تاثیر تنشهای خاورمیانه بر بیت کوین: دلایل کاهش قیمت
هر بار که در خاورمیانه تنشی رخ میدهد، قیمت بیت کوین با افت شدید روبهرو میشود، اما دلیل این امر چیست؟ در چنین شرایطی رویکرد سرمایهگذاران در مورد داراییهایی پرنوسان و پرریسک مثل بیت کوین چه تغییری میکند؟
قیمت بیت کوین در نتیجه تنشهایی که در پی ترور اسماعیل هنیه رخ داد، بیش از ۵ درصد افت کرد و به ۶۱ هزار دلار رسید! لازم به ذکر است که ارزش این ارز دیجیتال هفته گذشته پس از مدتها به حدود ۷۰ هزار دلار افزایش یافته بود، اما نوسانات روز گذشته باعث شد تا تقریبا ۲۵۰ میلیون دلار موقعیت معاملاتی لیکوئید شوند، چرا که معاملهگران به افزایش قیمت امیدوار بودند. این تنشها بر بازار تتر هم تاثیر گذاشت و کمک کرد تا قیمت USDT به حدود ۶۳ هزار تومان برسد.
توضیح این موضوع که چرا هر بار که تنشی در خاورمیانه اتفاق میافتد، قیمت بیت کوین کاهش و قیمت تتر، افزایش مییابد، به مجموعهای از عوامل اقتصادی، روانشناسی بازار و جغرافیایی-سیاسی مربوط میشود. تنشها و بحرانهای سیاسی و نظامی در خاورمیانه منجر به افزایش نااطمینانی در بازارهای مالی جهانی و افزایش قیمت نفت و سایر کالاهای اساسی میشوند. سرمایهگذاران هم در مواجهه با این نااطمینانیها، تمایل دارند که سرمایههای خود را به داراییهای ایمنتر مانند طلا و دلار آمریکا منتقل کنند.
علاوه بر این، افزایش قیمت نفت، هزینههای تولید و حمل و نقل را در سطح جهانی را افزایش میدهد و همین موضوع میتواند به کاهش رشد اقتصادی و افزایش فشارهای تورمی منجر شود. در کنار این موضوع در زمان بحرانها، سرمایهگذاران به نقدینگی بیشتری نیاز دارند تا بتوانند به سرعت واکنش نشان دهند و از ضررهای احتمالی جلوگیری کنند. پس از آنجا که سرمایهگذاران دنبال پناهگاهی امن برای سرمایههای خود هستند، بازارهای سهام و ارزهای دیجیتال هم به دلیل نوسانات بالا، گزینههای مناسبی محسوب نمیشوند و در چنین شرایطی کمتر مورد استقبال قرار گرفته و در نتیجه قیمتشان کاهش پیدا میکند؛ حتی ممکن است افراد، این دست از داراییهای خود را بفروشند تا نقدینگی که لازم دارند را تأمین کنند.
خاورمیانه یکی از مهمترین مناطق تولید نفت در جهان، در مواقع تنشها و جنگها، با تحریمها و محدودیتهای بینالمللی هم مواجه میشود که میتوانند تأثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر بازارهای مالی و ارزهای دیجیتال داشته باشند، چرا که سرمایهگذاران بینالمللی در چنین شرایطی محتاطتر عمل کرده و این امکان وجود دارد که سرمایههای خود را از بازارهای پرریسکی مانند بیت کوین خارج کنند.
در این مقاله، بررسی میکنیم که چگونه تنشهای خاورمیانه به عنوان یکی از عوامل مهم ژئوپلتیک بر قیمت بیت کوین تاثیرگذار بوده و تحلیلهای مختلف در مورد افزایش ریسکهای سیاسی، نااطمینانیها و تغییر رفتار سرمایهگذاران چه میگویند. با درک بهتر این روابط در بازار کریپتوکارنسی، میتوانید استراتژیهای مناسبتری را برای مدیریت ریسک و بهرهبرداری از فرصتها در بازار ارزهای دیجیتال به کار بگیرید.
