کریپتو کده

ارز دیجیتال Algorand چیست؟ همه چیز درباره شبکه و ارز الگورند

افزایش روزافزون میزان گس فی در شبکه اتریوم بدین امر منجر شده است تا توسعه‌دهندگان برنامه غیرمتمرکز و معامله‌گران امور مالی غیرمتمرکز (DeFi‌) به دنبال راهکار‌های بلاکچین جایگزین همچون الگوراند (Algorand) باشند. تراکنش‌هایی که در بستر الگوراند صورت می‌گیرند در کمتر از ۴ ثانیه به انجام می‌رسند و برخلاف اتریوم که به بالا بودن میزان گس فی مشهور است‌، تراکنش‌های ALGO هزینه بسیار کمی دارند. در ادامه مقاله به این می‌پردازیم که شبکه و ارز دیجیتال Algorand چیست و چطور کار می‌کند. برای آشنایی با اکوسیستم Algorand با میهن بلاکچین همراه باشید. 

این مقاله در تاریخ ۱۱ خرداد ۱۴۰۱ به‌روزرسانی شده است.

شبکه الگوراند چیست؟ 

شبکه الگوراند چیست
source: coingape.com

الگوراند (Algorand‌) شبکه غیرمتمرکزی است که با هدف رفع مشکل سه‌گانه بلاک چین (سرعت‌، امنیت و تمرکز) طراحی شده است. این شبکه در ماه ژوئن سال ۲۰۱۹ (اواسط خرداد تا اواسط تیر ماه ۱۳۹۸‌) توسط دانشمند کامپیوتر و پروفسور دانشگاه MIT‌، سیلویو میکالی (Silvio Micali‌)‌، راه‌اندازی شد. الگوراند یک بلاکچین متن باز و بدون نیاز به مجوز است که همه افراد قادر هستند تا در آن به ساخت و توسعه بپردازند. تمرکز این شبکه بر پرداخت‌ها و اجرای تراکنش‌های پرسرعت و آنی در کمترین زمان ممکن است. در هر ثانیه بیش از ۱۰۰۰ تراکنش در شبکه پردازش و در کمتر از ۴ ثانیه نهایی‌سازی می‌شوند. 

شبکه الگورند چطور کار می‌کند؟ 

شبکه الگورند چطور کار می‌کند 
Source: developer.algorand

الگوراند از یک مکانیزم اجماع مبتنی بر گواه اثبات سهام (PoS‌) بهره می‌گیرد. الگوراند به‌دلیل پشتیبانی از قراردادهای هوشمند قادر به میزبانی از برنامه‌های غیرمتمرکز است. Algorand به توسعه‌دهندگان اجازه می‌دهد تا از پروتکل استاندارد دارایی الگوراند (ASA‌) برای ساخت توکن‌های جدید استفاده کنند و یا حتی توکن‌های موجود فعلی را به اکوسیستم این شبکه منتقل کنند. به عنوان مثال‌، استیبل کوین‌هایی مثل USDT و USDC تحت عنوان ASA در بلاک چین الگوراند نیز موجود بوده و از توان عملیاتی بالاتر و فی تراکنش بسیار پایین‌تری نسبت به عرف رایج معامله آنها در اتریوم برخوردار هستند. لازم به ذکر است که با رونق پیدا کردن فرایند راه‌اندازی رمزارز بانک مرکزی (CBDC‌) و جستجوی این بانک‌ها برای یافتن شبکه‌هایی که توانایی میزبانی از این ارز را دارند‌، الگوراند به یکی از گزینه‌های مناسب برای این موضوع تبدیل شده و در حال حاضر نیز از CBDC بانک جزایر مارشال (Marshall Islands‌) میزبانی می‌کند.

ساختار پروتکل الگوراند

این پروتکل یک ساختار دو لایه‌ای منحصربه‌فرد دارد. لایه پایه این پروتکل از قراردادهای هوشمند‌، ساخت دارایی‌ها و مبادلات اتمی بین دارایی‌ها پشتیبانی می‌کند. تمامی این فرایند‌ها در لایه ۱ بلاک چین Algorand صورت می‌گیرند که به حفظ امنیت و سازگاری کمک می‌کند.

