شاید بتوان گفت یکی از اولین گامهای ورود به بازار کریپتو، داشتن یک کیف پول ارز دیجیتال است. این نوع از کیف پولها برای ارسال، دریافت و ذخیره داراییهای دیجیتال استفاده میشوند و انواع مختلفی دارند. یکی از چالشهای همیشگی کاربران، انتخاب یک کیف پول مناسب است. در این مقاله با در نظر گرفتن فاکتورهایی مانند امنیت، تعداد رمزارزهای پشتیبانیشده و قیمت، به بررسی و مقایسه کیف پول های سخت افزاری موجود در ایران پرداختهایم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
بررسی کیف پول های سخت افزاری برای کاربران ایرانی
برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال الزامی به داشتن کیف پول سخت افزاری نیست. این نوع از کیف پولها برای پوشش حفرههای امنیتی و جلوگیری از هک ساختهشدهاند. این دو آسیب در کیف پول نرم افزاری با توجه به اتصال دائم آنها به اینترنت، اجتنابناپذیر است؛ بنابراین نگهداری مقدار زیادی دارایی برای مدت زمان طولانی در این کیف پولها، توصیه نمیشود. در اینجا سوال بهوجود میآید: با توجه به موارد گفته شده، آیا هر فرد باید یک کیف پول سخت افزاری داشته باشد؟ در نگاه اول جواب این سوال بله است، اما با بررسی و افزایش دانش میتوانیم به این پاسخ برسیم که شاید در سختگیرانهترین حالت به داشتن کیف پول سخت افزاری نیاز است و با رعایت مسائلی مانند نگهداری عبارت بازیابی در جای امن و عدم اتصال کیف پول نرم افزاری به هر سایت یا برنامه غیرمتمرکزی، میتوان از ریسکهای موجود کاست.
کیف پول سخت افزاری نیز مزایا و معایب خود را دارد. برای نمونه امنیت بالا، پشتیبانی از شبکهها و رمزارزهای متنوع و تسلط کامل بر داراییها، از جمله مزایای آن به شمار میرود. در طرف دیگر، طراحی ظاهری نهچندان جذاب و بعضا رابط کاربری گیجکننده، قیمت بالا (در مقایسه با رایگان بودن کیف پول نرم افزاری) و مشکلات فیزیکی (برای انتقال همیشه باید در دسترس باشند یا اتفاقاتی مانند شکستن یا گم شدن) از جمله معایب کیف پول سخت افزاری بهحساب میآید.
همانطور که گفتیم، در این مقاله میخواهیم کیف پول های سخت افزاری را که در بازار ایران موجود و برای کاربران ایرانی مطلوب هستند، مقایسه و بررسی کنیم.
مشخصات و قیمت لجر نانو اکس در ایران
یکی از قدیمیترین و پرطرفدارترین کیفپولهای سختافزاری، خانواده لجرها هستند. شرکت سازنده این کیف پول از سال ۲۰۱۴ مشغول بهفعالیت است و در این زمینه فعالیت میکند. یکی از مزیتهای این ولت اندازه آن است که مورد توجه بسیاری از کاربران قرار گرفته است. تفاوت مدل NANO X با مدل NANO S، اندازه صفحه نمایش و محل قرار گرفتن دکمههای آن است. همچنین استفاده از مدل اکس راحتتر از اس است.
از دیگر امکانات لجر نانو اکس، راهاندازی و استفاده آن توسط کامپیوتر و دستگاههای اندروید و iOS است. راهاندازی و کار با آن برای کاربران مبتدی نیز دشوار نیست. برای اتصال این مدل از کیف پول لجر می توان از کابل USB-C و بلوتوث استفاده کرد. با هربار شارژ دستگاه، باطری آن هشت ساعت دوام میآورد و عمر مفیدش ۵ سال است.
برای مدیریت داراییهای دیجیتال نیاز است برنامه لجر لایو (Ledger Live) روی دستگاهی که میخواهید از آن استفاده کنید، نصب باشد. این برنامه برای کامپیوتر و موبایل موجود است و از این لینک میتوانید آن را دانلود کنید.
