تحلیل اختصاصی بازار با استفاده از دیتای آنچین (6 تا 12 آبان)
سلام به علاقهمندان تحلیل آنچین بازار رمز ارزها
چند روز اخیر شاهد تثبیت قیمت بیت کوین در حوالی ۶۰ هزار دلار و رشد آلتکوینها و اتریوم در بازار بودیم. در این مقاله با تمرکز بر رفتار سرمایهگذاران بیت کوین و اتریوم، به دنبال کشف علت چرایی تغییر قیمتها هستیم. سوال مهم این روزها، وضعیت روند بازار است؛ آیا شاهد اصلاح خواهیم بود؟ قیمت اتریوم اوج خواهد گرفت؟ مرور دیتاهای آنچین پاسخ این سوالهاست.
برای تحلیل قیمت بیت کوین و قیمت اتریوم و به طور کلی تحلیل روند کلی بازار رمز ارزها ابزارهای متنوعی وجود دارد. ما معتقدیم با بررسی مداوم اطلاعات آنچین یا درون زنجیرهای میتوان وقایع و اتفاقات این بازار را عمیقتر و دقیقتر ارزیابی و تحلیل کرد. در همین راستا میهن بلاکچین قصد دارد تا با تمرکز بر اطلاعات و دیتای درون شبکه یا On-Chain، گزارشی از عملکرد بازار را به صورت هفتگی منتشر کند. هدف این گزارشهای هفتگی، تحلیل رفتار سرمایهگذاران، احساسات معاملهگران و تغییرات صورت گرفته در شبکه بیت کوین و اتریوم است. در این تحلیلهای متریکهای آنچین بیت کوین و اتریوم مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
توجه به نکات زیر به مطالعه بهتر این مقاله کمک خواهد کرد:
- این گزارش به دو بخش کلی تقسیم شده است؛ در بخش اول اطلاعات کلی از بازار در هفته گذشته را ارائه میکنیم و همینطور اطلاعات مهم پیرامون بیت کوین را مورد بررسی قرار خواهیم داد. در بخش دوم این گزارش نیز وضعیت شبکه اتریوم را بررسی خواهیم کرد.
- برای جلوگیری مداوم از بیان تاریخها، در این مقاله کلمه “بازه زمانی” به فاصله زمانی ۶ آبان تا ۱۲ آبان ماه اشاره دارد.
- این نسخه، دوازدهمین گزارش از سری تحلیلهای هفتگی آنچین میهن بلاکچین است. برای مطالعه گزارش هفته گذشته، به مقاله زیر مراجعه کنید.
بخش اول- بیت کوین
تصویر بالا نمودار قیمت بیت کوین در تایمفریم روزانه را نشان میدهد. هفته گذشته هفته نسبتا آرامی برای بیت کوین بود. نزول قیمت به زیر سطح ۶۰ هزار دلار کمی سبب نگرانی سرمایهگذاران شد اما با حمایت سریع بازار، تنها مقطعی از یک روز را زیر ۶۰ هزار گذراند. اتفاق حاشیهای جالب بازار با پایان یافتن ماه میلادی در روز یکشنبه، وضعیت تحقق پیشبینی PlanB، تحلیلگر معروف از قیمت بیت کوین در پایان ماه اکتبر بود. اوه پیشبینی کرده بود که کندل ماهیانه بیت کوین در این ماه در قیمت ۶۳ هزار دلار بسته شود. پیشبینی او کمی خطا داشت و بیت کوین با ۶۱ هزار دلار به استقبال نوامبر رفت.
ارزش بازار رمزارزها افزایشی ده درصدی داشت و به برای اولین بار از مرز ۲.۷ تریلیون دلار گذر کرد. هماکنون ارزش کل بازار رمزارزها ۲.۷۲۱ تریلیون دلار است.
سلطه بازار بیت کوین کاهشی جزیی را طی هفته گذشته تجربه کرد و هماکنون ۴۳.۲ درصد است. دامیننس اتریوم نیز تقریبا بدون تغییر ۱۹.۷ از بازار را در اختیار دارد.
بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران بیت کوین، ابتدا به سراغ نهنگهای آن میرویم. به نمودار زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: در تصویر بالا نمودار رفتار کیف پولهایی که موجودی آنها بین ۱۰۰ تا ۱۰,۰۰۰ بیت کوین است را با نمودار بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان دارایی نهنگهای بیت کوین با کاهشی ۰.۳ درصدی نسبت به هفته پیشین، به ۴۹.۱۶ درصد رسید. این میزان مشابه ابتدای ماه آگوست است و به نظر میرسد طی ده روز اخیر، نهنگهای بیت کوین کمی از موجودی خود را به فروش رساندهاند.
بررسی رفتار هولدرها در برابر تریدرها
- معرفی نمودار: در تصویر بالا، قیمت بیت کوین با نمودار شمعی، در کنار درصد سود محقق شده سی روزه (با رنگ آبی) و ۱۸۰ روزه (با رنگ صورتی) به نمایش در آمده است. شاخص MVRV میانگین سود و زیان کوینها بر اساس قیمت آخرین تاریخ جابجایی است.
- تحلیل نمودار: همانطور که نمودار به روشنی نشان میدهد، تریدرها (هولدرهای کوتاه مدت) که گروه مهمی در تحلیل روند قیمتی هستند، هماکنون بسیاری از سود خود را از دست دادهاند و تقریبا در نقطه سر به سر قرار دارند. به شکل تاریخی، حد سود ۱۵ درصد، میزانی است که معمولا در تایم فریم سی روزه سبب واکنش تریدرها میشود و ذخیره سود مینمایند. در اوج قیمتی هفته پیشین، این عدد به ۱۷ درصد رسید که با اصلاح همراه بود. این عدد هماکنون ۲.۷۳ درصد که سالم تلقی میشود.
- معرفی نمودار: در نمودار تصویر بالا، نمودار شمعی قیمت بیت کوین در کنار میزان جابجایی بیت کوینهای ساکن (Dormant Circulation) به مدت حداقل شش ماه، در کنار یکدیگر رسم شدهاند.
- تحلیل نمودار: شاخص Dormant Circulation، دید مناسبی نسبت به رفتار هولدرهای بلندمدت به ما میدهد. طبق این نمودار و در تکمیل صحبتهای بخش پیشین، به وضوح آشکار است که شامل جابجایی (فروش) بخشی از بیت کوینهای قدیمی در طی دو روز اخیر بودهایم. این میزان نگران کننده نیست و شائبه افت شدید قیمت را به همراه ندارد. فعالیت دارندگان قدیمی بیت کوین همچنان چندان زیاد نیست.
بررسی وضعیت ماینرهای بیت کوین
تعداد ۱.۸ میلیون بیت کوین در کیف پول ماینرهای این شبکه ذخیره شدهاست. در نتیجه بررسی رفتار این بازیگران نیز در روند قیمتی بیت کوین موثر است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا شاخص موجودی بیت کوین کیف پول ماینرها را با نمودار آبی در کنار قیمت بیت کوین با نمودار مشکی نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: میزان تمایل ماینرها به نگهداری از بیت کوین تغییر محسوسی نسبت به هفته قبل نکرده است و آنها همچنان در طی چند ماه اخیر، به شکلی آهسته بیش از آن که فروشنده باشند، خریدار بیت کوین بودهاند.
بررسی وضعیت کیف پول صرافیها
صرافیهای متمرکز ارز دیجیتال به عنوان تنها مرجع تعیین قیمت بیت کوین یکی از مهمترین عوامل موثر در قیمت بیت کوین است. در حال حاضر ۲.۴ میلیون بیت کوین در کیف پول صرافیها ذخیره شده است. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: در تصویر بالا، درصد موجودی بیت کوین کیف پول صرافیهای ارز دیجیتال (در قیاس با کل بیت کوینهای شبکه) را با رنگ بنفش در کنار نمودار قیمت بیت کوین با نمودار شمعی مشاهده میکنید. در محور عمودی سمت راست، تعداد بیت کوینهای معامله شده در طی هفته گذشته و هزینه تمام شده آنها را مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: خروج بیت کوین از صرافیها تمامی ندارد. از اواخر ماه می تا کنون دارایی بیت کوین صرافیها به شکل پایدار در حال کاهش بوده است. علاوه بر آن، همانطور که در قسمت هزینه تمام شده معاملات بیت کوین صورت گرفته در هفته اخیر (در محور عمودی سمت راست) مشاهده میکنید، بیشتر حجم معاملات مربوط به بیت کوینهایی بوده است که در قیمتهای بالاتر از ۵۸ هزار دلار تهیه شدهاند.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا، قیمت بیت کوین در کنار میزان موجودی تتر صرافیها با رنگ قرمز در کنار سن دلاری متوسط (Mean Dollar Invested Age) با رنگ آبی مشاهده میکنید.
- تحلیل نمودار: موجودی استیل کوین صرافیها پایین آمده است که نشانهای بولیش محسوب میشود اما از سویی سن دلاری متوسط نزدیک به ۷ روز طی دو هفته اخیر کاهش یافته است که نشانه جوان شدن کوینها – فروش بیت کوینهای قدیمیتر و خارج شدن پول باهوش از بازار – است. آخرین بار چهار ماه پیش شاهد چنین فروشی در نزدیکی قله محلی ۴۲ هزار دلار بودیم.
بررسی احساسات بازار
در این بخش به سراغ وضعیت میزان استفاده از شبکه بیت کوین میرویم:
شاخص active addresses
- معرفی شاخص: شاخص آدرسهای فعال شبکه نمودی از میزان اقبال کاربران به شبکه است و در روندهای صعودی تعداد آن به شکل معنادار افزایش مییابد. در تصویر بالا، میانگین متحرک هفت روزه این شاخص در کنار قیمت بیت کوین رسم شده است.
- تحلیل نمودار: بر اساس این نمودار، میزان استفاده از شبکه بیت کوین پس از افول، دوباره رونق گرفته است. از انتهای ماه جولای (کف قیمتی محلی)، میزان استفاده از شبکه بیت کوین به طور متوسط در حال افزایش بوده است. در این هفته نیز میزان استفاده از شبکه در مرز یک میلیون آدرس فعال روزانه باقی ماند و تغییر محسوسی ملاحظه نشد. هر چند از سوی دیگر بسیاری از فضای ممپول در این روزها اشغال نشده باقی مانده است که نشان از کاهش میزان فعالیت در شبکه است.
ابزار بررسی متریکهای اجتماعی
هرچند این شاخص را نمیتوان در دسته متریکهای آنچین قرار داد با این حال ابزار خوبی برای بررسی رفتار و احساسات سرمایهگذاران بیت کوین است.
- معرفی شاخص: این شاخص وضعیت حجم فعالیت اجتماعی بیت کوین (رنگ آبی) و شیبا (رنگ صورتی) را در شبکههای اجتماعی نشان میدهد
- تحلیل شاخص: همانطور که به خوبی از نمودار مشخص است، هفته گذشته هفته میم کوینها و سردمدار آنها شیا اینو بود. طی ده روز اخیر حجم توجه به این توکن به خصوص در شبکههای اجتماعی بسیار بالا رفت و حتی قابل مقایسه با بیت کوین بود.
بخش دوم – اتریوم
چارت بالا نمودار قیمت اتریوم در تایم فریم روزانه را نشان میدهد؛ اتریوم طی هفته گذشته رکورد قیمت تاریخی خود را جابجا کرد و از مرز ۴۵۰۰ دلار گذشت. همچنین این ارز بروزرسانی آلت ایر را پشت سر گذاشت و یک قدم دیگر به اتریوم ۲.۰ نزدیک شد. با انتظار آغاز فصل آلت کوینها با تثبیت قیمت بیت کوین، اتریوم به عنوان بستر بسیاری از پلتفرمهای مهم دنیای ارزهای دیجیتال تحت تاثیر قرار گرفت و روزهای خوشی را به خود دید؛ البته اگر قصد انجام تراکنش در آن شبکه را نداشته باشید چرا که هزینه تراکنش نیز افزایشی مهم داشت و هش ریت این شبکه به مرزهایی تاریخی رسید.
استیکینگ اتریوم ۲.۰
با نزدیک شدن به موعد تغییر الگوریتم اجماع شبکه اتریوم، میزان اترهای استیک شده روز به روز در حال افزایش است؛ خصوصا آن که انتظار میرود با تغییر کامل روش اجماع، سود استیکینگ افزایش یابد. سود استیکینگ در حال حاضر ۶.۳۷ درصد است. و تعداد اترهای استیک شده از مرز ۸ میلیون گذشت.
بررسی حجم معاملات در صرافیهای غیرمتمرکز
در نمودار بالا حجم معاملات صرافیهای غیرمتمرکز (نمودار میلهای) را در کنار قیمت اتر مشاهده میکنید. علیرغم هزینه گس سنگین شبکه، حجم معاملات در طی چند هفته گذشته روند صعودی محسوسی داشته است. به نظر میرسد واقعا به فصل آلت کوینها نزدیک شدهایم.
به منظور بررسی رفتار سرمایهگذاران اتریوم، به سراغ نهنگهای این شبکه میرویم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی نمودار: تصویر فوق میزان دارایی نهنگهای اتریوم (موجودی بین ۱۰۰۰ تا یک میلیون اتر) را در قیاس با کل کوینهای موجود و قیمت نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: هفته گذشته رشد جالبتوجهی در میزان دارایی نهنگهای اتریوم را شاهد بودیم و بر خلاف روند بلندمدت کاهشی، افزایش یک درصدی این گروه مهم را نظارهگر بودیم. نزدیک به ۶۶ میلیون عدد اتر در اختیار این گروه قرار دارد.
صرافیها
در این بخش وضعیت ورود و خروج اتر به کیف پول اتریوم صرافیها را بررسی میکنیم. به تصویر زیر توجه کنید:
- معرفی شاخص: نمودار بالا قیمت اتر را در کنار نرخ ورود و خروج اتر به صرافیها نشان میدهد.
- تحلیل نمودار: برای ماههای متمادی خروج اتر از صرافیها را شاهد هستیم. در کنار این حقیقت که پس از برزورسانی EIP-1559 برای اولین بار تورم اتر در ماه گذشته منفی شد، از لحاظ شاخصهای ماکرو میتوان آینده خوبی برای اتریوم پیشبینی کرد.
- معرفی شاخص: در نمودار بالا به ترتیب از بالا به پایین قیمت اتریوم، مقدار فاندینگ ریت و میزان Open Interest را مشاهده میکنید.
- تحلیل شاخص: با گذر از بیشینه قیمت تاریخی، طبیعی است که میزان معاملات باز زیزادی را شاهد باشیم و مقدار OI بسیار بالا باشد. چیزی که قابل توجه است که فاندینگ ریت پایین این معاملات است؛ به شکل سنتی فاندینگ ریت بالا تبلور خوشبینی بیش از حد معاملهگران به آینده قیمتی دارایی است. به نظر میرسد معاملهگران انتظار رشد قیمت کوتاه مدت از اتریوم ندارند.
بخش سوم – استیبل کوینها
معرفی شاخص: در این نمودار تصویر آدرسهای روزانه فعال هر یک از استیبل کوینهای مطرح بازار را در طول هفته گذشته مشاهده میکنید. این نمودار بیانگر خوبی از وضعیت فعالیت و رغبت کاربران از استفاده از هر یک از این کوینهاست.
- معرفی شاخص: در نمودار فوق، حجم تراکنش هفتگی هر یک از استیبل کوینها را مشاهده میکنید. در این هفته USDC موفق شد تا سلطه تتر را بشکند و بیش از این استیبل کوین مشهور جابجایی ثبت نماید. پس از این دو غول این عرصه، توکن دای با ۱۸.۷۹ میلیارد دلار، در رتبه سوم قرار دارد.
سخن پایانی
ما در این سری مقالات به سراغ اطلاعات آنچین بازار میرویم و سعی داریم تا الگوهای تکرار شونده مشترک بین قیمت و اطلاعات On-Chain را شناسایی کرده و در اختیار شما قرار دهیم. در نتیجه این مقاله و تمامی مواردی که در آن اشاره شده، به هیچ عنوان نباید ملاک تصمیمگیری برای سرمایهگذاری قرار گیرد. سعی ما این است تا به جای تحلیل مستقیم قیمت، عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت رمز ارزها را بشناسیم تا تحلیل دقیقتری از بازار داشته باشیم. اگر در این زمینه تجربهای دارید و یا اطلاعات آن چین مشخصی را پیدا کردهاید که بر قیمت رمز ارزها تاثیر دارد، با ما به اشتراک بگذارید