یکی از استراتژیهای پایه در سرمایهگذاری و ترید، خرید در کف قیمت است؛ البته این بدین معنی نیست که در زمانی که قیمت در حال ریزش است خرید کنیم، بلکه به این معنی است که وقتی قیمت در کف ثابت ماند، اقدام به خرید کنیم. این روش به نظر ساده میرسد؛ اما برای انجام آن باید فاکتورهای بسیار زیادی را بررسی کرد. این استراتژی مناسب کسانی است که به خرید رمز ارزها میپردازند و یا تریدر گاوی (صعودی) هستند. افرادی که معاملهگر خرسی (نزولی) هستند، میتوانند معکوس این روش را استفاده کنند؛ در قله پوزیشن فروش باز کنند و در کف قیمت معامله را ببندند و سود خود را دریافت کنند. در این مقاله به معرفی کامل استراتژی خرید در کف قیمت، نکات مهم، محدودیتها و مدیریت ریسک در این روش میپردازیم. با میهن بلاکچین همراه باشید.
خرید در کف قیمت چیست؟
این استراتژی برای استفاده در بازار گاوی (صعودی) یا بدون روند (Range) به کار میرود. کسی که در کف قیمت خرید میکند، یک یا چند مورد از کارهای زیر را انجام می دهد:
- خرید پلهای در روند نزولی: این کار باعث ایجاد میانگین خرید میشود و زمانی که قیمت پایینتر است، شخص میتواند بیشتر خرید کند.
- انتظار تا ثابت شدن قیمت: این کار میتواند در زمانی که نشانههای معکوس شدن قیمت مشاهده شد نیز انجام شود.
- قرار دادن سفارش خرید محدود در قیمتهای پایینتر: گذاشتن سفارش خرید در محدودههای حمایتی، دیوارهای خرید و سطوح روانی، بسیار خوب است؛ زیرا احتمال واکنش قیمت به این سطوح زیاد است.
نکته: نمودار زیر را نگاه کنید. در این نمودار سطوح حمایتی مشخص شدهاند. همانطور که میبینید، قیمت به این سطوح واکنش نشان داده است؛ پس خرید در این مناطق بسیار منطقی است. همچنین باید در نظر داشت که برای کنترل کردن ریسک نیز باید حد ضرر (Stop-Loss) را به درستی مشخص کرد.
فلشهای سبز رنگ نشان دهنده سطوح حمایتی هستند که برای خرید بسیار خوب بودند. تریدر یا میتواند در کف خرید کند و سریعا آن را با مقداری سود بفروشد، میتواند برای بلندمدت خریداری کند و یا به صورت پلهای اقدام به خرید کند. در تمام این موارد، مفهوم یکسان است؛ خرید در قیمت پایین و زمانی که قیمت در حال اصلاح یا محکم کردن سطح خود است.
خرید در کف قیمت باعث میشود که در دام فومو (خرید در قله) و یا فروش در کف قیمت نیافتیم.
استراتژی کوتاهمدت خرید در کف، شامل خرید در زمانی است که قیمت پایینتر از آخرین قله است. برای استفاده از این استراتژی باید نمودارها را یاد بگیریم، به حرکات کوتاهمدت و بلندمدت بازار در تایم فریمهای مختلف توجه کنیم، سطوح حمایتی قبلی را پیدا کنیم، به صورت پلهای خرید کنیم و حد ضرر را مشخص کنیم.
در ارزهای دیجیتال، ما شاهد کفهای زیادی هستیم و هر چند هفته یا چند ماه یک بار، کفهای بزرگتری را میبینیم (که میتوانند اصلاح یا ریزش باشند). هر دو مورد کفهای کوچک و بزرگ، میتوانند سیگنالی برای خرید باشند (البته این بستگی به استراتژی شما دارد)؛ اگر شما در مناطق بیروند ترید میکنید، خرید در کفهای کوچک برای شما مناسب است و اگر سرمایه گذار بلندمدت هستید، کفهای بزرگتر برای خرید شما مناسب هستند. البته حدس زدن زمان به پایان رسیدن این کفها غیرممکن است؛ برای همین پیشنهاد میشود که در روند نزولی به صورت پلهای خرید کنید.
نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که راهها و روشهای زیادی برای خرید در کف قیمت وجود دارد، که تمرکز همه این روشها بر روی خرید در قیمت پایینتر و فروش در قیمت بالاتر است. بسیاری از افراد دچار FOMO (از دست دادن فرصت سرمایهگذاری) میشوند و زمانی که همه در حال خرید هستند و قیمت مدام افزایش مییابد، برای عقب نیافتادن از قائله اقدام به خرید میکنند. فومو بیشتر اوقات باعث ضرر سرمایه گذاران و تریدرها میشود.
به گفته وارن بافت سرمایهگذار مشهور و یکی از ثروتمندترین مردان دنیا:
زمانی که همه دارند میفروشند، شما بخرید.
این جمله بدین معناست که شما باید از احساسات خاصی مثل موارد زیر جلوگیری کنید:
- ترس فروش تریدرهای دیگر در زمان اصلاح قیمت را کنار بگذارید.
- در زمانی که همه دارند خرید میکنند، هیجانی خرید نکنید.
البته رعایت این نکات باعث موفقیت ۱۰۰ درصدی شما نمیشوند؛ اما این یک استراتژی هوشمندانه و ساده است که نیاز به دانش فنی یا مهارت خاصی ندارد. اگر خواستید دیدگاههای فنی نیز به این دو مورد اضافه کنید، میتوانید به میانگینهای متحرک، سطوح حمایتی، RSI و حجم معاملات نگاه کنید تا ببینید قیمت در کجا قرار دارد و آیا خرید در این نقطه منطقی است یا خیر.
با اضافه کردن این شاخصهای تکنیکال، خرید در کف قیمت تبدیل به یک استراتژی محکم و سودآور خواهد شد و بدون آنها نیز، با دوری کردن از FOMO و FUD (مخفف ترس، عدم اطمینان و تردید) میتوانید از ضرر بیش از حد خود جلوگیری کنید.
نکات مهم در استراتژی خرید در پایینترین قیمت
- روند کلی قیمت صعودی است یا نزولی؟ معامله در جهت روند هوشمندانه است؛ بنابراین در روند صعودی، باید در قیمت پایین بخریم و در قیمت بالا بفروشیم. در روند نزولی نیز باید در قیمت بالا خرید کنیم و در قیمت پایین پوزیشن خود را ببندیم.
- دلیل نزولی شدن قیمت را تشخیص دهید: آیا این کف قیمت بر اثر شایعاتی که تاثیر موقت دارند اتفاق افتاده است؟ آیا رمز ارز مورد نظر در حباب قیمتی است و نیاز به اصلاح دارد؟ آیا در عبور از بالاترین قیمت خود موفق نبوده و اکنون در دوره اصلاح بلندمدت است؟ آیا ارز دیجیتال مورد نظر هک شده است؟ آیا مدیران پروژه کلاهبرداری کردهاند یا قیمت را دچار پامپ و دامپ کردهاند؟ اگر پاسخ این سوال را داشته باشید، بهتر متوجه میشوید که آیا باید خرید کنید یا خیر. همچنین شما باید به اخبار نیز توجه کنید؛ اخبار منفی میتوانند عمق اصلاح را بیشتر کنند و اخبار مثبت میتوانند باعث تغییر روند زودهنگام شوند.
- از صرافیای استفاده کنید که در آن میتوانید به سرعت خرید و فروش کنید: کار با برخی صرافیها دشوار است و نیاز به مهارت دارد. اگر شما این مهارت را نداشته باشید، نمیتوانید به سرعت و در قیمت مناسب خرید و فروش کنید و فرصت را از دست میدهید. همچنین در صرافیهایی که از نقدینگی زیاد برخوردارند، پوزیشن شما به سرعت باز و بسته میشود؛ اما در یک صرافی با نقدینگی کم، ممکن است زمان زیادی برای پُر شدن سفارش خود انتظار بکشید و این باعث از دست دادن فرصت و حتی ضرر میشود.
- مراقب حرکات شدید قیمت باشید: اگر میخواهید خرید کنید اما قیمت به سرعت افزایش و کاهش مییابد، به دلیل ایجاد Slippage (تفاوت بین قیمت مورد انتظار معامله مورد نظر و قیمت انجام معامله) نمیتوانید در قیمت دقیق پوزیشن خرید باز کنید.
