سرمایهگذاری روی پروژههای کریپتویی بدون بررسیهای لازم، یک کار پرریسک و مخاطرهآمیز است. بازار ارزهای دیجیتال پر از نوسان است و ممکن است برخی پروژهها به دلایلی مانند عدم برنامهریزی یا عملکرد ضعیف، شکست بخورند. به همین دلیل ارزیابی نقشه راه (Roadmap) پروژه های کریپتویی قبل از سرمایهگذاری اهمیت زیادی دارد. با بررسی جزییات رودمپ یک پروژه از مسیر حرکت آن مطلع میشوید. به علاوه میتوانید برای رفتن یا ماندن در پروژه تصمیم آگاهانهتری بگیرید. به دلیل اهمیت موضوع، در این مطلب از میهن بلاکچین میخواهیم ببینیم ویژگیهای یک رودمپ خوب چیست و چطور باید نشانههای خطر را بشناسیم. در ادامه برای اینکه بهتر بفهمیم هنگام ارزیابی نقشه راه پروژهها، دقیقا باید به چه مواردی توجه کنیم، نگاهی به رودمپ اتریوم میاندازیم.
چرا بررسی نقشه راه یک پروژه مهم است؟
رودمپ پروژه های ارز دیجیتال را نباید دست کم گرفت. نقشه راه بخش مهمی از یک پروژه است و نقش بهسزایی در تعیین سرنوشت و شکست یا موفقیت پروژه دارد. رودمپ نشاندهنده اهداف و جدول زمانی برنامهها است و به شناسایی ریسکها و فرصتهای بالقوه پروژه در طول مسیر کمک میکند.
تیم یک پروژه با تدوین نقشه راه، میتواند منابع خود را بهتر مدیریت کند و برای مشکلات احتمالی پیشرو برنامهریزی کند. بهعلاوه سهامداران و ذینفعان پروژه میتوانند با ارزیابی نقشه راه، درک درستی از اهداف و نحوه انجام آنها داشته باشند. بنابراین تیمها قبل از راهاندازی هر پروژه کریپتویی باید زمانی را صرف تحقیق و تدوین یک رودمپ کامل و جامع کنند.
جزییات نقشه راه پروژههای کریپتویی چیست؟
تدوین یک نقشه راه جامع، لازمه موفقیت پروژههای فعال در حوزه بلاکچین و اررزهای دیجیتال است. در حقیقت رودمپ پروژه، تصویر واضحی از اهداف و مراحل رسیدن به آنها را نشانمیدهد. بهترین شیوههای رایج برای تهیه رودمپ عبارتند از:
- ارائه یک نمونه کاربردی
- تدوین اثبات مفهوم (Proof of Concept)
- تشکیل تیم
- ساخت پلتفرم
همگامبودن پروژه با برنامههای رودمپ، نکته مهمی است و نشان میدهد پروژه در مسیر درست و به سمت اهداف ازپیش تعیینشده حرکت میکند. پروژههایی مانند پولکادات (Polkadot)، کاردانو (Cardano) و سولانا (Solana) پروژههای ارز دیجیتال موفقی هستند که همگام با رودمپ خود حرکت کردهاند. هنگام ارزیابی نقشه راه پروژههای کریپتویی، هوشمند باشید و دنبال جزییات بگردید. سوالاتی شبیه به سوالهای زیر را از خودتان بپرسید:
- جدول زمانی پروژه برای رسیدن به هر هدف چگونه است؟ برای هر نقطه عطف، چه بازه زمانی درنظر گرفته شدهاست؟
- اهداف و مقاصد تعیینشده در رودمپ چقدر واقعبینانه هستند؟
- آیا برای اهداف تعیینشده، ریسک یا فرصت بالقوهای وجود دارد که در نقشه راه به آنها هیچ اشارهای نشده باشد؟
این نوع سوالات به شما کمک میکنند تا نقاط قوت رودمپ یک پروژه کریپتویی را بفهمید و زنگ خطرها را شناسایی کنید.
آیا ترفند خاصی برای ارزیابی نقشه راه پروژههای کریپتویی وجود دارد؟
پاسخ این سوال قطعا منفی است؛ اما هنگام ارزیابی رودمپ یک پروژه ارز دیجیتال باید به چند نکته مهم و کلیدی توجه کرد. اولین و مهمترین نکته، آگاهی از چشمانداز و توکنومیکس (Tokenomics) پروژه است. بهعلاوه باید موارد استفاده، وایت پیپپر (WhitePaper) و برنامههای موفق قبلی را بررسی کنید. نکته مهم دیگر، ارزیابی پیشرفت رودمپ و بررسی سرمایهگذاران درگیر در پروژه است. مجموعهای از این فاکتورها به شما کمک میکنند تا برای سرمایهگذاری در یک پروژه ارز دیجیتال، تصمیم آگاهانهای بگیرید.
اگر تیمی سعی میکند به شما القا کند که یک نقشه راه قطعی و کامل دارند، باید آن را یک زنگ هشدار بدانید. حقیقت این است که رودمپ پروژهها هیچ وقت کامل نیستند و همیشه به یک سری اصلاحات یا ویرایشها نیاز دارند؛ بنابراین قبل از سرمایهگذاری در هر پروژه رمزارز خطرات و و ریسکهای احتمالی را شناسایی کنید.