قراردادهای هوشمند ساده در پلتفرم الگوراند به عنوان قرارداد‌های هوشند لایه ۱ الگوراند (ASC1‌) اجرا می‌شوند. این بدان معناست که چنین قراردادهایی از امنیت پروتکل اجماع لایه یک الگوراند برخوردار خواهند بود. 

لایه دوم الگوراند برای توسعه قراردادهای هوشمند و برنامه‌های غیرمتمرکز پیچیده‌تر در نظر گرفته شده است. همین تقسیم‌بندی شبکه به دو بخش بین لایه ۱ و لایه ۲ است که به Algorand اجازه می‌دهد تا تراکنش‌ها را به صورت کارآمد‌تری پردازش کند. در شرایطی که قرارداد‌های هوشمند پیچیده‌تر به صورت Off-Chain یا خارج از زنجیره اصلی به انجام می‌رسند‌، این امکان وجود دارد تا تراکنش‌های ساده با سرعت بیشتر و بدون مزاحمت قرارداد‌های هوشمند پیچیده و بزرگ‌تر به انجام برسند.

الگوریتم اجماع شبکه الگورند

این شبکه از نوع منحصربه‌فردی از گواه اثبات سهام تحت عنوان گواه اثبات سهام کامل یا Pure Proof of Stake (به‌اختصار PPoS‌) استفاده می‌کند. PPoS یک مکانیزم اجماع PoS بسیار دموکراتیزه است که حداقل مبلغ استیکینگ یا سپرده‌گذاری کمی دارد.  برای مشارکت به‌عنوان ولیدیتور تنها به ۱ کوین ALGO نیاز دارید. در نقطه مقابل‌، اتریوم ۲ به میزان حداقل استیک یا سپرده‌گذاری ۳۲ اتر (ETH‌) نیاز دارد‌؛ که همین امر مانعی سر راه مشارکت بسیاری از کاربران است. از طرف دیگر، مبلغ حداقل استیکینگ کم ممکن است امنیت شبکه را تحت‌الشعاع قرار دهد. زیرا به دلیل ارزش کم مبلغ سپرده، انگیزه کافی برای رفتار صحیح را نخواهند داشت. 

الگوریتم اجماع شبکه الگورند

مکانیسم تولید بلاک در الگوراند 

در شبکه‌های مبتنی بر گواه اثبات سهام‌، نود‌های اعتبارسنج به صورت تصادفی انتخاب می‌شوند تا تراکنش‌ها را تایید کنند. مکانیزم اجماع گواه اثبات سهام کامل Algorand از فرایند دو مرحله‌ای تولید بلاک که شامل درخواست و رای‌دهی می‌شود بهره می‌گیرد. هر یک از اعضای حاضر در این شبکه می‌توانند به واسطه استیک کردن ALGO و تولید یک کلید معتبر مشارکت‌، در این فرایند پیشنهاد (Proposing) و رای‌دهی (Vote) شرکت کرده و به یک نود شرکت‌کننده تبدیل شوند. نود‌های شرکت‌کننده توسط نوع دیگری از نود‌های این شبکه تحت عنوان نود‌های رله (Relay Nodes‌) هماهنگ می‌شوند. این نود‌ها وظیفه تسهیل کردن تعاملات بین نود‌های شرکت‌کننده را بر عهده دارند و به صورت مستقیم در ارائه پیشنهاد و رای‌دهی شرکت نمی‌کنند.

در مرحله پشنهاد، یک نود رهبر انتخاب می‌شود تا پیشنهاد تولید بلاک فعلی را صادر کند. رهبران بلاک توسط تابع تصادفی قابل تایید الگوراند (VRF‌) انتخاب می‌شوند. این تابع یک مکانیزم اثبات‌پذیر تصادفی است که به صورت تصادفی یا رندوم گره یا نود مورد نظر را انتخاب می‌کند‌. اما اندازه نسبی سهام مشارکت‌کنندگان در این انتخاب تاثیر دارد. رهبر به صورت مخفیانه و با استفاده از کلید مشارکت خصوصی خود تعیین می‌شود. این امر بدان معناست که تنها رهبر می‌داند که برای حق ارائه پیشنهاد ساخت یک بلاک انتخاب شده است. تابع تصادفی قابل تایید الگوراند یک گواه رمزنگاری‌شده را ارائه می‌کند که به رهبر بلاک اجازه می‌دهد تا به راحتی و به صورت قابل تایید وضعیت خود را در جایگاه رهبر بلاک فعلی اثبات کند. بهره‌گیری از این رویکرد به تامین امنیت بیشتر شبکه منجر می‌شود، زیرا بازیگران مخرب هیچ راهی برای اطلاع پیدا کردن از هویت رهبر بلاک تصادفی را تا پیش از ارائه بلاک درخواست شده ندارند.