از مزایای کیف پول لجر نانو اکس میتوان به: راهاندازی ۱۰۰ برنامه، پشتیبانی بیش از ۵۵۰۰ کوین و توکن، پشتیبانی از iOS (نسخه اس تنها از اندروید پشتیبانی میکند) و اتصال از طریق بلوتوث اشاره کرد. البته مورد آخر یعنی اتصال از طریق بلوتوث ممکن است برخی از اطلاعات مهم مانند کلید خصوصی را در معرض خطر قرار دهد؛ اما بنابر گفته شرکت سازنده، چنین اطلاعت حیاتی از طریق بلوتوث قابل جابهجایی نیست.
قیمت کیف پول لجر نانو اکس ۱۴۹ یورو یا ۱۷۰ دلار است. همانطور که گفتیم، این ولت سخت افزاری از قدیمیهای بازار است و بههمین خاطر در بازار ایران نیز پیدا میشود. لجر نانو اکس با قیمتهای مختلفی در ایران عرضه میشود. رنج قیمتی این کیف پول سرد بین ۵ میلیون و ۱۴۹ هزار تومان تا ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.
مشخصات و قیمت لجر نانو اس در ایران
شاید بتوان نانو اس را نسخه سادهتر و ارزانتر نانو اکس نامید. این نسخه از کیف پول سختافزاری لجر با دستگاههای کامپیوتر و گوشیهای اندروید کار میکنند. درگاه اتصال آن Micro USB است و تنها تا ۳ برنامه روی آن نصب میشود که با توجه به حجم شبکه مورد نظر، ممکن است به ۲ برنامه نیز کاهش یابد. Ledger Nano S قابلیت اتصال از طریق بلوتوث را ندارد؛ بنابراین باطری نیز ندارد. لجر نانو اس بیش از ۵۵۰۰ کوین و توکن پشتیبانی میکند و با بیش از ۵۰ ولت سازگار است.
قیمت لجر اس ۵۹ یورو یا ۶۷ دلار است. از آنجایی که قیمت دلاری این کیف پول نسبت به نسخه اکس مقرونبهصرفهتر است، فروشندگان زیادی آن را عرضه میکنند. قیمت این کیف پول در بازار ایران بین یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان تا ۵ میلیون تومان است.
مشخصات و قیمت سیف پل اس وان در ایران
کف پول SafePal که متعلق به کمپانی بایننس است، یکی از انتخابهای جذاب برای کاربران فضای کریپتو است. پس از محدودیتهایی که بایننس برای برخی از کاربران بالاخص ایرانیان در نظر گرفت، عدهای گمان کردند استفاده از این کیف پول ممکن است همراه با ریسک باشد؛ اما از آنجایی که سیف پل یک کیف پول غیرحضانتی است و کلید خصوصی و عبارات بازیابی در اختیار کاربر قرار میگیرد، سرمایه افراد را هیچ خطری تهدید نمیکند. در میهن بلاکچین نحوه کار با این کیف پول و ترید در صرافی بایننس بدون احراز هویت را آموزش دادهایم که مقاله مورد نظر را میتوانید از لینک زیر مطالعه کنید.
سیف پل از تکنولوژی Air-gapped Singning برای انجام تراکنشها استفاده میکند. با این روش دیگر نیازی به آنلاین بودن حتی در زمان انجام تراکنش نیست و این امنیت بیشتری برای کاربران فراهم میکند.
Air gap اقدامی امنیتی است که یک دستگاه را از شبکه جدا میکند و اجازه اتصال خارجی به آن نمیدهد. برای پشتیبانگیری و بایگانی دادهها می توان به صورت Local در Cloud ذخیره کرد. در مقابل باید یک کپی در فضای مجازی از دادهها نیز داشته باشیم. اینجاست که “Gapping Air” به وجود میآید.
البته این ساز و کار بهطور کامل پیادهسازی نشده و برای برخی بهروزرسانیها نیاز است که دستگاه به کامپیوتر وصل شود. لازم بهذکر است که انجام معاملات ازطریق سیف پل بهراحتی لجر نیست و فرایند پیچیدهتری دارد.
کیف پول SafePal از ۳۲ بلاک چین و حدود ۳۰ هزار کوین و توکن پشتیبانی میکند. طراحی سیف پل کاربرپسندتر است و برای تایید و حرکت میان گزینهها، دکمههای مختلفی تعبیه شده است. این دستگاه یک باطری ۴۰۰ میلی آمپری دارد که بهگفته وبسایت سازنده، اگر روزانه تنها ۱۰ دقیقه از آن استفاده شود، باطری به مدت ۲۰ روز نیاز به شارژ پیدا نخواهد کرد. یکی دیگر از امکانات این دستگاه داشتن دوربین برای اسکن کردن QR کد است. این گزینه وارد کردن آدرس ولت را سرعت میبخشد.
سیف پل دارای نسخه نرمافزاری نیز هست و این امر تجربه مناسبی برای کاربران به ارمغان میآورد. ولت سخت افزاری سیف پل وسایل دیگری مانند صفحه فلزی نگهدارنده عبارات بازیابی و کیف چرم نیز دارد.
- سیف پل + کیف چرمی: ۸۴.۹۸ دلار
- سیف پل + صفحه فلزی: ۱۱۴.۹۸ دلار
- سیف پل + صفحه فلزی + کیف چرمی: ۱۲۹.۹۷ دلار
در بازار ایران سیف پل بههمراه کیف چرمی در بازه قیمتی ۲ میلیون و ۸۰۰ تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان عرضه میشود.
مشخصات و قیمت کول ولت اس در ایران
اندازه کیف پول سخت افزاری Cool Wallet S به اندازه یک کارت اعتباری است. روی آن یک دکمه قرار دارد که برای تایید گزینهها استفاده میشود. اگر در روز ۲ تراکنش از طریق کیف پول انجام شود، باطری آن دو هفته دوام خواهد آورد. کول ولت اس دارای یک باطری ۱۵ میلی آمپری است که در مدت ۲ ساعت شارژ کامل میشود.
این کیف پول سخت افزاری امکان رصد تراکنشها و مبادلات را فراهم میکند. از دیگر ویژگیهای آن انجام سواپ است که یک مزیت برای آن محسوب میشود. این کیف پول دارای ارتباط بلوتوثی و اپلیکیشن موبایلی در دو نسخه اندروید و iOS است.
یکی از معایب آن متن باز Open Source نبودنش است. شرکت سازنده اعلام کرده است که در آینده برنامههایی برای در اختیار قرار دادن کدهای این کیف پول دارد.
کیف پول Cool Wallet S از شبکههای و کوینهای معروف بازار پشتیبانی میکند اما تنوع رقبای خود را ندارد.
قیمت کیف پول کول ولت اس ۹۹ دلار است. این کیف پول در ایران بازار به نسبت خوبی دارد و فروشگاههای متعددی اقدام به فروش آن کردهاند. رنج قیمتی این ولت بین یک میلیون و ۴۲۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان است.
مشخصات و قیمت کول ولت پرو در ایران
نسخه پیشرفتهتر و حرفهایتر کول ولت اس، Cool Wallet pro است. علاوهبر ویژگیهای ذکرشده برای نسخه ساده کول ولت اس، کیف پول سخت افزاری کول ولت پرو امکاناتی مانند Staking، اتصال به برنامه غیرمتمرکز و Defi را نیز دارد. همچنین این کیف پول میتواند با بازارهایی مانند Rarible و OpenSea ارتباط برقرار کند و به بازار NFT دسترسی داشته باشد. در نسخه Pro کیف پول سخت افزاری کول ولت از توکنها و شبکههای بیشتری پشتیبانی میشود. استاندارد امنیت CoolWallet Pro نسبت به نسخه قبلی ارتقا پیدا کرده و ایمنتر شده است.
قیمت کیف پول سخت افزاری Cool Wallet Pro برابر با ۱۴۹ دلار است که در بازار ایران با قیمت ۵ میلیون تومان تا ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خریدوفروش میشود.
