جاستین دریک (Justin Drake)، معمار اصلی ارتقای مرج (Merge) در شبکه اتریوم، اخیرا ادعا کرده که اجرای حمله ۵۱ درصد به شبکه بیت کوین، ارزانتر از انجام همین حمله در اتریوم تمام میشود.
به گزارش میهن بلاکچین، دریک در اینباره اظهار داشت:
حمله ۵۱ درصد به بیت کوین خیلی ارزانتر از حمله به اتریوم است و هزینه چنین حملهای حدود ۱۰ میلیارد دلار برآورد میشود.
هزینه حمله ۵۱ درصد؛ مقایسه امنیت بیت کوین در مقابل اتریوم
دریک در اجرای مکانیزم اثبات سهام (PoS) اتریوم نقشی کلیدی داشته و مسئولیت رهبری آپدیت مرج (گذار کامل شبکه به PoS) را نیز بر عهده داشته است.
او با این اظهارات، به پست گرنت هامر (Grant Hummer) در تاریخ ۱۴ می (۲۴ اردیبهشت) در پلتفرم X اشاره کرده است؛ هامر یکی از بنیانگذاران شرکت اتریوممحور Etherealize است که در زمینه بازاریابی و توسعه این محصول فعالیت میکند.
هامر در آن پست نوشته بود که بیت کوین بهدلیل مشکلات بودجه امنیتیاش کاملاً به مشکل خورده است. او معتقد است که اجرای موفق یک حمله ۵۱ درصد به بیت کوین، حدود ۸ میلیارد دلار هزینه دارد. او همچنین اظهار داشت که اگر هزینه این حمله به ۲ میلیارد دلار برسد، موفقیتآمیز بودن آن «تقریباً قطعی» خواهد بود.
حمله ۵۱ درصدی زمانی رخ میدهد که یک نهاد یا گروه مخرب، کنترل بیش از نیمی از قدرت استخراج یا استیکینگ یک شبکه را به دست بگیرد؛ در این شرایط، مهاجم میتواند بر شبکه مسلط شود.
هامر در ادامه گفته است:
در ۱۰ سال آینده، این موضوع کاملا روشن خواهد شد. اتریوم تنها دارایی کریپتویی است که واقعاً غیرمتمرکز باقی مانده و میتواند به ذخیره ارزش اینترنت تبدیل شود.
هزینه حمله به اتریوم، بسیار بالاتر از بیت کوین است
دریک گفته برای اینکه کسی تمام کنترل زنجیره را به دست بگیرد، باید ابتدا ۵۰٪، بهعلاوه یک واحد از استیکینگ شبکه را در اختیار داشته باشد. او تأکید کرده که چنین کاری بسیار دشوار و پرهزینه است، اما در نهایت غیرممکن نیست و گفت:
احتمالاً یک دولت ثروتمند بتواند چنین حملهای را انجام دهد.
در زمان نگارش این مطلب، ۳۴٬۱۶۸٬۹۸۷ واحد ETH در شبکه اتریوم استیک شده که ارزش آنها نزدیک به ۸۹.۶ میلیارد دلار است و نیمی از این مقدار (حدود ۴۴.۸ میلیارد دلار)، برای کنترل شبکه نیاز است؛ با این حال، هزینه واقعی انجام چنین حملهای احتمالاً بیشتر از این مقدار خواهد بود.
ارزش بازار فعلی اتریوم معادل ۳۰۰ میلیارد دلار است و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن نیز با بیش از ۴۰٪ افت، به سطح ۱۴.۴ میلیارد دلار رسیده است.
اتر موردنیاز برای چنین حملهای تقریباً معادل ۱۴.۲٪ از کل ارزش بازار و حدود ۱۸۰٪ از حجم معاملات ۲۴ ساعته است. انجام چنین حملهای میتواند باعث افزایش قیمت خرید اتریوم شود؛ همین موضوع، هزینه حمله را بیشتر خواهد کرد.
آخرین لایه دفاعی اتریوم
ماتن سیتبون (Matan Sitbon)، مدیرعامل شرکت Lightblocks که در زمینه تعاملپذیری بلاکچین فعالیت دارد، اخیرا گفته که اتریوم ویژگی دیگری نیز برای مقابله با چنین حملاتی دارد. او اظهار داشت:
امنیت نهایی اتریوم فقط به رمزنگاری یا قوانین پروتکل محدود نمیشود؛ بلکه به هماهنگی اجتماعی و اقتصادی قوی جامعه آن وابسته است.
دریک نیز به مزیت دیگری اشاره کرده که به گفته او اتریوم در مقایسه با بیت کوین دارد. او گفته:
اگر حمله ۵۱ درصد رخ دهد، لایه اجتماعی اتریوم میتواند مهاجم را شناسایی و از نظر اجتماعی او را جریمه کند. این یکی از تواناییهای ویژه اثبات سهام است که در مکانیزم اثبات کار وجود ندارد.
اشاره دریک به لایه اجتماعی، به جمع کاربران انسانی شبکه برمیگردد که تصمیم میگیرند از کدام نسخه از نرمافزار استفاده کنند. مکانیزم اثبات کار (PoW) که بیت کوین از آن استفاده میکند، از نظر ساختار سادهتر است، سطح حملهپذیری کمتری دارد و در طول زمان اعتماد بیشتری جلب کرده، اما چنین قابلیتهایی ندارد.
پاول یاشین (Pavel Yashin)، پژوهشگر پلتفرم P2P.org، در گفتگوی اخیر خود با کوین تلگراف گفته است:
اگر تمرکز بیش از حد در شبکه شناسایی شود، جامعه میتواند با ایجاد یک فورک جدید، مشکل را حل کند. در این صورت، توکن شبکه قدیمی از لیست صرافیها حذف میشود و زنجیرهای که مورد حمله قرار گرفته، بیارزش خواهد شد.
حسن خان (Hassan Khan)، مدیرعامل پروتکل نقدینگی بیت کوین Ordeez، معتقد است که بحث درباره امکانپذیری حمله ۵۱ درصد همچنان ادامه دارد؛ او گفته از نظر تئوری این حمله ممکن است، اما در عمل موانع بسیار زیادی وجود دارد.
وی تأکید کرده که برای بیت کوین، میزان قدرت محاسباتی و انرژی موردنیاز برای چنین حملهای بسیار بالاست و بههمین دلیل، اجرای یک حمله پایدار به بیت کوین بسیار بعید است. در مورد اتریوم هم به گفته او، مکانیزم اثبات سهام بازدارندههایی اقتصادی و حاکمیتی ایجاد میکند که مانع از چنین حملهای میشود.