پس از ارائه پیشنهاد ساخت بلاک‌، به مرحله رای‌دهی می‌رسیم که طی آن نود‌های شرکت‌کننده به صورت تصادفی به‌عنوان اعضای یک کمیسیون انتخاب می‌شوند. این کمیسیون مسئول اطمینان عدم رخداد مشکلاتی همچون حمله دو بار خرج کردن (Double-Spend)، زیاد خرج کردن (Overspend) و غیره است. اگر اکثریت نود‌های حاضر در این فضا به این نتیجه برسند که همه چیز خوب پیش می‌رود‌، بلاک پیشنهادی به بلاکچین اضافه می‌شود. اگر هرگونه فعالیت مخربی شناسایی شود‌، شبکه به حالت بازیابی انتقال پیدا کرده و در طول این شرایط‌، بلاک پیشنهاد شده کنار گذاشته می‌شود و رهبر بلاک جدید تعیین می‌شود.

انتخاب رندوم نود در الگوریتم اجماع الگورند

الگوراند تا حد بحث‌برانگیزی از مجازات استفاده نمی‌کند. این بدان معناست که یک نود یا گره نمی‌تواند موجودی استیک خود را برای درخواست دادن یک بلاک بد کاهش دهد. در صورت بروز چنین شرایطی‌، شبکه وارد حالت بازیابی شده و به کار خود ادامه می‌دهد. با وجود اینکه در طول این فرایند با سرعت زیادی از خطاها می‌گذریم و در نتیجه آن نیز سرعت و کارایی افزایش پیدا می‌کند‌، برخی افراد از سیستم تولید بلاک Algorand انتقاد کرده‌اند و به عقیده آنها هیچ مکانیزمی برای مجازات رفتار مخرب در این شبکه وجود ندارد.

با بهره‌گیری از این روش تولید بلاک‌، نمی‌توان دو بلاک را به صورت همزمان و برای یک بازه زمانی (Slot) پیشنهاد کرد. این بدان معناست که هیچ وقت نباید هیچ فورکی از این بلاک چین وجود داشته باشد. به محض پدید آمدن یک بلاک‌، اجماع برای آن بلاک حاصل شده و کاربران می‌توانند به آن اعتماد کنند. این رویکرد به کاهش تاخیر زیاد در شبکه منجر می‌شود.

ارز الگورند چیست؟

ارز الگورند چیست

ALGO رمزارز بومی الگوراند است و بنیان زیرساخت این شبکه محسوب می‌شود. رمزارز ALGO برای پرداخت فی تراکنش‌ها و پاداش دادن به مشارکت کاربران در تصمیم‌گیری‌های حاکمیتی پروتکل مورد استفاده قرار می‌گیرد. پروتکل Algorand به عنوان بخشی از طراحی منحصر به فرد خود‌، پاداش‌های تولید بلاک را به جای اینکه فقط به تولیدکنندگان بلاک بدهد، بین هولدرهای کوین الگو هم تقسیم و توزیع می‌کرد. این بدین معنا بود که از ماه فوریه سال ۲۰۲۱ (اواسط بهمن تا اواسط اسفند ماه ۱۳۹۹‌)‌، تمامی هولدر‌های کوین ALGO می‌توانستند حدود ۷.۵ درصد سود سالیانه (APY‌) دریافت کنند. توزیع پاداش هر ۱۰ دقیقه انجام می‌شود و هدف از انجام این کار ایجاد انگیزه در کاربران برای استیک کردن و تسریع مسیر غیرمتمرکز‌سازی بود. اما اکوسیستم الگورند از اوایل ۲۰۲۲ به مدل حاکمیتی غیرمتمرکز تغییر مسیر داد و پاداش‌های استیکینگ را با پاداش حاکمیتی جایگزین کرد.