بازار کریپتوکارنسی و تاثیرپذیری از عوامل جهانی
قبل از هر چیز، میدانیم که بازار کریپتو در قامت جدیدترین و پرطرفدارترین بازار مالی در دهه اخیر، به دلیل ویژگیهای خاصش، مانند متمرکز نبودن، نوسانات شدید قیمت و وابسته نبودن به دولتها و نهادهای مالی سنتی، به شدت از تغییرات جهانی تأثیر میپذیرد. از سیاستهای پولی و نرخ بهره گرفته تا تنشهای ژئوپلیتیکی و پیشرفتهای فناوری، هر کدام از این عوامل میتوانند نقش مهمی در نوسانات و روند قیمت ارزهای دیجیتال داشته باشند.
تنشها و بحرانهای سیاسی در مناطق مختلف جهان، به ویژه در مناطق حساسی مانند خاورمیانه، باعث افزایش نااطمینانی در بازارهای مالی شده و تحریمها و مقررات دولتی هم میتوانند تاثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر این بازار داشته باشند. برای مثال، تحریمهای مالی علیه کشورهایی مانند ایران و ونزوئلا باعث شده که برخی افراد و نهادها برای دور زدن تحریمها به استفاده از ارزهای دیجیتال روی بیاورند. برای موفقیت در این بازار، باید با دقت تاثیرپذیری بازار کریپتو از عوامل جهانی را رصد کرده و استراتژیهای مناسبی را برای مدیریت ریسکهای خود اتخاذ کنید.
نقش تنشهای ژئوپلتیک در نوسانات بیت کوین
در دوران تنشهای ژئوپلتیک، سرمایهگذاران معمولاً به دنبال کاهش ریسک هستند و به همین دلیل هم سرمایههای خود را به داراییهای امنتری مانند طلا و دلار آمریکا منتقل کنند. این انتقال سرمایهها به داراییهای امنتر باعث کاهش تقاضا برای بیت کوین و در نتیجه، کاهش قیمت آن میشود.
علاوه بر این، تنشها، نقدینگی در بازارهای مالی را هم کاهش میدهند، چرا که سرمایهگذاران ممکن است مجبور شوند داراییهایی مانند بیت کوین را بفروشند تا نقدینگی لازم را تأمین کنند و این فروش اضطراری میتواند باعث افزایش عرضه بیت کوین و کاهش قیمت آن شود. چنین سناریویی اعتماد عمومی به بازارهای مالی و به ویژه به بازارهای نوظهوری مانند کریپتو را دستخوش تغییر کرده و خروج سرمایه از آن را تشدید میکند.
حتی دولتها هم ممکن است مقررات جدیدی برای کنترل و نظارت بر ارزهای دیجیتال وضع کنند و با این کار لرزههای بیشتری به بازار نوپای بیت کوین بیاندازند؛ برای مثال، محدودیتهایی برای معاملات بیت کوین وضع کنند یا آن را ابزار مالی غیرقانونی اعلام کنند. افزایش قیمت کالاهای اساسی در بحرانها هم بیتاثیر نیست، تنشهای ژئوپلتیک معمولاً منجر به افزایش قیمت نفت و سایر کالاهای اساسی و کاهش رشد اقتصادی میشوند. که در این میان، باز هم ازرهای دیجیتال، بهعنوان داراییهایی پرریسک، حرفی برای گفتن ندارند.
تاثیرات سیاسی و تحریمها
تنشهای ژئوپلتیک معمولاً با تحریمهای مالی و اقتصادی همراه هستند. این تحریمها میتوانند تاثیرات مستقیم و غیرمستقیمی بر بازار بیت کوین داشته باشند. همزمان قیمت ارزهای بومی هم ممکن است دستخوش نوسان شود؛ پس چنین تنشهایی از طریق افزایش نااطمینانی، تغییر در رفتار سرمایهگذاران، تاثیر بر اعتماد عمومی، تغییرات اقتصادی و تورمی، و تاثیرات سیاسی و تحریمها میتوانند سمت و سوی بازار ارزهای دیجیتال را (حتی مثبت) تغییر دهند.
