در روز گذشته پروندههای جدیدی از صرافی ورشکسته FTX منتشر شد که اطلاعات دقیقی در مورد داراییها، طلبکاران، بدهکاران، داراییهای کارمندان قبلی و تلاشهای مدیران جدید آن برای راهاندازی مجدد این پلتفرم در بر داشت. این دادهها نشان میدهند ارزش داراییهای FTX به ۷ میلیارد دلار میرسد و سولانا (SOL) با حدود ۱.۲ میلیارد دلار بیشترین سهم از این داراییها را تشکیل میدهد.
کاربران توجه داشته باشند که فروش رمزارزهای صرافی FTX احتمالا به صورت OTC و در سکوت خبری و در پارتهای کوچک در روزهای مختلف انجام خواهد شد. تجربه ثابت کرده است که در این موارد خود خبر فروش دارایی تاثیر منفی بیشتری بر بازار دارد تا خود فشار فروش ناشی از آن. لذا احتمالا این رویداد تاثیر بیشتری از آن چه تاکنون دیدهایم بر بازار نخواهد داشت.
به نقل از دبلاک، پروندههای منتشرشده از صرافی FTX در ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور) نشان میدهد این صرافی از زمان اعلام ورشکستگی ۷ میلیارد دلار از داراییهای خود را بازیابی کرده است که ۲.۶ میلیارد دلار از آن پول نقد است.
این شرکت ۳۸ ملک نیز در باهاما به ارزش حدود ۲۰۰ میلیون دلار دارد. شایان ذکر است شرکت FTX در آنتیگوا (Antigua) و باربودا (Barbuda) ثبت شده و در باهاما مستقر بود.
صرافی FTX چه رمزارزهایی را هولد کرده است؟
به نقل از کوینتلگراف، FTX در حال حاضر ۳.۴ میلیارد دلار رمزارز دارد که اطلاعات مربوط به مهمترین آنها در تصویر زیر آورده شده است.
در نتیجه، مهمترین رمزارزهای موجود در سبد داراییهای FTX به ترتیب عبارتاند از:
- سولانا: ۱.۱۶۲ میلیارد دلار
- بیت کوین: ۵۶۰ میلیون دلار
- اتریوم: ۱۹۲ میلیون دلار
- آپتوس: ۱۳۷ میلیون دلار
- تتر: ۱۲۰ میلیون دلار
- ریپل: ۱۱۹ میلیون دلار
- بیت دائو توکن: ۴۹ میلیون دلار
- استارگیت فایننس: ۴۶ میلیون دلار
- رپد بیت کوین: ۴۱ میلیون دلار
- رپد اتریوم: ۳۷ میلیون دلار
علاوه بر این، این شرکت روی ۱,۳۰۰ توکن کوچک دیگر نیز سرمایهگذاری کرده است که برای مثال میتوان به ۵۲۹ میلیون دلار توکن FTT، حدود ۳۶۲ میلیون دلار سروم (SRM)، حدود ۳۰۹ میلیون دلار مپس (MAPS) و ۱۶۴ میلیون دلار اکسیژن (OXY) اشاره کرد.
گفتنی است ارزش سرمایهگذاریهای خطرپذیر FTX در زمان ورشکستگی آن به حدود ۴.۵ میلیارد دلار میرسید و این پلتفرم روی ۴۳۸ پروژه مختلف سرمایهگذاری کرده بود. البته تاکنون ۳.۸ میلیارد دلار از این مبلغ بازیابی شده است.
FTX علاوه بر این در سهام ۲۰۲ شرکت هم سرمایهگذاری کرده که از بین آنها برای مثال میتوان به ۱.۲ میلیارد دلار از سهام جنسیس دیجیتال (Genesis Digital)، حدود ۵۰۰ میلیون دلار از سهام شرکت هوش مصنوعی آنتروپیک (Anthropic) و ۱۱۰ میلیارد دلار از سهام وویجر دیجیتال (Voyager Digital) اشاره کرد.
طلبکاران و بدهکاران FTX
بیش از ۲,۳۰۰ شرکت و فرد علیه FTX ادعاهایی را مطرح کردهاند که مشتری آن نبودهاند. از بین این شرکتها برای مثال میتوان به سلسیوس (Celsius)، جنسیس (Genesis) و وویجر (Voyager) اشاره کرد که ارزش ادعاهای آنها به ۶۵ میلیارد دلار میرسد. البته ادعاهای مربوط به بازارهای دیجیتال FTX یا «FTX Digital Markets» بیاعتبار/زائد فرض میشوند و ادعای اداره خدمات درآمد داخلی آمریکا (United States Internal Revenue Service) که بزرگترین ادعای موجود است و ارزش آن به ۴۳.۵ میلیارد دلار میرسد، فرعی فرض میشود.
طبق گزارشهای موجود، ۳۶,۰۷۵ مشتری نیز از FTX و شعبه آمریکایی آن شکایت کردهاند و تاکنون با ۱۰٪ آنها موافقت شده است. این شرکت تاکنون ۵۸۸ میلیون دلار از داراییهایی را که در فعالیتهای مالی مشکوک دخیل بودهاند، پس گرفته و قصد دارد ۱۶.۶ میلیارد دلار دیگر از آنها را نیز پس بگیرد.
علاوه بر این، FTX ممکن است بتواند ۸۶.۶ میلیون دلار کمک سیاسی و خیریه و ۱۹۰.۳ میلیون دلار را از نهادهای مختلف پس بگیرد.
داراییهای کارمندان قبلی FTX
پروندههای مذکور نشان میدهند ۵۰ نفر از کارمندان قبلی FTX از جمله سم بنکمن فرید (Sam Bankman-Fried) و کارولین الیسون (Caroline Ellison) حدود ۲.۲ میلیارد دلار پول نقد، رمزارز، سهام و املاک و مستغلات دریافت کردهاند.
همان طور که پیش از این گزارش دادیم، بنکمن فرید در حال حاضر در زندان نیویورک است و دادگاه او در اوایل اکتبر (مهر ماه) برگزار خواهد شد. دادستانهای آمریکایی نیز اخیراوی را به خاطر افشای دفتر خاطرات شخصی الیسون و استفاده از یک برنامه پیامرسانی رمزگذاریشده برای تماس با شاهدان احتمالی، به دستکاری مدارک متهم کردهاند. گفتنی است اگر سم بنکمن فرید متهم شناخته شود، ممکن است به ۱۰۰ سال زندان محکوم شود.
تلاش برای راهاندازی مجدد FTX ادامه دارد
اسناد موجود نشان میدهد FTX تاکنون با ۷۵ شرکت و فرد تماس گرفته تا با سرمایهگذاری در شعبه بینالمللی یا شعبه آمریکایی آن مجددا راهاندازی شود. این افراد تا ۲۴ سپتامبر (۲ مهر) فرصت دارند پیشنهاد خود را ارائه کنند و سرنوشت طرح بازیابی آن نیز در سهماهه دوم سال ۲۰۲۴ مشخص خواهد شد.
به نقل از کوینگیپ، جاستین سان (Justin Sun)، بنیانگذار ترون نیز در ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور) اعلام کرد که شاید توکنها و داراییهای FTX را خریداری کند. او تاکید کرد با این کار میخواهد تاثیر دامپ توکنهای مذکور را کاهش دهد. سان در پلتفرم اکس (توییتر سابق) گفت:
در این فکر هستم تا پیشنهادی را برای خرید توکنها و داراییهای FTX ارائه کنم تا تاثیر فروش آنها بر جامعه کریپتو کاهش یابد. بیایید برای تقویت اکوسیستم کریپتو خود متحد شویم!
آیا دامپ جدیدی در راه است؟
به نقل از بیت کوینیست، صرافی FTX در ۲۴ آگوست (۲ شهریور) طرحی را پیشنهاد داد که مسئولیت نظارت بر فروش و مدیریت داراییهای بازیابیشده آن را به شرکت گلکسی دیجیتال (Galaxy Digital) به مدیریت مایک نوواگراتز (Mike Novogratz) اعطا میکرد. طبق این طرح، FTX میتواند در هر هفته ۱۰۰ میلیون دلار توکن را به فروش برساند و در موارد خاص میتواند محدودیت مذکور را به ۲۰۰ میلیون دلار افزایش دهد. البته این طرح هنوز از نظر قانونی تایید نشده و دادگاه در ۱۳ سپتامبر (۲۲ شهریور) آن را بررسی خواهد کرد.
حال، نگرانی اصلی سرمایهگذاران بازار کریپتو تاثیر بالقوه این فروش است؛ چرا که میلیاردها توکن ممکن است وارد بازار شوند. برخی از تحلیلگران نیز اعلام کردهاند بازار کریپتو بعد از اتمام این فروش میتواند دوباره رشد کند. با این حال، سرمایهگذاران باید بتوانند در چنین شرایطی واقعیات را از شایعات جدا کنند.
اولا، بعید است که این توکنها به صورت یک جا در بازار آزاد فروخته شوند. دوما، محدودیت هفتگی مذکور نقش زیادی در کنترل این دامپ دارد. سوما، این احتمال وجود دارد که اکثر توکنها در خارج از صرافیها (OTC) فروخته شوند و توکنهایی که فروخته نشدهاند، به تدریج از طریق بازارسازها به فروش برسند.
همان طور که پیش از این گزارش دادیم، بخش زیادی از داراییهای FTX در قالب توکنهای FTT و سولانا است. نکته قابل توجه در مورد سولانا این است که سرمایهگذاریهای FTX در سولانا در حال حاضر قفل شدهاند و تنها در سال ۲۰۲۵ یا بعد از آن (تا سال ۲۰۲۸) به طور کامل در اختیار این پلتفرم قرار میگیرند. اگر FTX بخواهد این توکنها را بفروشد، یک خریدار باید مسئولیت قرارداد واگذاری آن را بر عهده بگیرد.
علاوه بر این، ارزش توکنهای FTT صرافی FTX خیلی بیشتر از ارزش بازاری ۳۵۰ میلیون دلاری آن است و این سوال را به وجود میآورد که چه کسی حاضر میشود آنها را خریدری کند. ارزش بیت کوینها و اتریومهای این پلتفرم نیز آن قدر نیست که نگرانکننده باشد. توکن آپتوس (APT) تنها دارایی موجود در سبد سرمایهگذاری FTX است که فروش آن میتواند در بازار اختلال ایجاد کند. با وجود این، باز هم بعید است که تمام موجودی آن به صورت یک جا به فروش برسد.
علاوه بر این، حتی اگر دادگاه فروش داراییهای FTX را در ۱۳ سپتامبر (۲۲ شهریور) تایید کند، فروش واقعی آنها بلافاصله شروع نمیشود. احتمالا نهادهایی مانند کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) و کمیسیون معاملات آتی کالا آمریکا (CFTC) روی فروش این توکنها نظارت خواهند کرد تا مطمئن شوند فروش آنها به سرمایهگذاران آسیبی وارد نمیکند. یک پذیرهنویس هم احتمالا فرآیند فروش آنها را مدیریت میکند تا از رعایت تمام قوانین و مقررات اطمینان حاصل شود. به همین خاطر تحلیلگران معتقدند این فرآیند احتمالا چند ماه طول میکشد.
به طور خلاصه، میتوان گفت احتمال فروش تمام توکنهای موجود در سبد داراییهای FTX نه تنها خیلی پایین است، بلکه غیرقانونی هم هست. به نظر میرسد، ترس و عدم اطمینان (FUD) این اتفاق بیشتر از خود آن آسیبزاست. در نتیجه، تحلیلگران از فعالان بازار کریپتو خواستهاند که اطلاعات خود را افزایش داده و در برابر وحشت و اطلاعات نادرست تسلیم نشوند.
هشدار Matrixport به سرمایهگذاران آلت کوینها
به نقل از دیلی کوین، مارکوس تیلن (Markus Thielen)، رییس بخش تحقیقات ماتریکس پورت (Matrixport)، در گزارش جدید این وب سایت از سرمایهگذاران خواسته تا فعلا فعالیت چندانی در بازار آلت کوینها نداشته باشند و بیشتر روی بیت کوین متمرکز شوند. این وب سایت اعلام کرد:
وضعیت آلت کوینهای بازارهای صعودی قبلی چندان خوب نیست و این احتمال وجود دارد که دیگر هرگز نتوانند رشد کنند. به نظر میرسد ما به یک ترند جدید برای نسل بعدی آلت کوینها نیاز داریم.
تیلن بیشتر روی احتمال دامپ آلت کوینها توسط FTX تاکید کرده که ممکن است تا پایان سال اتفاق بیفتد. همان طور که پیش از این گزارش دادیم، جابهجایی ۱۰ میلیون دلار از داراییهای FTX نگرانیهای زیادی را در بازار کریپتو ایجاد کرده است.
گفتنی است Matrixport یک شرکت تحقیقاتی است که اخیرا به دلیل پیشبینیهای نسبتا دقیق خود به شهرت رسیده است. یکی از دلایل فاد ایجاد شده در بازار و ریزش قیمتها نیز انتشار گزارش همین شرکت تحقیقاتی بوده است.
همچنین، ماتریکس پورت در گزارش خود هشدار داده است فروش داراییهای صرافی FTX تنها چیزی نیست که فشار فروش بازار کریپتو را افزایش میدهد. این شرکت خاطرنشان کرده بسیاری از صندوقهای سرمایهگذاری خطرپذیر (VC) نیز تحت فشار قرار دارند و احتمالا در هفتههای آینده آلت کوینهای خود را به فروش رسانده و بر فشار فروش آلت کوینها میافزایند.
وب سایت مذکور تاکید کرده است توکنهای اکسی اینفینیتی (AXS) و ایپ کوین (APE) با ریسک بیشتری مواجه هستند؛ زیرا ۱۱٪ از عرضه آنها در ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) و ۲۰ اکتبر (۱۱ مهر) توسط این شرکتها آزاد میشود. شایان ذکر است قیمت ایپ کوین و AXS در آخرین توکن آنلاک