- همیشه نمیتوانید به محض شروع اصلاح خرید کنید: برخی اوقات، ارزهای دیجیتال با اصلاح ۱۰ درصدی یا بیشتر مواجه میشوند. اما شما به دلایل مختلف کار و زندگی، همیشه این حرکات را نمیبینید. در این مواقع، میتوانید سفارش محدود (Limit Order) را در قیمت مورد نظر قرار دهید که اگر قیمت به این نقطه رسید، پوزیشن خرید شما فعال شود.
- پلهای خرید کنید: یک استراتژی این است که در زمان اصلاح یا ریزش بازار، خرید انجام دهید و اگر قیمت به پایینتر از قیمت خرید قبلی شما رسید، دوباره خرید کنید. با این کار شما میتوانید میانگین خرید خود را متعادل کنید.
- روند قیمتی را در تایم فریمهای مختلف بررسی کنید: پس از بررسی، میتوانید سفارشات محدود خود را در کف ایجاد شده در Time Frameهای بلندمدت قرار دهید. برای رمز ارزهایی که قیمتشان نسبتا بیحرکت است، این روش میتواند فرصتهای خرید و فروش در کوتاه مدت را نشان دهد. این روش را میتوان با سطوح فیبوناچی اصلاحی (Retracement) ترکیب کرد؛ اما در مجموع نیاز با دانش فنی خاصی ندارد.
- حد ضرر تعیین کنید: تریدرها باید همیشه ریسک خود را مدیریت کنند. بنابراین گذاشتن Stop-Loss برای پوزیشن معاملاتی بسیار مهم است. همچنین اگر مقداری سود دریافت کردهاید، میتوانید بخشی از آن را برداشت کنید و سیو سود کنید.
تصویر زیر کندلهای روزانه را در نمودار سالیانه بیت کوین نشان میدهد. زمانی که در ژانویه ۲۰۱۸ میانگین متحرک ۱۲ روزه، میانگین متحرک ۲۶ روزه را به سمت پایین قطع کرده، به صورت واضح بازار نزولی را نشان میدهد. همانطور که میبینید، خرید در کفهای ساخته شده در این روند نزولی، کار چندان عاقلانهای نیست.
چارت زیر نمونه دیگری از بازار خرسی و گاوی است. به کفها دقت کنید؛ کسانی که در این نقاط خرید کردهاند، سود بسیار زیادی نصیبشان شده است! نمودار زیر مقایسه روند صعودی و نزولی بورس نزدک (۱۹۸۵ تا ۲۰۱۸) است.
یک نمونه دیگر: روند قیمت بیت کوین از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸:
در مواقعی که قیمت یک رمز ارز در حال ریزش است، تشخیص کف بسیار دشوار است؛ زیرا نمیدانیم که تا کجا ممکن است قیمت نزول کند. مشاهده هر ارز دیجیتالی که در حال ریزش است، بسیار استرسزاست؛ اما نمونههای زیادی از این موقعیت وجود دارد، که میتوانید به آنها نگاه کنید و ببینید که چه اتفاقی برای آنها افتاده است. نمونههایی مانند بیت کوین، اتر و XRP.
هیچ استراتژی صددرصد مطمئنی وجود ندارد؛ اما منطق میگوید که خرید در کف قیمت بهتر از خرید در قله است. زمانی که شما در کف قیمت خرید کنید، دچار فومو (از دست دادن فرصت سرمایه گذاری) نمیشوید؛ حتی در بدترین شرایط بازار.
نکته: اگر از اندیکاتور RSI استفاده میکنید، در نظر داشته باشید که اگر خط آن در بالای ۷۰ قرار داشته باشد، به عنوان “خرید بیش از حد” شناخته میشود. در این حالت، راه نسبتا زیادی تا رسیدن به کف قیمت دارد. اگر شاخص قدرت نسبی پایینتر از ۳۰ در تمام تایم فریمها قرار دارد، ما در موقعیت “فروش بیش از حد” قرار داریم. هیچ محدودیتی برای این که RSI تا چه حد بالا یا پایین برود وجود ندارد. همانطور که در نمودار زیر میبینید، مناطق خرید و فروش بیش از حد برای مدت طولانی باقی نماندهاند. اندیکاتورهای سادهای مثل RSI به شما کمک میکنند تا معاملات خود را زمانبندی کنید. اما به یاد داشته باشید:
اندیکاتورها کمک میکنند تا دادههای تاریخی نمودار را آنالیز کنید، نه این که آینده را پیشبینی کنید!