کوین ALGO هارد کپ (حداکثر عرضه قابل فروش) ۱۰ میلیاردی دارد که بدین شکل به بخش‌های مختلف اختصاص داده شده است:

  • ۳ میلیارد ALGO در طول پنج سال اول وارد چرخه می‌شوند (که شامل مزایده ۲۵ میلیون ALGO عرضه اولیه نیز می‌شود‌).
  • ۱.۷۵ میلیارد ALGO (به صورت تخمین‌زده شده‌) در طول زمان و به عنوان پاداش نود‌های شرکت‌کننده توزیع می‌شوند.
  • ۲.۵ میلیارد ALGO در طول زمان و بین نود‌های رله توزیع می‌شوند.
  • ۲.۵ میلیارد ALGO در ذخایر بنیاد Algorand و شرکت Algorand Inc قرار گرفته‌اند.
  • ۰.۲۵ میلیارد ALGO برای جایزه دادن به کاربران نهایی در نظر گرفته شده‌اند.

شبیه به خیلی از پروژه‌های مبتنی بر بلاکچین دیگری که بر روی بهینه‌سازی فرایند توزیع کوین عادلانه تمرکز دارند‌، غیرمتمرکز‌سازی الگوراند در رابطه با کوین‌های ALGO نیز فرایند مشابهی دارد. در حال حاضر‌، بنیاد Algorand میزان زیادی از ذخایر ALGO را نگهداری می‌کند که به عقیده منتقدان به متمرکز شدن این پروتکل در کوتاه مدت منجر می‌شود. با این حال‌، مکانیزم دموکراتیزه توزیع پاداش الگوراند برای تمرکززدایی شبکه در یک بازه زمانی بلند مدت ساخته شده است.

توزیع ذخایر عرضه ALGO

برنامه بلند مدت توزیع کوین Algorand را می‌توانید در تصویر زیر مشاهده کنید:

برنامه زمانی توزیع و تخصیص ارز Algorand
Source: algorand.foundation

به گزارش میهن بلاکچین عرضه کل رمزارز الگورند ۷۲۷۱۱۰۶۲۳۷.۳۷ عدد است که از این میزان ۶۸۶۵۵۷۱۵۰۸.۶۸ عدد رمزارز Algo در گردش است. ارز دیجیتال Algorand رتبه ۳۳ را از نظر ارزش بازار دارد. ارزش کل بازار ارز الگورند ۲۷۹۹۸۴۱۴۷۳ دلار و حجم معاملات ۲۴ ساعته آن ۱۲۴۵۹۸۴۰۶ دلار است. قیمت ارز الگورند در حال حاضر ۰.۴۱ دلار است. رمزارز Algorand در ۲۳ اسفند ۱۳۹۸ کمترین قیمت ۱۱ سنت و در ۳۰ خرداد ۱۳۹۸ بیشترین قیمت ۳.۵۶ دلار را به ثبت رسانده است.

نقشه راه شبکه الگورند

آوریل ۲۰۱۹

  • عرضه شبکه آزمایشی عمومی

ژوئن ۲۰۱۹

  • راه‌اندازی ورژن ۱.۰ شبکه اصلی الگوراند

نوامبر ۲۰۱۹

  • عرضه نسخه ۲.۰ شبکه اصلی (ارتقای آنچین)

دسامبر ۲۰۱۹

  • پروپوزال تغییر برنامه توزیع رمزارز
  • عرضه نسخه ۲.۰.۰ شبکه اصلی الگوراند

سه ماهه چهارم ۲۰۲۱

  • اجرای مدل حاکمیت غیرمتمرکز 

شبکه الگوراند هنوز نقشه را سال ۲۰۲۲ خود را منتشر نکرده است. اما می‌توانید اخبار برنامه توسعه این شبکه را از توییتر رسمی Algorand دنبال کنید. 