مشخصات و قیمت ترزور وان در ایران
ترزو وان که یکی از مدلهای کیف پول سخت افزاری ترزور است، توسط لابراتوار ساتوشی (Satoshi Labs) ساخته شده است. این کیف پول جزء امنترین کیف پولهای سخت افزاری محسوب میشود؛ زیرا امکان قراردادن چندین رمز عبور روی آن وجود دارد. یکی از مزایای دیگر آن پشتیبانی از تراکنشهای چند امضایی است؛ اما این ویژگی تنها از طریق الکتروم انجامپذیر است. نسخه دسکتاپ و اندروید ترزور وان برای مدیریت دارایی در اختیار کاربران قرار گرفته و دستگاه توسط یک کابل Micro USB به آنها متصل میشود، اما خبری از نسخه iOS نیست. Trezor One بیش از ۱۵۰۰ کوین و توکن پشتیبانی میکند. از این لینک میتوانید کوینهای پشتیبانیشده در کیف پول ترزور را مشاهده کنید.
قیمت کیف پول سخت افزاری Trezor One برابر با ۶۴ یورو یا ۷۲ دلار است. در ایران این کیف پول در محدوده قیمتی یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۹۹۰ هزار تومان موجود است.
مشخصات و قیمت ترزور تی در ایران
کیف پول سخت افزاری ترزور تی، مدل جدید ارائهشده توسط ساتوشی لبز است. در مدل جدید کاربران با استفاده از یک صفحه نمایش لمسی و رنگی میتوانند با دستگاه ارتباط برقرار کنند. از دیگر ویژگیهای اضافهشده به Trezor T، پشتیبانی از کوینها و توکنهای بیشتر نسبت به نسخه ترزور وان است.
قیمت ترزور تی برابر با ۲۲۸ یورو یا ۲۵۹ دلار است. این کیف پول نیز مانند نسخه قدیمیترش در بازار ایران موجود است و بین ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تا ۹ میلیون و ۱۷۷ هزار تومان خریدوفروش میشود.
مشخصات و قیمت الیپال تایتان در ایران
Ellipal یک شرکت مستقر در هنگ کنگ است که در سال 2018 تاسیس شد و کیف پولهای سخت افزاری و لوازم جانبی رمزنگاری تولید میکند. Ellipal اولین کیف پول خود را با نام Ellipal در سال 2018 منتشر کرد و بعد از گذشت مدتی برای ارتقاء و رفع نواقص آن، Ellipal Titan را روانه بازار کردند.
این کیف پول مانند سیف پل از تکنولوژی Air-Gapped بهره میبرد که امنیت آن را دو چندان میکند. برای انجام نقلوانتقال نیاز است اپلیکیشن الیپال روی گوشی موبایل نصب و راهاندازی شود.
وجه تمایز دیگر الیپال تایتان صفحه نمایش بزرگ و لمسی آن است که تجربه خوبی در اختیار کاربر قرار میدهد. این نوع از طراحی را شاید بتوان یک گام رو به جلو در این صنعت دانست.
الیپال تایتان ویژگی صفحه کلید تصادفی نیز دارد که اگر فردی در حین وارد کردن اطلاعات صفحه نمایش شما را ببیند، نتواند از آنها سوءاستفاده کند. بنابر اطلاعات موجود در سایت Ellipal عمر باطری کیف پول سخت افزاری تایتان ۲۵۹ ساعت است و باطری آن ۱۴۰۰ میلی آمپر ظرفیت دارد. مشخصه دیگر Ellipal Titan که آن را به سیف پل شبیه میکند، دوربین تعبیه شده در آن است. این کیف پول بیش از ۴۰ بلاکچین و ۱۰ هزار رمزارز را پشتیبانی میکند.
برخی از کاربران عدم دسترسی به کلیدها Xpub را بهعنوان یکی از نواقص آن اعلام کردهاند که بههمین خاطر امکان دسترسی به برخی برنامهها را ندارند. از دیگر معایب این کیف پول نساختن آدرس جدید برای UTXOها و عدم پشتیبانی از تراکنشهای چند امضایی است.
قیمت کیف پول الیپال تایتان برابر با ۱۶۹ دلار است. این کیف پول در ایران بازار گستردهای ندارد و فروشگاههای کمی اقدام به فروش آن میکنند. قیمت Ellipal Titan حدود ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است.