خرید در کف قیمت در روندهای صعودی بلندمدت میتواند سودآور باشد؛ اما در روندهای نزولی کمی دشوار است و سودآوری کمی دارد و یا اصلا سودآور نیست.
زمانی که به صورت پلهای خرید میکنید، خرید در قیمت پایینتر میتواند میانگین شما را پایینتر بیاورد؛ اما نسبت ریسک به ریوارد را باید مدام ارزیابی کنید.
استراتژی خرید در کف قیمت همچنین در زمانی استفاده میشود که قیمت روند خاصی ندارد، اما سرمایهگذار اعتقاد دارد که رمز ارز مورد نظر پتانسیل رشد قیمتی را دارد؛ بنابراین در همان قیمتی که هست، کریپتو را خریداری میکند تا در قیمت بالاتر بفروشد.
محدودیتهای خرید در کمترین قیمت
درست مثل تمام استراتژیهای ترید، این استراتژی نیز سوددهی را تضمین نمیکند. قیمت یک دارایی به دلایل متعددی ممکن است ریزش کند. در نظر داشته باشید که چون قیمت یک رمز ارز ارزان است، لزوما بدین معنا نیست که در قیمت مناسبی قرار دارد و باید آن را بخرید.
مشکلی که بسیاری از تریدرها دارند، این است که قدرت تشخیص اصلاح موقتی قیمت و ریزش قیمت را ندارند. از آنجایی که ممکن است ارزش ذاتی یک کریپتو مشخص نباشد یا ارزش خاصی نداشته باشد و دچار ریزش قیمتی شود، استراتژی خرید پلهای در قیمتهای پایینتر ممکن است روش خوبی نباشد و به ضرر تریدر تمام شود؛ زیرا ممکن است قیمت به صفر برسد و معاملهگر تمام پول خود را از دست بدهد. طرفداران خرید پلهای، به این استراتژی به عنوان یک روش مقرون بهصرفه برای مدیریت ثروت نگاه میکنند و مخالفان خرید پلهای، آن را یک روش فاجعهبار تفسیر میکنند.
برای مثال، اگر یک ارز دیجیتال از ۱۰ دلار به ۸ دلار رسیده، هم میتواند سیگنال خوبی برای خرید باشد و هم خیر. باید دلایل این کاهش قیمت را بررسی کرد؛ مانند اصلاح برای کفسازی، شرایط ضعیف اقتصادی، تغییر مدیریت و غیره. حتی اگر شرایط بسیار وخیم باشد، ممکن است قیمت به صفر برسد.
یکی دیگر از محدودیتهای خرید در کف قیمت، این است که از این روش تنها میتوان در بازارهای صعودی استفاده کرد؛ یعنی تریدرهای گاوی و سرمایهگذارانی که رمز ارز را خریداری میکنند، میتوانند از آن استفاده کنند و تریدرهای خرسی نمیتوانند آن را به کار ببرند. در عوض، معاملهگران خرسی میتوانند معکوس این استراتژی را به کار ببرند؛ در قیمت بالا پوزیشن فروش باز کنند و در قیمت پایین آن را ببندند و سود دریافت کنند.
برای استفاده از این روش، شما باید با تحلیل تکنیکال آشنا باشید و بتوانید از آن استفاده کنید. برای یادگیری این نوع تحلیل، به بخش ترید و تحلیل تکنیکال میهن بلاکچین مراجعه کنید.
مدیریت ریسک در روش خرید در کف قیمت
همه استراتژیهای معاملاتی نیازمند مدیریت ریسک هستند. در این روش نیز سرمایه گذاران سعی میکنند ریسک خود را کنترل کنند.
برای مثال، اگر قیمت ارز رمزنگاری شده مورد نظر از ۱۰ دلار به ۸ دلار کاهش یافت، تریدر میتواند با قرار دادن حد ضرر بر روی ۷ دلار، ریسک خود را مدیریت کند و یا سرمایه گذار تعیین میکند که اگر قیمت به ۷ دلار رسید، آن را بفروشد. تریدرها معتقدند که قیمت به بالاتر از ۸ دلار میرسد و برای همین آن را میخرند، اما ممکن است اشتباه کرده باشند؛ بنابراین ریسک را مدیریت میکنند تا دچار ضررهای سنگین نشوند.
مثالی واقعی از این استراتژی
در دوران رکود اقتصادی ۲۰۰۷-۲۰۰۸، سهام تمام شرکتها سقوط کرد. یک سرمایهگذار که فکر کرده بود قیمت سهام دو شرکت در پایینترین حد خود قرار دارد و مطمئن بود که ارزش آنها افزایش مییابد، تا جایی که میتوانست سهام این شرکتها را خریداری کرد؛ البته این اتفاق هرگز رخ نداد و هر دو شرکت تعطیل شدند. ارزش سهام این دو شرکت به قدری پایین آمده بود که سازمان بورس نیویورک معاملات آنها را تعلیق کرد؛ سرمایهگذارانی که سهام این دو شرکت را در قیمت ۵۵ دلار خریده بودند، در عرض چند هفته با قیمت زیر یک دلار برای هر سهم مواجه شدند.
در مقابل، ارزش سهام اپل در بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۲۰، از ۳ دلار به بیش از ۱۲۰ دلار رسیده بود؛ خرید در کف قیمت این سهام، میتوانست سود بسیار خوبی برای سرمایهگذاران داشته باشد.
بنابراین خرید در کف قیمت به این سادگیها نیست! شما ابتدا باید رمز ارز یا سهام یا هر نوع دارایی دیگر را کاملا بشناسید و پتانسیل رشد قیمت آن را بررسی کنید. در مورد اول، شخصی که سهام دو شرکت را در کف قیمت خریده بود، از پتانسیل آنها اطلاع چندانی نداشت و صرفا چون قیمت پایین بود آنها را خریده بود. در نتیجه با ضرر هنگفتی مواجه شد. اما اگر تمام این موارد بررسی شود و خرید در کف به صورت هوشمندانه انجام شود، میتواند سود بسیار خوبی به سرمایه گذاران اعطا کند.
پرسش و پاسخ (FAQ)
- تشخیص کف قیمت ارز دیجیتال چگونه انجام میشود؟
شما میتوانید از سطوح حمایتی کلیدی، اندیکاتورهای مختلف مثل RSI و فیبوناچی اصلاحی، کندلها، رفتار قیمت یا Price Action و غیره، میتوانید کف قیمت کوتاهمدت و بلندمدت را تشخیص دهید.
- برای پیدا کردن ارز در کف قیمتی چکار باید بکنیم؟
از آنجایی که ارزهای دیجیتال در اکثر مواقع از بیت کوین تبعیت میکنند، در صورتیکه قیمت بیت کوین ریزش داشته باشد، آلتکوینها نیز با نزول قیمت مواجه میشوند. بنابراین در صورت مشاهده کاهش قیمت بیتکوین، میتوانید در ارزهای دیگر به دنبال سطوح حمایتی بگردید و در آنجا خرید خود را انجام دهید.
- ارزهایی که در کف قیمتی هستند را چگونه پیدا کنیم؟
این ارزها را میتوانید با دنبال کردن در پورتفولیوهای کریپتویی پیدا کنید؛ ببینید که چند درصد ریزش داشتهاند و دلیل آن را پیدا کنید. اگر این ارز کلاهبرداری نباشد (که قیمت آن صفر شود) میتوانید در کف قیمت خریداری کنید.
- نوسانگیری در بازار ارز دیجیتال چیست؟
نوسانگیری به معنی خرید در کف قیمت و فروش در قله است. نوسانگیری معمولا بهصورت کوتاهمدت انجام میشود، اما در تایمفریمهای بلندمدت نیز میتوان این کار را انجام داد.
جمعبندی
خرید در کف قیمت یکی از بنیادیترین استراتژیهای ترید و سرمایهگذاری است. این روش به نظر ساده میرسد؛ اما برای انجام آن باید فاکتورهای بسیار زیادی را بررسی کرد. این استراتژی مناسب کسانی است که به خرید رمز ارزها میپردازند و یا تریدر گاوی (صعودی) هستند. افرادی که معاملهگر خرسی (نزولی) هستند، میتوانند معکوس این روش را استفاده کنند؛ در قله پوزیشن فروش باز کنند و در کف قیمت معامله را ببندند و سود خود را دریافت کنند. روش خرید در کف نیز درست مانند دیگر استراتژیها صددرصد نیست و درصد خطا در آن وجود دارد؛ اما با ترکیب اندیکاتورها و تحلیل نمودار و البته تحلیل فاندامنتال ارزهای دیجیتال، میتوان این درصد خطا را کاهش داد و به بیشترین سود ممکن دست پیدا کرد.