واکنش سرمایهگذاران به بحرانهای خاورمیانه
واکنش سرمایهگذاران به بحرانها میتواند نشاندهنده میزان نااطمینانی و ریسکگریزی آنها باشد. یکی از اولین واکنشها، افزایش سرمایهگذاری در داراییهای امن مانند طلا و نقره است. این فلزات گرانبها، در زمانهای نامطمئن بازار، پناهگاههای امنی شناخته میشوند و تقاضا برای آنها در بحرانها افزایش مییابد. البته دلار آمریکا هم به دلیل پایداری نسبی و نقدینگی بالای آن، گزینه مناسبی محسوب میشود.
در مقابل، با توجه به تمام دلایلی که تا اینجا گفتیم، بازارهای سهام و کریپتو، معمولاً با کاهش ارزش مواجه میشوند و سرمایهگذاران به دلیل نوسانات شدید اغلب از سرمایهگذاری در این دو بازار خودداری میکنند. البته با وجود کاهش قیمت بیت کوین در بحرانها، برخی سرمایهگذاران به بیت کوین به عنوان طلای دیجیتال نگاه میکنند و معتقدند که بیت کوین میتواند به عنوان ذخیره ارزشی برای آینده عمل کند. علاوه بر بیت کوین، برخی به دنبال ارزهای دیجیتال با ثبات و پایدار (استیبلکوینها) هم هستند و واکنش آنها به بازار را مانند دلار در نظر میگیرند.
پر واضح است که بحرانهای خاورمیانه ترس و نگرانی شدیدی در میان سرمایهگذاران ایجاد میکنند و این وضعیت ممکن است به تصمیمگیریهای عجولانه و فروشهای اضطراری منجر شود که خود میتواند نوسانات بازار را تشدید کند. البته رسانهها و شبکههای اجتماعی هم نقش مهمی در شکلدهی به واکنشهای سرمایهگذاران در بحرانها دارند. انتشار اخبار و تحلیلهای فوری میتواند به شدت بر رفتار سرمایهگذاران تاثیر بگذارد و واکنشهای سریعی را در پی داشته باشد.
برخی از سرمایهگذاران با دید بلندمدت به ارزیابی ریسکها و فرصتهای موجود در بازار میپردازند و به دنبال فرصتهای سرمایهگذاری با ارزش افزوده بلندمدت بوده و از فروشهای اضطراری خودداری میکنند، در مقابل، سرمایهگذاران محافظهکار به تدوین و اجرای استراتژیهای مدیریت ریسک مانند تنوعبخشی به پورتفولیو، سرمایهگذاری در داراییهای کمریسک و افزایش نقدینگی خواهند پرداخت.
تحلیل رابطه بین ریسکهای سیاسی و بازار ارزهای دیجیتال
علاوه بر تمام مواردی که گفتیم، نااطمینانی و نوسانات قیمت، تغییرات در قوانین و مقررات، فرار به داراییهای امن، تنشها و بحرانهای سیاسی میتوانند به افزایش حملات سایبری و تهدیدات امنیتی هم منجر شوند و به نوبه خود با کاهش اعتماد سرمایهگذاران، به نوسانات قیمت دامن بزنند.
همزمان ریسکهای سیاسی بر فعالیتهای ماینینگ هم تاثیرگذارند و در کشورهایی که فعالیتهای ماینینگ در آنها بیشتر است، تغییرات سیاسی ناگهانی و بحرانها میتوانند به قطع برق، تحریمها و محدودیتهای دیگر منجر شوند که فعالیتهای ماینینگ را مختل میکنند: همین اختلالات هم بر شبکههای بلاکچین و قیمت ارزهای دیجیتال تاثیر میگذارند.
چگونه میتوان در بحرانها در بیت کوین بهینه سرمایهگذاری کرد؟
بحرانهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی تاثیرات عمدهای بر بازارهای مالی دارند و سرمایهگذاری در بیت کوین نیز از این قاعده مستثنی نیست. با توجه به نوسانات زیاد بیت کوین در بحرانها، نیاز به داشتن استراتژیهای دقیق برای مدیریت ریسک و بهرهبرداری از فرصتهای موجود، از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه، به بررسی راهکارهایی برای بهینه سرمایهگذاری کردن در بیت کوین در دوران بحرانها میپردازیم.
تحلیل و ارزیابی دقیق بازار
مطالعه و تحلیل دادههای تاریخی و بررسی رفتار بیت کوین در بحرانهای گذشته میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا الگوهای احتمالی را شناسایی کرده و پیشبینی بهتری از آینده داشته باشند؛ پیگیری اخبار و رویدادهای جهانی هم برای موفقیت در سرمایهگذاری در دوران بحرانها مفید است.
تدوین استراتژیهای مدیریت ریسک
تنوعبخشی به پورتفولیو، یکی از بهترین راهکارهای مدیریت ریسک، به شمار میرود و توصیه میشود تا کل سرمایه خود را تنها روی یک ارز دیجیتال متمرکز نکنید. ابزارهای مالی مشتقه مانند قراردادهای آتی هم میتوانند کمک کنند تا ریسکهای خود را بهتر مدیریت کنید و با استفاده از آنها، در برابر نوسانات قیمت بیت کوین، استراتژیهای معاملاتی متنوعتری را در پیش بگیرید.
استراتژیهای معاملاتی در دوران بحرانها
سرمایهگذاری مرحلهای (Dollar-Cost Averaging)، استراتژی موثری برای کاهش ریسک نوسانات قیمت است. در این روش، سرمایهگذار به جای خرید یکباره بیت کوین، در فواصل زمانی مشخص و با مبالغ ثابت، به صورت تدریجی بیت کوین خریداری میکند.
استفاده از استراتژیهای حفاظتی مانند حد ضرر (Stop Loss) میتواند به سرمایهگذاران کمک کند تا با تعیین حد ضرر، در صورت کاهش قیمت بیت کوین تا یک سطح مشخص، به طور خودکار از معامله خارج شود و از ضررهای بیشتر جلوگیری کند.
توجه به روانشناسی سرمایهگذاری
در دوران بحرانها، احساسات میتوانند نقش مهمی در تصمیمگیریهای سرمایهگذاری ایفا کنند. حفظ خونسردی و جلوگیری از تصمیمگیریهای عجولانه در این دوران نقشی کلیدی در موفقیت دارند. از سوی دیگر باید به طور مداوم دانش و آگاهی خود را در زمینه بازار ارزهای دیجیتال افزایش دهید؛ شرکت در دورههای آموزشی، مطالعه کتابها و مقالات مرتبط و مشاوره با متخصصان میتواند به شما کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرید و ریسکهای خود را بهتر مدیریت کنید.
جمعبندی
تنشهای سیاسی و نظامی در هر منطقهای از جهان، احساس ناامنی و افزایش ریسک سرمایهگذاری را در پی دارد و معمولا به نوسانات شدید در بازارهای سهام، ارز و کالا منجر میشوند؛ بیت کوین نیز به عنوان بخشی از بازارهای مالی جهانی، تحت تاثیر این نوسانات قرار میگیرد.
علاوه بر این، تشدید تنشها و افزایش بیثباتی در یک منطقه، اعتماد سرمایهگذاران به کلیه بازارهای مالی را کاهش میدهد و حتی در برخی موارد، میتواند به اختلال در زیرساختهای مالی و بانکی منجر شده، دسترسی سرمایهگذاران به بازارهای مالی را محدود کرده و به نوسانات شدید قیمتها دامن بزند. البته در زمان چنین بحرانهایی، مدت زمان و شدت تنش، واکنش دولتها و نهادهای بینالمللی، عوامل بنیادی بازار بیت کوین، مانند عرضه و تقاضا، توسعه فناوری بلاک چین و تنظیمات مقرراتی هم در شدت اثرگذاری این تاثیرات اهمیت دارند. شما درباره رابطه کاهش قیمت بیت کوین با تنشها و بحرانهای سیاسی چه دیدگاهی دارید؟