نحوه شناسایی ریسکهای احتمالی در رودمپ پروژهها
حالا که صحبت از زنگ هشدار شد، لازم است برخی علائم هشداردهنده در ارزیابی رودمپها را بشناسیم. به طور مثال اهداف غیرواقعی، افراطی و بلندپروازانه یا زمانبندیهای مبهم و نامشخص نشانههایی هستند که باید به آنها توجه کنیم. یکی دیگر از هشدارهای جدی، کمبود منابع یا ناکافی بودن اعضای تیم برای حمایت از توسعه پروژه است.
همچنین اگر در رودمپ پروژه در طول زمان، تغییر جدی و بنیادی پیدا کردید، آن را یک زنگ هشدار بدانید. شاید نشانهای باشد مبنیبر اینکه پروژه طبق برنامه پیشنرفتهاست یا با موانع غیرمنتظرهای مواجه شده است.
بررسی نقشه راه پروژه اتریوم
اگر دوست دارید در مورد خصوصیات و ویژگیهای رودمپ پروژههای ارز دیجیتال بیشتر بدانید، اتریوم (Ethereum) یک گزینه عالی است. نقشه راه اتریوم شامل شش فاز به نامهای مرج (Merge)، سِرج (Surge)، اسکرج (Scourge)، وِرج (Verge) پِرج (Purge) و اسپلرج (Splurge) است. قرار است در این فازها مقیاسپذیری اتریوم و ظرفیت تراکنش در هر ثانیه (TPS) شبکه افزایش پیدا کند.
- به روزرسانی مرج بر ترکیب میننت با زنجیره بیکن (Beacon Chain) لایه اجماع (Consensus Layer) تمرکز داشت. این فاز مرحله گذار اتریوم به الگوریتم اجماع اثبات سهام (PoS) جدید بود.
- اتریوم قصد دارد در فاز Surge مقیاسپذیری را ارتقا دهد و ظرفیت TPS را بالا ببرد. همچنین در این فاز طیف وسیعی از پیشرفتها مانند شاردینگ (Sharding) و پشتیبانی از کلاینت بدون وضعیت (Stateless Client) انجام میشود.
- مرحله اسکرج بر تمرکززدایی از شبکه متمرکز است. اولین پیشرفت بزرگ این مرحله جداسازی پیشنهاددهنده و سازنده (PBS) است. PBS یک راه حل پیشنهادی برای مشکل سانسورپذیری و MEV (حداکثر ارزش قابل استخراج) در شبکه اتریوم است.
- در فاز Verge نقشه راه اتریوم، ویژگیهای حریم خصوصی مانند Zk-SNARK و اثباتهای دانش صفر (ZKP) معرفی میشوند.
- فاز Purge با معرفی پروتکلهای جدید برای قراردادهای هوشمند و دردسترسبودن داده، روی بهبود امنیت شبکه تمرکز میکند.
- در نهایت فاز Splurge از طریق رولآپها، سایدچینها (Sidechain) و سایر تکنولوژیهای پیشرفته مقیاسپذیری را بهبود میدهد.
سوالات متداول (FAQ)
- چه نکات مهمی را درباره نقشه راه پروژههای کریپتویی باید در نظر بگیریم؟
جدول زمانی پروژه برای رسیدن به هر هدف، اهداف و مقاصد تعیینشده، ریسک یا فرصت بالقوهای برای اهداف تعیینشده از جمله نکاتی است که باید در نقشه راه یک پروژه کریپتویی به آنها توجه کرد. - چه روش خاصی برای ارزیابی رودمپ پروژهها وجود دارد؟
روش خاصی برای ارزیابی رودمپ پروژهها وجود ندارد؛ تنها باید به مواردی مانند چشمانداز و توکنومیکس (Tokenomics)، وایت پیپپر (WhitePaper)، برنامههای موفق قبلی و سرمایهگذاران بسیار دقت کرد.
سخن پایانی
اگر قصد سرمایهگذاری در پروژههای ارزهای دیجیتال را دارید، ارزیابی نقشه راه و بررسی احتمال موفقیت پروژه با توجه به برنامههای تدوینشده، یک گام مهم و ضروری است. قبل از سرمایهگذاری، رودمپ پروژه را به طور کامل مطالعهکنید و هرگونه زنگ هشدار در برنامههای تیم را شناسایی کنید. رودمپ اتریوم یک نمونه شایسته و قابلتوجه است؛ زیرا مراحل توسعه را به فازهای قابل مدیریت تقسیم کردهاست. قطعا چنین رویکردی به بهبود مقیاسپذیری و افزایش ظرفیت TPS در طول زمان کمک میکند. اگرچه ارزیابی نقشه راه پروژه به تنهایی اطلاعات جامعی به شما نمیدهد و منبع کاملی برای تصمیمگیری آگاهانه نیست؛ اما چشمانداز خوبی را در مورد آینده پروژه ترسیم میکند. نکته مهم این است که هنگام ارزیابی پروژههای کریپتویی فقط به رودمپ متکی نباشید و به سایر موارد مانند توکنومیکس، وایتپیپر، موارد استفاده و سرمایهگذاران پروژه توجه کنید. نظر شما در مورد ارزیابی نقشه راه پروژه های کریپتویی چیست؟ رودمپ پروژهها چقدر در تصمیمگیری شما موثر هستند؟