معرفی تیم شبکه الگوراند

الگوراند در سال ۲۰۱۷ راه‌اندازی شد و هنوز پروتکل جوانی محسوب می‌شود. یک سازمان غیرانتفاعی تحت عنوان بنیاد الگوراند (Algorand Foundation) بر فرآیند تامین بودجه و توسعه Algorand Inc و خود پروتکل الگوراند نظارت دارد. بنیاد الگوراند از آموزش توسعه‌دهندگان در دانشگاه‌ها و محیط‌های آموزشی حمایت می‌کند. برنامه دانشگاه جهانی این بنیاد شامل دانشگاه‌های معتبری از قبیل MIT‌، UC Berkeley و سایر موسسه‌های پیشگام در سراسر دنیا می‌شود. بنیاد الگوراند همچنین اسپانسر رویداد‌های بلاکچین‌، هاکاتون‌ها و کلاس‌های آموزشی و ارائه مدارک نیز می‌شود.

بنیاد Algorand دو برنامه تسریع‌کننده تحت عنوان Algorand Asia Accelerator و Algorand Europe Accelerator را در سال ۲۰۲۰ راه‌اندازی کرد. این دو برنامه بر روی کمک کردن به پروژه‌های در حال توسعه و توسعه‌دهندگانی که به سازندگی در بستر الگوراند علاقه دارند متمرکز هستند. این برنامه‌ها امکان پشتیبانی End-to-End یا سراسری را برای پروژه‌های نویدبخش فراهم می‌کنند. این پشتیبانی، مراحل تدوین استراتژی تا راه‌اندازی پروژه در تلاش برای کمک کردن به رشد و شکوفایی اکوسیستم Algorand را شامل می‌شود.

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم سیلویو میکالی (Silvio Micali) الگوراند را بنا نهاد. سیلیو بر تمامی تحقیقات الگوراند از جمله تئوری، امنیت و اقتصاد رمزنگاری نظارت دارد. او از سال ۱۹۸۳ در دانشکده مهندسی برق و علوم کامپیوتر MIT مشغول به کار بوده است. از علایق تحقیقاتی او می‌توان به رمزنگاری، دانش صفر، تولید شبه تصادفی، پرتکل‌های امن، طراحی مکانیسم و بلاکچین اشاره کرد. او برنده جایزه تورینگ در علوم کامپیوتر، جایزه گودل در تئوری علوم کامپیوتر و جایزه RSA در رمزنگاری است. سیلیو کارشناسی خود در رشته ریاضیات را از دانشگاه رم و دکترای علوم کامپیوتر را از دانشگاه برکلی کالیفرنیا دریافت کرد. 

استیو کوکینوس (Steve Kokinos) مدیر اجرایی و مسئول کسب‌وکار و استراتژی الگوراند است. او هم‌بنیان‌گذار و آخرین مدیر اجرایی پروژه فیوز (Fuze) بوده است. استیو همچنین هم‌بنیان‌گذار BladeLogic و Web Yes, Inc بوده است. 

شان فورد (Sean Ford) مدیر ارشد عملیاتی الگوراند و مسئول مدیریت پروژه، مهندسی، مارکتینگ و توسعه جهانی مشتریان است. او حرفه خود را به‌عنوان مشاور ارشد استراتژی در Monitor Group آغاز کرد و در سال ۱۹۹۹ در راه‌اندازی شرکت Upromise, Inc مشارکت داشت. 

الگوراند با چه پروژه‌هایی همکاری کرده است؟

  • همکاری IDEX و الگورند

آیدکس (IDEX) یک صرافی غیرمتمرکز پیشرو است که توان عملیاتی بالا و معاملات بلادرنگ از ویژگی‌های آن است. این صرافی غیرمتمرکز امکاناتی همچون لیمیت و مارکت اردر، انصراف از معامله بدون پرداخت گس و اجرای تعداد زیادی معامله به‌صورت یکجا را  در اختیار کاربران قرار می‌دهد. طی این همکاری IDEX از پلتفرم الگوراند برای یافتن راه حلی برای نهایی‌سازی تراکنش‌ها، توکنیزه کردن درایی‌ها و انتقال دارایی‌ها در بلاکچین لایه یک استفاده می‌کند. 

  • همکاری سیرکل و الگوراند

سیرکل (Circle) یک شرکت فین‌تک جهانی است که به کسب‌وکارها امکان بهره‌گیری از قدرت استیبل کوین‌ها و بلاکچین‌های عمومی برای پرداخت، تجارت و برنامه‌های مالی را می‌دهد. این همکاری به‌منظور ادغام USDC با بلاکچین الگوراند صورت گرفته است. 

سرمایه‌گذاران Algorand چه کسانی هستند؟

بر اساس داده‌های سایت کرانچ‌بیس الگورند طی ۱۳ دوره ۱۲۶ میلیون دلار سرمایه جذب کرده است و در حال حاضر ۲۲ سرمایه‌گذار دارد. آخرین دوره جذب سرمایه الگورند در ۲۸ ژانویه ۲۰۲۱ برگزار شده و کارنیکا یاشوانت (Karnika Yashwant) بنیان‌گذار و مدیرعامل KEY Difference Media و بوردرلس کپیتال (Borderless Capital) جزء آخرین سرمایه‌گذاران Algorand بوده‌اند. 

  • Karnika Yashwant
  • Borderless Capital
  • TokenZ
  • Harrison Uffindell
  • ICOINIUM
  • Union Square Ventures
  • Kingsley Advani
  • Polybius Capital
  • Eterna Capital

رمزارز الگوراند را از کدام صرافی‌ها بخریم؟ 

کوین ALGO در صرافی‌های متمرکز بایننس، کوین بیس، کوین بیس پرو، کراکن، بیتمکس، کوینکس، هیوبی، اوکی اکس، هات بیت، کوکوین، گیت و بیترکس و صرافی‌های غیرمتمرکز Algodex، الگوفای و Alammex فهرست شده است. 

کیف پول‌های سازگار با شبکه الگوراند

از بهترین کیف پول‌ها برای نگهداری کوین ALGO می‌توان به کیف پول سخت‌افزاری لجر، MyALGO، الگورند کر ولت (Algorand Core Wallet)، اتمیک ولت، کوینومی و Perawallet، کوین بیس، Bitpie، تراست ولت و گواردا اشاره کرد. 

پرسش و پاسخ (FAQ)

پرسش و پاسخ میهن بلاکچین
  • ارز دیجیتال الگورند چیست؟

ارز الگورند (Algorand) که با نماد ALGO شناخته می‌شود، کوین بومی شبکه الگوراند است. کاربرد آن پاداش‌دهی جامعه حاکمیتی و پرداخت کارمزد شبکه است. 

  • قیمت ارز الگورند (ALGO) چقدر است؟

قیمت ارز دیجیتال الگورند در حال حاضر ۰.۳۷ دلار است. برای مشاهده قیمت لحظه‌ای Algorand می‌توانید به صفحه قیمت ارزهای دیجیتال میهن بلاکچین مراجعه کنید. 

  • ارز الگورند را کجا خرید و فروش کنیم؟

رمزارز ALGO را می‌توانید در صرافی‌های متمرکز بایننس، Hotbit، کوین‌بیس، کوکوین و صرافی‌های غیرمتمرکز Algodex، Algofi و Alammex خرید و فروش کنید. 

  • استخراج ارز الگورند چگونه است؟

شبکه الگورند براساس نوعی مکانیسم گواه اثبات سهام به‌نام گواه اثبات سهام کامل (PPoS) کار می‌کند. بنابراین قابل استخراج نیست. 

جمع‌بندی

الگوراند شبکه بلاکچینی است که در سال ۲۰۱۷ توسط سیلویو میکالی استاد دانشگاه MIT و برنده جایزه تورین طراحی شد. Algorand یک پروتکل بلاکچینی غیرمتمرکز است که به هر کسی امکان توسعه اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز و توکن را می‌دهد. این پروتکل از یک الگوریتم اجماع ویژه به نام گواه اثبات سهام کامل (PPoS) بهره می‌برد که ولیدیتورها را براساس وزن کوین ALGO استیک شده به‌صورت تصادفی انتخاب می‌کنند. 

نظر شما درباره شبکه الگوراند و ارز دیجیتال Algorand چیست؟ آیا می‌تواند مشکل سه گانه بلاکچین را حل کند؟ نظرات خود را با ما در میان بگذارید. 

منبع
algorand

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
7 دیدگاه
جدید ترین
قدیمی ترین محبوب ترین
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا