پاندمی و افزایش شفافیت در قانونگذاری، ارزهای دیجیتال به سرعت در حال رشد و تکامل هستند. بیشتر بانکها بهدنبال سرمایهگذاری در پروژههای ارز دیجیتال هستند و برخی از بانکها ارزهای دیجیتال خود را راهاندازی کردهاند.
بانکهای سنتی با اینکه هنوز برای پذیرش عمومی ارزهای دیجیتال منتظر چراغ سبزی از سوی قانونگذاران هستند، این بازار را در طول سالها تحت نظر گرفته و خود را برای آن آماده کردهاند. حال که چهارچوب نظارتی در حال شکلگیری است و این باور ایجاد شده است که ارزهای دیجیتال ماندگار خواهند بود، شرکتهای بیشتری دنبال استفاده از فرصتهای این حوزه هستند. احتمالا در ماههای آتی، شرکتهای سنتی بیشتری در بازار ارز دیجیتال سرمایهگذاری خواهند کرد و با توجه به اینکه این شرکتها دارای بیمه هستند، بیمههای خود را گسترش خواهند داد تا داراییهای دیجیتالی که در اختیار دارند نیز تحت پوشش قرار بگیرند.
۳. رشد دیفای
سیستم مالی غیرمتمرکز یا دیفای (اپلیکیشنهای مالی بر بستر قراردادهای هوشمند که بدون کنترل یک دولت یا شرکت متمرکز کار میکنند) در سال ۲۰۲۰ بسیار محبوب شد و سرمایه کل قفل شده (TVL) در آن به چند میلیارد دلار رسید. موفقیت دیفای احتمالا در سالهای آتی نیز ادامه خواهد یافت.
تاکنون فعالیت دیفای بیشتر بر پایه سرمایهگذاران خرد بود اما در ۱۲ ماه آتی تمرکز این حوزه بیشتر بر جذب سرمایهگذاران نهادی خواهد بود. با تغییر قوانین اجرایی، احتمالا قانونگذاران نیز تلاش خواهند کرد که فضای دیفای را بهتر درک کنند.
از نظر شرکتهایی که بهدنبال حفاظت از داراییها و کارکنان خود هستند، بیمههای سنتی همیشه با ارزشاند چون نقصهای فناوری و مسئولیت مدیران و سرپرستان را پوشش میدهند. شرکتهای دیفای تفاوت زیادی با یکدیگر دارند و این باعث میشود که ارائه یک طرح بیمه جامع برای این شرکتها سختتر شود. با این حال، راهکارهای بیمه خلاقانهای در این حوزه وجود دارند که بهزودی شکوفا خواهند شد.
۴. رشد ارزش بیت کوین
بیت کوین سال ۲۰۲۰ را بهعنوان یک گزینه سرمایهگذاری حاشیه و نه چندان مهم شروع کرد اما تا پایان این سال، قیمت آن ۴ برابر شد. افزایش قیمت بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، قطعا بر بازار بیمه تاثیر خواهد گذاشت. با افزایش ارزش ارزهای دیجیتال، سرمایهداران (چه نهادی و چه اشخاص) نیاز بیشتری برای حفاظت از داراییهای خود احساس میکنند. با رشد ارزش این داراییها، شرکتهای مالی چه برای خود و چه از طرف مشتریان خود، سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال را افزایش میدهند. و هر چه سرمایهگذاری توسط اشخاص یا شرکتها در ارزهای دیجیتال بیشتر شود، تقاضا برای بیمه نیز افزایش خواهد یافت.
صنعت بیمه سنتی نیز بهمرور با داراییهای دیجیتال کنار میآید اما همچنان موضع محتاطانه خود را حفظ خواهد کرد. همزمان با رشد و تکامل بازار، بسیار مهم است که دارندگان و معاملهگران ارز دیجیتال با بیمهگران باتجربه مشورت کرده و برای انتخاب بهترین راهکارهای مقابله با ریسک از آنها راهنمایی بگیرند.
۵. مشارکت و همکاری بیشتر
شاید قبلا شک و تردیدهایی درباره ارزهای دیجیتال وجود داشت، اما سهامی عام شدن شرکتهای کریپتویی متعدد در این اواخر نشانگر رشد صنعت ارز دیجیتال است. تبدیل شدن یک شرکت به سهامی عام (از طریق عرضه اولیه، لیست شدن مستقیم یا روش SPAC) در کنار مزایای مختلف، ریسکهایی نیز دارد که باید توسط راهکارهای بیمه پوشش داده شوند و از سرمایهگذاران و سرمایهداران محافظت شود.
انتظار میرود که فعالیت ادغام و بهکارگیری نیز در فضای بلاک چین و ارز دیجیتال رشد کند. در نیمه اول سال ۲۰۲۰، ارزش کل ادغام و بهکارگیری ارز دیجیتال از سال ۲۰۱۹ پیشی گرفت و به اوج ۵۹۷ میلیون دلار رسید. میانگین حجم معاملات نیز بیش از دو برابر شد. این روند رشد در سالهای آتی نیز ادامه خواهد داشت. قانونگذاری، سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال را برای نهادهای مالی سنتی آسانتر خواهد کرد. احتمالا شرکتهای مالی سنتی شروع به ادغام با شرکتهای کریپتویی مثل صرافیها و شرکتهای فناوری خواهند کرد و خدمات آنها نیز گسترش خواهد یافت. این باعث میشود که سرمایههای بیشتری به فضای ارز دیجیتال وارد شود. ادغام و تملیک نیز ریسکهایی دارد که به کمک راهکارهای مختلف مثل بیمه مدیران و سرپرستان (به اختصار D&O) و بیمه ریسک معاملاتی میتوان آنها را کاهش داد. با شفافیت بیشتر در قانونگذاری و پذیرش گستردهتر ارزهای دیجیتال توسط نهادهای مالی سنتی، علاقه به ارزهای دیجیتال نیز افزایش خواهد یافت. در حال حاضر، صنعت بیمه ارز دیجیتال هنوز نتوانسته پاسخگوی تقاضای موجود برای بیمه در این فضا باشد. اما با ادامه رشد این حوزه، تغییراتی بزرگی در عرصه بیمه رخ خواهد داد. شرکتهایی که با داراییهای دیجیتال کار میکنند باید از ریسکهای موجود و نحوه کنترل آنها آگاه باشند و مناسبترین شرکت بیمه را برای کسبوکار خود انتخاب کنند.
جمعبندی
در حال حاضر، ارزهای دیجیتال به یک جریان اصلی و محبوب تبدیل شدهاند و رشد این صنعت، با افزایش علاقه و سرمایهگذاری مردم در داراییهای دیجیتال بیشتر و بیشتر خواهد شد. پتانسیلهای موجود در این صنعت قانونگذاری نشده تقریبا نامحدود هستند و این باعث میشود که صنعت ریسکگریز بیمه برای ورود به دنیای ارز دیجیتال تردید داشته باشد. با این حال این به معنی کمبود فرصتهای مناسب در بازار ارز دیجیتال نیست. در بازار ارز دیجیتال احتیاط کنید، کیف پول خود را امن نگه دارید و آگاهانه سرمایهگذاری کنید. در مطلب فوق خواندید که بیمه ارز دیجیتال چیست