مشخصات و قیمت کیپ کی در ایران
کیف پول سخت افزاری KeepKey بهخاطر ظاهر ساده آن و راحتی در کار، در حال پیدا کردن جایگاه مناسبی میان کاربران است. این کیف پول از بیش از ۴۰ رمز ارز مختلف پشتیبانی میکند. در این لینک میتوانید کوینها و توکنهای پشتیبانیشده توسط کیپ کی را مشاهده کنید. شاید یکی از نقاط ضعف این کیف پول همین میزان پشتیبانی کم از ارزهای دیجیتالی باشد.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که قبلتر کاربران برای کار با آن میبایست افزونه مرورگر کروم را نصب میکردند. کمپانی ShapeShift که متولی این کیف پول سختافزاری است در سایت خود اعلام کرده که دیگر از آن برنامه پشتیبانی نمیکند و برنامههای موجود کلاهبرداری است. کاربران میتوانند برای کار با کیف پول Keep Key از سایت شیپ شیف استفاده کنند.
قیمت کیف پول KeepKey بسیار مقرونبهصرفه است. این کیف پول ۴۹ دلار قیمت دارد. کیف پول سخت افزاری کیپ کی در ایران بین قیمت یک میلیون و ۵۵۰ هزار تومان تا ۳ میلیون و ۱۹۰ هزار تومان خرید و فروش میشود.
مشخصات و قیمت سکیو اکس وی ۲۰ در ایران
بازار کیف پولهای سخت افزاری که مجهز به صفحه لمسی هستند، در حال رونق است. یکی از کیف پول های سخت افزاری که مدت زمان زیادی از حضورش در بازار نمیگذرد، Secu X V20 نام دارد. این کیف پول محصول یک شرکت هنگ کنگی با نام Secu X است.
کیف پول سکیو اکس وی ۲۰ از دو طریق بلوتوث و کابل USB-C به کامپیوتر (ویندوز، مک و لینوکس) و موبایل ( اندروید و iOS) متصل میشود. همچنین این کیف پول نسخه تحت وب نیز دارد. از قابلیتهای امنیتی SECUX V20 صفحه کلید لمسی و داینامیک است که در هر بار کار، جای حروف جابهجا میشود. این دستگاه مجهز به یک باطری ۶۰۰ میلی آمپری است که بهمدت ۷ ساعت شارژدهی میکند. کیف پول سکیو اکس وی ۲۰ از بیش از هزار کوین و توکن پشتیبانی میکند که میتوانید در این لینک لیست آنها را مشاهده کنید. همچنین امکان ایجاد ۵۰۰ حساب کاربری روی کیف پول SECUX V20 میسر است.
قیمت این کیف پول ۱۳۹ دلار است. این کیف پول در بازار ایران موجود و با قیمت حدودی ۵ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان بهفروش میرسد.
خرید کیف پول سخت افزاری دست دوم
با سر زدن به پلتفرمهای خرید و فروش میتوان آگهیهایی را با عنوان فروش کیف پول سخت افزاری دست دوم یا در حد نو مشاهده کرد. برای مثال کول ولت اس در حد نو با قیمت ۱٬۴۵۰٬۰۰۰ هزار تومان یا ترزور وان دست دو با قیمت ۱٬۳۰۰٬۰۰۰ هزار تومان برای فروش موجود است.
در گام اول میتوان آگهیهایی مشاهده کرد که اختلاف قیمتی با نمونه نو ندارند؛ بنابراین انجام چنین کاری توصیه نمیشود. در حالت بعدی که باز هم توصیه نمیشود، اگر تمایل به خرید چنین دستگاههایی دارید، توجه به چند نکته حائز اهمیت است. اول، پس از دریافت دستگاه از باز نشدن آن اطمینان حاصل کنید. برخی از افراد با کار گذاشتن تراشههایی اقدام به سرقت اطلاعات میکنند. همچنین از اصل بودن دستگاه مطمئن شوید. کیف پولهایی مانند لجر، اصالت دستگاهه از طریق برنامه لایو اعلام میشود. دوم، تمام اطلاعات موجود را پاک کرده و یک حساب جدید بسازید. به هیچ عنوان روی حساب قبلی یا از پیش ساختهشده، دارایی خود را جابهجا نکنید.
جدول مقایسه کیف پول های سخت افزاری موجود در ایران
در بخش پایانی این مقاله اطلاعاتی مانند تعداد رمزارزهای پشتیبانیشده، امنیت و قیمت هرکدام از کیف پول های سخت افزاری موجود در ایران را برای مقایسه بهتر در قالب یک جدول نشان میدهیم.
نام کیف پول سخت افزاری | تعداد رمزارز پشتیبانیشده | ویژگی امنیتی | قیمت (دلار) | قیمت (تومان) |
لجر نانو اکس | ۵۵۰۰+ | سیستم عامل اختصاصی و تراشه امنیتی منحصربهفرد | ۱۷۰ | ۵ میلیون و ۱۴۹ هزار تا ۹ میلیون و ۵۰۰ هزار |
لجر نانو اس | ۵۵۰۰+ | سیستم عامل اختصاصی و تراشه امنیتی منحصربهفرد | ۶۷ | یک میلیون و ۷۵۰ هزار تا ۵ میلیون |
سیف پل اس وان | ۳۰٬۰۰۰+ | استفاده از تکنولوژی Air-gapped | ۸۴.۹۸ (قیمت پایه) | ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تا ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار |
کول ولت اس | بیش از ۵۰ کوین و پشتیبانی از توکنهای ERC20 و BEP20 | ارتباط بلوتوثی رمزنگاریشده | ۹۹ | یک میلیون و ۴۰۰ هزار تا ۲ میلیون ۹۰۰ هزار |
کول ولت پرو | بیش از ۵۰ کوین و پشتیبانی از توکنهای ERC20 و BEP20 و TRC20 | ارتباط بلوتوثی رمزنگاریشده | ۱۴۹ | ۵ میلیون تا ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار |
ترزور وان | ۱۸۶۱ | پشتیبانی از رمزعبور اضافی | ۷۲ | یک میلیون و ۹۰۰ هزار تا ۲ میلیون و ۹۹۰ هزار |
ترزور تی | بیشتر از ترزور وان | پشتیبانی از رمزعبور اضافی | ۲۵۹ | ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تا ۹ میلیون و ۱۷۷ هزار تومان |
الیپال تایتان | ۱۰٬۰۰۰+ | استفاده از تکنولوژی Air-gapped | ۱۶۹ | ۸ میلیون و ۲۰۰ هزار تا ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار |
کیپ کی | ۴۰+ | قابلیت بک آپ و ریکاوری | ۴۹ | یک میلیون و ۵۵۰ هزار تا ۳ میلیون و ۱۹۰ هزار تومان |
سکیو اکس وی۲۰ | ۱۰۰۰+ | پشتیبانی از تراکنشهای چندامضایی | ۱۳۹ | ۵ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان |
سوالات متداول (FAQ)
لجر (نانو اکس و نانو اس)، کول ولت (اس و پرو)، ترزور (وان و تی)، سیف پل، الیپال تایتان، کیپ کی و سکیو اکس وی ۲۰ از جمله بهترین ولتهای سختافزاری مناسب برای ایرانیان هستند.
برخورداری از امنیت بالا بهویژه برای هولدرها و افرادی که قصد سرمایهگذاری بلندمدت دارند، مهمترین دلیل استفاده از کیف پولهای سختافزاری است.
جمعبندی
در این مقاله به معرفی کیف پول های سخت افزاری مناسب برای کاربران ایرانی پرداختیم. در لیست مورد نظر کیف پولهایی مانند خانواده لجر، کول ولت ها، ترزور، کیپ کی و غیره به چشم میخورد.
بهترین حالت استفاده از کیف پول سخت افزاری این است که داراییهای خود را در آن ذخیره کنید و به اندازه مورد نظر به ولت نرم افزاری انتقال دهید.
شما تجربه کار با کدام ولت سخت افزاری را دارید؟ اگر کیف پول دیگری میشناسید که در ایران امکان خرید آن وجود دارد، میتوانید اطلاعات خود را با کاربران دیگر به اشتراک بگذارید.