مقالات عمومی

آیا عرضه ارز دیجیتال ملی چین، واقعا به منظور رقابت با لیبرا است؟

در این ویدیو، خواهید دید که چرا دولت چین تا این حد اصرار به آینده کریپتویی و عرضه ارز دیجیتال ملی خود دارد. یکی از دلایل عمده آن، عرضه لیبرا توسط فیسبوک است؛ و صد البته که دلایل دیگری نیز پشت این تصمیم پنهان شده‌اند.

کاربران گرامی میهن بلاکچین، در صورتی که ویدیوی این مطلب برای شما به‌نمایش درنمی‌آید، VPN خود را خاموش کرده و سپس صفحه را رفرش کنید. بعضی ویدیوهای سایت آپارات برای IPهای خارج از ایران به نمایش درنمی‌آیند.

عرضه ارز دیجیتال فیسبوک به نام لیبرا

زمانی که فیسبوک اعلام کرد که می‌خواهد ارز دیجیتال خود را عرضه کند، بانک مرکزی چین به کارش سرعت بخشید؛ Facebook می‌خواست لیبرا را به بیش از ۲ میلیارد کاربر خود عرضه کند که این باعث وحشت بانک‌های سراسر دنیا از جمله چین می‌شد.

چینی‌ها متوجه شدند که لیبرا می‌تواند باعث برتری سیستم اقتصادی آمریکا در فضای ارز دیجیتال باشد و به کنترل اقتصادی بیشتر آمریکا کمک کند.

جایگزینی پول نقد با ارز دیجیتال ملی

بانک مرکزی چین، برنامه دارد تا پول نقد خود را با ارز دیجیتال ملی خود جایگزین کند. این درست مانند پرداخت پول نقد خواهد بود، اما توسط گوشی موبایل!

این ارز دیجیتال توسط People’s Bank‌ چین عرضه می‌شود و پشتوانه آن نیز رنمینبی (واحد پول رسمی چین) خواهد بود.

بیش از ۶۰۰ میلیون چینی (تقریبا نصف جمعیت این کشور)، اکنون از اپلیکیشن‌هایی مانند Alipay علی بابا و Tencent’s وی‌چت برای پرداخت همه چیز (از سوپرمارکت گرفته تا اجاره دوچرخه) استفاده می‌کنند. امروز این دو شرکت، واسطه حدود ۹۰ درصد از کل پرداخت‌های موبایلی در این کشور هستند.

ارز دیجیتال بانک مرکزی چین، روش پرداخت جدیدی را جایگزین پول نقد می‌کند؛ بر خلاف Alipay و وی‌چت، کاربران محدود به پرداخت فقط از طریق یک پلتفرم نخواهند بود. طبق طرحی که دولت چین تصویب کرده، تمام افراد و سازمان‌ها این ارز دیجیتال را درست مثل اسکناس و سکه، به رسمیت خواهند شناخت.

اگر این طرح عملی شود، چین تبدیل به اولین کشوری خواهد شد که پول نقد را کاملا از چرخه اقتصادی خود حذف می‌کند و این، می‌تواند در سیستم اقتصادی سراسر دنیا تاثیرگذار باشد.

چین در گذشته نیز به دنبال ارز دیجیتال غیرمتمرکز مانند بیت کوین بوده، تا بتواند از آن به عنوان تهدیدی برای سیاست پولی و کنترل سرمایه قدرتمند خود استفاده کند. حتی در اکتبر ۲۰۱۹، رئیس جمهور چین درباره اهمیت بلاک چین صحبت کرد و پذیرش این تکنولوژی توسط دولت را تایید کرد.

مقامات رسمی چین معتقدند که ارز دیجیتال ملی، قصد رقابت با Alipay و وی‌چت را ندارد و شباهت‌هایی نیز با آنها خواهد داشت؛ درست مثل علی‌پی و وی‌چت، این ارز دیجیتال نیز دارای یک کیف پول دیجیتالی خواهد بود. ولی بر خلاف این دو درگاه پرداخت، این ارز نیاز به حساب بانکی ندارد و به جای آن، بانک‌های بازرگانی کیف پول‌های دیجیتالی را عرضه می‌کنند.

ویژگی خاصی که این ارز دیجیتال دارد، این است که امکان پرداخت به صورت آفلاین نیز مقدور خواهد بود. پس در زمان‌هایی مثل بلایای طبیعی که شبکه از دسترس خارج می‌شود و یا شما سوار هواپیما هستید، می‌توانید به صورت آفلاین پرداخت انجام دهید.

بلاک چین می‌تواند قدرت فوق‌العاده‌ای به هر بانک مرکزی در دنیا، برای انتقال سرمایه بدهد. یکی از ویژگی‌های ارز دیجیتال، ناشناس بودن در زمان پرداخت است. حتی دولت چین درباره این ارز دیجیتال ادعا کرده که ناشناس باقی می‌مانید؛ اما در یک سند بایگانی شده در سال ۲۰۱۷، روش‌های ردیابی و پیگیری این ارز دیجیتال ملی را نشان می‌دهد!

افراد عادی متوجه نمی‌شوند که مردم در کجا پولشان را خرج می‌کنند، اما این اطلاعات در بانک مرکزی به شکل گسترده‌ای نمایش داده می‌شود که بانک مرکزی نام آن را “ناشناسیِ قابل کنترل” گذاشته است!

مقامات چین معتقدند که کنترل و ردیابی تراکنش‌ها به منظور مبارزه با پولشویی، فرار مالیاتی و کمک مالی به تروریسم (که انجام این کار برای پول نقد بسیار دشوارتر است) انجام می‌شود.

سخن پایانی

در حالی که بانک مرکزی چین ادعا می‌کند که قصد جاسوسی تراکنش‌های هر روزه شهروندانش را ندارد، متخصصان نگران این هستند که ارز دیجیتال ملی چین، اختیار نظارت بر روی کشورهای دیگر را نیز فراهم کند.

جدا از جایگزینی این ارز دیجیتال با پول نقد، این قضیه می‌تواند رنمینبی را به یک ارز بین المللی تبدیل کند و در نتیجه وابستگی این ارز به دلار آمریکا را بسیار کمتر کند.

هنوز مسیری طولانی برای رسیدن به این منظور مانده؛ اما فعلا دنیا به تماشای این تجربه چین خواهد نشست.

منبع
میهن بلاکچین

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا