متوسط مقالات عمومی

تاخیر در عرضه اتریوم 2 می‌تواند به ضرر دیفای باشد!

عرضه اتریوم ۲.۰ از رشد دیفای پشتیبانی می‌کند؛ اما آیا می‌تواند سرعت رشد دیفای را مدیریت کند؟ تاخیر در عرضه اتریوم ۲ چه عواقبی خواهد داشت؟ قرارداد سپرده (Deposit contract) اولین گام در مسیر اتریوم ۲.۰ است. اگر فرض کنیم که عرضه قرارداد سپرده با موفقیت انجام شود، فاز ۰ یا بیکن چین (Beacon Chain) عرضه می‌شود و گواه اثبات سهام را به اکوسیستم خود وارد خواهد کرد. گفتنی است اتریوم در حال حاضر مبتنی بر گواه اثبات کار است. زنجیره‌های شارد به‌روزرسانی بعدی خواهد بود که پس از بیکن چین عرضه خواهد شد.

سرانجام عرضه نهایی اتریوم ۲.۰ بر بازار دیفای تاثیرگذار خواهد بود. در سال ۲۰۲۰، حوزه Defi شاهد رشد چشمگیری بود اما در ادامه، کاهش اندکی را تجربه کرد. بدین ترتیب، ادعاهایی مبنی بر این موضوع وجود دارد که امور مالی غیرمتمرکز صرفا یک حباب است که به زودی از بین خواهد رفت. هر چند، چانگ پنگ ژائو مدیرعامل بایننس بیان کرده که علیرغم این نشانه‌ها، دیفای در صدد ادامه حیات خود است. ژائو این پیش‌بینی‌های اولیه را با موضع جامعه در خصوص حباب ICO در سال ۲۰۱۷ مقایسه کرده است.


اگر با Beacon Chain آشنایی ندارید، این مقاله به شما کمک خواهد کرد: بیکن چین (Beacon Chain) قلب تپنده اتریوم ۲.۰؛ چه تغییراتی را اعمال خواهد کرد؟!

تاخیر در عرضه اتریوم ۲ به ضرر دیفای خواهد بود

تاخیر در عرضه اتریوم ۲

بازیگران مهم بازار Defi پیش‌بینی می‌کنند که عرضه اتریوم ۲ تاثیر بسزایی بر جامعه خواهد داشت؛ زیرا از اتریوم به عنوان شبکه اصلی برای اکثر برنامه‌های غیرمتمرکز دیفای استفاده می‌شود. کوین تلگراف این موضوع را با استیون بکر (Steven Becker) رییس و مدیرعامل پروژه دیفای MakerDAO مطرح کرده است. مدیرعامل میکر در این باره گفته:

اتریوم ۲ به منظور بهینه‌سازی معماری شبکه و بدون ایجاد مشکل در غیرمتمرکزسازی، امنیت و مقیاس‌پذیری شبکه طراحی شده است. به‌روزرسانی‌ها باید اتریوم را قادر به مقیاس‌پذیری تا هزاران برابر ظرفیت کنونی کنند، در حالی که به امنیت و غیرمتمرکزسازی خدشه‌ای وارد نشود. این موضوع به نفع دیفای خواهد بود.

اگرچه به دلیل عرضه اتریوم ۲.۰، برنامه‌ریزی شده که قابلیت‌های مقیاس‌پذیری اتریوم چندین برابر شود، اما آیا تا حدی خواهد بود که پاسخگوی رشد بازارهای امور مالی غیرمتمرکز در آینده باشد یا خیر. سم بنکمن فراید (Sam Bankman-Fried) مدیرعامل FTX اخیرا بیان کرده که معتقد است عرضه اتریوم ۲.۰ پاسخگوی رشد بالقوه بازار دیفای نخواهد بود. فراید همچنین در صدد ایجاد پروژه دیفای خود به اسم Serum بر بستر بلاک چین سولانا (Solana) به جای انتخاب و استفاده از اتریوم برآمده است.


برای آشنایی کامل با اتریوم ۲.۰، این مقاله را مطالعه کنید: اتریوم ۲ چیست؟ راهنمای کامل به‌روزرسانی شبکه بلاکچین اتریوم


جی هائو (Jay Hao) مدیرعامل صرافی ارز دیجیتال OKEx گفته که برنامه عرضه چند مرحله‌ای، شرایط نامشخص و عدم اطمینان بسیار زیادی را به وجود آورده است، که پاسخگویی به رشد بالقوه بازارهای دیفای یکی از این موارد است. هائو در این خصوص افزود:

ما هم اکنون نیز می‌دانیم که اتریوم ۲.۰ سریع‌تر از زنجیره کنونی است یا خیر؛ اما هم‌چنین از این موضوع نیز مطلعیم که این به‌روزرسانی در مراحل متعددی انجام خواهد شد، به طوری که شروع آن ۱۰۰ برابر سریع‌تر از شرایط کنونی است. ما در حال حاضر نیز شاهد راهکارهای بلاک چین بسیار زیادی هستیم که راندمان بیشتر و سریع‌تری دارند.

به منظور رسیدگی به این چالش‌ها، ویتالیک بوترین موسس اتریوم، در تاریخ ۱۷ نوامبر در جلسه پرسش و پاسخ سایت ردیت بیان کرده است که مزایای اتریوم ۲ زودتر از آن چیزی که مردم انتظار دارند از راه خواهند رسید. مدیرعامل OKEx با سخنان بوترین موافقت کرده و گفته است:

با رشد دیفای، اتریوم ۲.۰ نیز رشد پیدا خواهد کرد و به تدریج سریع‌تر، مقیاس‌پذیرتر و غیرمتمرکزتر خواهد شد.

علاوه بر این، پروتکل‌های Defi می‌توانند استیکینگ اتر را در پلتفرم‌های خود وارد کنند؛ اما نقطه ضعف این امر، کاهش تاثیر غیرمتمرکزسازی شبکه است. پاتریک کالینز (Patrick Collins) یکی از توسعه‌دهندگان Chainlink Labs در این خصوص گفته است:

به نظر من خود استیکینگ اتریوم ۲.۰ یک پروتکل دیفای است. مشاهده استفاده استیکینگ توسط پروژه‌های دیفای جالب خواهد بود. بخش جالب و چالش‌برانگیز می‌تواند یافتن روشی برای انجام این کار باشد، بدون این که امنیت شبکه تحت تاثیر قرار بگیرد؛ زیرا استخرهای بزرگی که توسط یک نهاد خاص کنترل و مدیریت می‌شوند، به هیچ‌وجه شرایط ایده‌آلی را رقم نمی‌زنند.

به‌روزرسانی بعدی اتریوم ۲

تاخیر در عرضه اتریوم ۲ - آپدیت اتریوم - فاز ۰ - بیکن چین

پس از به‌روزرسانی فاز ۰، زنجیره‌های شارد به‌روزرسانی بعدی خواهد بود. طبق اطلاعات وبسایت اتریوم، به دنبال این به روزرسانی، ظرفیت شبکه افزایش و سرعت تراکنش‌ها بهبود خواهند یافت و شبکه به ۶۴ بلاک چین به اسم زنجیره‌های شارد گسترش می‌یابد. اگرچه این زنجیره‌های شارد در مراحل اولیه از قراردادهای هوشمند یا حساب کاربران پشتیبانی نخواهند کرد، اما پشتیبانی از قراردادهای هوشمند برای پلتفرم‌های دیفای به دلیل استفاده آنها از اوراکل‌ها بسیار مهم و ضروری است.


اگر با اوراکل‌ها آشنایی ندارید، این مقاله را مطالعه کنید: اوراکل در بلاک چین چیست و چه تاثیری بر دی فای می‌گذارد؟


مهم‌ترین به‌روزرسانی Ethereum 2.0 برای دیفای، می‌تواند فاز ۱.۵ باشد که طی آن شبکه فعلی اتریوم به عنوان زنجیره شارد به بیکن چین افزوده خواهد شد و شبکه را از گواه اثبات کار به شبکه مبتنی بر اجماع گواه اثبات سهام تبدیل می‌کند. این انتقال برای سال ۲۰۲۱ برنامه‌ریزی شده، اما تاریخ مشخصی برای آن ارائه نشده است.

رشد چشمگیر Defi منجر به ایجاد ازدحام در شبکه اتریوم و افزایش هزینه و کارمزد تراکنش‌ها و ثبت رکورد در این زمینه شده است. این موضوع به عنوان دلیل دیگری برای کاهش سرعت رشد دیفای در نظر گرفته می‌شود. مدیرعامل پروژه میکر در خصوص این که به‌روزرسانی اتریوم ۲.۰ چگونه می‌تواند باعث کاهش فشار بر بازار شود گفت:

فقط به‌روزرسانی شاردینگ می‌تواند کارمزد ایجاد و ارسال استیبل کوین دای (Dai) را به چند سنت برگرداند. تراکنش‌های ارزان، افزایش پذیرش و نوآوری در دیفای را تسهیل خواهد کرد.

کوسالا هماچاندرا (Kosala Hemachandra) موسس و مدیرعامل کیف پول مای‌اتروالت (MyEtherWallet)، حتی به مقایسه این رشد مورد انتظار با مقیاس‌پذیری انتقال پول توسط ویزا پرداخته و گفته است:

افزایش راندمان و هزینه بسیار اندک گس به دلیل عرضه اتریوم ۲.۰، قطعا به دیفای کمک خواهد کرد تا به سطح جدیدی دست یابد. در حال حاضر، ویزا می‌تواند بیش از ۲۰۰۰۰ تراکنش در ثانیه پردازش کند. با وجود اتریوم ۲ می‌توانیم به سطح نزدیک به این مقدار تراکنش دست یابیم.

کاهش مورد انتظار هزینه گس و کارمزد شبکه و افزایش راندمان با افزایش حاضران در بازار دیفای مرتبط است؛ زیرا بسیاری از سرمایه‌گذاران طی رشد چشمگیر امور مالی غیرمتمرکز در تابستان سال جاری، با این مشکل مواجه شده‌اند. این موضوع باعث شد که سرمایه‌گذاران فرصت‌های سرمایه‌گذاری سودآوری را از دست بدهند. مسائل مقیاس‌پذیری که در حال حاضر با آنها مواجه هستیم، توسط پروژه‌هایی که راهکارهای لایه دوم عرضه می‌کنند برطرف می‌شوند. موسس کیف پول MyEtherWallet در خصوص این موضوع که راهکارهای لایه دوم چگونه می‌توانند پس از عرضه اتریوم ۲.۰ به آن کمک کنند، گفت:

اتریوم ۲.۰ با ۶۴ شارد شروع خواهد شد، یعنی می‌تواند از حداقل ۶۴ برابر حجم معاملات کنونی پشتیبانی کند. اگر با حجم معاملات بیش از این مقدار مواجه شویم، به مشکل مقیاس‌پذیری برمی‌خوریم. هرچند، در اینجا راهکارهای لایه دوم می‌توانند بسیار مفید و سودمند واقع شوند. با وجود راهکارهای لایه دوم مناسب و اتریوم ۲، به راحتی می‌توانیم به ۱۲۸ برابر حجم معاملات کنونی دست یابیم.

احتمال کنار گذاشتن دیفای از عرضه اتریوم ۲.۰

تاخیر در عرضه اتریوم ۲ - defi - دیفای - امور مالی غیرمتمرکز - قرارداد هوشمند

اگرچه راهکارهای لایه دوم می‌توانند به مسائل مقیاس‌پذیری پیش‌روی اتریوم ۲.۰ رسیدگی کنند، اما طی مدت عرضه فازهای مختلف اتریوم، ممکن است بازار دیفای رشد تصاعدی داشته باشند؛ زیرا توکن‌های Defi در بحبوحه روند صعودی قیمت بیت کوین، افزایش قیمت بیش از ۱۰۰ درصدی داشته‌اند. تمام مزایای ارائه‌شده توسط عرضه اتریوم ۲، فقط پس از عرضه مرحله پایانی فاز ۲ موثر و کارآمد خواهند بود؛ به طوری که شاردها در این شرایط عملکرد کامل خود را ارائه خواهند داد و از قراردادهای هوشمند پشتیبانی خواهند کرد.

اما عرضه فاز ۲ ممکن است تا دو سال دیگر نیز به طول بیانجامد؛ زیرا در نقشه راه اتریوم بیان شده است که آپدیت اتریوم ۲.۰ هنوز در مرحله تحقیقات قرار دارد. اگرچه اکثر راهکارهای دیفای و برنامه‌های غیرمتمرکز از اتریوم به عنوان بلاک چین مورد نظر خود استفاده می‌کنند، اما شبکه‌های بلاک چین‌ دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند با اتریوم برای کسب بخشی از بازار دیفای رقابت کنند. سایمون پیترز (Simon Peters) یکی از مدیران ارشد پلتفرم معاملاتی eToro در این خصوص گفته است:

انتقال کامل اتریوم به اتریوم ۲.۰ ممکن است چند سال طول بکشد و به همین دلیل است که بعضی از شبکه‌های رقیب نظیر کاردانو، تزوس، ترون و EOS از این موقعیت به نفع خود استفاده کرده و سهمی از بازار دیفای را در اختیار گرفته‌اند.

انتقال به اتریوم ۲.۰ در یک محیط آنلاین در حال انجام است؛ زیرا اتریوم ۱.۰ باید طی مدت عرضه فازهای مختلف همچنان بدون مشکل و یکپارچه اجرا شود. پیترز به ریسک‌هایی که این نوع انتقال برای پروتکل‌های دیفای به همراه دارد اشاره کرده و گفته است:

این انتقال در محیطی آنلاین انجام می‌شود. این موضوع کم‌اهمیت و آسانی نیست، به ویژه آنکه اتریوم هم‌اکنون نیز از تعداد زیادی از پروتکل‌های دیفای پشتیبانی می‌کند. هم‌چنین این ریسک وجود دارد که هرگونه مشکلی در انتقال یا تاخیر در عرضه اتریوم ۲.۰ می‌تواند باعث شود که توسعه‌دهندگان به شبکه‌های رقیب بروند.

اگرچه اتریوم فقط یک رقیب برای دیفای و برنامه‌های غیرمتمرکز ندارد، اما این شبکه برای Defi از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و حضور در این شبکه با بهبود فناوری، افزایش خواهد یافت. بنابراین، تعامل بین اتریوم و سایر بلاک چین‌هایی که تازه به عرصه دیفای پیوسته‌اند، بسیار مهم است. ه‍ائو در خصوص نیاز این راهکارها به تکامل گفته است:

نکته کلیدی در ساخت و ایجاد این راهکارها، مطابقت با اتریوم و تعامل‌پذیری با سایر بلاک چین‌ها است. به نظر من یکی از هیجان‌انگیزترین نکات درباره عرصه دیفای، نوآوری دائمی آن است.

قرارداد سپرده برای فاز صفر اتریوم ۲ در تاریخ ۴ نوامبر فعال شده و فاز صفر نیز برای عرضه در تاریخ ۱ دسامبر برنامه‌ریزی شده است. استیکرها باید ۳۲ اتر در قرارداد سپرده واریز کنند تا بتوانند در استیکینگ شبکه شرکت کنند. قرارداد سپرده باید مجموعا به ۱۶,۳۸۴ واریز ۳۲ اتری معادل با ۲۰۰ میلیون دلار دست یابد تا شاهد عرضه موفقیت‌آمیز آن باشیم.

منبع
cointelegraph

نوشته های مشابه

اشتراک
اطلاع از
0 دیدگاه
Inline Feedbacks
View all comments
دکمه بازگشت به بالا