کریپتو کده

پلتفرم Status چیست؟ آشنایی با پیام رسان بلاکچینی و توکن SNT

شما روزانه چقدر از پیام‌رسان‌ها و برنامه مختلف برای برقراری ارتباط با دیگران استفاده می‌کنید؟ بدون شک عضو جدایی‌ناپذیر زندگی همه ما چنین برنامه‌هایی هستند. حال تصور کنید که در کنار این کار، بتوانید در فضای وب ۳ نیز فعالیت کنید و از ویژگی‌های آن بهره‌مند شوید. در این مقاله به‌سراغ معرفی پلتفرم Status رفته‌ایم. استتوس یک پیام‌رسان مبتنی‌بر ویژگی‌های بلاک چین است که به امنیت کاربران در تبادل اطلاعات کمک می‌کند. اگر می‌خواهید بدانید که Status چیست، چطور کار می‌کند، چه برنامه‌هایی دارد، با چه پروژه‌هایی همکاری کرده است و توکن کاربردی SNT که در برنامه‌اش کاربرد دارد را بشناسید، با میهن بلاکچین همراه باشید.

خرید ارز دیجیتال با ۱۰ هزار تومان!

تو صرافی ارز پلاس میتونی فقط با ۱۰ هزار تومان و با کارمزد صفر، همه ارزهای دیجیتال رو معامله کنی!

همین الان شروع کن

پلتفرم Status چیست؟

Status چیست

پلتفرم Status توسط شبکه‌ای با همین نام در سال ۲۰۱۸معرفی شده است. در وهله اول این برنامه را به‌عنوان یک پیام‌رسان می‌شناسند؛ اما علاوه‌بر امکان ارسال و دریافت پیام، استاتوس یک کیف پول کریپتویی و یک مرورگر وب ۳ که به برنامه‌های غیرمتمرکز متصل می‌شود دارد. گردانندگان Status به‌دنبال افزایش حریم خصوصی افراد در زمینه ارتباطات و تبادل اطلاعات هستند و می‌خواهند واسطه‌های موجود را حذف کنند.

استاتوس بر بستر اتریوم راه‌اندازی شده و از دریچه این غول دنیای رمزارزها به دنیای کریپتو متصل است. در حال حاضر نسخه موبایل این برنامه برای دو سیستم عامل اندروید و iOS موجود است. همچنین نسخه دسکتاپی Status معرفی شده است، اما در مرحله آزمایشی قرار دارد و نهایی نیست.

پیام‌رسان Status امکان چت به‌صورت خصوصی، گروهی و ایجاد کانال را دارد. ویژگی که این پلتفرم را متمایز می‌کند، رمزگذاری پیام‌ها است؛ به‌طوری که تنها کاربری که کلید امنیتی را دارد می‌تواند پیام‌ها را رمزگشایی کند. این کلید در موبایل کاربران ذخیره می‌شود.

پلتفرم استتوس چه هدفی دارد؟

بیشتر پیام‌رسان‌ها از سیستم رمزگذاری End to End استفاده می‌کنند. این استاندارد به این معنی است که شرکت ارائه‌دهنده خدمات نمی‌تواند محتوای پیام‌های شما را بخواند؛ اما جریان و گردش اطلاعات در شبکه آن‌ها مشخص است و امکان ردیابی اینکه چه کسی با چه کسی و از کجا در ارتباط است وجود دارد.

پلتفرم Status به‌دنبال این است که با سرویس‌های خود بستری امن برای تبادل میان افراد ایجاد کند. این تیم معتقد است در حال حاضر پیام‌رسان‌هایی موجود از اطلاعات افراد سوءاستفاده می‌کنند و این توانایی را دارند که با توجه به شرایط دلخواه یا تحمیلی از سوی نهادهای نظارتی، اطلاعات را سانسور یا کنترل کنند. استتوس در تلاش است با ایجاد بستری مطمئن از حقوق افراد حمایت کند که بتوانند به‌صورت آزادانه به گفت‌وگو و تبادل اطلاعات بپردازند.

استتوس چگونه کار می‌کند؟

سیستم ارسال و دریافت پیام در برنامه استاتوس، همتا به همتا است. همچنین به‌خاطر اینکه سرورهای این شبکه غیرمتمرکز هستند، نهادهای نظارتی نمی‌توانند ارتباط را با آن‌ها مسدود کنند. 

پیام‌ها در استاتوس با پروتکل ویسپر (Whisper) رمزگذاری می‌شوند. ویسپر مبتنی‌بر اتریوم است و هیچ نیازی به سرورهای متمرکز ندارد. البته بعد از گذشت مدتی و یافتن ایرادات موجود در سازوکار این پروتکل، تیم Vac، یک فورک به نام Waku ایجاد کرد که مشکلات نسخه قبل برطرف شود. این مشکلات شامل مقیاس‌پذیری و پیام‌های Spam می‌شد.

برای ایجاد ارتباط در شبکه استاتوس از Mail Server استفاده می‌شود که با پروتکل‌های گفته‌شده رمزگذاری می‌شوند. در صورت غیرفعال شدن هر سرور، کاربران روی سرورهای دیگر سوییچ می‌شوند. همچنین این قابلیت وجود دارد که کاربران به‌عنوان یک نود، در قالب سرور فعالیت کنند. البته در اسناد Status آماده است که برای پشتیبانی از کاربران، خود استتوس میزبان چند سرور است. چنین چیزی از میزان غیرمتمرکز بودن پروژه می‌کاهد. نکته‌ دیگری که در ارتباط با سرورهای وجود دارد این است که هرچه این سرورها به کاربران از نظر جغرافیایی نزدیک‌تر باشد، سرعت رد و بدل شدن پیام‌ها بیشتر خواهد بود؛ بنابراین شاید استفاده از این برنامه در ایران اندکی دشوار باشد.

پیام‌ها به‌مدت دو هفته در میل سرورها ذخیره می‌شوند. علاوه‌بر این زمانی که کاربری پیامی دریافت و آن را باز کند، پیام در موبایلش ذخیره خواهد شد. پیام‌ها روی بلاکچین ذخیره نمی‌شوند و تنها با استفاده از پروتکل همتا به همتای اتریوم (Devp2p) تحت استاندارد واکو ارسال و دریافت می‌شوند.

ویژگی دیگری که پیام‌رسان Status از آن برای ایجاد امنیت استفاده می‌کند، پروتکل Perfect Forward Secrecy یا به‌اختصار PFS است. در این پروتکل اگر کلید خصوصی کاربر نیز فاش شود، پیغام‌های قبلی او در معرض خطر قرار نمی‌گیرند. پروتکل PFS‌ یک سازوکار به‌عنوان توافق کلید (Key Agreement) دارد که کلیدهای دوره‌ای یا Session کاربر محفوظ خواهد بود. این کلیدها برای رمزگشایی لحظه‌ای پیغام‌ها استفاده می‌شوند.

معرفی سرویس‌های Status

معرفی سرویس‌های Status

تا به اینجای مقاله توانستیم متوجه شویم که Status چیست و چگونه کار می‌کند. همان‌طور که گفتیم، Status صرفا یک برنامه موبایلی برای فرستادن پیام نیست و با توجه به ماهیت فضای نسل سوم وب، امکانات دیگر و همچنین فضای کسب درآمد را در خود جای داده است. در ادامه سرویس‌های مختلف این برنامه را معرفی می‌کنیم که با استاتوس بیشتر آشنا شویم.

مرورگر: برنامه Status از یک مرورگر نسل ۳ وب برخوردار است که امکان دسترسی به برنامه‌های غیرمتمرکز را برای کاربران فراهم می‌کند.

کیف پول نرم افزاری: کیف پول استاتوس به‌طور کامل غیرحضانتی است. از این کیف پول برای ارسال و دریافت رمزارزهای مبتنی‌بر استاندارد ERC20 می‌توان استفاده کرد. علاوه‌بر این امکان ذخیره برخی از توکن‌های مبتنی‌بر ERC721 یا همان NFT مانند کریپتوکیتیز یا دیجیتال آرت ورک (Digital Artwork) در این کیف پول وجود دارد.

کیف پول سخت افزاری (Keycard): کیف پول Keycard، کیف پول سرد پلتفرم استاتوس است که از فناوری NFC برای برقراری ارتباط با گوشی موبایل استفاده می‌کند. 

بازار فروش استیکر: کاربران می‌توانند استیکر طراحی کنند و آن را در بازار درون‌برنامه‌ای استتوس بفروشند. خرید و فروش استیکرها با پرداخت SNT انجام می‌شود.

سرویس انتخاب نام: سرویس‌های انتخاب نام برای تسهیل تجربه کاربری استفاده می‌شوند. بعد از ایجاد حساب در برنامه استتوس، برای اینکه بتوانید برای خودتان نام کاربری انتخاب کنید، باید از سرویس انتخاب نام استفاده کنید. این سرویس یکساله است و باید برای آن ۱۰ SNT پرداخت کرد. 

تریبیوت تاک (Tribute to Talk): استاتوس این امکان را برای کاربران فراهم کرده است که آن‌ها بتوانند از کسانی که نمی‌شناسند، در ازای درخواست طرف مقابل برای برقراری تماس، پول دریافت کند.

علاوه‌بر موارد گفته‌شده، کاربران می‌توانند در سیستم DAO این شبکه شرکت کنند و ایده‌های خود در ارتباط با ویژگی‌های جدید را به رای گذارند. سیستم حاکمیتی Status آن را بررسی، تایید یا رد می‌کند.

نقشه راه Status چیست؟

نقشه راه مشخصی از طرف تیم Status منتشر نشده است. در برخی از فروم‌هایی که اعضای مختلف این شبکه فعالیت می‌کنند، درباره اهمیت وجود یک رود مپ منسجم صحبت کرده‌اند، اما هنوز چیزی تحت عنوان نقشه راه ارائه نکرده‌اند. در این قسمت به بیان برخی اتفاقات مهم که به‌عنوان نقطه عطف در این شبکه یاد شده است، اشاره می‌کنیم. لازم به ذکر است، این اطلاعات از سایت Messari به‌دست آمده‌ است.

آزمایش نسخه تست نت برای ارتباط کاربران اتریوم ۲ مبتنی‌بر نیمبوس با کاربران دیگر اتریوم ۲ ( ژانویه ۲۰۱۹)

راه‌اندازی نسخه آزمایشی نودهای موبایل Nimbus روی شبکه آزمایشی اتریوم ۲ (فوریه ۲۰۲۰)

معرفی اولین نسخه موبایل (فوریه ۲۰۲۰)

تیم میهن بلاکچین در دیسکورد شبکه استاتوس نیز از کاربران حاضر درباره نقشه راه این شبکه سوال پرسید. یکی از کاربران لینک مربوط به برنامه‌های این شبکه در ترللو را در اختیار ما قرار داد. از آن‌جایی که تیم گرداننده این شبکه مشخص نیست، درستی یا نادرستی این اطلاعات را تایید یا رد نمی‌کنیم.

معرفی اعضای تیم استاتوس

با توجه به اطلاعات موجود در قسمت «درباره ما» سایت Status.im، تیم این پروژه به‌صورت غیرمتمرکز فعالیت می‌کند. افراد در استتوس به‌صورت گروه‌های ۲ تا ۵ نفره از اقصی نقاط جهان مشغول به‌کار هستند. این شبکه معتقد است برای رسیدن به اهدافش نیازی نیست که به‌صورت سنتی، دفتر یا سازمانی وجود داشته باشد. علاوه‌بر این چارت سازمانی در فرایند کاری آن‌ها مفهومی ندارد و برای رسیدن به اهدافشان باید استقلال و ابتکار عمل به‌خرج دهند.

با بررسی بیشتر و رسیدن به سایتی مثل کرانچ بیس که اطلاعات پروژه‌های مختلف مانند سرمایه‌گذاران و بنیان‌گذاران را منتشر می‌کند، نام کارل بنتز (Carl Bennetts) و جرارد هوپ (Jarrad Hope) به‌عنوان هم‌بنیان‌گذاران پلتفرم استتوس مطرح شده است. با جست‌وجو در لینکدین به صفحه‌ای که منتسب به استاتوس هست، رسیدیم. در آن‌جا نیز نام و سمت این دو نفر به‌چشم می‌خورد؛ اما اطلاعات بیشتری از آن‌ها مانند سوابق کاری و تحصیلی وجود نوشته نشده است.

استتوس با چه پلتفرم‌هایی همکاری داشته است؟

برای آشنایی بهتر با پلتفرم استاتوس، بد نیست اگر نگاهی به پروژه‌های مشترک آن با پلتفرم‌ها یا شبکه‌های دیگر بیندازیم. در ادامه به تعدادی از همکاری‌های پلتفرم Status اشاره می‌کنیم.

نیموس (Nimus): پروژه استتوس برای گسترش فعالیت و فضای تحقیق و توسعه خود، با تیم نیموس که تیم اجرایی زبان برنامه‌نویسی نیم (Nim) هستند همکاری کرده است. این همکاری در قالب سرمایه‌گذاری و تجهیز منابع مورد نیاز انجام شده است. استاتوس در پلتفرم خود از زبان برنامه‌نویسی Nim استفاده می‌کند.

دیسنترالند: استتوس دسامبر ۲۰۱۸ اعلام کرد که در یک همکاری استراتژیک این امکان را فراهم می‌کند که کاربران بتوانند با استفاده از SNT در حراج زمین‌های دیسنترالند که در تاریخ ۱۰ دسامبر ۲۰۱۸ برگزار می‌شود، شرکت کنند. این ویژگی از طریق مرورگر و کیف پول Status اجرایی بود.

گیت کوین: استتوس برای پشتیبانی و حمایت از جامعه کریپتویی و توسعه‌دهندگان با ایجاد استخرهای سرمایه‌ای و درگاه پرداخت، با گیت کوین همکاری کرده است. این همکاری مربوط به سپتامبر ۲۰۲۰ است و کاربران می‌توانستند به با پرداخت SNT در این برنامه مشارکت کنند.

 آوه: شبکه Status با همکاری پروتکل Aave در اکتبر ۲۰۲۰ یک رقابت طراحی استیکر برگزار و به برندگان جوایز متعددی پرداخت کرد.

توکن SNT چیست؟

ارز دیجیتال استاتوس دارای استاندارد ERC20 شبکه اتریوم است. رمز ارز SNT یک توکن کاربردی محسوب می‌شود و در پلتفرم Status کاربردهای مختلفی دارد. از این توکن برای شرکت در رای‌گیری‌ها و DAO استفاده می‌شود.

لازم به‌ذکر است، پلتفرم استتوس در ابتدا یک توکن به‌نام SGT (Status Genesis Tokens) داشته است. این توکن برای راه‌اندازی پلتفرم استفاده شده و به‌کسانی که در مراحل ابتدایی در این پروژه مشارکت داشته‌اند، داده شده است. ۱۰ درصد از عرضه کل توکن SNT به کسانی که توکن SGT دارند، تعلق می‌گیرد. در ادامه به نحوه توزیع ارز دیجیتال Status اشاره می‌کنیم.

مشارکت‌کنندگان عمومی: ۴۱ درصد

ذخیره برای سهام‌داران آتی: ۲۹ درصد

توسعه‌دهندگان اصلی استاتوس: ۲۰ درصد

دارندگان توکن SGT: نزدیک به ۱۰ درصد

به گزارش میهن بلاکچین در زمان نگارش این مقاله (۵ اسفند ۱۴۰۰) ارزش کل بازار SNT معادل ۱۷۳,۴۹۰,۱۹۲ دلار است که از این بابت در جایگاه ۲۶۱ بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. عرضه کل این توکن ۶ میلیارد و ۸۰۴ میلیون عدد است که از این میزان حدود ۳ میلیارد و ۸۸۰ میلیون عدد در گردش است. بیشترین قیمت برای ارز دیجیتال استتوس در تاریخ ۱۳ دی ۱۳۹۶ با قیمت ۰.۶۸ دلار ثبت شده است. کمترین قیمت آن نیز مربوط به ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ وقیمت ۰.۰۰۵۹ دلار است. در حال حاضر قیمت SNT برابر با ۰.۰۴ دلار است.

چه کیف پولی برای نگهداری ارز SNT مناسب است؟

توکن SNT یک ارز دیجیتال بر بستر اتریوم است، بنابراین کیف پول‌هایی که این شبکه را پشتیبانی می‌کنند، برای نگهداری این رمزارز مناسب هستند. از جمله گزینه‌هایی که انتخاب متداول کاربران هستند، می‌توان به لجر، تراست ولت، متامسک و اتمیک ولت اشاره کرد.

در کدام صرافی‌ها می‌توان توکن Status خرید و فروش کرد؟

برای خرید و فروش ارز SNT می‌توانید از صرافی‌های بایننس، Bithumb، هیوبی، گیت (Gate.io) و کوکوین استفاده کنید. علاوه موارد گفته شده که صرافی متمرکز هستند، امکان خرید و فروش ارز دیجیتال Status از طریق یونی سواپ V2 و V3 نیز وجود دارد.

جمع‌بندی

در این مقاله درباره اینکه برنامه Status چیست، صحبت و اهداف، نحوه کارکرد، سرویس‌ها، نقشه راه، مشارکت‌ها، بنیان‌گذاران و ارز SNT آن را بررسی کردیم. استاتوس یک برنامه پیام‌رسان است که در فضای وب ۳ فعالیت می‌کند. این پیام‌رسان مبتنی‌بر اتریوم است و قابلیت‌های دیگر مانند کیف پول و مرورگر دارد. نسخه بلاکچینی نرم‌افزارها در حال شکل گرفتن هستند و باید ببینیم کدام نرم‌افزارهای کاربردی که در حال حاضر به‌صورت روزانه از آن‌ها استفاده می‌کنیم، به بلاکچین منتقل می‌شوند.

منبع
Status

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا